• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: Neil Marshall

Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West

Releasedatum: 27 mei 2010

Plot Centurion

"History is written in blood"

Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Gezien in de sneak. Harde en rauwe film met veel bloederige scènes. Je kunt duidelijk zien dat dit de regisseur is van o.a. The Descent en Dog Soldiers. Al het bloedvergieten wordt vol in beeld gebracht. De film is erg stijlvol gefilmd met mooie shots van bovenaf. Ook de soundtrack is erg fijn en ondersteund de film goed. Een erg mooie pluspunt zijn de begin en af titels. De letters vliegen door de lucht boven een mooie gebergte. Het script is wel wat simpel en voorspelbaar. Maar goed; bij een film als dit let je daar niet op. Knap gedaan door Neil Marshall dat je met relatief gezien weinig budget zo'n film kunt maken. Hij lost het goed op door massale shots te vermijden en zich te richten op een kleine kern soldaten. Aanrader!

3,5 ster

avatar van cynta

cynta

Aardig filmpje. Niet origineel en voorspelbaar, maar bleef redelijk boeien door de mooie opnamens.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Gemiddeld.

Neil Marshall vertelt dit verhaal in een behoorlijk tempo, wat de film in ieder geval niet saai maakt, maar gaat voorbij elke vorm van authenticiteit. Ik had enorme moeite met de zwaar Brits sprekende Romeinen. Vaak werd ik op het feit gedrukt dat dit gewoon een stel acteurs zijn die zich even in een harnasje zadelen voor hun rol. Nergens weet Centurion je echt het gevoel te geven je in die tijd te bevinden. Hier was ik grotendeels al bang voor, Marshalls filmstijl kennende. Een stijl die mij eigenlijk steeds meer dwars begint te zitten na de matige Dog Soldiers en Doomsday. Het zijn filmisch stuk voor stuk veel te chaotische films die overduidelijk hip willen overkomen.

Bij Centurion houdt Marshall zich gelukkig grotendeels in, maar gaat het vooral fout bij de actiescènes. De camera zit echt veel te dicht op de actie waardoor het vaak off-screen gebeurt en het er als geheel pijn aan de ogen doet. Wat meer afstandsshots had veel goed gedaan.

Verder ben ik ook niet helemaal tevreden met de climax. Etain is een personage waar de gehele film angst voor wordt gewekt en die, wanneer het eindduel dan eindelijk aanbreekt, wel erg makkelijk het onderspit delft. Marshall had alles om het duel tussen Dias en Etain tot een groots spektakel te tillen, maar haalt hier maar weinig uit.

Jammer is een woord dat op zijn plaats is bij Centurion. Veel potentie, weinig resultaat. Vermakelijk is het allemaal wel, het acteerwerk van Fassbender is ook wel dik in orde en de overdaad aan bloed is leuk voor de liefhebber, maar Marshall kan zich beter bezig blijven houden met horrorfilms, waar zijn stijl veel beter tot zijn recht komt, getuige de briljante The Descent, en dit soort werk overlaten aan regisseurs die oog hebben voor grootsheid en epiek.

Zeer krappe 3*

avatar van wimnoot

wimnoot

Neil Marshall's Centurion

De films van Marshall zijn altijd op zijn minst vermakelijk. Ze hebben altijd een goede spannings opbouw, humor en een forse dosis gore en geweld. Dat zijn nu precies de dingen die ik miste in Centurion. Het hangt allemaal als los zand aan elkaar en het barst van de clichés. Echt jammer want ik had er meer van voorgesteld.

Micheal Fassbender en David Morrissey acteren naar behoren, alhoewel ze niet op de proef gesteld worden met de simpele teksten die ze moet opdreunen. Verder valt er weinig bijzonders te melden over de film. Alles bij elkaar is het gewoon een hele slappe bedoening de 2.5 punten die ik hem geef is misschien nog wel aan de hoge kant.

