Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
Niet doen, Reinbo.
En de film gaat echt wel zo diep hoor; probleem is dat jij dat niet ziet/wil zien.
Niet doen, Reinbo.
Zou best kunnen, jammer dat de film mij totaal niet weet te raken op dat vlak. had hetzelfde met Memento, Leuk idee, heel vervelend uitgewerkt. Bij een tweede kijkbeurt werd dat gevoel enkel bevestigd. Ik vind het echt heel jammer, want het concept is geniaal, en het script best aardig (Had een half uurtje uit gekund).
Niet doen, Reinbo.
Ach ik reageer enkel op je post omdat ik jouw mening wel kan waarderen en ik graag de inhoudelijke discussie aan ga. Daar is deze site toch voor?
Voor mij was het niet meer dan een standaard heistfilm op 4 nivo's of zijn het er 5?
Leland Palmer
Mjah, jij had 2001 eerst ook op 0,5* staan, dus het komt allemaal nog wel.
Voor de rest ga ik écht geen discussie met jou aan hier. Geen denken aan.
Leland Palmer
Mjah, jij had 2001 eerst ook op 0,5* staan, dus het komt allemaal nog wel.
Voor de rest ga ik écht geen discussie met jou aan hier. Geen denken aan.
Maar toen was ik 14.
Daarnaast heeft Deception visueel ook niets te bieden.
Maar als ik nu 14 was geweest had ik Deception vast wel mooi gevonden.
Mon
Supergoeie film. Met veel verwachtingen heen gegaan en compleet waargemaakt. Nuff said.
newG
Juist niet, ik vond het verhaltje juist ongeloofelijk zwak, was echt een simpele mission impossible:
Man krijgt moeilijke opdracht,
- stelt team samen voor de 'kraak'
- auto achtervolging met wat schietwerk en botsinge
- inbraak op afgelegen en beschermde locatie
- kluis wordt gekraakt
- pseudo verrassing op eind
- en klaar is kees.

O, ja en dat gedoe met zijn vrouw vond ik enkel vervelend en overbodig.
Nee, dat was toch niet veel.....
Jij kijkt met dezelfde ogen als ik naar een film. Kan het niet beter verwoorden dan wat je allemaal al gezegt hebt
Sgerrard_8
Jammer dat die 200 miljoen Nolan waarschijnlijk een beetje (veel) hebben verblind. Hoe zou je zelf zijn, met zo'n budget wil iedereen wel eens experimenten op vlak van speciale effecten en ontploffingen.
De scènes met de buigende stad, de trap enz.. zijn dan ook waarzinnig goed, maar zijn in principe van weinig waarde voor het verloop van het verhaal. Ben bang dat mijn score misschien nog verder daalt in de toekomst. Als ik erover nadenk heeft het verhaal weinig tot geen twists gehad. Ik hoopte telkens op iets onverwacht, maar alles blééf maar volgens plan verlopen.. Mijn euforie-gevoel van woensdagavond net na de film is na een beetje nadenken,analyseren en terugblikken toch stilaan aan het verdwijnen.
Sgerrard_8
Langs de andere kant heb ik wel prima vermaakt!
Ach, misschien waren de verwachtingen gewoon onrealistisch, belachelijk hoog. Het zal dat wel zijn.
Malick
Buiten het geouwehoer om zou ik graag met een aantal leden wat dieper in de materie gaan.
THE MEANING AND SECRET OF INCEPTION
newG
Vond dat de film zich, vooral in het begin juist erg langzaam voortsleepte, duurde bijna 1,5 uur voordat men tot actie over ging...
Die uitleg was toch volstrekt overbodig, we wisten toch dat we naar een film gingen waarbij men zich in iemands dromen zou begeven.... Vond het een beetje droomwereld voor Dummies.
Ik denk niet dat die "vallende" bestelwagen nog trager kon vallen en dus nog erger op mijn zenuwen kon werken dan nu het geval was...
