• 9.378.647 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.477)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van AGE-411

AGE-411

88Fabian schreef:

Na 117,000votes nog steeds op plek 3 bij imdb

Stelt zo veel niet voor.

The Dark Knight kwam binnen op 1.

avatar van Reinbo

Ceeda7 schreef:

- Di Caprio speelt altijd even goed. Enkel in The Departed stijgt hij boven zichzelf.

Ik vind hem toch vele malen beter in zijn jongere jaren (Gilbert Grape, BaskerBall Diaries, The Beach, Romeo+ Juliet, Catch me if you can). Vanaf Departed trad juist zijn automatische piloot in werking....

avatar van Le Bon

Le Bon

heerlijke film...

4.5

Karl van H.

Persoonlijk zou ik het wel kunnen waarderen als er wat minder zou worden vergeleken met Shutter Island, nog niet iedereen (ik dus) heeft die film namelijk al gezien. Maar toch bedankt dat het eind van die film me inmiddels bekend is

avatar van timbo_

timbo_

Spookje schreef:

Waarom vergelijken met Shutter Island??? Dat is een totaal andere film die in de verste verte niet op Inception lijkt...

De rol van DiCaprio lijkt er wel degelijk op. Sterker nog, lijkt bij vlagen bijna een voortzetting. Qua verhaal hebben de films natuurlijk nauwelijks overeenkomsten.

BlueVelvet schreef:
Heeft iemand dit al gepost? Een opvallende gelijkenis tussen het plot van Inception en een Donald Duck-verhaal. De hele strip is te lezen!

Inception plot gestolen van Donald Duck - FilmTotaal filmnieuws

Lol, diezelfde strip heb ik thuis zelfs .

Dit is gewoon toeval, lijkt me. Tenzij Nolan van strips houdt. Alleen het idee van 'combinatie stelen vanuit de droom' is hetzelfde, het verhaal van Inception gaat veel en VEEL verder. Wel grappig dat er in het Donald Duck verhaal ook een geliefde in voorkomt (kort in het begin en op het eind)..

In de strip gaan 4 zware jongens Dagoberts droom binnen om de kluiscombinatie te vragen. Door middel van een apparaat van Willie Wortel, moet een persoon meteen aan het antwoord denken wanneer hem een vraag wordt gesteld. En omdat een droom is wat je denkt, zegt de persoon het hardop. Donald gaat er dus ook in om hem te waarschuwen. Kwik, kwek en kwak proberen Dagoberts dromen te veranderen d.m.v. geluiden te maken (zacht genoeg, zodat hij niet wakker wordt).

In beide verhalen komen veel verschillende gebieden/steden/mensen voor, maar dat is denk ik normaal voor een droomverhaal.

avatar van jmbosch

jmbosch

Heb de film gisteren gezien en had alleen een kort voorstukje gezien van het deel waarin de wereld op zijn kop word gezet door het meisje wat aan het oefenen was.

Ik vond de film ondanks enkele mindere stukjes toch best wel gaaf. Het droom in een droom in een droom (en op het laatst nog een keer in een droom) idee was mooi ook al heeft Nolan het misschien niet zelf bedacht.

De opmerkingen die ik na de film had waren oa:

-Als je alles kan bouwen/maken in je droom waarom bedenk je dan zo een lelijk stad met hoge gebouwen (zal wel smaak zijn).
-Heb ik al eerder gelezen maar had niet verwacht dat de manier waarop ze in de dromen kwamen niet goed uitgewerkt. Naar mijn idee iets te b-film futuristisch met zo een koffer.
-Ik had ook iets meer verwacht van het architect gebeuren, meer fantasie, vreemde wezens of gebeurtenissen, het is tenslotte je fantasie/droom.
-Inderdaad te veel knullige uitleg over hoe alles werkt
-Konden de kinderen van Cobbs niet gewoon naar het buitenland komen??
-In het slot van de film zat Cobbs naar mijn idee nog steeds in een droom: De jappaner (saito?) was oud en hij niet en naar mijn mening was hij dan ook een projectie van zijn gedachte. Ook het beeld van de kinderen was hetgeen we constant te zien kregen

Ondanks dit alles vond ik de film toch zeer spannend om te zien ook al was het niet de fantasie die ik gehoopt had dat het zou zijn. Daarom toch nog 4 sterren (eigenlijk 3,75 maar dat kan hier niet).

