Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: Neil Marshall
Met onder meer: Michael Fassbender, Olga Kurylenko en Dominic West
Releasedatum: 27 mei 2010
Plot Centurion
"History is written in blood"
Groot-Brittannië, het jaar 117. Quintus Dias, de enige overlevende van een aanval van een guerrillagroepering op zijn familie, trekt samen met Generaal Virilus' legendarische 'Ninth Legion' leger door het land, om een aanval voor te bereiden op de groepering en om hun leider Gorlacon te vernietigen.
Centurion Quintus Dias
Thax
Macros
Leonidas
NightSpirit
Superfilm. Is een keer iets anders als die zoetsappige verhalen. Dit was gewoon de rauwe werkelijkheid. Mooi passend einde ook! Wat overigens niet helemaal op de waarheid berust.
5* Ik kon geen negatieve punten ontdekken. Ging lekker vlot, interessant, diepgaand en veel actie.
Zizzo
Prima film, óke actie, veel bloed en gore, einde veel te gehaast en saai einde, had makkelijk 30 min bij gekund en met wat groter opgezet climax, had dit een uitstekende film geweest.
nightbreed
Door het lage cijfer hier verwachtte ik een flutfilm, maar hij viel me 100% mee. De regie was sfeervol en de aktiescenes zagen er goed uit. Helaas waren de laatste 20 minuten een beetje té Hollywoodachtig, anders had ik de film een 4 gegeven.
orbit
- 12092 berichten
Best aardige actiefilm, mooie beelden van de highlands en lekkere bloedige gevechten, niet opzienbarend, maar wel een kijksessie waardig.
Metalfist
History is written in blood
Centurion was zo'n film die ik al een aantal keer was tegen gekomen in de rekken van de Free Record Shop. Het probleem was echter dat dit soort werkjes vaak tegenvallen, zeker voor de prijs van 10 euro, maar dat probleem was snel opgelost toen de film in de 3 voor 25 euro actie bleek te zitten. Samen met Inception en The Expendables gekocht en gisteren ineens maar gezien. Ik had geen idee wat ik juist moest verwachten maar Doomsday was ook een enorm vermakelijk filmpje dus dat zat wel goed volgens mij.
En Centurion is ook een enorm vermakelijke film geworden. Qua sfeer deed het me nog het meeste denken aan King Arthur maar toch is het allemaal nog net iets anders. Ik heb me nooit zo verdiept in de Romeinse historie. Natuurlijk weet ik wel wat over Caesar maar daar stopt het dan ook. Ik heb dan ook echt geen idee of het allemaal historisch correct is maar dat maakt op zich niet uit want Marshall weet er een interessant en coherent verhaal van te maken. Op zich ben ik altijd wel te vinden voor dit soort verhalen. De strijd van het 9e legioen, het verraad van Etain, de dood van verscheidene personages, ... Het wordt allemaal zo heerlijk episch gebracht dat ik altijd rillingen krijg. Voor velen zal het waarschijnlijk dan ook cliché overkomen maar ik vond het einde erg passend. Quintus die zijn belofte aan Virilus niet kan nakomen, hij slaagt er uiteindelijk niet in om iemand van het 9e legioen thuis te brengen, en Bothos die voor de poort sterft. Gewoon het feit dat dit soort mannen willen sterven voor hun leider, de eindscène van Brick is toch wel één om rillingen van te krijgen, is iets dat altijd goed werkt bij mij. Zolang het wat deftig wordt uitgewerkt natuurlijk en dat het allemaal niet te mierzoet is. Gelukkig dus geen eind goed al goed einde waar iedereen het overleeft. Quintus zelf zal het waarschijnlijk wel overleven maar die behoorde nu niet echt tot het legioen zelf. Visueel is dit wel erg in de lijn van Doomsday. Het is allemaal nogal grauw gefilmd en Marshall geneert zich niet om afgehakte lichaamsdelen in het rond te laten vliegen. Het paste in ieder geval perfect bij de sfeer van de film. Alleen wel jammer trouwens van die ontzettend lelijke openingscredits.