Mooi te zien dat er na de 'meesterwerk-recensies' nu eindelijk ook recensies worden geplaatst die een serieus oordeel geven over deze (te) gehypte film.
amen

Een budget van 200 miljoen moet terugverdiend worden. Dat kon Nolan volgens mij niet anders dan een film maken, die netjes uitgelegd wordt, toegankelijk voor het grote publiek. Een film is of wordt vaak een meesterwerk wanneer niemand het vooraf verwacht. Voor mij heeft Nolan een mooie balans gevonden tussen een redelijk complexe, maar toch zéér bereikbare film (gewoon constant de aandacht erbij houden moet wel volstaan).
Klopt, voor het grote publiek en voor de boekhouder heeft Nolan puik werk afgeleverd, helaas was het niet wat ik ervan verwacht (gehoopt) had.
Bovendien zien velen er wel een meesterwerk in.....
Een directors cut met toegevoegde scene's zou zeker geen slecht idee zijn
Mochizuki Rokuro
Ik vond het op zich wel een leuke analyse, al was het voor mij al volledig duidelijk dat we ons nog steeds in een droom bevonden.. Dat maakt het allemaal des te sneuer dat de regie zo zwak is. Daarbij is 81/2 qua film ongeveer het tegenovergestelde 100% fantasie en 0% logica. Nu vond ik Fellini's film ook niet top, maar wel vele malen fantasievoller dan deze.
Malick
Maar het gaat erom dat 8½ autobiografische is en zo zou je Inception ook kunnen interpreteren. 8½ was een grote stap vooruit in de modernisering van de film vooral wat betreft het gebruik van spiegelreflectie (hoofdpersoon) op het eigen gedrag. En dat is niet het enige want uiteindelijk gaat 8½ om het maken van een film. Het proces ervan.
Ik weet niet of je het complete stuk hebt gelezen maar laten we stellen dat de rol van Dicaprio een spiegel(droom)refelectie is van het leven van Nolan in het Hollywoodsysteem.
Dicaprio is de enige rol in de film die uitgediept wordt. De rest staat letterlijk voor hem in dienst.
timbo_
Meteen de eerste gelegenheid te baat genomen om de nieuwe Christopher Nolan te bekijken. Want lang, heel lang had ik uitgekeken naar deze film. En om maar meteen met de deur in huis te vallen ik was toch een klein beetje teleurgesteld. Want Inception mag dan ver boven de grijze middelmaat uitsteken een meesterwerk is het niet geworden.
Hoewel de film werkelijk subliem in elkaar zit en het ingenieze plot geen moment ongeloofwaardig wordt heeft de film toch een paar kleine tekortkomingen. Allereerst is er de love interest die niet helemaal tot zijn recht komt. De romance tussen DiCaprio en Cottillard spat niet van het scherm en zorgt daardoor voor enkele minder boeiende passages. De grootste fout die Nolan echter maakt is dat hij te veel actie in zijn film stopt.
Na een uitstekend eerste uur verandert de film namelijk langzamerhand in een actiespektakel waarbij Nolan iedere keer de vorige scéne probeert te overtreffen. Hoewel hij daar in slaagt raak je als kijker toch murw gebeukt richting einde waardoor de allesverpletterende climax niet de gewenste impact heeft. Inception is al met al een gedurfde film die met recht de zomerhit van dit jaar zal worden maar waarbij echte kippenvelmomenten jammer genoeg uitblijven.
Grappig hoe diverse mensen de film verschillend beleven. Ik vond het juist veel te weinig (goede) actie.
@ Verhoeven: Ik vond dat ook het karakter van DiCaprio ook totaal niet werd uitgediept. Ik weet nog steeds vrijwel niets van hem.
Rmie
Ik heb trouwens nog een vraag. Kon het iemand iets schelen of Leo in zijn opdracht ging slagen en weet ook iemand wat de gevolgen waren als hem het wel of niet lukte. Persoonlijk had ik daar 0,0 gevoel/idee bij.....
exact die gedachte had ik ook tijdens de film....
Wat is de motivatie van de anderen om zo mee te doen?
timbo_
Daar sta ik inderdaad van te kijken.
Bartt88
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen;
http://i29.tinypic.com/33nc1p0.jpg bevat spoilers.
Threeohthree
Ingewikkeldheid heeft ook niets met levendigheid te maken. Denk dat Nolan zich zo heeft moeten focussen om zelf de draad niet kwijt te raken, dat hij vergeten is op de spelvreugde te letten.