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Reinbo schreef:

Je hebt gelijk, ik was die films vergeten. Ik heb het namelijk over volwassen Leo.

Bedoelde vanaf de periode rond Gangs of New York.

ace leader schreef:

Ik heb de strip even weer gelezen en ik moet zeggen. Het idee van 'een combinatie stelen vanuit iemands droom d.m.v. geadvanceerde techonologie' is toch wel echt gejat (?!) of het is echt een toeval. Ik denk niet dat Nolan tijdens zijn Batman-reseach in de stripwinkels deze strip is tegengekomen, maar misschien houden zijn kinderen van Donald Duck.

avatar van The One Ring

The One Ring

ace leader schreef:

Het lijkt me gewoon toeval hoor. Dit is niet het eerste verhaal waarin dromen bezocht worden met machines. The Cell schiet me te binnen, maar er zijn er meer. Je moet de overeenkomsten ook niet overschatten. Het is in Donald Duck niet zozeer het vallen dat de personen wakker maakt, maar meer dat ze buiten het bereik van de droom vallen.

Best een leuke strip overigens. Is dit een aanvulling op de reeks van Het Levensverhaal van Dagobert Duck? Die strips vond ik als kind namelijk erg leuk en ik herken enkele passages daaruit in de dromen van Dagobert hier.

Laoslander

Het is ook een film die een stuk meer to the point is dan de Matrix!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dat gebeurt (gebeurde) in Suske en Wiske ook meerdere malen. En niet alleen in De Dromendiefstal. Lijkt me gevalletje spijkers/laag water.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

The One Ring schreef:

Het concept van dromen in dromen is natuurlijk sowieso niet echt nieuw. Een hoop Lynch-films zou je hiermee kunnen interpreteren.

berijk

Dat vind ik eerlijk gezegd een mooiere reden. Ik heb dromen gehad waarin ik zeer geloofwaardig een vrije val maakte

Best een leuke strip overigens.
Zeker!

The One Ring schreef:

Het lijkt me gewoon toeval hoor. Dit is niet het eerste verhaal waarin dromen bezocht worden met machines. The Cell schiet me te binnen, maar er zijn er meer. Je moet de overeenkomsten ook niet overschatten. Het is in Donald Duck niet zozeer het vallen dat de personen wakker maakt, maar meer dat ze buiten het berijk van de droom vallen.

Ja, ik denk ook wel dat het toeval is. Maar dit zorgt er nu wel voor dat het verhaal van Inception minder origineel is dan het bleek te zijn (voor o.a. de Donald Duck fans ). Verder ken ik dit stripverhaal ("De droom van zijn leven/ The Dream of a Lifetime") van een Donald Duck Extra uit 2003. Dus het is geen aanvulling op die reeks.

Laoslander

Lynch met Nolan vergelijken is vrij gevaarlijk. Nolan zijn manier van beeldvoering is veel meer cerebraal.

en als het over dromen gaat, staat Lynch nog altijd vér boven Nolan. Ik vind Inception ook geen inhoudelijk interessante film die me echt iets over 'de droom" vertelt

avatar van MiekieMow

MiekieMow

is deze film moelijk te begrijpen? qua voor iets oudere (langzaam van begrip) mensen? m.a.w. is het een film waar je heel snel linken voor moet kunnen leggen? en heel erg moet opletten om de lijn te volgen?

ik zelf verheug me enorm erop! (twijfel om iemand mee te nemen die vaak moeilte heeft met dat films "te snel gaan")

88Fabian

Deze film heeft meerdere lagen,die je na 1keer kijken niet zult vinden,je kan er gewoon heen gaan,zonder dat je daarna in een crisis zit

maar als je alles wilt uitvinden dan moet je de film wel meerdere malen zien.

