Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Mal Cobb
Maurice Fischer
wait_here
extraxtion
't Is denk ik 'extraction' dat je bedoelt.
Ik vond dat de film niet vloeiend verliep trouwens. Telkens werd door Dicaprio uitgelegd (vooral aan zijn naaste medewerkers) wat er nu weer stond te gebeuren in dromenland en dat was op z'n laatst best saai aan het worden. Had de film iets minder ingewikkeld geweest dan had dat het kijkplezier zeker ten goede gekomen.
rroossiiee
Deze moet je gewoon gezien hebben, echt respect voor de regisseur hoe verzin je dit zonder dat je zelf de weg kwijt raak zeg?! Echt RESPECT, ook voor Leonardo en Joseph Gordon trouwens.
dragje
Jeetje, wat een ophef allemaal om mijn beoordeling. Normaliter pas ik ervoor om tekst en uitleg te geven aan hetgeen ik over een film schrijf om een polemisch jij-bakken te vermijden.
Laat duidelijk zijn dat het slechts gaat om 'mijn' mening; niets meer of minder....
Nu, over smaak valt niet te twisten, over de inhoud wel dus hierbij een kleine toelichting maar daar laat ik het dan ook bij.
Billy-Pilgrim schreef: 'Totaal niet waar. Inception is een ingewikkeld idee waarvan in het begin alles wordt uitgelegd. Als je het idee niet wil accepteren dan zal de rest van de film een moeilijke en ongeloofwaardige zit worden, maar als je het idee omarmt zul je zien dat alles uit te leggen valt binnen de regels van het universum dat Nolan heeft ontworpen. '
Klinkt mijns inziens als een drogreden. Of simpel gesteld, als de verkoper die soms bij mij aanbelt om de Bijbel te verkopen en voorts stelt dat ik 'Jezus' zijn warmte zou voelen mits ik mijzelf ervoor open zou stellen. Natuurlijk respecteer ik zijn zienswijze maar ik blijf toch echt atheïst
Wat betreft het plot, ik lees in meer reacties dat men deze ingenieus vindt, woorden als origineel en briljant worden als superlatieven graag gehanteerd. Ik ben echter van mening dat het plot uiterst eenvoudig in elkaar steekt. Het is dus ook niet zo, wat sommige moviemeters beweren, dat ik het verhaal niet zou hebben begrepen. Ik 'begreep' Inception zeer zeker; het sprak me alleen niet aan en wist mij ook op geen enkele wijze te bekoren om redenen die ik had opgeschreven.
Daar kan men het erover eens zijn of niet, maar het is natuurlijk weinig inhoudelijk om dan maar te komen met een dooddoener, dat als je de film wel zou begrijpen dat je dan de vermeende vernuftigheid wel zal gaan inzien hetgeen impliceert dat ik, gezien mijn slechte beoordeling, de film niet begrepen zou hebben waar dus geen sprake van is.
@timbo_
De muziek van componist Hans Zimmer vond ik alledaags en weinig inspirerend. De componist arrangeerde muziek voor films zoals Backdraft, Black Hawk Down, Rain Man, Gladiator waar de muziek veel meer tot z'n recht kwam en duidelijk een thematiek aanboorde voor het creëren van een specifieke sfeer die tot de verbeelding sprak; lees mijn verbeelding. Voor wat betreft Inception greep de componist overduidelijk naar de geijkte formules. Dat wil niet stellen dat dit de schuld zou zijn van de componist, ik vermoed zelfs dat dit een keuze van de regisseur betrof omdat de muziek voortdurend bleef voortkabbelen. Dat werd op den duur een storende bedoeling, omdat een film met meer rustpauzes ruimte had geboden om meer tot de verbeelding te spreken.
Een 'spannend' klinkend repeterend deuntje dat in adagio tempo de kijker zijn of haar aandacht moet zien vast te houden werkt bij mij nu juist averechts omdat ik het ervaar als opdringerig.
Nogmaals, dat is mijn visie op het werk van een componist die ik hoog aanschrijf.
rkdev schreef: "Dan ken jij dus de regiseur niet. Ik geloof nooit dat hij een vervolg op een eigen film zal maken (De Batman films staan daar natuurlijk los van omdat dit een franchise van DC Comics is)."
Ik schreef ook niet dat de regisseur een tweede deel zou maken. Maar de Hollywood formule werkt doorgaans met het model dat als een film een kaskraker is dat dan naarstig gekeken wordt naar een vervolg. Er bestaan genoeg voorbeelden waarbij het vervolg niet door de oorspronkelijke regisseur werd gemaakt. Bovendien is er vaak sprake van dat de regisseur geen recht van spreken heeft; rechten etc.
Verder komt u met een ietwat onnozele aanname dat ik de film bij voorbaat niet serieus zou hebben genomen en omdat het een "zomerhit" zou betreffen ik de film zou afkraken. Ik hou het erop dat dit slechts een aanname is van uw kant die ik niet onderschrijf bij deze.
@Mochizuki Rokuro
Ja, ik ben 'deels' terug
Hoog tijd voor een nieuwe top tien. Ook tijd om wat nieuwe recensies te schrijven. Inception betrof voor mij een deceptie maar het is onjuist te stellen dat zo'n film niet in mijn straatje zou kunnen passen. Amusant en licht vermaak kan ik zeker waarderen, zo ook onder het genre actie en sci-fi.
Spreek je in ieder geval vast wel weer eens!
Voor de duidelijkheid hieronder nog even mijn bevinding over Inception.
_____________________________
Inception, een film zonder ziel vol geijkte keuzes.
Het is niet erg dat een film een opening kent vergelijkbaar met een actiefilm zoals 'The Bourne Identity' waar de protagonist op een strand aanspoelt en je als toeschouwer in een verhaal wordt meegenomen vol mysterie. Maar het ontbreekt vanaf dat moment volstrekt van enig vorm van samenhangend structuur die alles behalve geloofwaardig is. Zowel het plot als de invulling van de karakters wordt hierdoor geweld aangedaan.
Leonardo DiCaprio schijnt er zelf ook geen geloof meer in te hebben. Zelden zo'n houterige prestatie moeten aanschouwen waarbij deze acteur z'n karakter Cobb op de automatische piloot schakelt. Om de zielloze karakters enigszins bij te staan vult de regisseur Christopher Nolan (bekend van o.a. The Dark Knight (2008) en Memento (2000) het verhaal op met reeks clichés vol pseudo wijsheden. Zinnen zoals: "Never recreate from your memory. Always imagine new places. " of "Dreams feel real while we're in them. It's only when we wake up that we realize something was actually strange" vormen één van de vele druppels die de emmer doen overlopen.
De resterende gaten in het plot en het gebrek aan, tot de verbeelding sprekende, acteer prestaties worden voorts glad gepolijst met eentonige alt-violen van een componist die ik hoog aangeschreven heb staan; Hans Zimmer. Het is z'n niveau onwaardig.
Tot slot zijn de dromen die in beeld worden gebracht volstrekt niet origineel. Telkens maar weer opnieuw een instortende gebouw hier en een ontploffing daar. Louter bedoeld als effectbejag naar de 'gevoelige' kijker toe die het als zoete koek slikt; zo getuige de jubel reacties.
Daar waar in een film als The Matrix de blauwe en de rode pil nog een vorm van originaliteit vertolken duwt Inception de kijker zakken vol smarties door z'n strot. Alles moet maar geslikt worden, de achtergronden van de karakters die maar geen gestalte krijgen tot aan een gebrek aan originaliteit.
Inception betreft een achtbaan zonder hoogte en dieptepunten. Wanneer de rit eenmaal begint kijk je reikhalzend uit naar een attractie die meer tot de verbeelding spreekt.
orgelman
Zondag naar Metropolis Antwerpen om hem ook eens te bekijken.
Maar een filmkenner zoals jullie ben ik niet hoor.
fappie
- 2005 stemmen
Vermaken kan op meerdere manieren. Intellectuele prikkels, mooie sfeerscheppingen of gewoon scherpe humor.
Zaken waar ik (in het algemeen) van hou zijn:
Geweld/horror
Surrealisme
Zwarte Humor
Eigenzinnige visie
Mooie Cinematografie
Elementen die in vrijwel elke film uit mijn top 10 voorkomen. Maar uiteindelijk gaat het om het eindresultaat, of de mix werkt.
Ah ok.. dat kan inderdaad jah
. Apocalypse Now vind ik persoonlijk erg sterk, maar wel behoorlijk traag. Kan ik verder ook wel goed hebben. Waarschijnlijk is het wel de beste oorlogsfilm die er is.
Het verhaal is net zo rechtlijnig als bij andere blockbusters, heb me er prima mee vermaakt. Maar voor mij is het echt niet meer dan een Transformers qua niveau in het verhaal. Daarom stoor ik me ook aan al die lovende reacties hoe ingenieus deze film wel niet is.
Zondag naar Metropolis Antwerpen om hem ook eens te bekijken.
Maar een filmkenner zoals jullie ben ik niet hoor.