En zeg nu eerlijk, kun jij na het zien van deze film ook maar iets vertellen over het karakter en/of beweegredenen van Cobb (of een van de anderen?)
misschien niet helemaal eerlijk maar ik heb de film vandaag nogmaals in de bios gezien en voor mij zijn Ariadne en domkop de karakters die wel degelijk in leven zijn. Ariadne is een nieuwsgierig aagje die graag op avontuur is maar eigenlijk gevoeliger is dan ze doet voorkomen. Domkop is super naïef en eigenlijk gewoon een hypocriet personage. Maar ook het persoon dat zichzelf opoffert voor iemand anders.
Noem het standaard, levenloos of slecht uitgewerkt
ik blijf van mening dat ook al zijn de karakters niet zo diepgaand als in bijvoorbeeld magnolia, ik het totaal niet storend vind tijdens de film. En ook maar nergens, valt Di Caprio in herhaling qua acteren, in betrekking tot zijn voorgaande films. En misschien ligt het aan mij, in dat geval zou verduidelijking of uitleg welkom zijn waarom Ellen Page hier een wanprestatie levert qua acteer werk.
Dino_V
Ondanks dat er een nog een hele hoop onduidelijk is na het zien van de film vond ik de verfilming, de sfeer, de actie, het geluid, het special effects zo gruwelijk overweldigend dat dit voor de boeken in gaat als de beste film die ik ooit heb gezien!
Geen enkele film liet mij zolang in spanning over hoe alles werkte, en vooral hoe het af kon gaan lopen..
Ik ga zeker nog een x naar deze film (uiteraard weer in IMAX) want daar wordt je echt weggeblazen qua beleving!
Wat ik echt niet begrijp is; waarom het verleden van bv Cobb er toe deed voor alle andere terwijl ze de droom van bv Fisher in gingen..
De twist aan het einde (met de totem) vond ik GENIAAL!!!!!
Leonardo is voor mij ook echt de onbetwiste beste acteur van deze generatie, ik kan echt uren kijken naar zijn films.. (zelfs Shutter Island wat ik echt geen geweldige film vond)..
Tommeh
Een grote Nolan fan ben ik niet. Films als Insomnia en The Prestige vind ik ronduit vervelend en van de hype rond The Dark Knight heb ik ook nooit iets begrepen. Dus toen ik Inception op 3 op IMDB zag staan begonnen alle alarmbellen al te rinkelen.
Compleet ten onrechte blijkt achteraf, want wát een film is dit. Nolan neemt ons mee in een audiovisuele rollercoaster ride die zijn weerga niet kent.
Waar het verhaal in het eerste uur vrij traag op gang komt en het op momenten enigszins lastig te volgen is, gaan in het laatste uur alle remmen los en vallen de puzzelstukjes vanzelf op hun plaats. Dankzij een arsenaal aan visuele trucjes, de fantastische muziek en de geweldige editting is het geswitch tussen de 3 werelden een filmervaring vanjewelste geworden.
Verder wil ik er eigenlijk weinig over kwijt, dit is een film die je gewoon moet zien. Misschien vergt het enige creativiteit om het ietwat vergezochte verhaal te waarderen en de oneffenheden te accepteren (want die zijn er uiteraard wel). En de haters zullen vast en zeker een vrachtlading aan valide argumenten hebben om de film de grond in te boren, toch is Inception een film die ik iedereen zal aanraden. 4.5*
Mariami
Een nieuwe film in mijn top 10. Verder niks op aan te vullen, geen zin ook. Het is vanzelfsprekend dat de film kick ass is.
Montorsi
Toch nog in het holst van de nacht een berichtje. Ik weet niet hoe lang hij gaat worden, maar ik wilde toch wel zsm wat laten weten, al kan ik niet garanderen dat het een erg strakke en logische recensie wordt. Ik doe mijn best.
Wel een leuke film ja, maar veel meer niet, althans ik zie het er niet in. Serieus, als ik HarmJan hier een 5* aan zie geven, als gewaardeerd member, denk ik toch echt nu hardop dat ik echt veel gemist heb. Dan lees ik dat dit zo enorm diep zou gaan, ik zie het niet.
