• 9.378.596 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.477)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

avatar van Reinbo

Tuurlijk, en de boxoffice en het gemiddelde geven mij ongelijk.

avatar van Meersie

Meersie

Natuurlijk ieder zijn mening,

maar wat bedoel je precies met de inhoud in onzinnig?

Bedoel je omdat in mensen hun dromen gaan niet kan ofzo, dan zijn er heel wat films onzinnig.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het is natuurlijk ook de truc om als regisseur iets onzinnigs zinnig over te laten komen. Zo zijn er tal van voorbeelden van sci-fi films die veel onzin bevatten, maar waar je als kijker amper stilstaat bij de logische kant van het verhaal. Die films compenseren het vaak echter met andere cinematografische middelen die volgens een stel users lijkt te ontbreken bij Inception.

Prudh

Ik kan me bijna volledig inleven in Reinbo's mening over deze film en in zekere zin heeft hij gewoon gelijk. Vooral op visueel vlak had dit een stuk intrigerender kunnen zijn. Echter: ik heb me voor de complete speelduur uitermate goed vermaakt, zeker door het moordende tempo van de film. De plot is niet geniaal, maar op zijn minst goed uitgewerkt. Nolan is een entertainer, geen visionair. Vermaken doet hij zeker. Dat de cast lekker plat acteert vind ik prima, weinig tijd om erover na te denken tijdens het kijken. De plot stuwt voort en beweegt zich knap tussen de verschillende werkelijkheden. Nolan maakte een filmische ui: gelaagd, maar niet gecompliceerd.

avatar van Fikret8

Fikret8

Spoiler topic voor discussies over het einde:

Film >> Spoilers >> Inception

avatar van Pkunk

Pkunk

In het kort:

Stom script/verhaal. Niks briljants aan. Misschien nog even uitzoeken wat er nou zo geweldig aan is voor het geval ik iets gemist heb. Droom in droom in droom blablabla. Level 3 droom? :\

Goede acteer prestaties. Goede special effect. Joseph Gordon-Levitt was erg cool.

2,0 *

avatar van Montorsi

Montorsi

Hakunamatafaka schreef:

Btw las ook ergens dat er in de film een verwijzing naar '2001: A Space Odyssey' is, kan iemand dat toelichten? b.v.d

De scene waar Fischer z'n vader weer ziet, het sneeuw-level zogezegd. Vond ik zelf althans.

avatar van Resurrection

Resurrection

Inception is zeker niet zo complex als beweerd wordt. Voor de pauze wordt uitgebreid uitgelegd hoe alles in elkaar zit. Hier ben ik nooit zo'n fan van omdat je als kijker niet serieus wordt genomen. Schijvers maken het zich vaak makkelijk door futuristische dingen te bedenken, die vervolgens uitgelegd moeten worden. "Met dit apparaat kunnen we...""Als we... niet doen kunnen we ... niet bereiken". Vaak worden zulken zaken gezegd binnen een groep mensen die het al lang weet, maar het wordt alleen voor de kijker nog een keer helder uitgelegd.

Hoewel dit alles op een vrij subtiele wijze werd gedaan door Ellen Page als onwetend meisje te gebruiken, zorgde het wel voor een mat eerste uur, het echte werk begint namelijk pas na de pauze. Ook dit wist mij niet geheel te overdonderen. Het doel van de hele operatie was mij beteft wat futiel gezien de kracht van het wapen dat ingezet werd om het te bereiken. Met een andere insteek had er meer diepte in kunnen zitten, maar ik denk dat de studiobazen ook nog wat geld wilde verdienen. Al met al goed film, maar niet legendarisch.

