• 9.380.615 stemmen

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

Sciencefiction / Fantasy | 140 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 19 mei 2005

Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

"The saga is complete."

De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.

Anakin Skywalker / Darth Vader

Obi-Wan Kenobi

Padmé Amidala

Chancellor Palpatine / Darth Sidious

Senator Bail Organa

Yoda (stemrol)

avatar van Kijkwijzer

Kijkwijzer

Zeer goede effecten en McGregor is top.

Seifer schreef:

Ik vond het jammer dat anakin zo makkelijk veranderde in darth vader, geeft alleen maar aan dat hij gewoon een zwakkeling is. .

Daar ben ik het mee eens. Ik snapte ook niet helemaal waarom precies. Anakin is een beetje sulletje, hij wil Patme soort van onstervelijk maken terwijl hij dat zelf niet is. daarnaast was hij bang dat zij stierf bij de geboorte door het kind(/kinderen) maar eigenlijk stierf ze gewoon door een gebroken hart omdat hij haar ze nodig moest 'redden'. Als Anakin nadacht had dit allemaal niet gehoeven en leefde ze nog lang en gelukkig.

en dat hij verbitterd is door zijn moeder, vind ik ook lichtelijk overdreven. Ik snap dat het allemaal erg is maar om daar nou zo lang zo boos en verdrietig over te zijn is een beetje..gaar.

maar verder echt een topfilm hoor! geweldige efecten en geweldige vechtscene's! dit vind ik toch de beste van allemaal. Door de acteurs, kleding en scenes maar ook door het verhaal.. dit is dé film waarin alles anders werd.

toppie!

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Toch klopt het niet helemaal: Hij wordt een Sith omdat hij Padme wil redden, maar wanneer hij merkt dat Obi Wan is meegelift met Padme probeert hij haar te vermoorden. Gaat nergens over.

avatar van Sasja

Sasja

Pastichio Rocker schreef:

ja en daardoor voelde hij zich verraden.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Sasja schreef:

ja en daardoor voelde hij zich verraden.

Ja, maar dan klopt de hele eindscene waarin Darth Vader aan de Emperor vraagt of Padme 'safe' is ook niet.

Pastichio Rocker schreef:

Anakin dacht dat Padme Obi Wan had meegebracht om hem te vermoorden.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

inderdaad.

sierrra

Ik geloof niet dat Anakin probeert Padme te vermoorden. Hij wist dat zij nog leefde toen hij de strijd met Obi-Wan aanging. De keizer manipuleert Anakin door hem voor de dood van Padme verantwoordelijk te houden. Anakin draagt de rest van zijn leven deze schuld met zich mee en is een en al haat en verbittering en een dodelijk en gewetenloos wapen in de handen van de Keizer.

sierrra

Hij is meer verbitterd omdat hij niet de macht had zijn moeder te redden en ook bang is niet de macht te hebben zijn vrouw te redden. Uitgerekend de enige persoon die hem wel die macht kan geven wordt door de Jedi gewantrouwd. Tevens verbieden de Jedi het gebruik van deze macht.
Door het ontwapenen van Mace maakt hij een keuze voor Palpatine en een mogelijke redding van Padme en is er geen weg meer terug

avatar van Minotaures

Minotaures

sierrra schreef:

Ik denk ook wel dat ie boos is op Obi-Wan, want die "ontgunt" hem alles, waardoor er toch ook woede voor hem onstaat, waarin dit hevig uitbarst in de einde. Het zat er ook aan te komen en je kon het gewoon voelen.

sierrra

Hij is boos op de Jedi die naar zijn gevoel hem in zijn ontwikkeling in de kracht belemmeren en hem daardoor de kans ontnemen Padme te redden.
Dat Obi-Wan nu juist de Jedi is die Anakin komt uitschakelen is voor beide een zware emotionele belasting.

avatar van film88888

film88888

Door toch het zalige einde, en het gevecht tussen Obi, en Skywalker, verhoog ik naar een 4,5

film88888 schreef:

Hier ben ik het mee eens. De film die alle episodes bij elkaar aansluit. Kreeg zelfs tranen in mijn ogen bij hef gevecht tussen obiwan en anikan. Het enige minpuntje vond ik dat alles een beetje snel ging. Veel verschillende verhaallijnen voor in 1 film, maar dat vond ik niet storend. Waar ik op hoop is nog een film tussen episode 3 en 4.

avatar van christian

christian

Tobiwan Kenobi schreef:

Of hij maakt gewoon nog een saga 1.5 - 2.5 - 3.5 - 4.5 - 5.5 - 6.5

avatar van deTuinman

deTuinman

Tobiwan Kenobi schreef:

Waar ik op hoop is nog een film tussen episode 3 en 4.

