• 9.379.612 stemmen

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Releasedatum: 4 februari 2010

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Un Prophète

"Escaping the prison of life."

De 19-jarige analfabeet Malik El Djebena is veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Hij arriveert helemaal alleen bij de gevangenis en hij oogt jonger en fragieler dan zijn medegevangenen. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de leider van de Corsicaanse bende die de gevangenis beheerst, krijgt hij een aantal 'opdrachten' die hij moet uitvoeren. Hierdoor wordt hij sterker en wint hij ook het vertrouwen van de bendeleider. Maar Malik is dapper en een snelle leerling en heeft de moed om in het geheim zijn eigen plannen te ontwikkelen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Kiralona

Kiralona

Na anderhalf uur hadden we er genoeg van en hebben de film afgezet. Er gebeurt werkelijk niks in de film en het verhaal lijkt nergens heen te gaan. Jammer want had er grotere verwachtingen van.

avatar van Zmrzlina

Zmrzlina

Goed geacteerd en mooi verfilmd

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Un Prophète begint erg goed, waarbij met name de rauwe scène waarin de hoofdpersoon een medegevangene met een scheermesje afmaakt een goede indruk achterlaat. Echter, naarmate de film vordert, ontwikkelt het verhaal zich steeds meer tot een standaard gangsterverhaaltje dat al vaker is verteld - alleen speelt het zich deze keer niet af in een Italiaanse buurt in New York, maar in de Franse gevangenis. Dit, tezamen met het feit dat de film eenvoudigweg te lang duurt, zorgt ervoor dat mijn waardering daalt met het aantal keren dat ik heb moeten gapen. Ergens tegen het einde is er toch nog een lichtpuntje als een of andere Italiaan moet worden omgebracht (en ook de aanrijding van het hert is mooi in beeld gebracht), maar dat weet de film niet te redden. Un Prophète is een rauw ogende arthousefilm die te lang duurt en een behoorlijk standaardverhaal vertelt. Het kan er allemaal goed mee door, maar laat verre van een blijvende indruk achter.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Echt n goeie film, ik snap nu ook waarom deze film allerlei prijzen heeft binnengesleept.

avatar van guylopez93

guylopez93

op zich een goeie film alleen had er iets meer actie in gemogen

verder een mooi verhaal met een goede uitwerking

avatar van Timecop

Timecop

Kiralona schreef:

Grappig, ik vind eigenlijk exact het tegenovergestelde van jou

avatar van Areté hamartia

Areté hamartia

Een vrij standaard verhaal en uitwerking. Ook jammer van de 'subtiele' Islamitische propaganda die in de film verwerkt is.

avatar van evervaet

Areté hamartia schreef:

beetje uitleg geert

avatar van Smooth Criminal

Smooth Criminal

kijk deze film, je zult er geen spijt van krijgen!

avatar van FMHZ

FMHZ

Ik krijg hem morgen binnen (videotheek) en ben zeer zeer benieuwd!!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Heel goede film. De misere van het hoofdpersonage aan het begin is zeer overtuigend en meeslepend en we zitten direct midden in het verhaal van zijn groei binnen de criminele organisatie. Prettig rauw verfilmd en met geslaagde stukken suspense. Helaas weet de film dit niveau niet de hele tijd vol te houden. Vooral het laatste half uur wordt het allemaal wat minder scherp en het einde vond ik ongepast. Vooral het laatste shot voelde voor mij bijzonder misplaatst. Het haalt het gemiddelde wat omlaag maar neemt niet weg dat Un Prophète een uitstekende film blijft.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Prachtige film, echt zitten genieten.

Alleen kwamen er naar het einde toe wel erg veel namen op me af dus ik ga hem zeker nog eens kijken.

Groot pluspunt aan deze film is het door niemand uitgezonderd geweldige acteren.

Een absolute aanrader!!

avatar van N_SANE

N_SANE

Ik had behoorlijk hoge verwachtingen van deze film, maar tijdens het kijken zijn deze verwachtingen maar deels waargemaakt. Het was een prima film, alleen wat minder mijn smaak. In ieder geval wel leuk om eens gezien te hebben.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Goede film.Sterk in beeld gebracht.
Eerste helft prima vaart en ritme. Tweede helft had zomaar 20 minuten korter gekund als zelfde ritme aangehouden. Scheelt een halfje maar een 4 zeker waard. En ik hou helemaal niet van gevangenisfilms.
Geweld(ig/adig) verhaal/script met niet het obligate de hoofdfiguur is een boef en gaat uiteindelijk de pijp uit.
Malik El Djebena acteert top. Kijken of die dat kan volhouden want het zou kunnen dat ie gewoon perfect gecast is. Niels Arestrup is ook sterk en de rest is ook behoorlijk.

avatar van mixmaster

mixmaster

geweldige film , klasse acteerwerk , rauw gefilmd en zeer realistisch verhaal .

de film komt zo realistisch over dat je volledig in deze film zit , van begin tot eind .

een topper !!!

