• 9.373.991 stemmen

Geregisseerd door: Neil Marshall

Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West

Releasedatum: 27 mei 2010

Plot Centurion

"History is written in blood"

Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Generaal Virilus was een cool personage, jammer dat hij dood ging binnen een half uur. Quintus Dias vond ik iets minder 'cool'. De film zit verder wel met een aantal clichés, zoals loyaliteit, verraad en een onwaarschijnlijke liefde. Alhoewel dit natuurlijk ook wel een beetje basisthema's zijn natuurlijk. Verder zaten er een aantal rare gebeurtenissen in, deze spant de kroon: Als Quintus Dias besluit te vechten tegen die chick zonder tong met 2 andere, waarvan 1 kreupel en ze winnen. Ehh, waarom deden ze dit dan niet toen ze nog met ze 7'en waren. Of is die groep opeens op magische wijze ingekort?. Enfin, de film toont wat eigenaardighen, maar als je van dit soort film houdt kun je het wel waarderen. 3*

avatar van Drifter

Drifter

Leuke film, mooie vechtscenes. Bij het lopen over de heuvel moest ik even aan lord of the rings denken.

avatar van Minotaures

Minotaures

Het Romeinse 9de Legioen moet erg populair zijn om 3 titels van hun bizarre lot te verfilmen.

Is de verdwijning echt gebeurd? Ja. Verschillende info. sites zijn hier te vinden.

Opzich een erg vermakelijk film. Het is een soort kruising van Gladiator (Romeinse soldaten, wapens, vechtcohorten en sfeer) en Braveheart (grootendeels om de erg brute veldslagen die hierin voorkomen en barbaren).

Zulke films zitten mij enorm mee, als ze lekker duidelijk en niet te rommelig op beeld komen. Om te beginnen was het best een redelijk onderhouden verhaal, alles lost tijdens het kijken op, er wordt niets achtergehouden. Alles wordt je dus duidelijk gemaakt. De hele film wordt vanuit Dias' perspectief gefilmd, zo maak je de opmars en ondergang van het 9de Legioen mee.

Qua gevechten moet je niet al te veel op het 9de Legioen rekenen, want die wordt tenslotte na 1 confrontatie met de Picten afgeslacht. Dat was slechts 1/3e van de film. Daarna gaat het alleen om Dias en de overgebleven soldaten. Niet elk personage hier word uitgediept, als je achterna gezeten wordt door een horde barbaren heb je ook geen tijd om je fatsoenlijk te kunnen voorstellen en je hobbies te kunnen delen.

Ook het kat en muisspel was vermakelijk om te volgen. Er zijn weinig momenten die je niet wisten te boeien. Er zat een goed tempo in. Je ziet ook hoe keihard het is om met een groepje in het wild probeert te overleven, er zijn genoeg scènes die dat aanduiden.

Natuurlijk waren er momenten die voorspelbaar waren, dat de soldaten één voor één worden opgejaagd en de traditionele 'schurk/verrader' binnenin je groep. Die het voor iedereen het zuurder maakt.

Naast het redelijk verhaal, waren de effecten (bloed en al het andere gruwel van strijd) netjes gedaan. Qua bloed heb je nog wat van de 300 effect, geen enkel bezwaar tegen. De decors/settings zagen er mooi uit, het strijdveld was redelijk goed weergegeven, al ging het af en toe wat te snel maar dat vond ik er min of meer bijhoren; om zo de chaos goed weer te geven. De beboste gebieden, Picten/Romeinse kampen en besneeuwde terreinen waren ook goed op beeld gevangen.

Ook de acteurs waren niet mis, Liam (Clash of the Titans en Dog Soldiers) is ook een prima acteur die af en toe droog z'n zinnen zegt. Fassbender voegde ook wat meer bij het vuur, kan soms sterk overkomen. Volgens mij is dit mijn 2de film met Olga en ook hier schittert ze, dit keer niet als een knap, modern jong ding, maar als barbaar. Het leek net een beetje op King Arthur, zo met haar, een leger barbaren, Romeinen en een groepje helden.

Tot zover hebben de films van Marshall mij behoorlijk vermaakt. Zijn films zijn (af en toe) grappig, grimmig, eng, spannend, intensief en behoorlijk vol met actie. Om het kort te houden, een geweldig regisseur op gebied van lekker avondvullend filmvermaakt!

Binnenkort naar The Eagle, het 3de film over het mysterieuze lot van het Romeinse 9de Legioen.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Net zoals Last Legion gaat ook deze film niet echt over het negende legioen. In het begin wel, maar na een half uurtje is het een overlevingsronde van enkele mannen van dat legioen. Je weet wel, over de heuvels, met de Picten achter zich aan, in de underdogpositie enz enz.

Zeer standaard allemaal, buiten de mooie plaatjes allemaal vrij klein opgezet. Maar ok, het is een redelijk vermakelijk standaardfilmpje, daarmee is zowat alles gezegd.

avatar van tjiptjop

tjiptjop

Ik vond het helemaal niks!!! En dus een 0,5.