Slaat nergens op

deTuinman schreef:

Slaat nergens op

er komt wel een serie dat zich afspeelt tussen Episode 3 en 4. Er is zelfs een kans dat Quinlan Vos er gaat in meespelen.

avatar van christian

christian

Kevin13 schreef:

waarom heb je deze film maar 2 sterren gegeven? zo slecht was ie toch niet? of heb je de film op een 8 inch scherm gekeken met chinese ondertiteling

Er waren altijd geruchten dat er mischien een deel 7 - 8 - 9 zou komen maar vraag me af of die er ooit zullen komen. Van mij mogen ze SW compleet uitmelken net als hoe ze dat bij James bond doen.

Kevin13

ik denk dat het te lezen valt op Wikipedia, daar staat meer uitleg over De Nieuwe Reeks.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Na wat veel 5en en 6en in "attack of the clones", vindt ik dat deze film weer helemaal top. De driehoek is rond, iedereen weet hoe het allemaal is begonnen op een manier dat een blijvende indruk op ons allemaal (aléz,ik toch) achterlaat

avatar van Ruben1994

Ruben1994

zag hem laatst voor het eerst, nou ik vind het een leuke film...

vooral general grievous vond ik wel cool!

ik vind wel dat Seifer er gelijk in heeft dat anakin zich erg makkelijk

een sith laat worden.

Ook de overgangen vond ik een beetje zwak, het zijn allemaal overgangen die ook ik windows moviemaker staan, minpuntje dus...

verder mooie special effects

avatar van wimnoot

wimnoot

ik denk dat veel mensen veel te veel verwachten van de 3 nieuwste starwars films. Toen eind jaren 70 en begin 80 de eerste 3 uitkwamen brachten ze iets wat nooit vertoont was, met acteurs die betrekkelijk onbekent waren, behalve alec guinness. de special effects en het geluid waren iets nieuws voor de films van toen. Nu zijn we zoveel gewend, we zijn niet snel onder de indruk.Ik vindt episode 1 tot 3 minstens net zo goed als episode 4 tot 6, en ik vind alles er veel mooier uit zien in de nieuwe films.Neem bijvoorbeeld de clones, die vind ik realistischer in de laatste 3. we hebben yoda zien vechten, anakin groot zien worden, het onstaan van darth vader. al met al dingen die we graag wilden zien! Ik zou graag zien hoe het verder gaat me han en leia en luke. Dus kom maar op met deel 7 tot 9!

sierrra

Op de films kan je lang wachten want die komen niet. Als je wilt weten hoe het verder gaat met Han en Leia en Luke raad ik je aan de Star Wars boeken te gaan lezen.

avatar van wimnoot

wimnoot

sierrra schreef:

bedankt voor de tip!

avatar van Sasja

Sasja

zeg nooit nooit! ik zou er ook niet op gaan wachten, maar tegenwoordig weet je maar nooit. kijk maar eens naar die hard 4 en indiana jones 4

trouwens ik kan je ook een update geven:
Leia en han gaan trouwen en krijgen 3 kinderen waarvan bij de oudste anakin genaamd the force erg sterk is de andere 2 is een tweeling een jongen en een meisje een ervan heet jaycen de ander weet ik zo effe niet. en luke is oprichter van een nieuwe jedi acedemy{/spoiler]

ik hoop dat ik het zo goed heb. heb dit allemaal uit star wars fact files wat ik een tijd heb gespaard

avatar van Tyn

Tyn

Revenge Of The SIth nog eens gezien..

Hoewel ik in het begin een beetje teleurgesteld was door verschillende fouten in de film, heeft de film toch ook iets erg goeds en moois naar mijn mening.

De fouten zijn naar mijn idee de te-komische en onrealistische robots. Dit zijn ongeloofwaardige tegenstanders (wel in iedergeval ongeloofwaardiger dan in de oude 3 delen waarin deze cgi-robots dan ook niet voorkwamen) en leveren vooral in het begin van de film saaie gevechten op. Toppunt van deze ongeloofwaardige en ietwat kinderachtige robots vind ik dus General Grievus.