88Fabian schreef:

maar als je alles wilt uitvinden dan moet je de film wel meerdere malen zien.

bwaa, Leonardo die afziet van het verlies van zijn vrouw en de afstandsrelatie met zijn kinderen zeemt inderdaad door de film als een soort melancholische laag.

Maar voor de rest is alles veel te verstandelijk en cerebraal uitgewerkt om echt van diepere lagen te spreken.

Je kan Inception beter opvatten als een creatieve james bond film dan een oprechte prent die werkelijk iets over het leven wil vertellen.

avatar van larska

larska

Wel een goeie film waar je toch echt moet bij nadenken. In het begin is het zelfs helemaal niet te volgen tot na 1 uur waarna het allemaal wat duidelijker word en het verhaal ook leuk word. Voor de rest zoals meerdere zeggen lijkt het wel een opvolger van Shutter Island. Maargoed toch krijg die geen 4 sterren van mij, vanwege dat eerste uur.

Laoslander schreef:

Het is ook een kwestie van doorhebben dat het meer is dan wat jij er nu van maakt,ik heb de film nu 3x gezien,en ik heb dat zeker door,al vanaf de eerste keer dat ik de film zag.

avatar van Knisper

Knisper

Het grappige is dat veel terugkomen en zeggen dat er meerdere 'lagen' in deze film zit. Letterlijk zitten er inderdaad een hoop lagen in, maar figuurlijk is het gewoon een lineair verhaaltje.

88Fabian

Laten we inderdaad maar stoppen over het wel of niet van extra lagen,want zo'n discussie duurt tot de eeuwigheid.

Karl van H.

Als je niet vertelt wat die extra lagen dan inhouden en hoe dat duidelijk wordt in de film, dan wordt het een hele discussie, ja. Ik zie zelf ook maar weinig gelaagdheid/diepgang in Inception, moet ik je eerlijk bekennen.

Overigens, de vergelijking Inception-filmmaken vond ik persoonlijk niet een bijster indrukwekkend voorbeeld van deze 'gelaagdheid'.

avatar van davidz352

davidz352

Heb zelf geen lagen kunnen ontdekken, heb ik iets gemist?

Volgens 88Fabian wel

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

davidz352 schreef:

Heb zelf geen lagen kunnen ontdekken, heb ik iets gemist?

Ja, absoluut.

avatar van The Oceanic Six

The One Ring schreef:

Beetje offtopic, maar dat Levensverhaal is wel geweldig! Was geloof ik iets van 12 of 13 stripverhalen. Ik heb jaaaaren terug alle losse Donalds de deur uitgedaan, verkocht. Maar die albums heb ik bewaard en liggen nog netjes in de kast bij de andere wat exclusievere albums! De details bij die verhalen zijn echt leuk. Wat er op de achtergronden gebeurt is vaak nog leuker dan het werkelijke verhaal.

avatar van Knisper

Knisper

Ik vraag me dan toch af welke boodschap Nolan achter deze film heeft gestopt. Ik zie zelf niet meer dan popcornvermaak dat zich in vele lagen van dromen openbaart. Maar elke filosofische kant van het onderwerp wordt makkelijk vermeden.

edit: Nou goed, de verhaallijn met zijn vrouw en wat er met hun gebeurt is misschien, maar dan houdt het wat mij betreft op.

Laoslander

Dat dit een linear verhaaltje is, vormt opzich geen enkel probleem. De omvang van de film is indrukwekkend genoeg.

en zoals ik al eerder zei,

Karl van H. schreef:
Als je niet vertelt wat die extra lagen dan inhouden en hoe dat duidelijk wordt in de film, dan wordt het een hele discussie.

Ik wist dat dit gezegd zou worden,en het is makkelijk/zwak om het te vragen of ik dat even wil gaan lopen uitleggen.

maar kan je wel ff een voorbeeld geven.

Mal zegt vaak tegen Cobb dat hij niet door hebt dat ie droomt,op een gegeven moment jumpt ze van dat balkon,maar omdat Cobb daarniet in meegaat kan het zo zijn dat juist hij in de war is en niet zij,

En zo zijn er wel meer dingen.