2.5

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Namens mijn verwachtingspatroon een tegenvaller, maar als film zelf goed te doen. Je kan wel merken dat ze geen gigantisch budget hadden voor deze film, dus ze moesten er zorgvuldig mee omgaan. En op zich is dat aardig gelukt.

Centurion doet zijn best, maar grotendeels van de tijd mag het allemaal niet baten. Over de verhaalverloop kan ik weinig zeggen, want dat is er nauwelijks. 75% van de film wordt het groepje opgejaagd door de Picten. (tegenwoordig het Schotse volk) Maar echt zenuwslopend is het niet. Je ziet ze constant rennen over gebergtes en uitgestrekte landschappen en dan heb je continu het gevoel alsof the fellowship of the ring voorbij rent.

Mensen die van afgehakte hoofden houden, komen aan hun trekken. Het geweld in Centurion komt best rauw in beeld. Maar om nu te zeggen, ze zijn te ver gegaan, nee. Ligt eraan waar je als persoon zelf je grens trekt natuurlijk. De soundtrack is mij niet bijgebleven. Geen epische muziek. Acteurs als Michael Fassbender en Dominic West weten wel hoe ze het moeten aanpakken, maar het is vooral de film zelf die nergens met iets komt wat echt indruk maakt en dus niet bijblijft. Helaas zitten er zelfs wat hele knullige dingen in de film die wel bijblijven en dat is niet best.

Zo, dat was Centurion dus. Er zijn wat scènes waar ik eigenlijk nog op in wil gaan, maar ik heb er geen zin in.

Een magere 3,0*

avatar van namingway24

namingway24

In een uiterste poging om het WK èn de hitte te omzeilen besloot ik naar deze film te gaan, en na het ontwijken van een horde tienermeisjes (dat verdomde Twilight) heb ik me absoluut vermaakt.

Ik kon helaas niet echt meeleven met de Romeinen, maar wat ik wel kreeg waren prachtige plaatjes van het bloedmooie landschap, lekker vette, super bloederige actie en een flinke dosis testosteron.

De acteurs waren over het algemeen behoorlijk goed, al hadden zommige mannen wat last van overacteren. Maar dat paste natuurlijk wel bij de sfeer.

Olga Kurylenko was natuurlijk hartstikke mooi, maar ik viel eigenlijk als een blok voor de mooie Immogen Poots. Haar sombere make-up verhulde haar uiterlijk niet, en ze was behoorlijk goed. Ik had haar hiervoor alleen nog gezien in 28 Weeks Later, waar ik haar ook al overtuigend vond, maar hier kreeg ik het gevoel dat ze aardig wat in haar mars heeft.

De special effects waren af en toe iets tè CG, maar het bloed vloeide rijkelijk, en door de snelle cuts leidde het niet echt af; het was af en toe gewoon lekker over the top, precies hoe ik het graag zie.

Ik heb me in ieder geval geen minuut verveeld, en Neil Marshall houdt zijn score intact: 4 films, 4 voldoendes...

avatar van wwelover

wwelover

Net als ik eigenlijk had verwacht is dit een zeer matige lowbudget film die op geen enkel vlak een voldoende kan scoren, op de muziek na. Het sloeg echt werkelijk nergens op. De meeste Romeinenfilms hebben nog wat moois, maar deze film kent geen enkel grijntje van prettige Romeinse sfeer. De actie was ook zeer slecht. Je zag geen enkel goed gefilmde gevecht. Maar daarbij moet ik ook zeggen dat het filmwerk erg matig was.

Het was niet alleen een slechte film, maar ook een hele lelijke film. Het was veels te licht vaak, wat het heel lelijk maakte. Acteerwerk was ook echt superzwak. Allemaal aan het overacteren. Maar dat komt ook door het slechte script en de slechte dialogen en one-liners. Enige positieve is dus de wel redelijk knappe score. De intro met de titel en namen door de bergen was overigens ook behoorlijk lelijk zeg.

