• 9.372.747 stemmen

Geregisseerd door: Neil Marshall

Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West

Releasedatum: 27 mei 2010

Plot Centurion

"History is written in blood"

Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.

avatar van wimnoot

wimnoot

@ Brix: Ik neem aan dat je de andere films van Marshall niet gezien hebt, die behoren allemaal aan het horror genre. Vooral The Decent was extreem bloederig. Ik hou er op zijn tijd wel van!

JacoBaco

Maar we houden allemaal van Michael Fassbender!

Mensen die zeggen van niet, zitten in de ontkenningsfase.

Helaas geen discussie mogelijk.

@ wimnoot & JacoBaco:

Aangezien ik in feite álles wil zien op het gebied van films over de (oude)Romeinen en Grieken, zal het er ook hier wel van komen (overdaad aan ketchup op de koop toe genomen dan maar)

Mijn twijfel betreft alleen het al dan niet bezoeken van de bioscoop om de film te zien.

JacoBaco

Het was ook een erg bloederige tijd denk ik. Denk eigenlijk ook dat het expliciete niet zo expliciet is in deze film. Of laat ik het anders zeggen. Ze doen geen belachelijke dingen. Het zal niet een soort 300 worden. Daar voert het vooral de boventoon. (wat ik dan overigens wel een wereldfilm vind.) Centurion kan een exces aan ketchup bevatten, maar ik denk niet dat ze dan doen voor de mensen die erg veel bloed in films behagen.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Brix schreef:

De opmerking betreffende een beperkt budget doen mij nog meer twijfelen.

Eens even afwachten wat er hier nog meer boven water komt voordat ik het besluit neem om de film in de bioscoop te gaan zien, of te wachten op de dvd.

Dat dit een low-budget is, is niet aan de film te zien. Dat is het knappe ervan. De regisseur heeft gewoon massale scènes ontweken en meer gefocust op een kleine groep soldaten. Dat werkt goed en je mist de massale scènes zoals in Gladiator of Troy geen moment. Het is eigenlijk ook weer eens een verademing dat het een keer anders wordt gedaan.

• 19677 berichten

Creatief omgaan met beperkte middelen kan inderdaad goede resultaten opleveren.

Zo zijn er juweeltjes ontstaan onder de B-films.

En grote budgetten zijn lang geen garantie voor een geslaagde film.

Zo vond 'Troy' ik nauwelijks de moeite waard, ondanks de massa-scènes.

Van hetzelfde verhaal heb ik veel boeiendere B-film versies gezien.

avatar van andrehoek

andrehoek

Prettige slice & dice...

Veel actie, veel bloed en grappige dialogen. Acteurs zijn goed gecast. Met name Dominic "Wire" West zie ik graag aan het werk. Uiteraard zal hij de rol van McNulty nooit meer overtreffen.

Het verhaal is simpel en de film moet het echt hebben van de grove actie. Is misschien op bepaalde momenten wat te vlot gemonteerd, maar de echte liefhebber zal daar geen probleem van maken. Halverwege zakt de film een beetje in, maar verder is dit perfect geschikt voor een avondje verstand-op-0-kijk-plezier....

avatar van SzJoowNiejCah

SzJoowNiejCah

ja, hoe te weten of de intents bloederige scènes geloofwaardig zijn. i hope i will never know!

we werden gisteren verrast in de sneak met deze. na een uur heb je alle spectaculaire stukken uit de trailer voorbij zien komen. waar gaat het dan nog heen? wordt het een queeste a la de hobbits? [mooie views, complimenten] dat blijkt uiteindelijk gelukkig alles mee te vallen. beetje vreemde wolfwending mijns inziens. sowieso die tharx. daar zal vast iets intertekstueels aan vast zitten.

dikke pluim voor de zeer strakke tekst. zowel dialoog als monoloog.

er waren een paar weglopers tijdens de film. ter info.

avatar van cynta

cynta

Aardig filmpje. Niet origineel en voorspelbaar, maar bleef redelijk boeien door de mooie opnamens.

avatar van Bla

Bla

Gezien in de Sneak Preview. Was aardig spannened dus het voordeel van de twijfel: 3*

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

cynta schreef:

Waarom dan toch een onvoldoende?

avatar van Sweety-Me

Sweety-Me

Gezien in de sneak.. Ik vond er persoonlijk niks aan. Er kwamen soms wel mooie beelden voor maar verders was het allemaal veel te bloederig voor me. Van de hele film heeft alleen het einde me weten te boeien.