Ik weet het niet helemaal wat het is met deze film eigenlijk, ik heb me niet verveeld ofzo de 2,5 uur (toch wel gewoon lang!), maar er zijn gewoon nét te veel dingen die te wensen overlaat.
Het is wel echt een Nolan, veel te veel verhaal (nergens voor nodig), bij vlagen erg uitleggerig met veel dialogen om niks en weetjes die nergens toe leiden, qua scenes weinig wat écht imponeert, visueel een beetje mager (ik zou geen bovengemiideld shot kunnen ontdekken, afzonderlijke slo-mo's met de regendruppels waren wel mooi). De scenes in het hotel met Levitt zijn echt grote grote klasse, maar zelfs daar had visueel gezien nog meer in gezeten, niet eens bijster goed in beelden gevangen. Absoluut een erg strak concept ook, ik snap wel dat Nolan dit, eenmaal in zijn hoofd hebbende, graag wilde verfilmen. Dan is het wel jammer dat het concept verder niet erg veel navolging krijgt. Het concept staat centraal, de thema's blijven gehandhaafd, het verhaal is alleen redelijk clicherijk. Van de uitwerking was ik niet zo onder de indruk kortom, leuk maar wat standaard allemaal.
Brengt me bij de minpunten. Het eerder genoemde overdreven aanwezigheid van verhaal. Veel verhaal in film vind ik niks, leidt alleen maar af van waar het om zou moeten draaien (let op: puur persoonlijk!). Visueel valt er maar weinig te beleven als je kijk naar het budget, enkele aardige scenes, een paar hele goeie (in het hotel dus!), maar er zal geen shot zijn wat ik me ooit herinneren. Net als dat ik geen scene me echt zal heugen omdat het zo goed was. En het is nou niet zo dat het verhaal nou zo goed was dat je er alle aandacht op moest richten. Heist meets psychologie, maar dan wel net oppervlakkig genoeg om een groot publiek aan te spreken. Nergens had ik het gevoel echt de krochten van ons menselijk brein binnen te treden.
Daarnaast vind ik gewoon dat de film gekenmerkt wordt door een aantal interne inconsequenties (een voorbeeldje voor nu, eerst laten ze zien hoe snel iemand wakker wordt als hij niet dat gare slaapgoedje van Yusuf op heeft, vervolgens is de uiteindelijke 'Kick' gewoon wel nagenoeg hetzelfde als wat ze eerst tonen, wat dus eigenlijk niet zou moeten werken dankzij Yusuf)
Dat brengt me vervolgens bij mijn belangrijkste kritiek, met het slot kan Nolan overal onder uit komen. Die inconsequenties, wazige dialogen, je kan alles terugleiden tot 'ja maar misschien was het wel een droom, en alles lijkt echt enz enz'. Eigenlijk maakt het helemaal niks uit wat de film toont, met het feit dat Nolan het plot verder in het midden laat kun je echt alles verklaren. Opzich niet zoveel mis mee zou je denken, maar ik had echt sterk het gevoel dat Nolan zich echt was verloren in zijn hele idee over droom-in-droom-in-droom-in-droom-in-droom. Uiteindelijk gaat het ook gewoon bijna nergens over, en hangt het hele gedoe rond die Fischer er ook maar onzinnig bij, en dat terwijl het qua verhaal echt alle aandacht weet op te eisen. Maarja zoals ik al zei, eigenlijk kun je alles wel beargumenteren met 'het is misschien wel Cobb's droom! Mij iets te makkelijk.
Wat de film wel de moeite waard maakt is het razende tempo, een verrassend leuke soundtrack (tot het laatste kwartier dan toch waar Zimmer zijn bovengemiddelde vorm helaas verliest in een opgeblazen grand finale ofzo, erg jammer). Een deel van de cast steelt de show. Wat mij betreft was Tom Hardy echt veruit de beste van allemaal, echt een geweldige acteur. Het is dat ik er toevallig achter kwam dat hij hier in speelde (geniaal in Bronson wat mij betreft), anders had ik me waarschijnlijk 2,5 uur afgevraagd waar ik die kerel toch van herkende, is echt totaal onherkenbaar als je Bronson gewend bent, op z'n stem na dan. Van Levitt had ik oprecht meer verwacht, speelt maar een saaie dork en kan vrij weinig aan met zo'n rol. Zie hem toch liever in een wat speelsere rol. DiCaprio deed weer wat hij altijd deed, vind het gewoon een aardige acteur, nooit slecht, nooit bijzonder. Verder had Page niet van mij gehoeven, beetje aangeplakte grauwe rol. Cotillard vond ik wel echt de slechtste van allemaal, zeker tegen het einde. Echt een plaatje vind ik, prachtige ogen, presteert alleen gewoon niet zo goed om al die rollen te respecteren.
