Genre: Oorlog
Met onder meer: John Wayne, Robert Mitchum en Henry Fonda
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 15 november 1962
Plot The Longest Day
"This is the day that changed the world... when history held its breath."
Het is 19 mei 1944 en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen...
Col. Thompson
Flying Officer David Campbell
Maj. Gen. Dr. Hans Speidel
Pvt. John Steele
Driello
Kun je ook aangeven waarom? Ik ben namelijk ontzettend benieuwd waarom deze film zo hoog scoort als oorlogsfilm terwijl ik die waardering niet kan opbrengen.
Zonnedaeler
Ben ook in normandie geweest, daarna is deze film nog indrukwekkender. Het kerkhof gelegen aan omaha beach, maakt je klein en stil.
Ja, wij waren naar musea geweest en de kerk in normandie een dag, en daarna die film gekeken, echt een bijzondere dag en als je die film dan kijkt is die veel mooier, maar wel jammer dat de film alleen de romantiek van de oorlog laat zien, niet het afgrijselijke, als er dan iemand word neer geschoten maakt hij eerst een dansje voordat íe valt.
gerrit019
Een beetje emotie en sentiment omdat het in mijn jeugd een film was die indruk heeft gemaakt. De herkenning met aspecten vd film als je in Normandie bent geweest op diverse locaties versterkt dat zeker.
Een film die je zeker niet moet afspiegelen tegen de hedendaagse films en wat mogelijk is maar die wel een mooi beeld neerzet van een grote historische gebeurtenis.
Skimmer
Indrukwekkende film waardoor ik in mijn jeugd ben gaan nadenken over de tweede wereldoorlog en heel veel respect heb gekregen voor de bevrijders die ik nog steeds heel dankbaar ben. Geweldige cast. Zit ook goede humor in de film.
De Mees
Zag ik nou gisteravond op TV de film (aankondiging) in kleur?
Zelf heb ik de DVD in zwart wit.
Is de film ook in kleur op DVD?
Zie eerdere discussie: http://www.moviemeter.nl/film/573/info/0#8
Minotaures
Typisch jaren 60, dat ''dansje''.
ags50
Naar aanleiding van kleur versus zwart-wit:
Qua sfeer is het een enorm verschil hoor. De originele versie komt ook beter en waarheidsgetrouwer over...
Dogie Hogan
Gelukkig niet de ingekleurde versie, maar er was geen doorkomen aan vanavond met al die lange reklame onderbrekingen.
Tv maar uit gezet.
Score iets naar beneden bijgesteld, vanwege toch wat onrealistische momenten, zoals Duitsers, die als debielen worden voorgesteld (laarzen verkeerd aan, enz.), die slapstick vertoningen van Sean Connery en zijn superieur met zijn hond.). Dat D-Day een ernstige zaak, cq. een slachting was komt obvoldoende over.
IMDB *8/10.
Cat1971
Laten we wel wezen: D-Day was een slachting in de realiteit; zoiets als in het eerste half uur van Saving Private Ryan getoond wordt (dat is ook meteen het enige goede aan SPR trouwens, maar daar gaat het nu niet om) - hier is het meer een zondags avontuurtje, waarbij Wayne en Mitchum er als twee cowboys doorheen wandelen. Volgnens mij gaat er in de drie uur dat de film duurt maar één Amerikaan on-screen dood, en dat was in een komische scene. Er wordt nog wel wat melding gemaakt van overleden soldaten, maar dat lijkt allemaal bijzaak. De Duitsers komen over als debielen waar geen enkele dreiging vanuit gaat.
Dan heb jij vast een andere film gezien. Volgens mij sneuvelen hier nog meer mensen in dan in Saving Private Ryan. Enorm veel dus.
Misschien ging je koffie pakken op het hoogtepunt.
Ace Hanlon
Dat zie je toch direct? Leg een kleurenfilm uit 1950, 1975 en 2000 naast elkaar en je ziet een enórm verschil. Bij zwart-wit is dit veel minder duidelijk, of zoals mister blonde heel goed zegt: tijdloos. Ook een van de redenen dat Scorsese Raging Bull in zwart-wit schoot heb ik eens gehoord.
O N Z I N ! ! !
Cat1971
Al vaak gezien! Hij blijft toch telkens weer boeien. Ik zou weleens willen zien hoe men valt wanneer men "echt" wordt neergeschoten. Ben je dan direkt dood? Hoeft niet, misschien tolt men dan ook in het rond. Misschien is het wel realistisch. Die gasten zullen echt doodsangsten hebben doorstaan. Het moment dat de klep van de boot open gaat lijkt me "de ultieme nachtmerrie". Blij dat ik niet in die boot hoefde te zitten. Ik zou het veel te eng hebben gevonden. Vind het des te meer knap dat die gasten gewoon door zijn blijven vechten terwijl veel van hun kameraden stierven. Ben als kind in Normandië geweest, musea en graven bezocht. Maakte een diepe indruk op me. De film toont een realistisch beeld hoe het gegaan moet zijn. Uiteraard zie je maar kleine flitsen. Ik vind die passages die in de studio zijn opgenomen nog het minst sterkst. De opbouw van de film "de voorbereidingen" en "wat er mis ging" is meesterlijk.
Saving private Ryan is zeker op deze film gebaseerd. Met iets meer bloed en benen eraf, maar dat doet niets af aan deze film. Dat hoef ik niet persé te zien wanneer er mensen dood gaan. IN de jaren'60 zou het eerder zijn geweest dat alleen de duitsers dood gaan. Dat zie je in veel van die oude oorlogsfilms. Deze film laat ook zien dat er Amerikanen en Engelsen sneuvelen. Goed acteerwerk! En de explosies en special effects zijn voor de tijd subliem. Vind de zwart-witte versie mooier dan de kleuren versie. Ze zouden het inkleuren met de huidige computertechnieken nu wel iets mooier gedaan hebben vermoed ik.
De film die pas echt schokkend is en indruk op me maakte was"is 1 van de 1e invasie pogingen". Een verhaal wat lange tijd soort van geheim is gehouden uit een soort van schaamte dacht ik. , maar volgens mij gaat daar bijna iedere Amerikaan en Engelsman dood in."een vergeten verhaal" Ben de naam kwijt "iemand enig idee?, misschien was het een Televisiefilm"
Ace Hanlon
Ik heb die film in totaal 127x gezien is trouwens ook mijn record zelfde film kijken.
Die 127x deed ik om mijn eerdere record van 12x te verbreken dat is aardig gelukt. Ik wou nog vaker kijken zodat het de volgende keer nog moeilijker werd om me record te verbreken.
Ik ben van plan om nu 150x Eagle has landed
te kijken ook goede film die 134 minuten duurt
Er schijnt een naam te zijn voor dergelijke idioterie, maar ik weet zo gauw niet welke.
tommykonijn
Ik vond het een erg mooie film. De oorlogscenes worden mooi uitgebeeld en de acteurs waren goed gecast (John Wayne, Henry Fonda e.a.). Ik vind het zowieso al héél erg wat er allemaal is gebeurd in die tijd, en heb het hele speelduur dan ook makkelijk uitgekeken. Ook al werd het einde misschien net wat te langdradig ik vond het zeker niet saai. Het kijken zeer zeker waard naar mijn mening.
®Tc
Zeer lange zit, al heb ik nooit het gevoel dat het langdradig werd.
Het eerste deel vond ik het interessantste om te volgen. D-Day eens uit een ander perspectief in film en een uiterst interessant perspectief. Ook opvallend: Een Hollywood-film waar niet-Engelstalige gewoon hun eigen taal spreken. Goed voor de geloofwaardigheid. Soit, zeer interessant om volgen dus en nooit saai.
Dan gaan we over op het bevel van d-day en dan laat de film op sommige momenten het niveau wel wat zakken. Van de cinematografie was ik zeer onder de indruk: Prachtige setting en heerlijk realistisch weergegeven. Maar toch veel ongepaste humor. Ik kan me moeilijk voorstellen dat je in een strijd op leven en dood wat gaat liggen leuteren over een hond of wat naar duiven gaat roepen dat ze verraders zijn. Ook Connery zijn intreden op het strand vond ik nogal geforceerd en niet passend.
Over het algemeen wordt er wel degenlijk geacteerd maar er waren toch een paar rollen bij waar ik vragen bij had: Die Duitse pips met zijn vliegtuigen en die kerel die 2500 dollar won. Ik vraag me echt af onder welke steen ze die 2 gehaald hebben.
Aanrader voor fans van oorlogsfilms, die zou bij z'n mensen makkelijk de volle pot halen. Ik ga het op 1 ster minder houden.
****
Tyva
Klassieker onder de oorglogsfilms. Maar ik ga wel mee met ®Tc dat vooral fans van oorlogsfilms deze film geweldig vinden, daarom niet alle sterren. En daarnaast is hij in zwart-wit het mooist, al vind ikzelf.