JacoBaco

Jij gaat uit van een 0,0 en voor de soms mooie vrouwen en een boeiend einde toch een halfje extra?

avatar van Prudh

Prudh

Waar het hart van vol is...

avatar van Q Jones

Q Jones

Grappig filmpje voor tussendoor. De gevechten zijn te snel gefilmd en soms lelijk om aan te zien omdat het zo verwarrend is wie tegen wie aan het vechten is. Het verhaal is niet super noch spannend.

Fassbender heeft er duidelijk moeite mee om een film te dragen, en faalt in mijn ogen verschrikkelijk. Ze moeten hem voorlopig geen hoofdrol meer geven want hij is er nog niet klaar voor.

Positief was de mooie omgeving en de af en toe mooie shots, maar ik zie toch veel liever Solomon Kane

avatar van BB1991

BB1991

deze film is beter dan solomon kane en clash of the titans (al is het niet zo moeilijk om die laatste te overtreffen). vooral de rauwe en harde stijl doet de film goed.het geeft een realistische en dramatische touch aan de sfeer.

het verhaal is echter weer eens belachelijk. de film laat bepaalde sequenties 2 keer precies hetzelfde zien. er is een gevecht waarbij de barbaren winnen en de generaal ontvoeren. diegene ontsnapt, waarna een ander groepje romeinen overdonderd wordt en weer een andere generaal wordt ontvoerd. en nadat ze naar het kamp van de barbaren zijn geweest, gaat de rest van de film erover hoe ze terug naar huis gaan.

de gevechten zijn echter lekker bruut en bloederig en niet zo fake stilistisch als bij solomon kane. het past goed bij de sfeer en dat maakt het toch een vermakelijke film. verder heb ik weinig goede woorden over voor het einde. daarin gebeuren dingen zo ongelooflijk abrupt, wat het uiteindelijk een chaos maakt.

avatar van Raffael77

Raffael77

Aangezien ik zijn vorige films ook wel kon waarderen ga ik het toch proberen.

avatar van henkpsv

henkpsv

Lijkt me wel interessant, aangezien het boek van rosemary sutcliff erg goed was.:)

• 19677 berichten

Het boek van Rosemary Sutcliff!?

Vertel!

Ik heb zowat al haar boeken (groot Sutcliff fan!)

Welk boek bedoel je?

Dit is nieuw voor mij.

'The Eagle of the ninth', of 'Frontier Wolf' misschien? Lijkt me sterk.

avatar van Zobor

Zobor

Brix schreef:

Het boek van Rosemary Sutcliff!?

Vertel!

'The Eagle of the ninth', of 'Frontier Wolf' misschien? Lijkt me sterk.

Zie link voor het antwoord: klik

@ Zobor: 1000 X

Dit is voor mij het beste filmnieuws sinds héél lang!

Ik was niet op de hoogte van de verfilming van 'The Eagle of the ninth', een verhaal dat dus duidelijk niets met 'Centurion' te maken heeft zoals blijkt.

Een droomwens op filmgebied gaat voor mij eindelijk in vervulling, de verfilming van het werk van Rosemary Sutcliff.

Ik hoop ten zeerste dat het een succes mag worden, want dan zijn méér films gebaseerd op haar geweldige boeken niet ondenkbaar.

avatar van 3din

3din

Groot Brittanië, het jaar 117, bloedmooie vrouwen die zo van de catwalk afkomen en complete legers aan hun zwaard rijgen . Geloof dat in die tijd een vrouw met zulke maten en compleet opgemaakt ver te zoeken was. Decor en kleding ziet er verder goed uit. Jammer dat regisseurs niet kiezen voor een beetje realiteit. Heb alleen maar de trailer gezien, de rest laat ik maar.

