• 9.374.385 stemmen

Geregisseerd door: Neil Marshall

Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West

Releasedatum: 27 mei 2010

Plot Centurion

"History is written in blood"

Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.

avatar van valtalor

valtalor

viel nog mee

avatar van -Dolf-

-Dolf-

redelijke film. Maar wat mij betreft te cliche. vooral die vechtende dames.

avatar van Gish

Gish

-Dolf- schreef:

redelijke film. Maar wat mij betreft te cliche. vooral die vechtende dames.

Die vechtende dames, en dan vooral Etain, zorgen er wel voor dat ik geboeid ben blijven kijken naar deze vlotte slasher op zijn Romeins. Of zie jij liever gladiatoren door de modder rollen?

avatar van scorsese

Matige film waarin een groepje mannen van het Roemeinse leger wordt opgejaagd door de locale bevolking van Schotland. De film ziet er wel goed uit met mooie kostuums en een aantal mooie opnames van het woeste landschap. De gevechten zijn behoorlijk bloederig en bruut. Alleen het verloop van de film is niet echt boeiend (het is in feite een lange achtervolging) en hierdoor wordt het geheel al vrij snel eentonig. Net geen 3.0 sterren.

Aardig.

Marshall houdt z'n film redelijk klein en simpel, een vlotte actiefilm die de meeste historische poespas gelukkig overboord gooit om zo aan minuten te winnen. Jammer genoeg blijft er daardoor soms wel een iets te simpele film over.

Locaties zijn fijn, de gevechten worden aardig in beeld gebracht en visueel kan Marshall z'n mannetje wel staan. Maar na verloop van tijd wordt het toch allemaal een beetje saai en kant het kat en muis spelletje niet zo enorm hard meer boeien.

In de handen van één of andere Hollywood studio was het vast veel slechter geweest, Marshall bewijst een kundig regisseur te zijn, maar het is toch net allemaal iets te karig om écht leuk te worden.

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Centurion is zo zwak qua screenplay,script, acting, camera, action pff , had beters verwacht.

Toen ik de eerste actiescene zag waar je goedkope ketchup/verf bloed ziet af spetteren van je LG FULL HD 1080 scherm dan denk je van nu kan het alleen maar slechter en ja hoor dat ik ook zo vanaf de ontsnapping tot de talloze ontsnappingen en mislukte[ reddings ] acties.

Ik keek deze film alleen om Fassenbender , want zijn eerste film die ik zag 300 tot Shame zijn uitstekend gemaakt en geacteerd , dus wou ik iets ouds van hem zien en zag deze van hem liggen in de Free Record Shop en ik moet je zeggen de samenvatting op de acterzijde van de DVD is zeer misleidend, want er staat namelijk ''Als het gaat om actie levert Marschall wel degelijk waar voor zijn geld'' dit is echt triest voor woorden.

avatar van Moki Bilbao

Moki Bilbao

Van al de leden van de zogenaamde 'Splat Pack' vind ik Marshall zonder meer de interessantste regisseur. Iemand die barst van het talent. Je moet Centurion maar vergelijken met het slappe vervolg 'The Eagle'! Ik verwacht nog heel veel sterk werk van deze regisseur.

avatar van Strike0ut

Strike0ut

Michael Fassbender hoort niet in dit soort films thuis, maar in Chick Flicks of als één of ander zakenmannetje.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Na het zien van The Eagle maar eens Centurion aangezet, aangezien die schijnbaar ietsjes beter (of minder slecht) dan The Eagle was (een film die ik op zich wel kon waarderen).

Dat de films eeneiïge tweelingen zijn valt al direct op. Zelfde mythe, zelfde verhaal alleen een iets andere invulling. Automatisch ga je dan direct vergelijken en dat is niet altijd even handig.

Ook Centurion is een redelijk simpele actiefilm. De karakters zijn ook erg gelijkend, behalve dat de barbaren (nu weet ik dat het Picten zijn) in Centurion meer worden afgebeeld als wat lokalere bevolking dan in The Eagle.

Alleen vond ik het karakter van Etuin nogal storend. Blijkbaar heb ik het niet zo op vechtchicks.