Olga Kurylenko kende ik voornamelijk van de laatste Bond film, Quantum of Solace, maar daar was ze eigenlijk enorm teleurstellend. Eigenlijk was praktisch heel die film teleurstellend maar soit, ik ben blij om te zien dat ze het hier toch al wat beter doet. Het is natuurlijk niet zo'n echt uitdagende rol maar ze speelt Etain wel met verve. Datzelfde kan gezegd worden van Michael Fassbender. Waarom weet ik niet maar Fassbender doet mij altijd aan een regisseur denken maar dat is hij dus blijkbaar niet. Hij heeft zelfs meegespeeld in een aantal films die ik hoog heb gewaardeerd (300 en Inglorious Basterds) maar toch kon ik er geen gezicht op plakken. Ondertussen kan ik er wel een gezicht op plakken maar vermits het van zowel 300 als Inglorious Basters van in de cinema is geleden dat ik de films nog heb mogen aanschouwen, kan ik me hun rollen nog altijd niet herinneren. Soit, dit is eigenlijk een lange uitleg om aan te geven dat Fassbender wel enorm goed op dreef is en dat ik volgende keer toch eens gaan opletten wie hij nu juist speelt. Sowieso is eigenlijk iedereen de moeite in de film. Wel leuk Dominic West in een meer heldhaftigere rol te zien spelen. Jammer eigenlijk dat hij en zijn kompanen er zo vroeg aan gaan want ik had gerust nog wel wat meer willen zien van die mannen.
Met Centurion levert Dominic een geslaagde film af na zijn, al even geslaagde, Doomsday en het teleurstellende The Descent. De actie ziet er grauw uit, het verhaal verloopt enorm vlot en de cast acteert op een goed niveau waardoor de korte speelduur snel voorbij vliegt. Een regisseur om in het oog te houden.
Decec
Ik vond een goede Actie/Avontuur film...
Prachtig HD kwaliteit...
Prachtig omgeving...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteur Liam Cunningham is weer...
Goed verhaal...
Prachtig uitstekend muziek (Dolby Digital)...
Keurig gedaan, kostuums uit Romeinse tijd...
Zeker aanrader...
david bohm
Aardige film met mooie beelden van Schotland zoals het er in de oudheid uit zou kunnen hebben gezien. Het verhaal over een aantal Romeinse soldaten die op de vlucht slaan voor een uiterst bedreven vrouwelijke jager is onderhoudend en het acteerwerk is prima.
Cassevis
Tja... Dit vind ik een aardig wegkijkertje maar dat is het dan ook wel.
Met een aantal goed uitgewerkte actie scenes.
Helaas behoorlijk wat clichés, dat is dan wel jammer.
Fran
- 1953 berichten
Deze film zit boordevol mooie beelden die vooral in HD schitterend overkomen. De gevechten waren mij iets te bloederig af en toe maar dat zal bij ieder verschillen. Een hard verhaal dat nergens zoetsappig word. Behalve het einde. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ze het einde zo zouden laten verlopen. Het hoort, naar mijn gevoel, niet helemaal bij de rest van de film. De gehele film zit je middenin allerlei gevechten en de doden vliegen je om je oren en dan gaat hij op het einde opeens terug naar "de heks", valt bloederig van zijn paard, zij stormt op hem af en ze eindigen met een kus. Staat zo raar in contrast met de rest van de film. Maar als je dat even buiten beschouwing laat is het een hele goede film. Kostuums, omgeving e.d. zien er allemaal heel goed uit.
oemoemenoe
erg mooi .
actiescenes zijn zooooo goed.
verhaal voert niet de boventoon , misschien is het daarom wel zo geslaagd.
RuudC
Wederom een historische actiefilm met veel donkere beelden en prachtige natuurplaatjes. Het doet me dan ook een beetje denken aan Pathfinder. Die mag dan wel handelen over andere volkeren en een andere locatie, maar verder lijkt het er veel op. Het Romeinse legioen wil in het begin van de tweede eeuw afrekenen met de Picten en uiteraard loopt het anders dan zou moeten. Het is dan ook de voorbode van de bouw van de muur van Hadrianus. De confrontaties met de Picten zijn heel gaaf. Het is alleen jammer dat we relatief weinig te zien krijgen van dit volk. Het verhaal speelt zich grotendeels in de natuur af. Hartje winter lijkt het wel, maar bijna niemand lijkt last te hebben van de kou. De actie is in ieder geval goed. Het verhaal kent genoeg verrassingen en eigenlijk heb ik me ook geen seconde verveelt met deze film. Het einde bevat ook een mooie les over hoe geschiedenis geschreven wordt.
papaEd
mooie actiefilm camerawerk was ook zeer goed. De muziek was ook wel oke.
papaEd
Daar heb je wel een punt . Deze films moeten minimaal 2 uur duren.
VforVictor
Aardige film, maar het einde had wat beter gekund, ook dat liefdesverhaal was een beetje overbodig, maar desalniettemin vermakelijk.