Btw, laatste shot was wel geniaal, zorgde voor veel reacties uit de zaal.

avatar van Demeter

Demeter

Wat een geweldige film! Het script is origineel en zit ingenieus in elkaar (ik moet hem nog een keer zien om alles te begrijpen). Een spannende heist-movie, maar dan binnenin dromen. Je weet dat het inbreken in dromen eigenlijk een van-de-pot-gerukt gegeven is, maar omdat het zo realistisch gebracht wordt, word je er helemaal in meegezogen. Dat komt door de combinatie van een boeiend verhaal, overdonderende beelden en uitstekende acteurs die je er helemaal in trekken. Het is alsof je zelf in de dromen bent en ondanks dat het verhaal nogal complex is, weet je steeds wel in welke laag je je bevindt. En naarmate er een diepere laag wordt betreden, wordt het nog interessanter, want in de diepste lagen, waar de vrouw van Cobb opduikt, stijgt de emotionele betrokkenheid en lijkt er nog meer op het spel te staan . Absolute klasse 5 *

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Zeer goede film! De 2,5uur op het puntje van mijn bioscoopstoel gezeten, en dat is heel erg lang geleden dat ik dat heb mogen meemaken!

Naar mijn idee ook tot in de puntjes uitgewerkt. Vaak heb ik bij het kijken van een film een "ja, maar wat als ... gebeurt, dan klopt hetgeen hier wordt gezegd/gedaan niet". Bij deze film is dat anders, elk puntje van kritiek dat ik bedacht zou kunnen hebben bij het inbreken in iemands dromen, werd ontkracht. Geen losse eindjes dus!

Heb ik al gezegd dat de film ook constant spannend blijft? Dikke topper en grote aanrader!

avatar van rww_135

rww_135

Wat ik dan weer niet snap bij sommige mensen; ik lees in hun reactie dat ze hem nog een keer moeten zien om het te begrijpen, en toch geven ze een 4,5 / 5*.....

Ik vond de film voor mijn gevoel wat kleur missen. Het had allemaal wel wat fleuriger over mogen komen i.p.v. dat droevige gedoe met zijn vrouw elke keer...

Kon net zo goed de genre Drama / Science-Fiction kunnen hebben.

avatar van Devoo

Devoo

Ik ga er vandaag naar toe, ben echt benieuwd!

avatar van 88Fabian

88Fabian

rww_135 schreef:

Zo'n stem kan na de tweede kijkbeurt altijd weer hoger of lager worden

natuurlijk

dat droevige gedoe met zijn vrouw elke keer...

Kon net zo goed de genre Drama / Science-Fiction kunnen hebben.

In The Matrix wou Neo ook graag dat z'n vriendin Trinity in leve bleef,

de manier hoe dat in beeld gezet werd vond ik eigenlijk echt GTST niveau maar wie ben ik?, Bij INCEPTION vind ik dat nog wel meevallen.

Mal is niet echt al te vriendelijk in deze film,en brengt Cobb steeds op een dwaalspoor van hier tot zutven,is geen peil op te trekken,dat hielt het spannend.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

inception is een geweldige actiefilm, daar reken ik deze film toe het is niet een film zoals memento bijvoorbeeld maar een zeer geslaagde mix tussen memento en the dark knight ..ik vond het gewoon erg leuk om naar te kijken en ik vond het verhaal ook nog wel ergens op slaan, films zijn er voor fantasie en dergelijke en dat dit verhaal niet de waarheid kan worden dat lijkt mij ook, maar dat wil niet zeggen dat dit geen sublieme film is want dat is het wel zeker de beste actiefilm sinds, o ja de dark knight die is toevallig van dezelfde regisseur..een terug op deze film...inception maakt alle verwachtingen waar, het is een hele goede film die je laat nadenken en je blij laat zijn dat je deze film gezien hebt, wat ik zeker had en wil deze film zeker nog een x gaan bekijken..het is een geweldige actiefilm! 'the dream is real'

avatar van yeyo

avatar van timbo_

timbo_

dragje schreef:

