District 9 (2009)
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 8 oktober 2009
Bekijk via CANAL+
Plot District 9
"You are not welcome here."
Het verhaal over een fictionele wereld waarin onze aarde in het jaar 1982 door buitenaards leven wordt gevonden. De mensheid heeft dit buitenaardse ras echter als tweederangsburgers ondergebracht in getto's in Zuid-Afrika. Ze krijgen steun van een overheidsfunctionaris, wanneer deze hun biotechnologie ontdekt.
Wikus van de Merwe
Francois Moraneu - CIV Engineer Team
Interviewer
Ross Pienaar
Tarkus
Beter dan verwacht deze film.
Prima verhaal, weliswaar op een wat rare manier in beeld gebracht, maar ik vond het toch best goed.
Ook prima zijn de vertolkingen, door betrekkelijk onbekende acteurs.
Maar ook de special effects zijn uitstekend, al deden de 'garnalen' me soms wel denken aan de Predators uit de gelijknamige filmen.
Maar alles bij elkaar genomen, een film die ik ten zeerste kan aanraden, ook al omdat vergelijkingen met de werkelijkheid er wel degelijk zijn.
planet_of_death
Welke aspecten van de garnalen deden denken aan predators dan.
eltorro
Desondanks een prima film en probeer tegenwoordig maar eens een film te maken die niet onvoorspelbaar is
Genoeg films om mee te beginnen.
Ik vond deze film behoorlijk onvoorspelbaar, het einde was toch redelijk origineel.
Kevin13
Welke aspecten van de garnalen deden denken aan predators dan.
Inderdaad. Begrijp de vergelijking ook niet. Predator en de 'garnalen' uit deze film hebben geen overeenkomsten buiten het feit dat ze van een andere planeet komen.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Worden anders nog genoeg films gemaakt die niet onvoorspelbaar zijn.. like zowat alle romcoms
mcdaktari
voorspelbaar of niet, het is gewoon een heel vernieuwende S/F film.
teminste ik blijf het een prachtige film blijven.
Een film die me best wel aansprak en ik dus zeker wou kijken. Het begin deed me wat twijfelen. Ik apprecieer de stijl van filmen wel en had bij pakweg Cloverfield of REC er geen problemen mee. Wel leek het de weg op te gaan van documentaire, maar dan zo'n typisch Amerikaanse stijl. En als er iets is dat Amerikanen echt wel lelijk kunnen maken zijn het documentaires en nieuwsuitzendingen (CNN is gewoon irritant in verhouding met ons eigen journaal). Maar terug naar de film... Al snel krijg je door deze aanpak wel een realistisch beeld met uiteraard de link naar de apartheid. Maar toch de ruimte voor wat humor. Soms is de film naar mijn gevoel net iets te luchtig en hadden de makers nog wat verder mogen gaan. Maar de film boeit voldoende en oogt ook heel mooi. Een aanrader.
Parisa
Ik vond hem erg origineel. Niet zo'n standaard aliën verhaal, maar natuurlijk lijken al die verhalen wel wat op elkaar.
Het begin vond ik netjes gedaan. Leuk om te zien hoe iedereen tegen de 'garnalen' aankeek. Het leek ook even best realistisch te worden, als je tenminste een heel klein beetje fantasie in je bloed hebt. De wending naar 'gewone film' was niet storend.
Aan goed geschoten grappen ook geen gebrek. Ik vond het leuk gevonden dat ze kattenvoer aten, bijv.
Ik zat al een tijd te wachten op een stukje The Fly en die kregen we dan ook. Ik was wel blij dat dit niet al te lang duurde. Hoewel ik fijn heb zitten griezelen bij die film.
Een hoogtepunt voor mij was het einde, toen onze garnaal bloemetjes ging maken voor zijn (verloren?) liefde.
Niet te vergeten zagen de garnalen er best leuk uit. Vooral de ukkepuk.
Een minpunt dan nog. Jammer dat in de making of geregeld gezegd werd dat de film niets met de apartheid te maken heeft. Want dat doet het natuurlijk wel. Het heeft geen zin om dit te ontkennen.
Al met al een zeer gewaardeerde film bij mij. 4*
Tonypulp
Schitterend.
Uitermate krachtig uitgevoerd, vooral door het toepassen van het altijd fijne truucje om het op een documentaire te laten lijken, voor een klein deel althans. Voegt net dat beetje geloofwaardigheid toe die het tot een hoger niveau tilt.
District 9 weet eigenlijk vanaf het begin al te boeien, originele en zeer toffe kijk op het alien genre. Kiest voor de eerste helft een duidelijk andere aanpak dan het blockbuster-like tweede gedeelte, wat heel fijn uitpakt. Visueel blijft alles schitterend, met de Mech-scéne als hoogtepunt. Heerlijke actie, fraaie CGI en constant solide acteerwerk.
District 9 heb ik té lang laten wachten, valt weinig tot niets op aan te merken en is dus absoluut een topper. 4.5*
Nand
In het begin haat je het hoofdpersonage, op het einde heb je er echt medelijden mee.
Dit is 1 van de vreemdste films die ik al gezien heb die toch nog goed in elkaar zit... Alhoewel het halverwege een beetje een normale actiefilm begint te worden blijft het hoofdpersonage me interesseren. Juist omdat hij zo walgelijk is... Het verhaal interesseert me eigenlijk minder dan het personage, ze konden er een ''epic alien movie'' van maken of een ''sociaal drama'' maar ze maakten er een soort ''personage-drama'' van. Interessante keuze. Zeker het bekijken waard, ik ga deze film nog lang herinneren.
Le Edzel
8,3 op imdb! MM blijft een beetje achter met de waardering van deze (onderschatte) geweldige film.
Zippy79
Originele en onderhoudende film, ik zou persoonlijk toch wat meer willen weten over dat garnalen volk. Er zaten zeker ook een paar heftige stukken in, die je toch wel aan het denken zetten. Het idee om buitenaardse wezen in een soort concentratie kamp te zetten is erg origineel, ik heb in iedergeval nog nooit een film gezien over buitenaardse wezens vanuit deze invalshoek bekeken
Insignificance
Overdonderende sci-fi die plankgas te werk gaat en geen grammetje vet heeft. Zo'n beetje alles wat Blomkamp vertelt en tevoorschijn tovert werkt als een tierelier. Zo oogt de alien design in eerste instantie nogal rubberig, maar na verloop van tijd ontstaat een volkomen acceptabel wezen. Blomkamp laat het je geloven.
Net als het verhaal. De docu-aanpak werkt, samen met de nieuwsbeelden, een gevoel van authenticiteit in de hand en bovendien jumpstart het de film naar een hoge versnelling om niet of nauwelijks nog terug te schakelen. Een schot in de roos. Zo bekeken zou je de bijna vlekkeloze integratie van digitale effecten een hattrick kunnen noemen. Het valt nauwelijks op. Veel aannemelijker kun je het niet maken.
Een andere meerwaarde is Copley als Wikus van de Merwe. Als je niet al stuk gaat op zijn naam dan toch wel op een quoot als 'Foking Bliksem!' Heerlijk accent, komische noot en lichtelijk geniaal als sufkut die tot het uiterste wordt gedreven. Wat mij betreft is de sweetyman een van de meest gedenkwaardige rollen van de afgelopen tijd.
Film is bij tijd en wijle lollig (0800 STOP WIKUS), zelfs hard (de abortus, de executies) en kent ook nog enkele hele aardige gimmicks. Het kattenvoer, de alien-taal en zeker de DNA bestuurbare wapens zijn leuke vondsten. Als het eenmaal in overdrive verkeert, is er ook nog eens een gave mecha, die voor een daverend actievol slot zorgt. Ook daar imponerend en ook daar blinkt Blomkamp uit in effectiviteit en door nooit over the top te vliegen. Zelfs geen tranentrekkertje.
Met minder (niet alleen qua budget) zoveel meer gemaakt. Wat een verademing. Tot over drie jaar, Wikus.
Tiepie
Geen slechte film hier...ik ben persoonlijk niet zo van het docu-aanpak, wat overigens wel goed werkte bij Cloverfield, maar doet deze film geen kwaad. Hou je van dit genre, kijken!
88Fabian
me al te vervelen,de film greep me niet,en dat moeten films wel doen,anders
wordt ik het al gauw zat namelijk,deze film verloopt gewoon TE traag,en daar hou ik niet van.het wordt nergens echt spannend,een gemiddeld amateur SF filmpje kan beter zijn dan deze,als peter jackson dit zelf had
Tonypulp
gast..
planet_of_death
geregiseerd was het tien keer beter geweest.
Voor jou gaat wel veel te traag he?
eltorro
deze film verloopt gewoon TE traag,en daar hou ik niet van.
Ik vond de vaart er redelijk in zitten. De film heeft aardig wat te vertellen en uitteleggen, waardoor gebeurtenissen elkaar snel op volgen.
geregiseerd was het tien keer beter geweest.
Ik weet wel zeker van niet. Aangezien deze sf verhaal en idee grotendeels uit Neill Blomkamp hoofd komen. Het zou niet beter tot zijn recht komen dan bij hem, bij Jackson zou het waarschijnlijk alleen maar een standaard actie filmpje worden wat niet past bij het verhaal.
geregiseerd was het tien keer beter geweest.
Ik denk dat je gewoon te veel cafeïne binnen had
Merk
ik als adhd-er, vond deze film niet traag.
Ik vond het echt een geweldige film met mooie special effects en goed acteerwerk.
Nand
ik als adhd-er, vond deze film niet traag.
Voila. Bewijs dat de film niet traag was.
Flavio
En je geeft zelf een 3,5
lordmars
ik heb hem net zitten kijken en ondanks alle kritiek hier en daar heb ik hem met plezier zitten kijken! vooral het idee dat er achter zit maakt het ondanks dat ik soms blauw heb gelegen van het lachen het een film om over na te denken, mooie achterliggende gedachte en een goeie film!
davidz352
Weer eens wat nieuws! Ben echt verrast met deze film. Special effects zijn zeer goed en er zit zelfs humor in! De onbekende acteurs vond ik goed gekozen. Weer eens wat anders.
Jay-Ron
De humor, spanning en op sommige punten goorheid wisselen elkaar snel af. Verhaal is duidelijk en om het als een documentaire te filmen pakt goed uit. Een mooie film.
AC1
Het begin was aardig maar naar het einde toe werd het een beetje genant. Weer het zoveelste verhaaltje. Here today, gone tomorrow!
eltorro
Tegen het einde van de film zijn er inderdaad wel een paar kleine clichetjes, maar de film verteld zijn verhaal wel geheel op zijn eigen manier.
De gehele film is dus wel vrij origineel. Maar om die film nou zo zwaar af te rekenen op die paar kleine cliché in het verhaal, was er niet meer wat je stoorde?

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert deze maand 25+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert onder meer deze titels binnenkort uit het aanbod

Drie aanraders die sinds kort op Netflix staan

Inglourious Basterds

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
slumstraatbendemutationzuid-afrikajohannesburg, south africa transformatiedystopiegeneticsregeringsatirebuitenaards wezenprawn mockumentaryalternate historyracismemetamorphosisxenophobiainternment camp alien technologysegregationprivate military company based on short film