• 9.377.400 stemmen

Mystery / Thriller | 138 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 8,2 (1.619.494)

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 februari 2010

Plot Shutter Island

"Some places never let you go."

De film speelt zich af in 1954. U.S. Marshall Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares, die ontsnapt is uit TBS-kliniek 'Ashecliffe Hospital' voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intriges en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doktoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal, die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland, waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik, om uit de kliniek te ontsnappen.

Chuck Aule

Deputy Warden McPherson

avatar van Denzz

Denzz

@overfilmmuziek schreef:
Beklemmende muziek bij een beklemmende film. Ik dacht eerst bij de scene op weg naar het eiland 'nee he, weer een kloon van de theme van Inception', maar het betreffende nummer tijdens die scene 'Passacaglia - Allegro Moderato' bestaat al veel langer

Ingenieuze film!

De muziek in de film is inderdaad prachtig! Die scène dat DiCaprio bijvoorbeeld 's nachts rondloopt op die plek waar hij als soldaat al die Duitsers had afgeknald en hij die moordenares en het kindje ziet op een berg lijken.De muziek in die scène vond ik subliem!

Een van de beste films van de voorbije jaren! Normaal gezien heb ik het niet zo voor Dicaprio, maar hij speelt hier ronduit schitterend. Het decor, de muziek, het plot, 't zat allemaal goed.

Een meer dan verdiende 4,5*

Hoge verwachtingen en die zijn best waargemaakt: heerlijke film, verrassend!

avatar van erwku

erwku

Mosterd na de maaltijd, maar zeker lekkere mosterd. Het moest mij denken aan The Others. Een uitstekende film, maar een formule die in die periode iets te vaak is gedaan.

Dicaprio is briljant, zwaar onderschat zoals wel vaker de laatste jaren.

Voor diegene die weinige oudere thrillers heeft gezien is het verhaal interessant en zeker spannend op sommige momenten.

Het is mij niet geheel duidelijk wat Scorsese met deze film wil zeggen, misschien is het alleen maar een hommage aan ouderwetse spannende cinema. Zelfs het psychologische thema en de visie op het menselijke brein is ouderwets. Psycho 1960?

Ik krijg nu in een keer zin om een Hitchcock film te zien!

avatar van Film-Master

Film-Master

Spannende thriller die mooi gefilmd is en waarbij goed geacteerd wordt door eigenlijk iedereen.

avatar van krizziz

krizziz

Geweldige film. goed verhaal

sterk acteerwerk !!!

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

een goede film, maar helaas niet origineel, want deze verhaal is eigenlijk gewoon gejat van een film dat 30 jaar geleden was gemaakt, The Ninth Configuration.

daarom stem verlaagd.

Ninth Configuration, The (1980)

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Uzza_Sparta schreef:

daarom stem verlaagd.

Ninth Configuration, The (1980)

Maffe reden, je verlaagt je stem toch niet omdat het verhaal al eens in een andere film voorkomt? Je beoordeelt toch per film...

avatar van Insignificance

Insignificance

Hoe dan ook, Shutter Island is gebaseerd op het gelijknamige boek (gepubliceerd in 2003) van Dennis Lehane.

avatar van John  Frusciante

John Frusciante

Uitstekende verfilming van een geweldig boek. Toen ik hoorde dat Leonardo Dicrapio de hoofdrol zou spelen was ik toch aardig sceptisch maar het pakt uiteindelijk toch goed uit. Martin Scorsese en zijn team blijven toch vrij dicht bij het boek en daar ben ik erg blij om. Ik ben niet zo’n fan van Dicrapio maar hij speelt toch een meer dan uitstekende rol. De andere acteurs zijn ook prima gecast en Ben Kingsley was precies de ‘John Cawley’ zoals ik mij hem had voorgesteld. Visueel is de film ook prima in orde, alleen is de score soms iets te bombastisch. Zeker bij aankomst op het eiland is de muziek iets te veel van het goede.

Het verhaal is ook goed en de terugblikken in het verleden van Teddy zijn ook erg sfeervol in beeld gebracht. De zoektocht naar de vermiste patient en het proberen te ontmaskeren van ‘nazi-praktijken’ op het eiland zijn ook erg spannend. Dat Teddy eigenlijk Andrew blijkt te zijn en dat hij al een tijdje een patient op het eiland is word mooi in beeld gebracht. Er word ook wel wat ruimte vrij gehouden voor je eigen interpretatie van het einde en dat vind ik wel mooi.

De slotzin van de film is ook nu al legendarisch ‘Which would be worse, to live as a monster, or die as a good man?’. Hieruit concludeer ik dat Andrew/Teddy zich toch volledig bewust is van zijn verleden en zijn daden, maar dat hij toch in de waan wilt blijven dat hij een US Marshal is en daardoor zal sterven als een ‘goed mens’. Maar de meningen verschillen hier nogal over.