avatar van james_cameron

Onderhoudende, vlot gemaakte aktiefilm met het betere hakwerk. Plot en karakters stellen niet zoveel voor, maar het tempo ligt lekker hoog en er wordt goed gebruik gemaakt van de fraaie landschappen. De prima cast en de megabloederige taferelen tillen deze rip-off van Gladiator iets boven het b-film maaiveld uit. Het laatste half uur zakt alles een beetje in, maar naar het einde toe worden er gelukkig weer flink wat ledematen afgehakt.

avatar van Theunissen

Mijn god wat een vervelende, goedkope en nietszeggende film was dit. Ongelooflijk dat deze film een paar maanden geleden in de bioscoop heeft gedraaid want het is niets meer dan een B-film. Het verhaal is flinterdun en slecht nergens op, de gevechten met bloed (geanimeerd bloed) zien er zeer nep uit en het einde is gewoon lachwekkend en triest. De film is ook totaal niet spannend en boeiend, je bent blij als de 90 minuten aan ellende voorbij zijn. De cast was overigens ook zeer matig Michael Fassbender ging nog wel maar Olga Kurylenko was gewoon vreselijk slecht. Dat men hedendaags nog zo'n zooi film weet te fabriceren (want het ging echt nergens over) is echt schandalig.

avatar van Prudh

Prudh

De Romeinse variant van Butch Cassidy and the Sundance Kid. Joe Lefors is vervangen door een vrouw, de treinrovers door een groepje soldaten. Minder humor, meer bloed. Jammer dat het digitaal bloed is, terwijl Neil Marshall doorgaans zo goed met make-up is. In Dog Soldiers en Doomsday in ieder geval. Helaas zet hij dat niet voort, want deze digitale variant ziet er dikwijls niet uit. Verder is de actie doorgaans storend gefilmd en rap gemonteerd, om die cgi een beetje te verbloemen, zo lijkt het. Ik wil gewoon TJAK! weg been zien en dat daar dan even op gefocust wordt. Een bloedig stompje en een lillend stuk ledemaat. Niet gelijk knippen naar een volgende soldaat met een zwaard in zijn pokkel. Gemiste kans, zeker met deze regisseur aan het roer. Verder is het verhaal nogal slap, deels omdat de Romeinen gewoon verdienen wat ze overkomt. Ik kreeg maar weinig medeleven met de hoofdpersonages, iets wat in de hiervoorgenoemde western heel anders was. Op een gegeven moment zou je bijna voor de boze Pict chick juichen. Centurion had stukken beter gekund, dit blijft hangen in een grote middelmaat. Jammer, ik had hoge verwachtingen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Redelijke film. Vermakelijk, veel vliegende lichaamsdelen, veel (digitaal) bloed en een paar mooi geschoten plaatjes. Niks bijzonders, maar de tijd was zo uitgezeten.

Niks op de cast aan te merken en Fassbender is altijd wel goed. Het verhaal zelf kent nogal wat mankementen. Dat gelukkige einde (natuurlijk mét prachtige sneeuwvlokjes) is nét wat te veel van het goede en de film zit boordevol met slordigheden, maar oké.

Die romance komt wat dom uit de lucht vallen, Kurylenko wisselt enorme scherpte af met onnozel zoekwerk, Dominic West z'n dood (die ketting) is slordig en zo nog wel meer dingen...

... maar vooruit, het stoorde niet echt. Centurion kijkt lekker weg, lijkt soms wel wat slordig geschoten en gemonteerd, maar ik heb me wel vermaakt. Best aardig dit.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

De nieuwe Neil Marshall stelt niet teleur. Geen diepgaand verhaal, maar een hoop brute actie en dat werkt prima. Het heeft op deze manier wat weg van Marshall's eerder Doomsday. Wie dat kon waarderen, kan met deze ook prima uit de voeten. Kortom, prima vermaak!

avatar van stinissen

Kijkt heerlijk weg goede gevechten werkelijk prachtige locaties en lekker rauw geschoten , echt mijn ding.

avatar van woeler82

woeler82

Best wel een aardige film, best wel heftig de vechtscénes.

