Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: Neil Marshall
Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West
Releasedatum: 27 mei 2010
Plot Centurion
"History is written in blood"
Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.
Centurion Quintus Dias
Thax
Macros
Leonidas
Melkor
Helemaal mee ens! Maar ja, hoeveel mensen zouden dan nog naar deze film gaan (heb hem zelf nog niet gezien) wanneer de Romeinen uitsluitend Latijn (dan ook nog: welk dialect) zouden spreken. Toch zou ook jij (qua anachronisme) die Keltische dame niet met een navelpiercing (of misschien toch wel
) willen zien en de Romeinen laten rondrennen in blue jeans. Let in dat kader, ongeacht welke taal je gebruikt, ook op het feit of die woorden indertijd al bekend waren.
Uiteraard begrijp ik je standpunt wel. Ik wilde enkel duidelijk maken dat in dergelijke films (die enkel een periode als kader gebruiken en de rest maar wat invullen) historische correctheid voor mij zo goed als geen rol speelt. Ze moeten geen geweren beginnen afvuren, maar als ze zeggen "fire" in plaats van "los" ga ik daar echt niet over vallen.
Wat ik altijd veel erger vind qua anachronismen is de tijdsgeest en de mentaliteit in het algemeen die vaak geprojecteerd werd op vroegere periodes. Daarom vind ik de serie Rome ook zo fantastisch, omdat het echt eens een ander beeld geeft op de mentaliteit die toen heerste. Van het Romeinse conflictenrecht tot de straatbendes, nog nooit heeft een serie zo'n accuraat beeld geschetst van die periode.
En van een navelpiercing bij een Keltische vrouw zou ik inderdaad niet wakker liggen
. Het gaat er vooral over natuurlijk waar je tolerantie voor dergelijke anachronismen ligt. Als jij als specialisatie net die periode hebt kan ik me wel inbeelden dat je daar sneller over zal vallen. Ikzelf ben ook historicus, maar mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit, zolang ze maar niet te fout bezig zijn.
ags50
Rome vind ik ook een prachtige serie met een interessant beeld op het "normale" leven, inclusief de toentertijd heersende sexuale moraal.
Zowel in die serie als in de films Cleopatra (uit 1963 en 1999) wordt Ptolemaios XV (Caesarion) ten tijde van het overlijden van Cleopatra VII (zijn moeder) neergezet als een jongen van zo'n 12 of 13 jaar, terwijl hij dan toch echt 17 is. Vreemd eigenlijk.
Melkor
Inderdaad, fantastische seksuele moraal die ze neerzetten. Maar ook hun visie tegenover geweld, hun concept van goed en kwaad, hun conflictenrecht... Allemaal schitterend gedemonstreerd.
En misschien weten de makers iets dat wij niet weten?
Het blijft uiteraard moeilijk om precieze geboorte- en sterfdata uit zo'n periodes te achterhalen (vergissingen, vervalsingen, kwaad opzet, etc...) maar over Ptolemaios XV weet ik niet meteen zijn levensduur. Welke bron hanteer je voor deze info, als ik vragen mag?
Maar qua leeftijd ligt de serie Rome altijd wel een beetje moeilijk: Pullo en Vorenus verouderen zo goed als niet, en Vorenus' dochters blijken eveneens over eeuwige jeugd te beschikken (wat nogal opvalt. Het vreemdste vond ik nog dat Vorenus' bastaardzoon WEL verouderde op het laatste maar zijn dochters gewoon hetzelfde bleven.
Maar voor een serie die zo'n goed beeld neerzet van de toenmalige situatie zie ik dat graag door de vingers. Ze hebben uiteindelijk ook niet de minste kenners om advies gevraagd.
ags50
Als (zoals in meer bronnen wordt gesteld, ook in beide films en de serie) Ptolemaios is verwekt tijdens Julius Caesar's bezoek aan Alexandria, kort na de moord op Pompejus, en hij nog tijdens diens verblijf in Egypte of kort daarna is geboren, zal dat in circa 47 BCE (before the common era = voor de gebruikelijke jaartelling) geweest zijn, niet later dan in 46 BCE. Cleopatra stierf in 30 BCE, dus was hij toen 16 à 17 jaar.
Er is een bron die stelt dat Cleopatra zwanger was ten tijde van de moord op JC zonder aan te geven of dat haar eerste of tweede kind is. Als dat Caesarion zou zijn was hij wel zo'n 13 jaar bij de dood van zijn moeder, maar dan klopt het verhaal in de serie Rome en beide Cleopatra-films niet.
Wikipedia (Engelse versie), zeker niet altijd een betrouwbare bron, durft het zelfs aan exacte data te geven: June 23, 47 BC - August 23, 30 BC. Die laatste lijkt me echt een enorme slag in de lucht.
En ja, om telkens nieuwe spelers voor dezelfde rollen te introduceren is nogal omslachtig, zelfs verwarrend voor de kijker die het verschil sprongsgewijs ziet. Grimeren kan iets aan schijnbare leeftijd doen, maar bij opgroeiende kinderen niet aan lichaamslengte. Dilemma voor filmmakers.
wesley1ve
Was er gisteravond heen geweest met wat vrienden. Had geen hoge verwachtingen van de film.