Tarkus
De hoeveelste keer het is dat ik deze film zie weet ik niet meer, het is al zovele malen gebeurt.
De film wordt elk jaar wel eens op een of andere zender gespeeld.
Het is wel de eerste maal dat ik hem zie op DVD, en de kwaliteit van de film op deze DVD is zeer goed.
Wel in zwart-wit, en dat is nog het beste, ooit heb ik de film een maal gezien in een ingekleurde versie en hij blijft beter te bekijken in de oorspronkelijke zwart-wit versie.
Ook het geluid op de DVD, 5.0 is zeer goed.
Wat betreft het verhaal, daar kan ik kort over zijn, ik denk wel dat iedereen zo langzamerhand wel zal weten waarover deze prent gaat.
De acteerprestaties zijn goed zowel van de grote acteurs (en dat zijn er werkelijk te veel om op te noemen) tot de personen in de kleinere rollen, (Sean Connery o.a. die toen nog helemaal niet de naam had die hij enkele jaren later wel zou hebben).
Het grote pluspunt van deze legendarische prent is ook dat elke nationaliteit zijn eigen taal spreekt, voor een film als dit een echte 'must'.
Ondanks de vele keren dat ik de film al heb gezien, blijft hij me boeien, en dat was deze keer niet anders.
Topfilm !!
Bart Simpson
En zo is het maar net! Jij weet wat goede films zijn en wat nou de échte oorlogsklassiekers zijn!
Driello
aanmatigend.
dvd-me
Zeker geen slechte film, maar helemaal geweldig vond ik hem niet. Natuurlijk speelt de leeftijd van de film een rol mee aangezien het camerawerk minder mooi was, maar daar kijk ik meestal niet naar. Of het moet heel slecht zijn.
H1DD3
Hij scoort waarschijnlijk erg hoog omdat deze film rond de 50 jaar geleden is gemaakt en hoeveel moeite de mensen ervoor hebben gedaan om deze film te maken. En eigenlijk, is dit ook gewoon een topfilm alleen er zat wel een ongelooflijke domme blooper in.. maar goed.
H1DD3
Volgens mij was het bij 't begin, dan zie je Rommel praten bij de zee en dan verdwijnt hij ineenkeer uit het beeld voor 2 seconden ofzo en dan is hij weer terug.
Ondertussen een nogal overbodige film.
Enige wat de film nog wat flair geeft is dat de landing vanuit een aantal perspectieven bekeken wordt. Leuk om het verzet en de Duitsers mee in de film te hebben, elk hun eigen taal sprekend. Wel een beetje jammer dat het verzet amper in beeld komt en de Duitsers er toch echt redelijk karig vanaf komen tegen de heroische geallieerden. Ze hebben dan wel verloren, maar soms leek het hier wat clownesque.
Vergelijkingen met SPR zat natuurlijk, het in te nemen dorpje en de landing op de stranden die de laatste 90 minuten inpalmen vind je daar ook in terug. Beter ook, sommige scenes hier waren nogal duf, actiegewijs, vooral nogal kaal bij de landing. Sleepte ook allemaal veel te lang aan, dreigde bij sommige stukken zelfs een beetje in slaap te sukkelen.
Zit wel één gave scene in, bij het Casino en het kleine bruggetje. Daar zie je toch dat er best wat werk is gestoken in de hele setting. Moet een bruisende locatie geweest zijn.
Veel helpt het alleen niet, want net die scenes heb ik dus al véél beter gezien, in een film die ik hier ook rijkelijk met 1* beloond heb. Deze haalt evenveel, dankzij het ietwat boeiendere begin, maar 3 uur naar nog een WOII film kijken is waarschijnlijk meer weggelegd voor fans van het genre.
(en die John Wayne is echt niet uit te staan, wat een vreselijke vent)
Je praat wel over een film die nu 47 jaar oud is. Toen maakten ze geen films waarin de armen en benen door de lucht vlogen als in SPR.
Ik blijf The Longest Day erg sfeervol en uitgewerkt vinden. Zeker het perspectief van 3 kanten werkte erg goed bij me. Net als het tonen van de enorme voorbereiding voor D-Day.
Maar als je in 2009 een film wil kijken die gaat over de landing in Normandië kun je beter naar SPR grijpen, aangezien je daar ongeveer hetzelfde, maar dan beter krijgt.

Lion of the Desert
Biografie / Drama, 1980