Het verhaal in de film is dat het 9de leger wordt afgeslacht en de overlevende het moeten zien te redden

Muziek was wel ook aardig

avatar van 606

Een hele fijn grauwe sfeer met goede bloederige actie.

De settings zijn ook goed en de omgeving is erg mooi.

Verhaal is simpel maar voldoet goed.

De acteurs zijn ook niet slecht.

3,5 ster

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Behoorlijk.

Niet echt een setting (tijdsbeeld) waar ik graag naar kijk, sowieso is alles wat zich in de verre geschiedenis afspeelt niet iets voor mij qua films. Centurion sprak me ondanks dat nog wel een beetje aan, vooral omdat het nogal grimmig op me over kwam. Daarnaast overtuigde de herziening van Doomsday mij volledig wat betreft de kunsten van deze Neil Marshall.

De actie vertoont af en toe best wat bloed en is goed aanwezig, visueel is het een erg fijn afgewerkt filmpje, erg sober en dat past perfect. Jammer dat het zichzelf constant zo serieus voordoet en het verhaal daardoor ook weer zo brak is, niet inhoudelijk (who cares) maar de wijze waarop het gebracht wordt kan mij echt niet bekoren.

Al met al wel vermaakt maar heel erg opvallend is het niet, een film die ik volgende week waarschijnlijk voor 90% ben vergeten.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Als avonturenfilm vond ik dit meer dan goed. OK, toegegeven, het verhaal houdt niet meer in dan een klopjacht van een groepje Picten op de overblijfselen van een Romeins legioen . Je zou de film hiervoor kunnen afstraffen, en toch vind ik dat Marshall hier iets deftigs van maakt. De eerste 20-25 minuten dacht ik nog dat dit niks ging worden. En dan plots, nadat het legioen in de pan gehakt wordt, begint de film pittiger te worden en liet me niet meer los. Visueel erg aantrekkelijk, nu en dan goed bloederig, en de laatste 20 minuten vond ik de beste van de film met zelfs nog een twist die me wist te verrassen.

Onder de acteurs herkende ik Bond-girl Kurylenko, ditmaal als Keltische "bitch from hell", de fruitige Imogen Poots en als barbarenkoning Gorlacon kwam Ulrich Thomsen nog 's langs. Ook Liam Cunningham vind ik altijd een pluspunt. Helemaal niet slecht dit.

avatar van Zinema

Standaard Centurion.

Het CGI-bloed spattert er lustig op los, maar buiten een aantal aardige vechtpartijen heeft deze film erg weinig te bieden. Het stoere mannen-gehalte ten spijt weten de characters amper te boeien en het plot is er een uit het boekje. Zo'n beetje standaard op elk gebied.

Doorsnee.

avatar van Waackx

Waackx

Zeer goeie historische film, ondanks dat het verhaal fictief is had dit verhaal echt kunnen gebeuren.

Heerlijk rauw en bloederig en ondanks het uit de computer komt ( maar welke actiefilm tegenwoordig niet ?) zien de gevechten er zeer fraai uit en vooral goed in beeld gebracht.

Prima acteeerprestaties, prachtige beelden (ik raad iedereen aan om de filmin blu-ray te kijken) en ook geen doorsnee einde maakt dit voor mij 1 van de betere films van dit jaar.

Ik blijf het jammer dat ik deze film niet in de bios gezien heb.

avatar van Minotaures

Minotaures

Het Romeinse 9de Legioen moet erg populair zijn om 3 titels van hun bizarre lot te verfilmen.

Is de verdwijning echt gebeurd? Ja. Verschillende info. sites zijn hier te vinden.

Opzich een erg vermakelijk film. Het is een soort kruising van Gladiator (Romeinse soldaten, wapens, vechtcohorten en sfeer) en Braveheart (grootendeels om de erg brute veldslagen die hierin voorkomen en barbaren).

Zulke films zitten mij enorm mee, als ze lekker duidelijk en niet te rommelig op beeld komen. Om te beginnen was het best een redelijk onderhouden verhaal, alles lost tijdens het kijken op, er wordt niets achtergehouden. Alles wordt je dus duidelijk gemaakt. De hele film wordt vanuit Dias' perspectief gefilmd, zo maak je de opmars en ondergang van het 9de Legioen mee.