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Toch een halve * erbij, hij blijft maar in me kop zitten.
Wat ik echt een erg goede scene vond was dat die stoere leider van die bende op een gegeven moment op het randje van zijn bed zit, daar zit hij dan zonder al zijn branie en hij is daar gewoon een oude man zoals er zoveel zijn.
Ja 4 en een halve * is hij toch wel waard.

avatar van Westsider13

Westsider13

Had er meer van verwacht...op een gegeven moment had ik echt zoiets van..waar wil men met de film naar toe..maar al met al een leuke wegkijkers als je van gevangenisfilms houdt..

avatar van usr14112

usr14112

Prima film maar ik vond het geen topper. Misschien lag het aan mij maar ik vond het verhaal moeilijk te volgen. Ben er eigenlijk nog steeds niet uit wat er nou precies gebeurde.

Xen0n

Een goed begin, met daarna een heel langdradig en saai middenstuk waarin vrijwel niets gebeurt. Dan het einde waar nog wat gebeurt maar nee, niet heel erg geslaagd...

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

Xen0n schreef:

Denk je dat het leven in een gevangenis bruisend en altijd spannend is?

Dat lijkt mij niet, ik denk dan toch meer hoe Jacques audiard deze film neerzet.

uitzichtloos, heel veel dode momenten, depressie....

Ik vind un Prophete uit het leven gegrepen en zeer realistisch!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Tja, zo kun je ook wel een film over een totaal oninteressant personage dat tweeëneenhalf uur lang niets meemaakt realistisch noemen, maar dat betekent niet dat de film automatisch goed is. Natuurlijk, zo erg is het met Un Prophète niet, maar ik ben het wel met Xen0n eens: in het midden zakt de film een beetje in. Het begin daarentegen is fenomenaal, vooral de moord met het scheermesje hakt er flink op in.

Banjo schreef:

Denk je dat het leven in een gevangenis bruisend en altijd spannend is?

uitzichtloos, heel veel dode momenten, depressie....

Ik vind un Prophete uit het leven gegrepen en zeer realistisch!

Het kan inderdaad zo zijn dat het leven in een gevangenis in de meeste gevallen saai zijn. Dat word filmen over een ander onderwerp dan, het wil niet zeggen dat een film met een saai onderwerp saai mag zijn om een hoog cijfer te krijgen.

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

Nee.. maar het is natuurlijk wat je er persoonlijk, van vind die 'saaiheid'

en ja je houd er van of niet

Xen0n

Dat is inderdaad waar. Maar het is nou ook niet zo dat ik hem héél erg slecht vond. Alleen het middenstuk vond ik dermate onboeiend dat je op het einde gewoon de neiging hebt om wat dingen door te spoelen. Had hier wel wat meer van verwacht.

avatar van Phoenix

Phoenix

Lol, wie verzint het om Gobbledigook in deze film te laten spelen. Een grotere tegenstelling kan ik me haast niet voorstellen.

Vond het verder wat gezapig allemaal. Voor mij typisch zo'n film die eigenlijk geen laag cijfer wilt toebedelen omdat het altijd vakmanschap uitstraalt, maar als je er even over nadenkt ook weinig meer biedt dan een aardig gevangenisverhaal met goede vertolkingen. Ontdaan van sentiment en behoorlijk rechttoe rechtaan, maar daardoor ook weer niet echt bijzonder.

Net aan onderhoudend genoeg, maar verder niets nieuws gezien.

3* dan maar.

avatar van Asaharo

Asaharo

Bwa, saai kun je dit zeker niet noemen. Het is gewoon een zeer rake milieu-schets met een hoofdacteur die de film moeiteloos draagt. Un Prophète begint brutaal maar trekt die lijn bewust niet door. De nadruk ligt hem op Malik en hoe hij de gevangenis ervaart. Hij komt in contact met zowel de Corsicaanse bendes als de Arabische en begint aan zijn eigenwijze klim om hogerop te geraken.

Op bepaalde momenten speelt de maker met surrealistische taferelen(Die eindscene waarbij Malik vrij komt en zijn volgelingen hem opwachten is er een van religieus ontzag. en zorgt hiermee voor een zeer magisch realistisch sprookje. Het verhaal zelf is opzich niets nieuws en de uitwerking soms misschien wat rommelig, maar die ongure sfeer is wel voelbaar in elke shot die je bekijkt.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

maar verder niets nieuws gezien

Ik ken geen andere film die het falen van een gevangenissysteem zo goed uitbeeld.

avatar van Asaharo

Asaharo

Helemaal gelijk Boordappel.

Hoe triest is het eigenlijk niet. Hij kwam de gevangenis in met wat poen maar mag het niet meebinnen nemen. En met zijn vrijlating komt hij buiten met heel wat meer...

Het doet je wel nadenken over het nut van vergelding en strafmaat.

avatar van scorepio

scorepio

Best wel goeie film met enkele leuke actiescenes.. Spijtig dat het soms wat rommelig en veel te langdradig is.

Wel opvallend goede acteurs.