@timbo_

De muziek van componist Hans Zimmer vond ik alledaags en weinig inspirerend. De componist arrangeerde muziek voor films zoals Backdraft, Black Hawk Down, Rain Man, Gladiator waar de muziek veel meer tot z'n recht kwam en duidelijk een thematiek aanboorde voor het creëren van een specifieke sfeer die tot de verbeelding sprak; lees mijn verbeelding. Voor wat betreft Inception greep de componist overduidelijk naar de geijkte formules. Dat wil niet stellen dat dit de schuld zou zijn van de componist, ik vermoed zelfs dat dit een keuze van de regisseur betrof omdat de muziek voortdurend bleef voortkabbelen. Dat werd op den duur een storende bedoeling, omdat een film met meer rustpauzes ruimte had geboden om meer tot de verbeelding te spreken.

Een 'spannend' klinkend repeterend deuntje dat in adagio tempo de kijker zijn of haar aandacht moet zien vast te houden werkt bij mij nu juist averechts omdat ik het ervaar als opdringerig.

Nogmaals, dat is mijn visie op het werk van een componist die ik hoog aanschrijf.

Ik blijf een hele soundtrack samenstellen uit het nummer Non, je en Regrette rien niet onder het kopje alledaags passen maar vooruit daar verschillen we dan van mening over.

avatar van Zeriel

Zeriel

Reinbo schreef:

De inhoud van de film is onzinnig, dus dan moet je het verhaal als filmmaker ook niet zo sereius brengen. Dat past gewoon niet.

Het is maar hoe je wereldbeeld in elkaar zit. Vind je dan de hele Lord Of The Rings-cyclus dan ook niet goed om die reden, of bv Alien(s) omdat deze films zichzelf serieus nemen?

Dat ze doen alsof het echt is maakt het juist tot topfilms.

De ideeën waarop de film is gebaseerd zijn geen "onzin", de uitwerking daarvan in de film wel.

eerste post

Vergeleken met boeken over lucide dromen; de Kunst van het dromen, van Carlos Casteneda, en de boeken van Taisha Abelar ;De sprong in het onbekende en Florinda Donner; De gedroomde werkelijkheid,, is deze film dodelijk saai.

Na Carlos Castaneda's dood in 1998, zijn Taisha Abelar, Florinda Donner samen met nog 3 leerlingen van Castaneda spoorloos van de aardbodem verdwenen. In 2003 is één lichaam teruggevonden, die pas in 2006 ge:identificeerd is..

De droomwerkelijkheid is een groot raadsel waar men nog nauwelijks enig benul van heeft.

avatar van Imperial Figure

Imperial Figure

Wat een hoog gemiddelde, is deze zo goed dan? was ik nou maar naar deception gegaan in plaats van predators.

Resurrection schreef:
Inception is zeker niet zo complex als beweerd wordt.

Ik moet telkens hard lachen met de users die denken dat ze alles begrepen hebben. Neem nu bijvoorbeeld de eindscène. Je kunt je toch wel afvragen of het terugzien van zijn kinderen nu wel droom of realiteit is? Ze zijn zelfs niet verouderd, terwijl er toch heel wat tijd zou moeten voorbijgegaan zijn tussen het moment dat Di Caprio en zijn vrouw zich in hun eigen droomwereld hebben teruggetrokken en het moment dat hij de kinderen terugziet op het einde? Bovendien zorgt ook het blijven draaien van de tol voor de nodige twijfel.
Het einde vond ik dus niet zo vanzelfsprekend een happy ending

avatar van Reinbo

Zeriel schreef:

Dat ze doen alsof het echt is maakt het juist tot topfilms.

eerste post

De door jou genoemde films compenseren het waarschijnlijk op een andere manier. Aliens is gewoon reete stoer en LotR flamboyand. Omdat ik Inception enkel als vlak ervaar, leek humor mij de eenvoudigste manier om het wat 'leuker' te maken.