Qua gevechten moet je niet al te veel op het 9de Legioen rekenen, want die wordt tenslotte na 1 confrontatie met de Picten afgeslacht. Dat was slechts 1/3e van de film. Daarna gaat het alleen om Dias en de overgebleven soldaten. Niet elk personage hier word uitgediept, als je achterna gezeten wordt door een horde barbaren heb je ook geen tijd om je fatsoenlijk te kunnen voorstellen en je hobbies te kunnen delen.

Ook het kat en muisspel was vermakelijk om te volgen. Er zijn weinig momenten die je niet wisten te boeien. Er zat een goed tempo in. Je ziet ook hoe keihard het is om met een groepje in het wild probeert te overleven, er zijn genoeg scènes die dat aanduiden.

Natuurlijk waren er momenten die voorspelbaar waren, dat de soldaten één voor één worden opgejaagd en de traditionele 'schurk/verrader' binnenin je groep. Die het voor iedereen het zuurder maakt.

Naast het redelijk verhaal, waren de effecten (bloed en al het andere gruwel van strijd) netjes gedaan. Qua bloed heb je nog wat van de 300 effect, geen enkel bezwaar tegen. De decors/settings zagen er mooi uit, het strijdveld was redelijk goed weergegeven, al ging het af en toe wat te snel maar dat vond ik er min of meer bijhoren; om zo de chaos goed weer te geven. De beboste gebieden, Picten/Romeinse kampen en besneeuwde terreinen waren ook goed op beeld gevangen.

Ook de acteurs waren niet mis, Liam (Clash of the Titans en Dog Soldiers) is ook een prima acteur die af en toe droog z'n zinnen zegt. Fassbender voegde ook wat meer bij het vuur, kan soms sterk overkomen. Volgens mij is dit mijn 2de film met Olga en ook hier schittert ze, dit keer niet als een knap, modern jong ding, maar als barbaar. Het leek net een beetje op King Arthur, zo met haar, een leger barbaren, Romeinen en een groepje helden.

Tot zover hebben de films van Marshall mij behoorlijk vermaakt. Zijn films zijn (af en toe) grappig, grimmig, eng, spannend, intensief en behoorlijk vol met actie. Om het kort te houden, een geweldig regisseur op gebied van lekker avondvullend filmvermaakt!

Binnenkort naar The Eagle, het 3de film over het mysterieuze lot van het Romeinse 9de Legioen.

avatar van tjiptjop

tjiptjop

Ik vond het helemaal niks!!! En dus een 0,5.

Zeer overdreven stoere mannentaal dat totaal niet overkomt. Een vrouw die mensen van 1000 meter kan ruiken, een ridder die door 'iets' in zijn nek wordt gebeten maar geen idee waarom dat erin zit, na de killing van het legioen blijft er een soort a-team over waarin een kok heel goed met een hakbijl kan gooien (hoe verzin je het), daarna weet hij als kok dat de ene pado wel giftig is en de ander niet, er lopen te pas en te onpas negers in het romeinse volk om vooral maar niet te discrimineren, vechtende vrouwen in die tijd lijkt me niet realistisch, een grondgevecht tussen een man die grofweg honderden sterke stoere ridder verslaat en een vrouwtje van nog geen 50 kilo waarin de afgetrainde ridder wel heel veel moeite met het kleine poppetje heeft, de voice over verteld wat er in de film al te zien is (het vult de film niet aan), in de film wordt een plan bedacht om eerst naar het noorden te gaan, daarna naar het westen om vervolgens naar het zuiden te gaan (misschien leuk voor de film, maar direct naar het westen gaan lijkt me korter) en op het laatst naar dat lekkere hekse terug keren zag je natuurlijk van mijlenver aankomen, maar om dan te bedenken dat de acteur op dat moment gewond van zijn paard moet vallen.... mensen toch, dit kan je toch niet serieus nemen!!!