Er zIt een goede vorm van humor in met de opmerkingen en acties die worden gemaakt.
Degene die deze film gezien hebben weten er wel een aantal op te noemen. Film duurt iets langer dan anderhalf uur. Het is zeker de moeite om deze film te bekijken.
Voor mij is het een verrassende film geweest die tot het einde de spanning goed weet te behouden. Echter de laatste 2 minuten van het einde is wel voorspelbaar. Maar dat mag de pret niet breken.
Omdat deze film mij goed heeft vermaakt geef ik deze een 4
Thorak
Degene die deze film gezien hebben weten er wel een aantal op te noemen
JacoBaco
Hij bedoelt denk dat iedereen die de film gezien heeft, er wel een paar onthouden heeft net als hem.
En toevallig weet ik er ook wel een paar ja.
Thorak
Dat snap ik wel, maar het komt nu over alsof hij de film helemaal niet gezien heeft en een ander die dat wel heeft maar voor hem een en ander moet opnoemen.....
Fixi88
Een zeer geslaagde filmavond gehad. De film loopt lekker door en er is genoeg actie. . Ik vond het eigenlijk wel verfrissend en de humor was ook goed. Ik heb mijzelf zeer goed vermaakt. Waarschijnlijk komt er wel een deel 2. En ik vond het verhaal niet echt mager.
AchmedATM
Centurion!
Veel schreeuwen, veel bloed en actie. Een echte mannen film met een paar Bad-ass dames die nog voor de dames girlpower kunnen voorstellen. Ik heb me zeker vermaakt met deze film, de humor was nooit misplaatst en de film valt niet dood.
Het heeft wel overtuigend laten zien hoe je moet overleven als je op de vlucht bent door het wildernis. De feiten schoten echter tekort bij het latijnse schrift (niet dat het uitmaakt), maar als je daar last van hebt is deze film niet voor jou. Het draait hier grotendeels om de actie, met een flinterdun liefdes verhaal er bovenop en een open einde die mogelijk voor een sequel kan zorgen.
Het acteerwerk was wel goed, niks op aan te merken. De karakters waren ook leuk om te volgen, ze waren niet gewoon kopieën van elkaar. Olga zag er weer sexy uit, alleen niet zo gevaarlijk als dat ze werd beschreven.
Leuk voor op een mannen-avond
triene
Nouja, als ze Olga Kurylenko heette zou ik wel de dialoog proberen aan te gaan.
²
Blarown
lijkt me supergoeie film
alleen lijkt me supereritant die vrouw die de baas is van de tegenstander...
vrouwen horen niet in oorlogsfilms... en zeker niet in een hoge rang
lijkt me ook het enige minpunt aan de film..
voor de rest ziet er goed uit
AchmedATM
Haha, ze is niet de baas en ook niet hoge rang
als je de film kijkt dan zie je de situatie wel en dan begrijp je waarom ook de vrouwen van hun kant vechten.
namingway24
In een uiterste poging om het WK èn de hitte te omzeilen besloot ik naar deze film te gaan, en na het ontwijken van een horde tienermeisjes (dat verdomde Twilight) heb ik me absoluut vermaakt.
Ik kon helaas niet echt meeleven met de Romeinen, maar wat ik wel kreeg waren prachtige plaatjes van het bloedmooie landschap, lekker vette, super bloederige actie en een flinke dosis testosteron.
De acteurs waren over het algemeen behoorlijk goed, al hadden zommige mannen wat last van overacteren. Maar dat paste natuurlijk wel bij de sfeer.
Olga Kurylenko was natuurlijk hartstikke mooi, maar ik viel eigenlijk als een blok voor de mooie Immogen Poots. Haar sombere make-up verhulde haar uiterlijk niet, en ze was behoorlijk goed. Ik had haar hiervoor alleen nog gezien in 28 Weeks Later, waar ik haar ook al overtuigend vond, maar hier kreeg ik het gevoel dat ze aardig wat in haar mars heeft.
De special effects waren af en toe iets tè CG, maar het bloed vloeide rijkelijk, en door de snelle cuts leidde het niet echt af; het was af en toe gewoon lekker over the top, precies hoe ik het graag zie.
Ik heb me in ieder geval geen minuut verveeld, en Neil Marshall houdt zijn score intact: 4 films, 4 voldoendes...
wwelover
Net als ik eigenlijk had verwacht is dit een zeer matige lowbudget film die op geen enkel vlak een voldoende kan scoren, op de muziek na. Het sloeg echt werkelijk nergens op. De meeste Romeinenfilms hebben nog wat moois, maar deze film kent geen enkel grijntje van prettige Romeinse sfeer. De actie was ook zeer slecht. Je zag geen enkel goed gefilmde gevecht. Maar daarbij moet ik ook zeggen dat het filmwerk erg matig was.