Een groot pluspunt vind ik de meer beladen en sereuzere donkere toon/sfeer die de film later krijgt. Je ziet hoe Anakin en de Jedi, maar vooral Anakin langzaam in de problemen komt op een geloofwaardige manier. Zijn relatie met Senator Palpatine komt ook redelijk goed over vind ik.

Een van de sterkste momenten van de film is voor mij het moment waarop Anakin (van Master Windu) moet wachten in de Jedi Counsel terwijl Master Windu Palpatine gaat arresteren..

De schemering en muziek scheppen een prachtige sfeer en je voelt het broeien bij Anakin. Dit is ook het begin van de omkeer in de film, die zorgvuldig en subtiel wordt ingeleid. Daarna wordt de toon dramatisch met de ondergang van de Jedi, om vervolgens in een dubbele climax te eindigen (Yoda vs Palpatine en Obi Wan vs Anakin). Twee legendarische gevechten voor star wars begrippen.

De film is niet perfect, cgi is (in het acteerwerk) ook een aardige boosdoener, maar in mijn ogen komt George Lucas wel een heel stuk verder dan de twijfelachtige episode 1 en 2. Laat ik het zo zeggen Episode IV heeft een waardige voorganger!

avatar van Pkunk

Pkunk

Verlaagd van 3,5* naar 2,5*. Wilde de film nog een keer kijken maar kwam er niet meer doorheen. Later nog een poging gewaagd en die wel uitgezeten. De verlaging is vanwege de veel te kleurige sfx, de matige lighsaber gevechten, het slechte script en die irritante Hayden Christensen.

avatar van eltorro

eltorro

2* voor de special effect en de gevechten, maar voor de rest was het verhaal niet erg bijzonder ik leefde totaal niet mee met de personages. En de film in het algemeen viel me hartstike tegen.

avatar van matitie

matitie

Sasja schreef:

trouwens ik kan je ook een update geven:

Klopt niet helemaal, Anakin is de jongste van de drie kinderen, de andere heet Jaina.

avatar van mister blonde

mister blonde

Voor het eerst gezien sinds hij in de bioscoop draaide. Ik zit er helemaal in. Eerder vorige week deel I en II gekeken en na deel III meteen a New Hope erin gegooid. Deel I en II waren redelijk vermakelijk. Kwamen boven de middelmaat uit door een aantal goede scènes. Deel III overdonderde me zoals ik al lang niet meer overdonderd was. Ik kan me geen blockbuster van de laatste 25 jaar herinneren die daar zo goed in slaagde.

De film is een aaneenschakelingen van hoogtepunten. De gevechten op het eind Yoda vs de keizer en Obi Wan vs Anakin waren bloedstollend (ondanks dat ik het al gezien had). Maar ook het eerste half uur was één lang hoogtepunt. Bij de ruimteachtervolging kreeg je heel erg het idee dat je er midden in zat en het gevecht met Count Dooku was erg sterk. Daarna volgen er ook vele hoogtepunten (o.a. de de gevechten met generaal Riefus en alles dat daar op die planeet op volgt, de moord op Master Windu en ook de andere jedi's die worden verraden). Geweldig. Na Indiana Jones and Raiders of de Lost Ark geen spektakelfilm gezien die je op dusdanige wijze meevoert van het ene naar het andere hoogtepunt.

Daarnaast was mijn filmbeleving, niet alleen door de hoogtepunten optimaal, maar zo erg meeleven als in deze film had ik tijden niet meer gedaan. Deze space opera pakte me vanaf minuut 1. De grapjes en grollen werkte bij vlagen zo goed als in de oude trilogie, ik kon meeleven met de personages als nooit te voren en ik was door het eind, waarvan ik wist dat het eraan kwam compleet uit het veld geslagen. Ik weet niet hoe het komt, maar deze film kan qua positieve zaken mee met de oude trilogie. En dat is echt heel wat.

De ergernissen uit deel I en II (acteren, gatenkaas verhaal, houterigere dialogen, Jar Jar) werden beperkt tot een miniem. Omdat die er wel zo nu en dan waren, redt hij het net niet om zo hoog beoordeelt te worden als de oude trilogie. Maar het komt verdomd dicht in de buurt en dat is, zeker gezien de eerste twee episoden en de kwaliteit van de oude reeks, nogmaals echt heel wat. 4 heel dikke sterren. Geweldig.

sierrra

De Die Hard en Indiana Jones films waren allemaal losse verhalen/delen.

De Star Wars saga is na de nederlaag van The Empire en de rehabilitatie van Anakin tot een einde gekomen.