avatar van Milsbeek

Milsbeek

tjiptjop schreef:

Zo kan je alles wel leuk gaan vinden, maar het heeft niks met film maken te maken.

vechtende vrouwen in die tijd niet realistisch ??? wanneer wel dan, pluis je boeken er maar eens goed op na en trek je conclusie, daarna verwacht ik je repost !

avatar van Zeriel

Zeriel

Wel onderhoudend, maar verder niks bijzonders. Alleen die hinderlaag met de vuurballen was top.,debiel om dan "Hold the line!!" te gaan roepen, dan vraag je er ook om om in de pan gehakt te worden. Maar goed in de Eerste Wereldoorlog, bleef men ook maar ouderwetse aanvallen (lees massale zelfmoordacties) uitvoeren tegenover machinegeweren, omdat de generaals de impact van het machingeweer niet wilden begrijpen.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Weer een goede film van Neil Marshall. Deze man weet met elk concept wel iets leuks te creëren. Onderhoudende film die tegen het eind wat in elkaar zakt door de plotse gebeurtenissen maar het totaalplaatje mag er zeker wezen. De personages zijn in zoals elke Marshall film genieten, hij heeft geen karakterontwikkeling nodig om een personage boeiend of interessant te maken. De film is zelfs op sommige vlakken zeer onvoorspelbaar. De vroegtijdige dood van Virilus was me wel verschieten. De actie zag er zeer verzorgd uit, heel ordelijk en makkelijk te volgen met liters bloed dat wordt verspild. Ik hou ervan. Ik hou van Centurion. Ik hou van Neil Marshall. 4.0*

avatar van DVD-T

DVD-T

Erg vermakelijke film weer van Marshall.

Centurion is verhaaltechnisch niet echt hoogstaand. Veel verhaal zit er dan ook niet echt in. Dat wordt wel ruimschoots goedgemaakt door de lekkere actiescènes die de film bevat. De film drijft dan ook meer, zoals in alle films van Marshall, op entertainment gehalte. Erg mooie shots komen er van Schotland voorbij. Dit komt al heel erg bnaar voren in de toffe opening credits, en ook in de aftiteling. Verder komt er veel bloed bij kijken. Jammer dat dit veelal cgi is, heb ik nog nooit goed en/of geloofwaardig gezien in een film. Nee geef mij dan maar gewoon squibs. Ledematen vliegen je links en rechts om de oren. Een film vol testosteron. Fassbender is erg cool als leider van een klein groepje dat op de vlucht is en moet overleven in de meest barre omstandigheden, maar ook de rest van de cast is dik in orde.

Erg vermakelijk geheel. Marshall lijkt met alle genres wel uit de voeten te kunnen, ben dan ook erg benieuwd waar hij de volgende keer mee gaat komen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Tegenvaller.

Waar ik een oorlogsverhaal verwachtte, werd dit een flauwe mix van King Arthur en Apocalypto. De kostumering deed me aan de eerste film denken, het loopgedeelte aan de tweede.
Het begint anders best nog wel aardig, met de afslachting van het Negende Legioen. Wie de verantwoordelijke was, was ook al snel duidelijk.
Dan begint de ren-voor-je-leven en dat zit me dwars. Het is wat eentoning (zeker als je Apocalypto al gezien hebt). Hier en daar een kleine verrassing, zoals Thax die Macros aan de wolven voedert om zo z'n eigen hachje te redden. Clichés zijn echter ook aanwezig. Tijdens het lopen breekt er eens iemand z'n been. De jagers komen steeds dichterbij, en er wordt al eens iemand geëlimineerd.
De romance met de "heks" was ook weer overbodig.
De boogschutters die op't eind Dias' laatste kompaan doodschieten, ongeloofwaardig; net als Thax die opeens Centurion Dias wou vermoorden. Heeft die daar eigenlijk een motief voor?

De acteerprestaties waren gemiddeld. Geen uitschieters, geen beschamende prestaties.