Maakt niet uit joh, als jij de film leuk/niet leuk gaat vinden mag je er natuurlijk wat over schrijven hier. Er wordt niet verwacht dat je een professionele review kan schrijven, al kan het nooit kwaad natuurlijk
Je kunt me vanalles vertellen, maar niet de Inception een hersenloze blockbuster is. Bij hersenloos zit ik inderdaad in de buurt van Transformers te denken. Inception is alles behalve. Hier zit een goed verhaal achter, en dat heb ik bij Transformers nooit kunnen ontdekken.
Transformers 1 heeft dan tenminste nog humor en weet van zichzelf dat het onzin is. Inception neemt zichzelf gewoon veel te serieus. Terwijl het ook onzin is. Qua hersenloos is het niet anders dan de gemiddelde Misiion Impossible, daar moet je ook bij de les blijven om het, vaak net iets te vergezochte, plot te volgen.
Ik heb het niet over Transformers 2, dat was ook drie keer niks.
Rizz
Ik hoorde juist dat er in Inception wel humor zit, alleen dat je dan goed moet opletten
Karl van H.
Dan moet het publiek bij mij in de zaal wel hoogbegaafd zijn, want die lagen dubbel om elk inkoppertje
Echt, ik heb 1 grap kunnen ontdekken (Die kus). Verder was het ook doodstil in mijn zaal. Iedereen was natuurlijk druk aan het opletten.
Rizz
Haha, ben benieuwd, ik moet hem nog zien. Ik ga er maar zonder verwachtingen in, hoor en lees meer positieve kritiek dan negatieve, maar toch. Misschien kan ik me wel vinden in de punten die Reinbo opsomt. Ik hoop het niet.
Karl van H.
Saito die zegt dat 'ie het hele vliegveld voor de zekerheid maar heeft opgekocht was er ook eentje. De rest, voor zover die er waren, kan ik me al niet meer herinneren, eerlijk gezegd.
Klopt, dat was er ook een. Maar veroorzaakte enkel een gniffel.
Zijn jullie nou echt grapjes aan het tellen? Damn.
Ach, het zijn er gelukkig niet zo veel.
TinkerTex
Een puike film van Christopher Nolan over het infiltreren van de menselijke geest. Erg knap is hoe een ongelooflijk complexe logica als basis dient voor een spannend verhaal. Of Leonardo DiCaprio de aangewezen persoon was voor de rol van Cobb betwijfel ik. Het acteerwerk was desondanks overal van hoog niveau. Prachtig Hollywoodvermaak dat minder simpel is dan de doorsnee film.
Geweldig ingewikkelt.
Voor wie The Matrix al ingewikkelt vond, kijk dan maar niet, alhoewel, kijk toch maar, het is een goeie film
Vooral de scene op het einde waar op elk niveau de tijd op is en ze wakker worden gewekt vond ik geweldig.
Sgerrard_8
Was daarstraks aan het denken: ' Wat als ik de trailer (die met de verschrikkelijk torenhoge verwachtingen) niet gezien zou hebben? '
Ik blijf er bij, het is een sterke film, maar hij mist een soort touch of genius. Ik denk spontaan aan zaken (bijvoorbeeld het onderbewustzijn van de mens), waarbij je na afloop van de film het internet of andere bronnen moet afschuimen om een verklaring te vinden..
Idd, je moet helemaal tot 4 kunnen tellen, of is het 5?
Meersie
Idd, je moet helemaal tot 4 kunnen tellen, of is het 5?
Misschien heb jij wel een groot IQ, maar na de film heb ik toch aan enkele vrienden moeten uitleggen hoe het ineen zat.
Moet elke filmmaker zijn film dan belachelijk vinden ofzo.
Als je het verhaal niet serieus neemt, hoe kan je dan ooit een goeie film maken denk ik dan.
De filmmaker moet zijn verhaal in ieder geval niet serieuzer nemen dan het is.
Meersie
De filmmaker moet zijn verhaal in ieder geval niet serieuzer nemen dan het is.
Wat mag je dan wel serieus nemen, zo goed als elke film is fictie.
Binnen de context van je verhaal, natuurlijk. Inception is kolder, had best wat humor mogen hebben.
Meersie
Tja, en de context van deze film is nu eenmaal totaal niet grappig. Bovendien kan niet elke film een groot 'Louis de Funès'-gehalte hebben. Niet elke film is immers een komedie.
Je begrijpt me verkeerd. De inhoud van de film is onzinnig, dus dan moet je het verhaal als filmmaker ook niet zo sereius brengen. Dat past gewoon niet.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption