Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Geregisseerd door: George Lucas
Met onder meer: Hayden Christensen, Ewan McGregor en Natalie Portman
Releasedatum: 19 mei 2005
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
"The saga is complete."
De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert als hij een keuze moet maken tussen Obi-Wan en zijn heimelijke vrouw Padmé, die hij in een visioen heeft zien sterven. De mysterieuze Sith Lord Darth Sidious slaat voor een laatste keer hard toe en alle gebeurtenissen leiden naar de eerste Star Wars film uit 1977 als George Lucas het laatste hoofdstuk in zijn verhaal afsluit.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: Revenge of the Sith (BoekMeter)
- Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
C-3PO
Count Dooku
Queen of Naboo
Silvio Dante
Het laatste en meteen ook het meest zindelijke deel van de nieuwe trilogie. Het eerste uur is echt als kaviaar voor de Star Wars-fan: de lasesstralen, ruimteschepen, lightsabers en ludieke robotten ditto monstertjes flitsen je in een aangenaam tempo om de oren.
Vervolgens krijg je een iets minder boeiende, maar toch intressante politieke twist te zien in het rijk.
Spijtig genoeg kreeg ik de indruk dat de laatste 15 minuten alles wat rap rap werd afgehandeld, zeer spijtig is dat.
Hoogtepunt van de film was zonder twijfel de transformatie van Anakin Skywalker tot Darth Vader.
Spijtig genoeg werd Anakin ietsjes te veel voor z'n kanppe kop gekozen dan om z'n acteerwerk. Palpatine vond ik wel een uitmuntende keuze_O_
tom de filmman
leuk, pakkend laatste deel van de star wars serie films.
misschien wel het beste star wars deel ondaks dat eigenlijk al duidelijk was wat er zou gaan gebeuren.
goede actie en af en toe zelfs een beetje ontroerend.
4 sterren !!!
Qwertary
De beste van de eerste 3 films
Niet helemaal perfect... sommige dingen voelen gehaast aan vind ik... maar wel goed
Pastichio Rocker
Acteerwerk was ver beneden de maat. De enige die er nog wat van wisten te maken waren Yoda en Palpatine. Ongelofelijk hoe ze Natalie Portman van een sterke zelfverzekerde vrouw hebben omgetoverd in een volgzame onzekere jankerd. Alsof men de teksten oplas van een autocue. Het stoorde me ontzettend. Maar ja, de eye-candy was uitmuntend. Toch had George Lucas, zoals bij deel V en VI, beter de regie uit handen kunnen geven. Wellicht dat er dan nog wat menselijke emoties te zien waren geweest. Nee, dit is lang niet het meesterwerk waar ik op zat te wachten. De CGI is weliswaar fantastisch, maar het geeft je na afloop zo'n leeg gevoel. Alsof je naar de intro van een videogame zit te kijken. Nu ik de film weer heb gekeken verlaag ik mijn score dan ook naar een 2,5. Deze film kan gewoon niet tippen aan de eerdere (latere) Star Wars films, en met name The Empire Strikes Back.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Zo, ik heb deze film gisteren nog eens bekeken en ik geef nu mijn uitgebreidere mening:
Ten eerste vind ik dat John Williams de muziek geweldig componeert! Ook zat er in deze film gelijk wat meer actie, zoals het ruimte gevecht in de openingsscène. Ik vond in tegenstelling tot hieronder de acteurs heel goed acteren, zoals Christopher Lee als Count Dooku ("twice the pride, double the fall"). Ook Ewan McGregor als Obi-Wan Kenobi, alleen vind ik zijn script wat minder. Het was elke keer als Kenobi in beeld kwam: "Oh I don't think so" of "Flying is for droids". Maar hij acteerde wel heel goed. Ook Hayden Christensen als Anakin speelde geweldig toen hij naar de duistere kant was overgelopen, je zag het triomf gewoon in zijn ogen toen hij Padmé aanbood om over het melkwegstelsel te regeren. Maar Ian McDiarmid als Palpatine was het toppunt qua acteren vond ik, met zijn rare trekken en lachjes.
Ook de overloping van licht naar duister vond ik mooi gedaan. Het eerste uur van de film, was met veel humor en lollige actie. Maar na een uur zei Palpatine tegen zijn Kloonsoldaten "execute Order 66" en toen keerde het tij. Ik kreeg echt kippenvel, en de eerste keer dat ik deze film zag een brok in mijn keel, toen alle Jedi werden gedood. Wat ik wel jammer vond, en slecht over nagedacht was dat al die krachtige Jedi-meesters wel heel makkelijk worden overmeesterd door de kloonsoldaten, terwijl vijf minuten later de klonen veel meer moeite hebben om een padawan (=jedi in de leer) uit te schakelen.