3din schreef:

Haha, prachtig inderdaad.

avatar van scorepio

scorepio

3din schreef:

En toch waren de Kelten gekend om hun opgemaakte en bloedmooie vrouwen. ( bron: Commentarii de bello Gallico door Julius Caesar)

Dat is dit.

avatar van dennis1979

dennis1979

scorepio schreef:

Diodorus Siculus schreef dat de Keltische vrouwen niet alleen op hun mannen leken qua gestalte (de Kelten waren uitzonderlijk groot en goedgebouwd), maar ze moesten ook niet onderdoen voor hen als het op moed aankwam. De vrouwen werden vereerd in de Keltische cultuur en leefden op dezelfde manier als de mannen. Een strikte wetcode zorgde ervoor dat de vrouw eigendom kon erven, en de naam en titel van een kind werden eerder bij de moeder gezocht dan bij de vader. Ze konden huwen wie ze wilden en konden schadevergoeding krijgen als ze aangerand werden. Ze streden naast de mannen.

Keltische vrouwen waren veel opener en genoten meer vrijheid in hun seksuele relaties dan bijvoorbeeld Romeinse vrouwen. Hun trots en welsprakendheid vielen eveneens sterk op. Dit blijkt onder andere uit de woorden van de vrouw van het Caledonische stamhoofd Argentocoxus, toen keizerin Julia Augusta haar zedigheid in twijfel had getrokken: “Wij vervullen de natuurlijke behoeften op een veel betere wijze dan jullie, Romeinse vrouwen, want wij hebben openlijke betrekkingen met de beste mannen, terwijl jullie je in het geniep door de aller-slechtste laten verleiden”(Dio Cassius 77)

avatar van scorepio

scorepio

dennis1979 schreef:

Keltische vrouwen waren veel opener en genoten meer vrijheid in hun seksuele relaties dan bijvoorbeeld Romeinse vrouwen. Hun trots en welsprakendheid vielen eveneens sterk op. Dit blijkt onder andere uit de woorden van de vrouw van het Caledonische stamhoofd Argentocoxus, toen keizerin Julia Augusta haar zedigheid in twijfel had getrokken: "Wij vervullen de natuurlijke behoeften op een veel betere wijze dan jullie, Romeinse vrouwen, want wij hebben openlijke betrekkingen met de beste mannen, terwijl jullie je in het geniep door de aller-slechtste laten verleiden"(Dio Cassius 77)

Haha..Ook een geschiedenisfreak ??

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Gemiddeld.

Neil Marshall vertelt dit verhaal in een behoorlijk tempo, wat de film in ieder geval niet saai maakt, maar gaat voorbij elke vorm van authenticiteit. Ik had enorme moeite met de zwaar Brits sprekende Romeinen. Vaak werd ik op het feit gedrukt dat dit gewoon een stel acteurs zijn die zich even in een harnasje zadelen voor hun rol. Nergens weet Centurion je echt het gevoel te geven je in die tijd te bevinden. Hier was ik grotendeels al bang voor, Marshalls filmstijl kennende. Een stijl die mij eigenlijk steeds meer dwars begint te zitten na de matige Dog Soldiers en Doomsday. Het zijn filmisch stuk voor stuk veel te chaotische films die overduidelijk hip willen overkomen.

Bij Centurion houdt Marshall zich gelukkig grotendeels in, maar gaat het vooral fout bij de actiescènes. De camera zit echt veel te dicht op de actie waardoor het vaak off-screen gebeurt en het er als geheel pijn aan de ogen doet. Wat meer afstandsshots had veel goed gedaan.

Verder ben ik ook niet helemaal tevreden met de climax. Etain is een personage waar de gehele film angst voor wordt gewekt en die, wanneer het eindduel dan eindelijk aanbreekt, wel erg makkelijk het onderspit delft. Marshall had alles om het duel tussen Dias en Etain tot een groots spektakel te tillen, maar haalt hier maar weinig uit.

Jammer is een woord dat op zijn plaats is bij Centurion. Veel potentie, weinig resultaat. Vermakelijk is het allemaal wel, het acteerwerk van Fassbender is ook wel dik in orde en de overdaad aan bloed is leuk voor de liefhebber, maar Marshall kan zich beter bezig blijven houden met horrorfilms, waar zijn stijl veel beter tot zijn recht komt, getuige de briljante The Descent, en dit soort werk overlaten aan regisseurs die oog hebben voor grootsheid en epiek.

Zeer krappe 3*

avatar van dennis1979

dennis1979

scorepio schreef:

Haha..Ook een geschiedenisfreak ??

Ja, heb geschiedenis gestudeerd. Ben gepromoveerd op zowel de Amerikaanse burgeroorlog als de late republikeinse Romeinse periode.