Ik heb me niet echt in je wiki link verdiept, maar droomwerkelijkheid gaat mij iets te ver. Geloof wel dat er heel veel andere zaken tussen hemel en aarde zijn, waar wij nog geen enkel benul van hebben.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Bovendien zorgt ook het blijven draaien van de tol voor de nodige twijfel.

die tol wankelde hoor, dat betekent dat hij gaat omvallen

Hakunamatafaka schreef:

die tol wankelde hoor, dat betekent dat hij gaat omvallen

Je zag het toch niet gebeuren?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Het einde vond ik dus niet zo vanzelfsprekend een happy ending

Het is wel een happy ending: Cobb laat zijn verleden/schuuldgevoel wat betreft Mal achter zich, vindt gemoedsrust en het kan hem niet meer schelen of 'ie droomt of niet, hij wilt gewoon bij zijn kinderen zijn.

Filmkriebel

@Karl : was dat volgens jou droom of werkelijkheid?

Ik nam op het einde aan dat hij "hervallen" is in de verleiding om een leven te gaan leiden in een wereld die niet werkelijk is. En zoals je zegt koos hij wellicht voor de situatie waarin hij zich het gelukkigst voelde, hoe artificieel zijn bestaan dan ook mag lijken. Ook wat Saito betreft kun je je afvragen of hij teruggekeerd was uit zijn droom. Ik neem aan van wel, maar hij zag er niet al te fris uit.

Nee, ik blijf het echt een complexe film vinden. Ook het feit dat een droomwereld zo materieel en realistisch wordt weergegeven vond ik wat tegenstrijdig.

Prudh

Een open einde maakt nog geen complexe film natuurlijk. Er zijn maar twee mogelijkheden: hij wordt wakker in een andere droomwereld, of hij is thuis en het verhaal is rond. Wat is dan precies zo ingewikkeld?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Filmkriebel schreef:
@Karl : was dat volgens jou droom of werkelijkheid?

Het maakt niet uit of dat gedeelte droom of werkelijkheid is: voor Cobb maakt het niet uit en voor de kijker ook niet. Wat voor verschil zou het maken als het een droom zou zijn? Niets: er wordt namelijk helemaal niets mee gedaan.

Je mag als kijker zelf beslissen of het droom is of werkelijkheid. Je kunt die kans aangrijpen om te doen alsof deze film ontzettend diepgaand is vanwege dat feit, maar dat valt alleszins mee, als je het mij vraagt.

En om dan toch nog antwoord te geven op je vraag: wat mij betreft bevindt 'ie zich gewoon in de realiteit.

Filmkriebel

Of het is het één of het is het ander vind ik. Het is toch veel leuker om weten of het nu wel eindigt of niet in een droom. Met twee mogelijkheden neem ik geen genoegen

Ik vond de film niet enkel complex omwille van het einde... ook het gehele concept met droomarchitechten, gelaagde droomniveaus met verschillende tijdsverlopen enz enz. vond ik vaak ver gezocht.

Prudh

Wat die gelaagdheid betreft is Inception net zo complex als zo'n Russische pop

Karl van H. schreef:

Het verandert wel de perceptie op dit einde. Als hij in de realiteit zit, dan eindigt het allemaal goed en wel zonder meer. Als hij in een droom zit, dan begrijp je dat hij niet aan de verleiding heeft kunnen weerstaan om zich op te sluiten in een kunstmatige realiteit waarin hij zich super-gelukkig voelt. Hij is dus als het ware "hervallen'.

avatar van rep_robert

Filmkriebel schreef:

Tsjah, Cobb wordt gelukkig in zijn droom omdat hij Mal achter zich heeft gelaten of Cobb wordt gelukkig in de realiteit omdat alles goed is gekomen. Vooral omdat hij het allemaal geaccepteerd heeft.
Hoe dan ook een happy end lijkt me

Zo kon ik bijvoorbeeld ook leven met het einde van Repo Men, wat in principe hetzelfde einde heeft. Weinig ingewikkelds aan hoor Of anders gezegd, prikkelend.