Tja en toen na een minuut of negentig kwam het langverwachte eindgevecht. Yoda VS Palpatine en Obi-wan VS Anakin. het was prachtig om de twee krijgers te zien vechten in de lege senaat, waar John Williams zich ook uitleeft in de filmmuziek. Maar het hele toppunt van de film was natuurlijk hoe de twee beste vrienden tegenelkaar vochten op de lavaplaneet. Het gevecht was zacht uitgedrukt spectaculair., en toen kwam ie, ja hoor: na lang wachten zagen we hoe het inmiddels wereldberoemde masker op Anakins verminkte hoofd gleed: Chhhh Puuuchh. Wat wel jammer was, dat John Williams toen niet The Imperial March deed, maar een haast droevig muziekje was ook wel op zijn plaats.
Ook vielen alle stukjes op zijn plaats en was het een perfecte overgang naar Episode IV. Ze hebben ook echt aan alles gedacht zoals: Obi-Wan die het lichtzwaard van Anakin oppakte, om het dan weer in IV aan Luke te geven. En hoe het geheugen van C-3PO werd gewist omdat hij daar in IV niks meer over wist te vertellen, en je zag natuurlijk hoe de Death Star gebouwd werd.
Heel mooi vond ik echt, toen Obi-Wan luke overhandigde aan zijn familie en hoe die dan naar de twee ondergaande zonnen van Tatooine staarden.
van 4,5 naar 5,0 sterren (en terecht!)
Flipman
Ik zag deze film vandaag weer in mijn kast staan. Ik vraag me eigenlijk af waarom ik 'm nog niet ritueel verbrand heb. Blijft een schandvlek op de gehele Star Wars franchise. Ik vind sowieso The Empire Strikes Back de beste film uit de gehele reeks, al is het maar omdat Lucas hem niet heeft geregisseerd. Er zitten in deze film gewoon dialogen ("You'll NOT get away THIS time, Dooku!") waar Hollywood na de jaren vijftig al afscheid van had genomen. Als je een homage wilt maken aan de Fifties, OK. Heel goed. Maar dan is dat in déze film niet op z'n plaats! Ik had zóveel verwacht van deze film, maar niks werd waargemaakt. Alles wat ik te zien kreeg, was een afgeraffeld middenstuk, zwaar gebaseerd op visuele effecten dan een verhaal (is in alle andere delen ook wel zo, maar daar stoort het tenminste niet), waarmee de hele serie afgerond wordt. Nou, joepie. Eindelijk Anakin tot Darth Vader! Wat een afgang...
Ik meen dat het in één van mijn eerdere berichten al staat, maar toch; mijn broer en ik kennen de verheven kunst van het film 'beleven' (zoals ruim de meerderheid van jullie, denk ik). We weten ook precies wanneer we wel en niet iets kunnen zeggen zonder dat je daarmee de belevenis van de ander stoort, daarom vind ik met hem een film kijken altijd erg leuk. We vonden allebei dat we deze film serieus moesten bekijken, bepaalden we vooraf. Maar de film is zo lachwekkend en tenenkrommend slecht, we konden ons humoristische commentaar gewoonweg NIET voor ons houden! Alle gebeurtenissen wáren natuurlijk al anagekondigd; eigenlijk konden we de film redelijk invullen, op de details na, omdat er al een heleboelbekend was. Ondanks dat had ik een interessante film verwacht, maar als er iets gebeurde (Palpatine die transformeerde en de Jedi die werden uitgemoord), dacht ik van: "Gôh, echt? Tjongejonge..." Inleven was ONmogelijk. Jammer, echt jammer. Ik weet dat ik er geen discussie over mag beginnen, maar dat ie in de Top-250 is beland is mij echt een raadsel. Dat was ook DE reden dat ik er veel van verwachtte, maar ja, sinds Hoolicunts en 't eerste deel van Shite-Heads of the Caribbean daarin belandden wil dt blijkbaar niet alles meer zeggen.
soom
Blijft een schandvlek op de gehele Star Wars franchise.
L. luchtloper
Het ergste is dat ik het met Flipman vaak eens ben, ondanks dat ik de film 5 sterren gaf.
Flipman
Ook al speelt Ewan McGregor erin? Toch best wel een favoriete acteur van jou, dacht ik...
. Het feit dat het Star Wars is geeft het misschien een meerwaarde, waardoor jij enkele fouten door de vingers kunt zien, maar ik niet
. Niet geheel onlogisch, hoor!
Hectometersnor
Mooi einde van een prachtige reeks...Zou het liefste alle 6 de star wars in mijn top 10 zetten of allemaal op 1 plek maar dat kan helaas niet. Dit is toch wel mijn favoriet op het moment. Wat iedereen ook beweert dit is een prachtige verfilming van toch eigenlijk wel een triest verhaal. Het verhaal in de film is ijzersterk en bevat genoeg stof om over na te praten. Ik kan er wel uren over doorgaan maar dat doe ik jullie niet aan. Wel geef ik de film in elk geval 1 minpuntje....en dat is de relatie tussen Padme en Anakin.....ik heb nog nooit zo een slecht filmkoppel gezien.
Airliner95
in een vroegere film zeiden ze al eens anakin tegen darth vader is
goeie film
*4,5
Kevin13
een film met een overlading special effects, kei slechte acteurs, flutdialogen en natuurlijk Hayden Christenssen.
vraag mij echt af waar ze die gast hebben gevonden. Van de zovele acteurs die anakin zou willen spelen, kiezen ze juist hem.
Maar natuurlijk zijn er ook nog positieve dingen aan deze film
- Samuel L. Jackson die Mace Windu speelt sterft heel cool
- de 2 eindgevechten waaronder
Obi-Wan Kenobi vs Anakin Skywalker en Yoda vs Palpatine
prachtig duel
maar dit is ook alles wat er positief aan is.
o ja, ik vergeet bijna de prachtige muziek van John Williams.
GlenX

Maar natuurlijk zijn er ook nog positieve dingen aan deze film
- Samuel L. Jackson die Mace Windu speelt sterft heel cool
- de 2 eindgevechten waaronder
Obi-Wan Kenobi vs Anakin Skywalker en Yoda vs Palpatine
prachtig duel

maar dit is ook alles wat er positief aan is.
o ja, ik vergeet bijna de prachtige muziek van John Williams.
Ben ik helemaal mee eens...
Ik vind het Star Wars gevoel maar een beetje terugkeren vanaf de "Execute order 66 scene...
En vanaf dat Darth Vader er is had ik de smaak van de oude films weer te pakken...
Geef het een 3*
Kevin13
Ben ik helemaal mee eens...
Geef het een 3*
deze film gaf me geen star wars gevoel.
het was van begin tot eind actie.
Blur
Tijdens de eerste kijkbeurt viel het totaal ongeloofwaardige dunne verhaaltje op. Bij de tweede keer was duidelijk waarom. Hayden Christensen (Anekin) kan niet acteren. Hij zegt de zinntjes die in het script staan, doelloos op, zonder enige diepgang of psycholische achtergrond. En dat allemaal in een zielloze setting. Als kijker leefde ik totaal niet mee, waardoor het verloop van het verhaal totaal niet interrasant is.
matitie
Ondanks de slechte reacties hier wil ik toch nog eens opmerken dat het volgens mij als een paal boven water staat dat 'revenge of the sith' veel beter is dan de andere twee films van de nieuwe trilogie.
Maar ja, dat is natuurlijk mijn mening.
Kevin13
Maar ja, dat is natuurlijk mijn mening.
ik vind ze allebei even teleurstellend.
Pastichio Rocker
Dan zou je de film 'Shattered Glass' eens moeten bekijken, dan zie je een heel andere Hayden. Wat acteerwerk betreft vond ik Ewan McGregor en Natalie Portman net zo slecht, terwijl we weten dat zij veel beter kunnen. Nee, George Lucas kan gewoon niet regisseren, of het moeten muppets en 3D-animaties betreffen. Die hele lightsaber-scene op die lavaplaneet is eigenlijk ook te belachelijk voor woorden. Alsof Lucas dacht: nee, het is nog niet spectaculair genoeg dat Obi Wan en Anakin tegen elkaar vechten, laten we het nog wat aandikken!
De beste (lees minst slechte van de eerste drie delen) film van de drie nieuwe delen vanwege de actie die eigenlijk continue duurt. Het beste stuk van de film vond ik het begin (de eerste 30 minuten). Maar ook dit blijft een zeer matige film. Hoe Anakin verandert van karakter tot Dart Vader is echt triest (zo slecht verfilmd) om te zien. De redenen waarom hij verandert doet mij veronderstellen dat zijn IQ niet hoger geweest moet zijn dat 1%.
Ook het sterven van Padmé was te triest voor worden, ze baart nog effen twee kinderen en zegt dan nog wat dingen en dan sterft ze opeens. Misschien dat kinderen daardoor nog ontroerd worden maar volwassen toch echt niet.
Nee, de eerste drie delen van Star Wars had men naar mijn mening nooit moeten uitbrengen. Men zal dit enkel alleen hebben gedaan om financiële redenen want de verhaal lijn van de eerste drie delen is gewoon bagger en de verfilming daarvan ook (misschien leuk voor kinderen t/m 10 jaar).
Dat deze film dan ook in de top 250 staat (gelukkig wel heel laag) verbaasd me dan ook, maar dat zal wel komen omdat vooral de kinderen t/m 10 jaar vaak gestemd hebben.
Pastichio Rocker
Nee boh gek! Padme heeft gewoon de wil om te leven verloren, jeweets! is toch een goeie reden om die smatje uit het verhaal te schrijven?
Artemis
Hoezo is ep III niet op tv ? Laat dan tenminste de hele serie zien.
Mr.Crow
Men zal dit enkel alleen hebben gedaan om financiële redenen want de verhaal lijn van de eerste drie delen is gewoon bagger en de verfilming daarvan ook (misschien leuk voor kinderen t/m 10 jaar). .
Niet echt.
Lucas had het altijd al zo in gedachten.
Waarom denk je dat het oorspronkelijke deel uit 1977 (A New Hope) Episode 4 heet?
skysouthpark
ik heb toevallig de hele collectie thuis, en ik kan toch wel met zekerheid zeggen dat dit mijn favoriet is, ook al vind ik de andere 2 'nieuwe' delen als sinds mijn 10e echt bagger, deze is goed gemaakt. alleen kan die hayden christensen niet acteren, hij heeft een award gekregen voor slechtste acteur door deze film.
Kevin13
de allernieuwste star wars reeks
in 2009 komt er nog een reeks dat zich afspeelt tussen episode III en episode IV en dat niet gaat gaan over Luke, Darth Vader en andere hoofdrolspelers. Hier gaan ze hun richten op de minder belangrijke personages en misschien nog meer overlevenden van Order 66
Hankster
Niet echt.
Lucas had het altijd al zo in gedachten.
Hankster
Revenge of the Sith heb ik altijd een gave film gevonden. Zeker toen ik de bios uitkwam wilde ik hem eigenlijk gewoon nóg een keer zien.
Maar uiteraard zakte mijn enthousiasme wat, toen ik de film nog een keer zag. Ik vond hem de eerste keer al niet dé topper in de serie als sommige andere liefhebbers van de serie het wel vonden. Maar er vielen mij bij de tweede keer kijken wat dingen op die mijn mening over de film toch wel wat bijstelden.
- Hayden Christensen doet het in III inderdaad beter dan in II, maar toch komt dat meer door de héél slechte prestatie in Attack of the Clones dan dat dat komt door de goede prestatie in Revenge of the Sith. Hij blijft gewoon een miscast als Anakin.
- Te veel CGI. Zelfs voor simpele decorstukken, of robots zoals bij de bevalling, wordt de computer gebruikt om ze op het beeld te toveren. Viel dit bij Episode I nog wel mee, bij II en III verpest dit toch veel van de sfeer, waardoor het te veel uit de toon valt met de oude trilogie.
- Het zijn met name de verwijzingen naar de oude trilogie waarom ik de film in eerste instantie zo gaaf vond. En om daar nou deze film op te laten dragen?...
Onderhand heb ik de film al wel een stuk of 6 keer gezien en ik blijf hem nog steeds erg leuk vinden. Maar de sfeer van deze twee laatste films (Episode I viel nog wel mee) is gewoon té verschillend met de oude trilogie. Maar het einde maakt natuurlijk veel goed.
De beste van de nieuwe trilogie wat mij betreft, maar zeker minder dan het minste deel uit de oude trilogie.
Episode V: 4,5*

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Hayden Christensen was verrast dat hij werd gecast voor de rol van Anakin Skywalker: 'Het was onmogelijk'

Deze 'Star Wars'-acteurs hadden een hekel aan hun eigen personage

Star Wars
Fantasy / Sciencefiction, 1977

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
Fantasy / Sciencefiction, 1983
showdownstrijdlava vulkaanchosen onepolitiekvervolgprequelromantiekdeath startragic herotragedievisioncult figure planethatreddream sequenceexpectant motherruimte-operachancelgalactic warburn injury allegoricaltragic romancefall from gracegraphic complexpower violencedepressingcruelpowerful