Uiteindelijk wilde ik 2 alinea's tikken en werd het iets meer, en ik denk dat het nog wel langer kon. Morgen waarschijnlijk meer, nu een nachtje laten zakken.
ps. Onbegrijpelijk dat er in recensies beweerd werd dat deze film zo ongelofelijk ingewikkeld was..
Montorsi
Ook zoiets, wat boeide voor het publiek nou uiteindelijk wie wat droomde. Echt iets wat zogenaamd diepte gaf aan de film, maar werkelijk totaal niks uitmaakte voor de kijker. Of zie ik dit verkeerd?
Montorsi
Je moest eens weten........ Caine is nog niet eens een edelfigurant (Mag twee keer een koffer dragen en een deur open houden) en Postlethwaite zelf nauwelijks als figurant (ligt met een buisje in z'n neus in bed) te bestempelen......
Ja dat vind ik ook zo tragisch, Caine zie ik toch graag acteren, dit sloeg echt alles. Twee zinnetjes in het begin, en een welkomstcommittee op het eind. En bedankt! En dat gevoel had ik gewoon in zijn geheel een beetje, iets te veel personages toegevoegd om er meer 'grote namen' in te proppen. Zo'n Page, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat haar rol niet in het oorspronkelijke script zat. Voegt weinig toe allemaal. Als DiCaprio dan niet meer die dromen kon ontwerpen omdat Cotillard er dan in terecht kwam, daarom moest iemand anders het doen, en dan komt ze TOCH elke keer weer in de weg lopen! Wat doet Page nou uiteindelijk? Korte masterclass van Leo, en dan gaan met die banaan, maar uiteindelijk weet je helemaal niet wat zij nou echt heeft bedacht of ontworpen, maar dan wel elke keer overal opduiken. Maarja zolang je gewoon zegt 'het was een droom' maakt het gewoon niet uit in deze film.
Mikemans
Briljante film!
Ik heb vanaf de eerste minuut tot de eerste helft van de film op het puntje van mijn stoel gezeten. De diepgang is subliem!
Na de pauze (2de helft) begint het dan echt. De uitwerking van de eerste helft. Hou je vast op een geweldige rollercoaster rit!!!
Leuke verwijzingen naar The Matrix en James Bond! The matrix bedoel ik dan het delen van ruimte met verschillende mensen in een alternatieve wereld. Soms lagen ze op stoelen als ze sliepen. Dat leek veel weg te hebben van The Matrix. Daarnaast de eind scene in de sneeuw. Dat deed me veel denken aan James Bond. Weet niet waarom.
Waarom 5 sterren?
- goede cast
- goed verhaal
- goed uitgewerkt
- briljant einde
- mooie shots!
88Fabian
Ik vindt ook zeer zeker mooie shots,dan heb ik het over de belichting
ook,Nolan staat ook bekend om ze close-ups,je zou ook eens moeten
opletten hoe die gebruikt maakt van reflecterende locaties
Zoals de lampen die aan het plafond hangen bij saito en die reflecteren
in de tafel,da's ook fantastisch shot,zo'n soort shot zit er ook in TDK.
Je zal bv elke dag 1 film van Nolan kunnen bekijken en dan zal je zeer
zeker zijn stijl herkennen,maar ik weet door het zeggen van dit dat ik dan
toch op een eigenwijze manier zal worden aangesproken met de vraag "Leg eens uit dan" ik heb zonet een voorbeeld gegeven,en ik laat verder lekker alles over aan degene die net verder kijken of willen dan hun neus lang is.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption