• 9.375.988 stemmen

Mystery / Thriller | 138 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 8,2 (1.618.762)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 februari 2010

Plot Shutter Island

"Some places never let you go."

De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.

Chuck Aule

Dr. John Cawley

Dolores Chanal

Rachel Solando

Dr. Jeremiah Naehring

Deputy Warden McPherson

planet_of_death

Ik bedoel niet de scène waarin hij zijn kinderen vindt en zijn vrouw vermoord, maar de scene ergens in het begin waarin hij haar omhelst en dat ze dan is as veranderd.

planet_of_death schreef:
Het zou uiteraard ook gewoon een hersenspinsel kunnen zijn. Toen Chuck daar zogenaamt beneden de rotsen lag kreeg je ook geen 'dromerig beeld' . Hmmm.... verwarrend.

Inderdaad. Ook die scène was ingebeeld, evenals zijn ontmoeting met Rachel Solando in die grot, en evenals de hele storm op het eiland. Er is trouwens in de film een verschil tussen droom en hallucinatie. De dromen waren duidelijk. Hallucinaties zijn drogbeelden in de werkelijkheid zelf, en het zijn deze die onduidelijk zijn. Zoals die boot die in het begin toekomt en het RUN-briefje is het me niet 100% duidelijk, alhoewel ik toch aanneem dat ook dit briefje een hallucinatie is, en zo zijn paranoide gevoelens versterkt. .

planet_of_death

Over die laatste situatie ben ik het met je eens. Het speelt een rol bij de zogenaamde Marshal en zijn wil om van het eiland af te komen.

chevy93

Tijdens die scène wilde hij toch nog niet van het eiland af? Toen was hij toch nog echt met de zaak bezig en niet gedwongen, omdat hij toch niet van het eiland af kon.

planet_of_death

Het diende in ieder geval wel voor het kloppend maken van zijn verhaal.

chevy93

Het 'RUN!'-briefje bevestigde in ieder geval dat er iets niets pluis was op dat eiland. Als het zijn verbeelding is, wat ik niet denk, waarom zou hij dat denken? Is het zijn onbewustzijn?

planet_of_death

Sja... daar kan ik geen antwoord op geven. Krijg er een beetje koppijn van nu, al dat denken.

chevy93 schreef:

Jij denkt dus nog steeds dat er iest niet pluis is op het eiland??. Dat is de gedachte die leonardo tijdens de film denkt en wat de kijker moet denken, maar die gedachte kan ook weer simpel worden afgeslagen door een heleboel argumenten.

planet_of_death

Waarvan de beste wat mij betreft de 'lege' vuurtoren is.

Filmkriebel schreef:

alhoewel ik toch aanneem dat ook dit briefje een hallucinatie is, en zo zijn paranoide gevoelens versterkt. . [/quote][quote][quote]

Filmkriebel.. Hoe kan een hallucinatie dan echt schrijven? hij liet later aan chuck zien dat er echt 'RUN' op dat briefje stond.. En daarnaast was hij tijdens die scene met dat briefje een heleboel mensen aan intervieuwen waar chuck enz. gewoon bij zaten?? Dus ik geloof dat dat geen hallucinatie kán zijn??

chevy93

Uhmm... ja? Er is toch ook iets niet pluis op dat eiland. Hoe had hij kunnen weten dat het allemaal een rollenspel is en dat hij weg had moeten gaan, omdat hij (onbewust) wist dat lobotomie op het gedaan zou worden? Ik denk het niet..

planet_of_death schreef:
Waarvan de beste wat mij betreft de 'lege' vuurtoren is.

Ow jaaa en nog zoo veel meer.. ik heb meerdere mensen daar overigens al een PM over gestuurd met een uitgebreide uitleg hoe ik denk dat het zit, en kben nog niemand tegen gekomen die die argumenten konden weerleggen inclusief Chevy

chevy93

Ik heb ze allemaal weerlegd hoor, zoek maar op mijn naam en je vindt ze allemaal. Maar goed, wat jij wil.

Blijf nou maar bij de vraag. Is het briefje echt of nep volgens jou?

chevy93 schreef:

Jaa als je het zo bedoelt okey. Maar is het zo dat het niet pluis en dat het fout is dat ze daar lobotomie uitvoeren? Dat was in die tijd normaal. Daarbij komt dat de dokters in de film hebben uitgelegd dat ze het beste voor hun patienten voor hebben en hun proberen beter te maken. Dat verklaart ook waarom ze leonardo die rol van marshall laten spelen in de film.

chevy93 schreef:

Blijf nou maar bij de vraag. Is het briefje echt of nep volgens jou?

Je hebt ze zeker niet allemaal weerlegt, en wat er toen gediscussierd was waren allemaal losse verhalen door elkaar heen.. Die PM die ik je stuurde daar staat alles in een uitgewerkt verhaal stap voor stap duidelijk uitgelegd. En daar heb je niks inhoudelijks op terug gezegd. Maargoed

Maar jaa ik denk inderdaad dat dat briefje echt is.. Wat je ook hier boven kan lezen, lees bericht aan filmkriebel maar. Hoe kan een halucinatie echt schrijven??

chevy93

Allereerst wil ik zeggen dat ik ook denk dat het briefje echt is.

Maar waarom zou een hallucinatie niet kunnen schrijven? Het zou toch kunnen zijn dat hij inbeeld dat er echt geschreven wordt?

Andere vraag: Waarom schreef zij RUN op dat papiertje? Speelt zij mee in het rollenspel? Is zij (ook) een patiënt? Waarom vertelt ze hebben dat hij weg moet rennen? Hoe wist zij dat Chuck een dokter was? Is zij dus wel normaal bij geest?
Allemaal vragen die onbeantwoord blijven..

Ik heb je al gezegd dat ik geen zin heb om zo'n enorme lap tekst te lezen. Als je met concrete, beknopte(!) voorbeelden komt, wil ik er misschien wil naar kijken. Maar verwacht niet te veel, want ik heb die hoop al op gegeven.

chevy93 schreef:
Allereerst wil ik zeggen dat ik ook denk dat het briefje echt is.

Okey, ik begrijp best dat je het zo kan bekijken, maar uiteindelijk zal dat toch niet logisch zijn naar mijn mening..

Want later laat hij toch ook aan chuck zien dat ze dat geschreven had? En ook schreef ze het in een scene waar iedereen bij zat inclusief chuck en anderen. Dat zijn scenes wat geen hallucinaties zijn. Want chuck en de andere dokters enz.. dat zijn geen hallucinaties dat zijn echte personages, daar valt niet over te twijfelen.. Dus dan zou het betekenen dat hij half hallucineert met dat die vrouw dat 'RUN' opschrijft en dat hij half bij kennis is. Klinkt voor mij niet echt logisch, en daarnaast vroeg chuck even later wat die vrouw nou precies op schreef.. Dus uit dat kan je naar mijn mening concluderen dat het dus echt op geschreven is, en dus geen hallucinatie kan zijn?? Geloof ik dan

chevy93

Iedereen zit toch in het complot? Iedereen speelt het verhaaltje mee. Heeft iemand in de film gezegd dat er 'RUN' op het papiertje staat? Ik kan het me in ieder geval niet herinneren. Ze spelen gewoon mee in zijn belevenis, dat zeg je zelf.

chevy93 schreef:

Dit slaat natuurlijk nergens op heh... En daarbij komt juist is het goed als er een keer een uitgebreide uitleg van word gegeven, want als die beknopt is dan heeft niet alles goed en volledig beargumenteerd en onderbouwt kunnen zijn. Als die beknopt is zal ook niet alles erin kunnen.. Daarom stuurde ik hem ook via PM zodat het forum er geen last van heeft zo'n lap tekst.. Maargoed als je hier nog verder over wilt discussieren doe dat dan via PM, is anders beetje zonde van het forum

chevy93 schreef:

Hoe weet chuck dan dat hij aan het praten was met een vrouw en dat die vrouw iets op scheef? Want dat weet chuck want hij vroeg ernaar. Hoe kan chuck dat nou weten als het een hallucinatie is van Leonardo..

chevy93

Omdat hij z'n dokter is geweest voor weet ik veel hoe lang en hij dus heel goed is in analyseren. Bovendien zeg ik niet dat zij niet bestaat. Ik zeg dat het stukje met dat briefje best een hallucinatie kan zijn. En geef nou eens antwoord op mijn andere vragen...

chevy93 schreef:
Omdat hij z'n dokter is geweest voor weet ik veel hoe lang en hij dus heel goed is in analyseren. En geef nou eens antwoord op mijn andere vragen...

Zal ze nog wel een keer posten:

Je eerste argument vind ik slecht,.. maar dat is mijn mening.. Al is die zo goed in analyseren, dan kan hij tog nooit helderziend zijn en weten dat hij met een vrouw aan het praten was EN dat die vrouw iets op schreef.. Dan ben je wel onmenselijk goed in analyseren en ben je hartstikke helderziend..

En over je 2e argument.. Als je goed gelezen heb heb ik daar al meerdere keren een mening over geven , sterker nog.. daar begon deze discusie mee. Ik zal het nog een keer zeggen. Ik denk, mijn mening is dat de beste uitleg daar dus voor is dat die patienten niet voor niets daar zitten, die mensen zijn ook gek in hun hoofd, dus weet jij veel wat ze allemaal denkt . En tot nu toe zijn de andere manieren die genoemd zijn hoe je die scene kan zien allemaal weerlegt door meerdere mensen.
Dus klinkt voor mij deze uitleg nog het meest logische, en mischien zien we een andere uitleg nog wel over het hoofd waar ik me nog meer in kan vinden

avatar van jellybean

jellybean

Ik vond het een hele goede film, heb deze gisteren in de bios gezien en was zeker onder de indruk.

Vandaag ook nog met mijn gedachten bij de film geweest nadenkend over dit en dat en hoe geniaal het allemaal in elkaar zit.

Duister, grimmig sfeertje, goede acteerprestaties, spookachtige taferelen en mooi gefilmde flashbacks die meer en meer de waarheid ontrafelen naar het einde toe.

Ondanks dat ik wel ongeveer wist welke kant de film zou opgaan bleef ik geboeid door het verhaal en de mooi geschoten scenes.

Gelukkig was de film lang niet zo eng als ik van te voren had gedacht dus ik hoefde me niet te verstoppen achter mijn zak popcorn ha, ha.

Aan alle reacties hierboven kun je duidelijk zien dat de film veel teweeg brengt, met dank aan Martin Scorsese!

joostus schreef:
Nee, niet EN wat opschreef. Dat hij aan het praten was met een vrouw zal niet zo moeilijk te voorspellen zijn. Kijk maar eens naar Criminal Minds, wat ze daar allemaal voorspellen. Veel van de werkelijkheid zal het niet liggen. Bovendien een andere vraag: Is er überhaupt naar voren gekomen dat hij met een vrouw aan het praten was? Heeft iemand in zijn omgeving, neem Chuck, bijvoorbeeld gezegd: 'Wat zei die vrouw?'

joostus schreef:
weet jij veel wat ze allemaal denkt
Dus omdat je iets niet kan verklaren doe je het maar af als 'weet jij veel, ze is gek'.
Nee, dat is een sterk argument!

planet_of_death

Wat een geweldige man is dat toch, onze Martin! Niet alleen als regiseur, maar ook als persoonlijkheid. In een een interview was het pure entoushiasme van zijn gezicht af te lezen. Hij heeft al zijn liefde in deze film gestopt en dat is aftezien.

joostus schreef:

En wie zegt dat er echt RUN op dat briefje stond? Gewoon omdat je dat zag, maar wat je ziet is door Di Caprio's ogen bekeken... weinig betrouwbaar dus. Maar ik twijfel zelf wel op dit punt...

chevy93

Als je zo van Scorsese houdt, raad ik je Vertigo aan, volgens Scorsese één van de beste films ooit en daar heeft hij gelijk in!

'Much like Jimmy Stewart in Alfred Hitchcock's Vertigo, Leonardo DiCaprio's takes on the role of a tortured detective who will do anything to solve a murder.'

(...)

'Vertigo has a special place in the director's heart, as "it's a film that I am obsessed with, it was a film I didn't understand when I was 15, but it was one I kept revisiting".'

chevy93 schreef:

Waarom zou je dit nu weer vergelijken met criminal minds?? Laten we dat in ieder geval niet doen.. En je moet wel die 'EN en schreef iets op' er bij rekenen. Want chuck vroeg: 'wat heeft die vrouw op geschreven'.. Dus wel opletten Dus is het nog steeds heel onlogisch dat chuck zo helderziend is dat hij dat weet dat leonardo die hallucinatie had..

Nee, dat is een sterk argument![quote]

uhhhh JAA Dat is een heel sterk en logisch argument. Soms vergeten dat shutter eiland vol zit met psychopaten??? En tot nu toe is dit het meest logische argument.. Wat ik al zei mischien zien we nog een ander argument over het hoofd

Zal ze nog wel een keer posten:

Nog eens bekijken zou ik zeggen. Van zodra die op DVD uit is, zal ik die film zelf ook nog 's grondig uitspitten.

joostus schreef:
Soms vergeten dat shutter eiland vol zit met psychopaten???
Soms vergeten dat op Shutter Island niets is wat het lijkt?

Bovendien ben jij gemindfucked door Scorsese, want jij gebruikt als argument 'omdat ze gek is'.