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Goede film al kende ik de clue al voor ik de film had gezien, wat dus erg jammer is. Toch goede film die bij vlagen goed spannend was. Acteerwerk was ook prima. Muziek af en toe wat onnodig bombastisch.
Door een slopende carnaval was ik erg moet en had dus af en toe wat moeite mijn aandacht derbij de houden. Een herziening is dus zeker op zen plek.
Houd 't nou op een 3,5.

avatar van Koekjesdeeg

Koekjesdeeg

Toffe film, zéér beklemmende sfeer. Daarom vond ik het aan het eind eigenlijk wel verlossend dat het zo duidelijk wordt gemaakt dat het hele complot waar Teddy in verwikkeld was 'slechts' een hersenspinsel bleek te zijn. (Waarna de zon weer scheen en het gras weer een stuk groener leek...) Zag het overigens al wel aankomen toen hij bij George Noyle's cel met de lucifers stond te 'spelen', en zeker toen hij de auto opblies. Een hoop overduidelijke hints wel Ik heb lang getwijfeld tussen 3,5 en 4 sterren, maar laat het voor nu hierbij omdat er zoveel invloeden uit oude films in te vinden zijn, inderdaad het Hitchcock-achtige, zoals voor mij al werd aangehaald. Niets mis mee natuurlijk, maar originaliteit is ook iets wat meetelt in mijn stem.

Al met al een sterke film, wát een sfeer, en zeker ook: wat een muziek! Perfect gekozen, liet mijn hart toch een hoop slagen sneller slaan. Wat zat ik op het puntje van mijn stoel toen Teddy en Chuck Blok C betraden... Leo bewijst de laatste jaren steeds meer zoveel in zijn mars te hebben, maar ook de anderen moeten zeker niet vergeten worden.

Voor nu 3,5* omdat ik toch niet direct dat 'wow-gevoel' kreeg, maar denk er zeker de komende tijd nog aan terug.

avatar van nightbreed

nightbreed

Mooie sfeervolle film met een prachtige regie die in de stijl van de jaren 50.

avatar van Neder0001

Neder0001

Jesusthesecond schreef:

Een meer dan verdiende 4,5*

Sluit mij hierbij aan. Ik ben geen fan van Dicaprio (thx Titanic), maar de film is goed. Zag 'm toevallig op tv vandaag.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Op zich best mooie thriller met goede rollen, maar wel een beetje overbodig warrig en omslachtig verteld bij momenten. Daardoor is het moeilijk de concentratie erbij te houden, zeker als blijkt dat de clue helemaal niet zo ingewikkeld is als wordt gesuggereerd. Maar prima vermaak over het algemeen.

avatar van ilonie

ilonie

Vond dit een goeie film, met weer een goed spelende Leonardo. Het enige waar ik me soms wel aan irriteerde waren de nep-achtergronden.. Dat was soms wel heel erg terug in de tijd!!!

Verder houdt deze film me nog steeds bezig! Zeker een 4

avatar van Neder0001

Neder0001

ilonie schreef:

Verder houdt deze film me nog steeds bezig! Zeker een 4

Dacht ff dat het aan mij lag, maar ben dus niet de enige die zich irriteerde aan de 90's achtergronden.

avatar van hinkie

hinkie

Vond de film wel redeiljk ok, maar ben er op een of andere manier de rest van de avond chagrijnig door geworden en gebleven. Is de film dan juist goed, of toch niet .. wat mij betreft van beide een beetje, dus 3 sterretjes

avatar van clockwork72

clockwork72

Goede film, zeer goed verhaal. Goede rol van DiCaprio. Verrassend goede film!

avatar van Double Deuce

Double Deuce

DiCaprio acteert erg goed in deze film maar wat mij nogal opviel was dat hij zo jong oogt voor de rol die hij speelt. Hij is nu iets van 34 geloof ik maar hij kan zo voor 25 door en dan is deze rol toch net niet op zijn lijf geschreven als je het mij vraagt. Maar hij doet het goed, dat zeker!

Enige kritiek die ik verder nog heb zijn de special effects: je ziet de nepheid er regelmatig vanaf stralen; zonde!

Voor het overige: zeer sterke en vooral geniale film die erg meeslepend is en daardoor bleef ik tot op het einde twijfelen hoe het nu ECHT zat: daar hou ik wel van. Bovendien lijkt de film in het begin toch vooral een soort misdaadthriller te worden en langzaam maar zeker wordt daar vanaf gestapt.

Absoluut pluspunt: de muziek! Werkelijk zeer indringend en goed gekozen op ieder moment

4,5 sterren ondanks mijn kritiekpuntjes. Je moet wel een beetje openstaan voor dit soort films. Als je meteen zelf alle aanwijzingen etc. en plotwending wilt ontdekken en voorspellen, dan is de charme van Shutter Island er al snel af. Laat je je meeslepen en verrassen in de film dan is het een aanrader.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Wat een vreselijk saaie film zeg en wat een slechte special effects!! Die beelden op die boot en vanuit die open auto zien er echt vet nep uit!! Verschrikkelijke muziek ook!