De gevechten waren met veel gebrul en gekap (dat digitaal bloed helpt het niveau niet op te krikken), maar konden beter gefilmd worden. Het sprong wat van de hak op de tak. Het eindgevecht vond ik wel redelijk.
De kostumering vond ik lelijk. Die pluchen polsbeschermers zagen er belachelijk uit, de harnassen te lomp.
De landschappen werden mooi gefilmd, al deed het me tijdens het lopen nogal aan The Two Towers denken.
De muziek was zeker niet slecht, zonder episch te zijn.

Soit; beetje hersenloos actievermaak. Wat meer oog detail en het was een pak beter geweest.
Een 2,0*

avatar van rep_robert

Behoorlijk zielloze film en dat is toch een grote misser.

Centurion lijkt maar niet tot leven te willen komen, een band met de hoofdrolspelers heb je eigenlijk niet en vooral de eerste drie kwartier is de film gewoon vaag, onlogisch en niet interessant qua verhaallijn. Pas daarna worden de contouren duidelijk, maar gaat de film in zo'n sneltrein tempo dat het eigenlijk al weer voorbij is voordat je er trek in hebt.

Dat werkt vaak als nadeel maar af en toe ook als voordeel. Het voordeel is dus dat je geen tijd hebt om bij al het waardeloze stil te staan, zodat de film lekker vlot wegkijkt. Ook de actie is behoorlijk grof en erg bloederig. Duidelijk een pluspunt en je ziet eraan af dat het geen Hollywood productie is. Alleen is het dan weer zo jammer dat het warrig is gefilmd bij de 1 op 1 gevechten.

Verhaaltechnisch behoorlijk waardeloos en oninteressant, de actie en de visuals houden het nog enigszins in leven. Hier had duidelijk meer ingezeten, maar doe mij dan maar the Eagle. Daar zat tenminste nog een beetje verhaal in, zij het standaard.

avatar van Spetie

Zware tegenvaller dit.

Ik wist vooraf niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik hoopte eigenlijk op een film die zichzelf niet al te serieus neemt en daardoor genoeg vermaak weet te bieden. Dat valt echter vies tegen.

De film is echter zo standaard als maar zijn kan. Het verhaal is zeer dun en dient als kapstok voor de actie. Als de actie dan ook nog eens grotendeels teleurstelt houdt je eigenlijk al vrij weinig over. De actie is hard en het CGI bloed vliegt in het rond, maar tegelijkertijd is het lelijk in beeld gebracht, net zoals de hele film qua cinematografie niet bijzonder veel voorstelt. Alleen de vuurbalscène is de moeite waard. Daarnaast is de film ook nog eens veels te serieus. Het oogt allemaal ontzettend plichtmatig en ik heb geen greintje humor in de film kunnen ontdekken.

Qua acteren is het allemaal net voldoende. De acteurs doen wat ze moeten doen, maar dat is het dan ook wel. Alleen Kurylenko weet echt te overtuigen en ook is het leuk om haar eens in een andere rol dan Bond-meisje te zien. Ja Centurion is al met al een zeer matige film, die me soms weer even deed herinneren aan 300, ook al zo’n mislukte film. Herinneringen die ik graag wil uitwissen, maar dat lukt nog niet echt. Marshall kan zich voortaan beter weer op het horrorvlak gaan toeleggen, want daar heeft hij duidelijk meer kaas van gegeten.

avatar van Metalfist

Metalfist

History is written in blood

Centurion was zo'n film die ik al een aantal keer was tegen gekomen in de rekken van de Free Record Shop. Het probleem was echter dat dit soort werkjes vaak tegenvallen, zeker voor de prijs van 10 euro, maar dat probleem was snel opgelost toen de film in de 3 voor 25 euro actie bleek te zitten. Samen met Inception en The Expendables gekocht en gisteren ineens maar gezien. Ik had geen idee wat ik juist moest verwachten maar Doomsday was ook een enorm vermakelijk filmpje dus dat zat wel goed volgens mij.