De actiescenes vielen mij enigzins tegen. Vooral in het grote gevecht zie je weinig echte gevechten, maar meer 30 executies achter elkaar geplakt, tezamen met irritante geluidseffecten en veel opvallend nepbloed. Beetje slechte gore zullen we maar zeggen.

Ook de achtervolging doet mij uiteraard erg denken aan The Eagle, met een paar mooie natuurbeelden. Nooit geweten dat Schotland zo uitgestrekt en mooi kon zijn.

Ik moet zeggen dat ik het einde best leuk gevonden vond, maar uiteindelijk vond ik The Eagle net wat verfijnder.

avatar van Montanafan1990

Montanafan1990

Na tien minuten uitgezet. Dit is meteen de reden waarom ik ook niet stem, maar als een hedendaagse actie film met zulke lamlendige Special effects komt aanzetten als ik in de eerste scene van deze film zag, is hij wat mij betreft gelijk afgeschreven.

avatar van Kakihara

Kakihara

• 1964 stemmen

Zeer vermakelijke actie/avontuur film,met harde en bloederige gevechten.Ik heb er van genoten.

avatar van daslekker

daslekker

geen T & A in een film met romeinen..daarom een halve ster minder, maar verder een topper!!

avatar van schnoetsz

schnoetsz

Prima film. Vooral als je ervoor in de stemming bent. Romantisch, rauw, met dat vleugje homo erotiek. Zo'n film zou ook wel eens leuk zijn met de Picten als de 'good guys'.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Aardige film wel, mooi met zorg in beeld gebracht. Zeker leuk om een keer gezien te hebben. Zit genoeg aktie in. Film heeft genoeg verhaal, vaart en sfeer.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heel behoorlijke film. Prima acteerwerk wat nergens verveelt of irriteert, meestal geloofwaardig is en net iets boven de middelmaat. Geen oscarmateriaal, maar goed genoeg.

Een film dat iets wil zeggen met de laatste scène, en tot die tijd ouderwets hakken en zagen. Prima sfeerzetting, aardige actiescènes, lekker veel bloed en afgehakte ledematen. Af en toe kan ik dat wel waarderen. Niet moeiiijk doen, gewoon een fijn filmpje maken.

Vooral de fotografie was prima. Erg mooie beelden in een grijsblauw kleurenpalet, met vaak mooie lichtinval en enkele tinten groen en geel erdoorheen. Muziek voldoet. Overigens had de regisseur wel iets beter sommige zaken kunnen uitwerken, zoals de marcherende soldaten. Kom je net in dat wat spannende ritme van hun stappen, cut hij alweer naar een ander shot. Geen geweldige timing of ritme daar. Daar jhad wat beters mee gedaan kunnen worden, dat harde geluid (denk aan die platenspeler in 8MM).

Verder wel vermakelijk, ook geen seconde te lang, maar ook niet iets dat beklijft. 3,5*

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

sinds Braveheart is het blijkbaar verplicht dat alle Schotse of Pict soldaten tijdens een veldslag blaauw verf op hun gezichten krijgen?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Van wikipedia: "De Romeinen gaven deze stammen de naam Picten vanwege hun (blauwe) tatoeages (Picti betekent 'geverfden')."

Dus dat er in deze film blauwe strepen in voorkomen is niet meer dan normaal.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

mjk87 schreef:

Dus dat er in deze film blauwe strepen in voorkomen is niet meer dan normaal.

de Picten kwamen eigenlijk van de noord en oostkust van wat is nu Schotland. Er waren totaal andere stammen in het westen, en ook rond het gebied in zuid west Schotland waar nu Glasgow ligt.

Die verhaal van Picten met blauwe gezichten komt meer van de "popular culture" geschiedenis dan de werkelijkheid.

Zo ver als ik weet werd de term Picten pas door de Romeinen gebruikt rond de jaar 300, terwijl de muur van Hadrianus werd gebouwd onder Hadrianus, keizer van Rome van 117 tot 138 na Chr.

en al waren de Picten bekend voor hun tatoeages, de kleur blaauw was maar een van de kleuren. Nu wordt dat gewoon door filmmakers en "popular culture" gebruikt vanwege de Schotse vlag (St Andrew) maar is meer sensatie dan realitieit.

avatar van LordHawHaw

LordHawHaw

Goede film, een aantal dagen geleden gezien en ik heb me goed geamuseerd. Natuurlijk is de plot niet bijster origineel maar toch een erg goede film. Ik geef een 4.0 want ik heb enorm genoten.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

LordHawHaw schreef:

Ik geef een 4.0

...

avatar van nadrin

nadrin

Kijkt vlot weg, maar je moet er geen grote cinema verwachten.