Het was niet alleen een slechte film, maar ook een hele lelijke film. Het was veels te licht vaak, wat het heel lelijk maakte. Acteerwerk was ook echt superzwak. Allemaal aan het overacteren. Maar dat komt ook door het slechte script en de slechte dialogen en one-liners. Enige positieve is dus de wel redelijk knappe score. De intro met de titel en namen door de bergen was overigens ook behoorlijk lelijk zeg.
lijkt me supergoeie film
alleen lijkt me supereritant die vrouw die de baas is van de tegenstander...
vrouwen horen niet in oorlogsfilms... en zeker niet in een hoge rang
lijkt me ook het enige minpunt aan de film..
voor de rest ziet er goed uit
deLeeuw
- 1943 stemmen
Ik kan het enigszins begrijpen als hij niet alle oorlogsfilms bedoeld maar films die zich in de verre jaren voor Christus tot pakweg 1950 afspelen.
Maar goed, ondanks dat ik nu niet al te enthousiast ben na het zien van de trailer zal ik hem deze week toch maar eens bekijken.
Hansjoh21
Goede actiescènes en locaties, maar verhaal is dun. Al met al een matige/redelijke film imo.
Hardrebel
Heerlijke film. Kijkt lekker weg en wat een bloederige actie. Hier zie je wat het met je doet dat gehak. In veel films zie je het niet met zoveel detaill. 3,5 punten. Sommige mensen waarderen deze hack and slash niet. Wat voor verhaal verwacht je dan?
ken1976
Deze film brengt niets nieuws, want we hebben het allemaal wel een keer eerder gezien..
Veel bloed,simpele gevechten en weinig diepgang.. ik heb me verveeld met deze film!
Ik had meer een soort van Braveheart of Gladiator sfeer verwacht, maar helaas... met betere acteurs had deze film wel boeiender kunnen zijn!!
De cover ziet er beter uit, als de inhoud van de film, helaas 2,0 sterren
NakedHero
Omdat het hier dus kennelijk 'hack en slash' betreft, ga ik hem niet kijken!
barcam
Onnozele B-film met zeer zwak flinterdun script.
Zitten een paar sterke scenes in het begin in,
daarna verzand de boel naar eindeloos geren en
gehak met liters ketchup.
Wel mooie natuurbeelden.
Relaxedmuppet
Zeker vermaakt met deze film!
Als je al gaat zitten van jamjam Gladiator film.. nee, dat is het niet.. zo'n film is niet makkelijk na te maken!
Filmen uit de romeinse tijd vind ik altijd erg boeiend.. Maar in Centurion zie je het meer van de andere kant.. en dat is zeker mooi om een keer te zien!
Omgeving was geweldig en met wat vechtende vrouwen was dit erg vermakelijk!
æon
Had geen verwachtingen van deze film en heb me er toch aardig mee vermaakt. Het is inderdaad niets nieuws. Veel gevechten, bloed, snelle cuts en een paar mooie berglandschappen. En hoewel ze bijna de hele film op de vlucht zijn, heb ik nooit écht in spanning gezeten. Je ziet dat ze geen gigantisch budget hadden, maar ze hebben het toch aardig gedaan. Geen hoogvlieger, maar ook zeker geen slechte film.
Een paar shots deden me overigens bijzonder veel aan lord of the rings denken.
Het einde vond ik wel wat vreemd. Was het gewoonte om (alleen reizende) ruiters neer te schieten? Waarom mag de Centurion er vervolgens wel binnen? Hoe ontsnapt hij in godsnaam uit een compleet romeins kamp, zeker als hij zo in de gaten wordt gehouden?
mixmaster
klasse film met veel mooi geschoten scenes , veel bloed en mooie gevechten .
de film laat alles goed zien en de natuur is ook prachtig .
de vrouw etain was ook gruwelijk goed gespeeld .
echt een vermakelijke film en verveelt geen moment , minpuntje is het wat afgeragd einde .
MovieMind
Goede film...afentoe een beetje doorzichtig maar wel goed gemaakt met mooie omgevingen en een lekker ruw randje.
Minimaal 3*** waardig.
Le Professionnel
Viel absoluut niet tegen de film begint sterk maar zwakt later toch iets af toch 3 sterrentjes , mooie plaatjes , goede snelle gevechten en de aanklding van de romeinen ziet er goed uit.
Onderhoudende, vlot gemaakte aktiefilm met het betere hakwerk. Plot en karakters stellen niet zoveel voor, maar het tempo ligt lekker hoog en er wordt goed gebruik gemaakt van de fraaie landschappen. De prima cast en de megabloederige taferelen tillen deze rip-off van Gladiator iets boven het b-film maaiveld uit. Het laatste half uur zakt alles een beetje in, maar naar het einde toe worden er gelukkig weer flink wat ledematen afgehakt.

Misdaadserie 'Memory of a Killer' wordt massaal gezocht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Beneath Hill 60
Oorlog, 2010

9 Rota
Oorlog / Actie, 2005
romeinse rijkoude romeoude wereldgeweldbritainbehind enemy linessole survivor2e eeuwhadrian’s wall