Ik dacht alleen maar "wanneer is deze film afgelopen"? Het eerste uur is gewoon dodelijk saai. Het 2de uur is ook niks aan, maar daar gebeurd al wat meer. En ja de ontknoping kan ik dan weer wel waarderen, als blijkt dat hij ineens de gek is die daar patient is.

Je blijft wel met een hoop vragen zitten, maar dat is nou eenmaal met een mystery film. Ik begrijp de hoge waardering voor deze film absoluut niet. Duidelijke afrader voor mij, maar zo te zien zijn er niet veel mensen die het met mij eens zijn....

avatar van rdleiden

rdleiden

Nee klopt ben het totaal niet met je eens . Maar dat maakt niet uit.

Heerlijke film! Leo vond ik erg goed acteren en de sfeer en locatie was top! Leuke film om nog een keer te zien over een tijdje.

avatar van harm1985

harm1985

Ik verwachtte niet heel veel van deze film, maar gaandeweg sleepte de film me toch mee in zijn verhaal. Aanvankelijk kon ik niet zoveel met die hallucinaties, dacht zelfs dat Teddy een soort van 'gave' had, maar naarmate het plot zich steeds verder ontvouwde bleek het essentieel voor het verhaal. De spanning wordt langzaam opgebouwd, maar is niet eens het belangrijkste, want je wil uiteindelijk gewoon weten hoe het nu allemaal in elkaar steekt. Je wordt steeds vaker op het verkeerde been gezet en als de ontknoping daar is weet je zeker dat je dat nooit had kunnen raden.

Het verhaal is wel het sterkste punt, qua acteerprestaties blinkt er niemand uit, op Max von Sydow na misschien, regie/cinematografie is op een paar shots na niet revolutionair, al is doe storm wel knap gesimuleerd en de soundtrack is gewoon zeer degelijk en doet precies wat hij moet doen: de spanning erin houden.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Dennissssss schreef:

Hoe kan je deze film nou saai vinden? Genoeg erg spannende momenten en twists en de hoofdvraag wordt gewoon opgelost hoor.

avatar van Akron777

Akron777

Aparte film met een vrij bijzonder verhaal. Aanvankelijk deed het hele concept me erg denken aan The Wicker Man, maar gelukkig ging het al vrij snel daarna een eigen weg. Er heerst een sterke en grimmige sfeer door de hele film, gecombineerd met een vrij sinister plot boordevol onverwachte twists. Spanning wordt op een goede en subtiele manier opgebouwd. Verder prima acteerwerk. Leonardo DiCaprio vind ik echt een goed voorbeeld van een acteur die echt gegroeid is, volgens mij is dit echt de eerste film dat ik hem echt goed kan waarderen. Prima film.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

En ineens had "onze gek" zomaar een spontaan moment van helderheid en vertelde hij precies hoe de vork in de steel zat. Ga je moeder pesten, jochie.

DiCaprio kan wat mij betreft wederom geen potten breken, en speelt zoals ik van hem verwacht, een jankerig aanstellerig en onvolwassen typetje. Doorspoelen dus.

avatar van Heerenveen

Heerenveen

hele leuke film alleen snap ik het einde niet, is hij nou zoon marshal of een patient?
???

avatar van melvddonk

melvddonk

Shutter Island, ik had er niet al te veel van verwacht, maar het was een erg mooie film.

Er zit voldoende spanning in, die prima opgebouwd wordt, en ondersteunt wordt door het donkere sfeertje in de film. De acteurs kon ik ook zeker waarderen. DiCaprio deed het erg goed en ook Mark Ruffalo zette zijn bijrol prima neer.

Verder vond ik het plot echt heel erg goed. Goede twist, die ik absoluut niet aan zag komen en zelfs tegen het einde wist ik nog steeds niet wat nou waarheid was. Aan het einde komt daar natuurlijk wel weer duidelijkheid in, wat ik wel heel fijn vond. Doordat het af en toe onduidelijk was hoe het nu precies zat, wist de film mijn aandacht echt goed vast te houden. Ik vond het spannend en ik wilde weten hoe de vork in de steel zat.

Ja, prima filmpje.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede film...

Een redelijke goed verhaal...

Prima acteerwerk...

Acteur Leonardo DiCaprio speelt wel goed...

avatar van Japie1971

Japie1971

Erg sterke film die blijft verrassen en mij regelmatig op het verkeerde been heeft gezet. Schitterend acteerwerk. Sterke di Caprio en de immer kalme psychiater wordt subliem neergezet.

Ook de muziek is vanaf het begin angstaanjagend en sterk gekozen in deze verhaallijn.

Persoonlijk ben ik het niet helemaal eens met het genre dat hier wordt vermeld. Mijns inziens is er meer te zeggen voor psychologische thriller. Mystery vind ik meer passen bij LOTR...

4,5* voor een avondje shiffering....