Nogal veel nadruk op de bloedige gevechten.

Bij wijle charismatisch maar weet dat niet vol te houden

avatar van filmfreak 101

filmfreak 101

Al bij al zo als hier al eerder aangehaald is een matige film, geen echte topfilm maar zeker geen slechte film, gewoon goed xd De acteerprestaties waren matig tot goed, mooie landschappen enz ook de opmaak, wapens, harnassen enz waren echt goed nagebootst (vaak erger ik me daaraan bij andere historische films, B-films meestal) het verhaal was niet echt speciaal en inderdaad ook wat cliché, toch bleef het verhaal mijn aandacht vasthouden en kwamen er regelmatig plotwendingen in voor waardoor het zeker niet ging vervelen..... verder nog een minpuntje...de bloedspecial effects waren niet echt goed, je zag echt dat het nep was, maar verder niets op aan te merken nogmaals gene topfilm maar toch een mooi filmpje die lekker wegkijkt een 3* ;d

avatar van gatygun

gatygun

Erg vermakelijke film. Goed gedaan, mooi opgezet en goede cast. Zit goede actie en er zit tempo in. Mooie omgevingen er ook nog is bij.

Al met al goed genoten van de film zeker een 4 waard.

avatar van Driello

Driello

De grote hoeveelheid bloed en hak, steek en snijwerk (met overigens vreselijk slechte effects) kan niet verhullen dat dit een zeer saai en voorspebaar verhaal is, waarbij dan nog die ranzige heroische zaken gevoegd worden. Heb me zelden zo verveeld gevoeld bij een film waarin koppen worden afgehakt en pijlen in ogen worden getoken........

avatar van Wouter_Goonies

Wouter_Goonies

Erg slechte film. Er zijn maar weinig films waarbij de special effects zo slecht zijn en die zo lelijk gefilmd zijn. Daarnaast is het verhaal ook niet echt om naar huis te schrijven.

avatar van timburton

timburton

ExXxtreme schreef:

Het is wel heel moeilijk om iets reëel uit deze film te halen maar het is je toch gelukt. Vrouwen voerde duizenden jaren geleden al mee oorlog, bij Moslim volkeren was dit bijvoorbeeld doodnormaal.

Je kan toch echt niet gaan verwachten dat ze in een film die zich afspeelt in de Romeinse tijd Latijns gaan praten. Dan is er geen enkele goede historische film want in 1 film over de oude Grieken gaan ze ook echt geen oud Grieks praten of als het over de middeleeuwen gaat gaan ze echt geen middeleeuws Engels of Frans praten... (vaak praten alle partijen zelfs Engels)

Dat verandert mijn mening toch niet? Het is inderdaad een doodzonde dat het doodnormaal is dat Nazi's Engels spreken in films (meestal met een Brits accent, om er maar een Europees tintje aan te geven) en Romeinen Amerikaans spreken. Italiaans had ik in dat geval nog kunnen waarderen, maar Engels... Ik ben er volledig van bewust dat het een moeilijke taak is om iedereen Latijn te laten spreken, maar in Apocalypto hebben ze het toch maar mooi voor elkaar gekregen dat iedereen het script in Maya moest leren. Dat het moeilijk is te realiseren zou geen reden voor een filmkijker moeten zijn om die kritiek te laten vallen. Het verandert simpelweg niet het feit dat ik Amerikaanse Romeinen voor geen meter kan serieus nemen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Deze zat ooit in een pakket van Veronica Magazine, samen met nog negen andere films. Hij is al die tijd in mijn kast blijven staan. Dit had niet een bepaalde reden. Wellicht omdat ik vooral geïnteresseerd was in de andere titels. Ik kwam hem vandaag weer tegen, en kreeg er spontaan zin in om deze eens op te zetten. Helaas vond ik dit niet veel soeps..