Zeer overdreven stoere mannentaal dat totaal niet overkomt. Een vrouw die mensen van 1000 meter kan ruiken, een ridder die door 'iets' in zijn nek wordt gebeten maar geen idee waarom dat erin zit, na de killing van het legioen blijft er een soort a-team over waarin een kok heel goed met een hakbijl kan gooien (hoe verzin je het), daarna weet hij als kok dat de ene pado wel giftig is en de ander niet, er lopen te pas en te onpas negers in het romeinse volk om vooral maar niet te discrimineren, vechtende vrouwen in die tijd lijkt me niet realistisch, een grondgevecht tussen een man die grofweg honderden sterke stoere ridder verslaat en een vrouwtje van nog geen 50 kilo waarin de afgetrainde ridder wel heel veel moeite met het kleine poppetje heeft, de voice over verteld wat er in de film al te zien is (het vult de film niet aan), in de film wordt een plan bedacht om eerst naar het noorden te gaan, daarna naar het westen om vervolgens naar het zuiden te gaan (misschien leuk voor de film, maar direct naar het westen gaan lijkt me korter) en op het laatst naar dat lekkere hekse terug keren zag je natuurlijk van mijlenver aankomen, maar om dan te bedenken dat de acteur op dat moment gewond van zijn paard moet vallen.... mensen toch, dit kan je toch niet serieus nemen!!!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

tjiptjop schreef:

mensen toch, dit kan je toch niet serieus nemen!!!

en dat maakt het juist leuk.

avatar van tjiptjop

tjiptjop

Filmkriebel schreef:

en dat maakt het juist leuk.

Zo kan je alles wel leuk gaan vinden, maar het heeft niks met film maken te maken.

avatar van elham

elham

Minotaures schreef:

Deze en Last Legion gan over de romeinse 9e legioen, wat is de naam van derde film..?

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

elham schreef:

Eagle zie laatste zin van z'n recensie

avatar van AHWA

AHWA

Prima film.

Lekker hard en bruut als het nodig is, mooie plaatjes, goede aankleding, sterke rol van Fassbender en Kurylenko, en een paar leuke scenariodingetjes in het begin qua Britse humor.
Enige wat ik vreemd vond is dat die Etain ze wel steeds op het spoor kon blijven, maar als ze dan onder de vloer verstopt zitten terwijl er een bloedt, dan merkt ze niets. Of juist wel, maar ze wou de heks niet tarten of zo, dat vond ik wel vreemd. Ook is het knap dat je meer meeleeft met de slechteriken, de Romeinen, die hebben toch wrede dingen gedaan en de Picten komen daar alleen tegen in opstand. Toch leef je mee met de opgejaagde Romeinen.

Goede film, niet te kort, zodat er geen scenes in zaten die het verhaal vertraagden.

avatar van boef1988

boef1988

Vond het echt een bagger film, Had er meer van verwacht

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Film begint al gelijk met personages die niet tot nauwelijks overtuigend over komen. Het lijkt af te stevenen op een zeer matige avonturen film, maar zodra het verhaal op gang komt en er flink wordt gevochten wordt ik eindelijk in mijn behoeften voorzien. Die Neil Marshall is niet vies van een beetje bloed vergeten zeg. Het zag er allemaal best goed uit moet ik zeggen.

Enorm overdreven vond ik de dame zonder tong. Beetje jammerlijk figuur, die mij net even te stoer was en net wat teveel wist. Mevrouw de onverslaanbare was uiteindelijk na 3 minuten 1 op 1 vechten al op weg naar de eeuwige jachtvelden. Apart!

Uiteindelijk toch nog 97 minuutjes goed vermaakt met Centurion. Niet heel bijzonder, maar ook niet slecht!

avatar van wu-tang

wu-tang

niet bijzonder maar toch wel vermakelijk

hier en daar wel een klein foutje , maar ook lekker hard dat mag ik graag zien

tja en dat er enkele vrouwen in meespelen die beter vechten dan de meeste mannen zullen we maar door de vingers zien

3 *

avatar van Reinbo

Slecht. De ridders uit Doomsday waren al een voorbode, maar dit is helaas een slechte film van Marshall die ik tot nog toe erg hoog had zitten. Maar dit is gewoon niet best. We hebben alles al eens voorbij zien komen in de openingsscene van Gladiator, maar dan veel mooier en spectaculairder. Verder is het verhaal weinig boeiend en de personages oninteressant.

avatar van Fryce

Fryce

Kan deze film niet echt een hoog cijfer geven. Wat zit het verhaal slecht in elkaar, wat ongeloofwaardig en belachelijk. De actie is niet om naar huis te schrijven, allemaal close up battles, die niet vernieuwend of echt amusant zijn. Ik snap niet waarom het maken van goeie ridderfilms zo moeilijk lijkt te zijn.

avatar van mnrk

mnrk

Een vermakelijke film over het 9e Legioen....

De gehele aankleding zag er netjes uit, en ook de setting was in orde.

Het acteerwerk was ook prima...had alleen wel meer van Dominic West willen zien (speelde erg goed in deze film). De rol die Olga Kurylenko speelde vond ik alleen een beetje overbodig.

avatar van Theunissen

mnrk schreef:

De rol die Olga Kurylenko speelde vond ik alleen een beetje overbodig.