En Centurion is ook een enorm vermakelijke film geworden. Qua sfeer deed het me nog het meeste denken aan King Arthur maar toch is het allemaal nog net iets anders. Ik heb me nooit zo verdiept in de Romeinse historie. Natuurlijk weet ik wel wat over Caesar maar daar stopt het dan ook. Ik heb dan ook echt geen idee of het allemaal historisch correct is maar dat maakt op zich niet uit want Marshall weet er een interessant en coherent verhaal van te maken. Op zich ben ik altijd wel te vinden voor dit soort verhalen. De strijd van het 9e legioen, het verraad van Etain, de dood van verscheidene personages, ... Het wordt allemaal zo heerlijk episch gebracht dat ik altijd rillingen krijg. Voor velen zal het waarschijnlijk dan ook cliché overkomen maar ik vond het einde erg passend. Quintus die zijn belofte aan Virilus niet kan nakomen, hij slaagt er uiteindelijk niet in om iemand van het 9e legioen thuis te brengen, en Bothos die voor de poort sterft. Gewoon het feit dat dit soort mannen willen sterven voor hun leider, de eindscène van Brick is toch wel één om rillingen van te krijgen, is iets dat altijd goed werkt bij mij. Zolang het wat deftig wordt uitgewerkt natuurlijk en dat het allemaal niet te mierzoet is. Gelukkig dus geen eind goed al goed einde waar iedereen het overleeft. Quintus zelf zal het waarschijnlijk wel overleven maar die behoorde nu niet echt tot het legioen zelf. Visueel is dit wel erg in de lijn van Doomsday. Het is allemaal nogal grauw gefilmd en Marshall geneert zich niet om afgehakte lichaamsdelen in het rond te laten vliegen. Het paste in ieder geval perfect bij de sfeer van de film. Alleen wel jammer trouwens van die ontzettend lelijke openingscredits.

Olga Kurylenko kende ik voornamelijk van de laatste Bond film, Quantum of Solace, maar daar was ze eigenlijk enorm teleurstellend. Eigenlijk was praktisch heel die film teleurstellend maar soit, ik ben blij om te zien dat ze het hier toch al wat beter doet. Het is natuurlijk niet zo'n echt uitdagende rol maar ze speelt Etain wel met verve. Datzelfde kan gezegd worden van Michael Fassbender. Waarom weet ik niet maar Fassbender doet mij altijd aan een regisseur denken maar dat is hij dus blijkbaar niet. Hij heeft zelfs meegespeeld in een aantal films die ik hoog heb gewaardeerd (300 en Inglorious Basterds) maar toch kon ik er geen gezicht op plakken. Ondertussen kan ik er wel een gezicht op plakken maar vermits het van zowel 300 als Inglorious Basters van in de cinema is geleden dat ik de films nog heb mogen aanschouwen, kan ik me hun rollen nog altijd niet herinneren. Soit, dit is eigenlijk een lange uitleg om aan te geven dat Fassbender wel enorm goed op dreef is en dat ik volgende keer toch eens gaan opletten wie hij nu juist speelt. Sowieso is eigenlijk iedereen de moeite in de film. Wel leuk Dominic West in een meer heldhaftigere rol te zien spelen. Jammer eigenlijk dat hij en zijn kompanen er zo vroeg aan gaan want ik had gerust nog wel wat meer willen zien van die mannen.

Met Centurion levert Dominic een geslaagde film af na zijn, al even geslaagde, Doomsday en het teleurstellende The Descent. De actie ziet er grauw uit, het verhaal verloopt enorm vlot en de cast acteert op een goed niveau waardoor de korte speelduur snel voorbij vliegt. Een regisseur om in het oog te houden.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede Actie/Avontuur film...

Prachtig HD kwaliteit...

Prachtig omgeving...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteur Liam Cunningham is weer...

Goed verhaal...

Prachtig uitstekend muziek (Dolby Digital)...

Keurig gedaan, kostuums uit Romeinse tijd...

Zeker aanrader...