Wat meteen opvalt is dat ik het camerawerk erg matig vond. Het leek alsof het merendeel zonder statief werd geschoten. De beelden beweegden vrij druk, waardoor de film dit automatisch zelf ook wordt. De film draagde echter nog een veel groter probleem bij zich: de personages interesseerden mij totaal niet. Het lijkt allemaal geforceerd 'cool' in beeld gebracht, doordat er vele mensen op brute wijze sneuvelen, maar medelijden met deze personages kon ik niet hebben. Ik wist wel wat ze kwamen doen en waarom, maar door gebrek aan informatie betreffende de achtergrond van deze mensen is het lastig om mee te leven met hen in de situaties die zich voordoen. Wellicht dat als ik de hoofdpersonages wél boeiend had gevonden, de 'bijrollen' daardoor overschaduwd zouden worden, maar dit bleek niet het geval. Ook met de overgebleven helden kreeg ik totaal geen band. Ik waardeer het als een film laat zien dat mensen vechten voor de vrijheid van hun volk, maar dit kwam eerder over als 'iedereen moet kapot'.

Ook de actiescenes vond ik aan de matige kant. Vaak zag het er vrij fake uit, al moet ik wel toegeven dat deze scenes nog enigszins een beetje de vaart erin houden. Daarnaast zorgde het camerawerk en de geringe belichting er vaak voor dat ik niet eens direct doorhad waarom iemand aan het schreeuwen was, wie er stervende of dood zou zijn, of wat er precies gebeurde. Ik vind het prima als een film hiermee probeert een sfeer te creëren, maar hier lukte dat niet. De spanning vond ik nergens aanwezig, waardoor de film bij vlagen langdradig wordt. Naast zwakke good guys, zijn ook de villains aan de matige kant. Etain vond ik zelfs ronduit irritant. Zijn er dan nog positieve punten? Ja. De settings, decors en kostuums waren over het algemeen wel goed verzorgd. De scenes waar de groep over de bergen liep, deed me overigens sterk denken aan bepaalde beelden uit LOTR. Daarnaast was de muziek ook wel goed, niets speciaals, maar wel passend bij het verhaal en de beelden.

Al met al ben ik absoluut niet enthousiast over Centurion. Het is zichtbaar dat de cast zijn best doet en er zijn absoluut ingrediënten aanwezig voor een goede film, maar het komt allemaal niet tot uiting. Met een zwakke, afgeraffelde finale zorgde de film ervoor dat ik met een onvoldaan gevoel bleef zitten. Ik kan wel begrijpen dat mensen dit entertainment vinden, maar ik vond dit toch een aardig slechte film en heb me er meerdere malen aan lopen irriteren.

avatar van Rod vliss

Rod vliss

Leuke film, maar script had sterker gekund, landschappen in Schotland zijn prachtig!

Ook leuk om eens een bad girl in een film te hebben!

avatar van tattoobob

tattoobob

Redelijk filmpje.......alleen er zijn wel betere!!

avatar van Devedeetje

Devedeetje

"VOOR HET BETERE HAK- EN SNIJWERK"

Topper in zijn gerne ! ! ! ! ! Veldslag films* in het algemeen.

Natuurlijk jammer dat het niet helemaal historisch correct blijkt..,

dat zou een reden kunnen zijn om wat lager te waarderen..... maar,

Het stoort totaal niet in deze geweldige (en zeer gewelddadige) actiefilm.

Dat veldslagen geen theekranjes zijn, moge duidelijk wezen,

en dat wordt in Centurion expliciet in beeld gebracht.

-spits- schreef:

"Als het gaat om actie levert Marshall wel degelijk waar voor zijn geld"

en -De Pers- schreef:

'Lekker knokken in Gladiator-decor"

Daar sluit ik me volledig bij aan ! 5*****

~

* Voor de puristen:

"Veldslag films" is natuurlijk geen officieel gerne, maar dekt wat mij betreft wel de lading.

Voor Centurion geldt: gerne "oorlog" / sub-gerne "sandalenfilms".

Wikipedia bijvoorbeeld, classificeert deze film simpelweg als "historisch / actie".