Zeg maar gerust de hele film

avatar van mnrk

mnrk

Theunissen schreef:

Zeg maar gerust de hele film

Ach ja....gewoon leuk om naar te kijken. Er zijn beroerdere films ...en gelukkig maar dat iedereen een andere mening heeft.

avatar van erpunited

erpunited

Redelijke film. Geen super verhaal maar een film met lekkere harde vechtscenes erin. Af en toe wat overdreven maar who cares

avatar van Milsbeek

Milsbeek

tjiptjop schreef:

vechtende vrouwen in die tijd niet realistisch ??? wanneer wel dan, pluis je boeken er maar eens goed op na en trek je conclusie, daarna verwacht ik je repost !

avatar van cor1946

cor1946

Goede actie en gevecht scenes. 3 sterren waard.

avatar van David David

David David

Geen moer aan . Wel leuk dat wijf met smink op haar gezicht ! 2.3

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

JakobFugger schreef:

inderdaad, en ik ben tegen meer tegenstrijdigheden aangelopen, verhaal een beetje dunnetjes, wel twee lekkere wijven erin

avatar van jollyjoker

jollyjoker

fijne en vlotte film om te zien. De onvolkomenheden waar sommige over praten kan ik niet als extreem hinderlijk typeren. Dan zou 90% van de films niet goed zijn. De hele entourage was goed voor elkaar. geen saaie stukken welke de film vertragen. geen unieke film, maar door het acteerwerk en prima actiescenes voor mij 3.5 ster

avatar van Theunissen

Misschien als ik aan de drank en drugs begin ik deze film ook goed ga vinden.

Ik snap werkelijk niet waarom iemand het acteerwerk (totaal niets bijzonders, laat staan dat er fatsoenlijke dialogen inzaten) en de actie scenes (erg nep en al tig keer gedaan) goed vindt in deze prul film.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Ik begon eigenlijk vrij critisch aan deze film, want hij leek mij op het eerste gezicht niet echt heel veel aan. Dat viel eigenlijk wel erg mee, na een kleine 20 minuten begon ik de film wel amusant te vinden. Hij is vere van realistisch, maar dat maakt ook niet zo veel uit voor het verhaal. Ik vond hem wel overdreven hard, wat niet nodig was, maar al met al toch een hele degelijke film.

avatar van Littlewouter

Littlewouter

tjiptjop schreef:
Ik vond het helemaal niks!!! En dus een 0,5.

Kun jij wel eens uberhaupt met plezier een film kijken, of ga je alle details nauwkeurig in de gatenhouden....Die man werd gestoken ja, dus? Daarmee stort de hele film nog niet in elkaar... Vind je dat deze kok goed kan vechten (Hij gaat immers toch dood?) Moet je deze film maar eens kijken Under Siege (1992)...... Over de planning, deze werd keurig beschreven in de film, ze zouden niet direct rendevouz naar het hoofdkwartier, omdat die vrouw dan achter hen aan shouwt, die ''verwacht'' dit ..., Als laatste wil ik toch nog even zeggen, dat ik het ook niet zou uithouden als ik ongeveer een nacht met mijn handen vastgebonden, gemarteld zonder eten: moet vechten... UIteindelijk gaat die vrouw toch door een ''betere'' krijger... Jou reacties, zijn niet goed onderbouwd, of je hebt de film vanuit een compleet ander perspectief bekeken als ik. GR LW

avatar van sander.h

sander.h

Vond het toch wel een onderhoudende film.

Dit kwam met name door de vechtscenes die lekker bruut waren (wel jammer van die digitaal bijgetekende bloedspetters). Het sfeertje was daarnaast lekker grimmig.

Tuurlijk speelt het verhaal verder een ondergeschikte rol. Ook het personage van Olga Kurylenko is op zijn minst vreemd te noemen, want ze wordt aanvankelijk inderdaad als een soort superwoman neergezet, terwijl dat in de praktijk (uiteraard) best wel meevalt.

Zo vreemd is het trouwens niet dat er "negers" rondliepen in het Romeinse leger. De meeste Romeinse soldaten kwamen namelijk niet uit Rome (of Italie) maar uit andere gebieden, waaronder Afrika.

Geen hoogvlieger, maar ik heb me desalniettemin geamuseerd.

avatar van mr miyagi

mr miyagi

Film viel een beetje tegen. Had er veel van verwacht. Special effects niet echt geweldig. Wel genoeg actie, maar ongeloofwaardig! Blijft wel boeien tot het eind, maar je weet eigenlijk ook wel dat het zo gaat aflopen. Bloedspetters erg nep.

avatar van Zeriel

Zeriel

Wel onderhoudend, maar verder niks bijzonders. Alleen die hinderlaag met de vuurballen was top.,debiel om dan "Hold the line!!" te gaan roepen, dan vraag je er ook om om in de pan gehakt te worden. Maar goed in de Eerste Wereldoorlog, bleef men ook maar ouderwetse aanvallen (lees massale zelfmoordacties) uitvoeren tegenover machinegeweren, omdat de generaals de impact van het machingeweer niet wilden begrijpen.