Icer
De Engelse taal is toch zeker een zwak punt van dit soort films, zeker als ze niet van het kaliber "The Gladiator" zijn is het vaak storend, maar een latijnse variant laat nog wel even op zich wachten denk ik zo
Ik vind deze film toch even beter dan "The Eagle" welke ik enkele dagen geleden gezien heb.
De film begint wat zwak, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde film wordt het steeds beter.
Voor liefhebbers van dit genre is de film de moeite waard, een 7.
Keane1983
Een echte actie film kan ik het niet noemen gezien er hiervoor teweinig actie in voorkomt. MAAR, de actie DIE er in voorkomt is van hoog niveau en bevat volop bloed, En laat ik zeggen dat de film niet aan de gedachten over laat en showt alles goed in beeld.
Acteerwerk is redelijk, wat wel jammer is dat ze van dialect terug springen naar het engels...hou het dan ook vol!!!
Het verhaal opzich vond ik ook niet zo heel erg bijzonder. Ik had toaal geen feeling met de hoofdpersonages en vond de film (ondanks de goede score) niet heel erg spannend.
Tevens vond ik het soms wat rommelig overkomen waardoor het (in mijn ogen) soms moeilijk te volgen was.
Wel een pluspuntje zijn de locaties waar er gefilmt is. Deze waren in een woord schitterend...
Maar kan dit de film redden?? Het was wel een van de redenen waardoor ik bleef kijken.
Maar dat ik mij nou echt geamuseerd heb? Dat kan ik echt niet zeggen.
Het is zeker geen must see!! Maar voor de echte fan is het denk ik wel redelijk.
Van mij een 3.0*
timburton
Ach, gut. Weer een overbodige film over Romeinen. Een cliché mythe proberen zo on-cliché mogelijk te verfilmen. Er slagen maar weinig mensen in. Ook wel erg treurig dat de Romeinen, zoals altijd, geen Latijn maar Engels spreken (Brits nog wel, want Amerikaans durven ze dan weer net niet aan) en het blijft natuurlijk een mysterie waarom nota bene de Britten in deze film een wartaaltje spreken die Marshall waarschijnlijk in een avondje onder invloed uit zijn duim heeft gezogen. Fassbenders stoere "ten aanval"- en "houdt het dan nooit op"-mimiek redt de film helaas niet. De Oekraïense schoonheid Kurylenko probeert de film nog te redden, maar ach en wee, wat een verassing! Haar rol als de tongverloren Etain blijkt toch niet te zijn wat de kijker dacht dat ze was! Het begint toch wel erg spannend te worden op het Britse eiland. Gelukkig komt alles weer goed; een romantische plakscène waar de hoofdrolspeler met zijn laatste adem zijn lief terug vindt in de bossen. Neen, ook dit hadden we niet zien aankomen.
ExXxtreme
....vechtende vrouwen in die tijd lijkt me niet realistisch..
Het is wel heel moeilijk om iets reëel uit deze film te halen maar het is je toch gelukt. Vrouwen voerde duizenden jaren geleden al mee oorlog, bij Moslim volkeren was dit bijvoorbeeld doodnormaal.
Ook wel erg treurig dat de Romeinen, zoals altijd, geen Latijn maar Engels spreken.
Je kan toch echt niet gaan verwachten dat ze in een film die zich afspeelt in de Romeinse tijd Latijns gaan praten. Dan is er geen enkele goede historische film want in 1 film over de oude Grieken gaan ze ook echt geen oud Grieks praten of als het over de middeleeuwen gaat gaan ze echt geen middeleeuws Engels of Frans praten... (vaak praten alle partijen zelfs Engels)
Kr!kke
Een film als deze is werkelijk op mijn lijf geschreven...
Qua spektakelwaarde scoort Centurion enorm hoog, met een aantal actiescènes die er erg netjes uitzagen. De makers kozen er duidelijk voor om deze scènes erg gewelddadig te laten overkomen (op een litertje bloed is niet gekeken), wat perfect paste bij deze film. Ook de acteerprestaties zijn in orde, met Fassbender die goed in zijn rol zat.
gauke
In het begin van de bezienswaardige overlevingsfilm verlies je al snel het overzicht, maar lopende de rit wordt de actie meer overzichtelijk en de spanning opgebouwd. Naast de bloedige actie krijg je opnames van de landschappen van Engeland en Schotland voorgeschoteld (onderbroken door verwoestende gevechten). Helaas lukt het de regisseur de laatste 20 minuten niet om de intensiteit van het gebeuren naar een nog hoger niveau te brengen en zijn er volgens mij enkele fouten in de logica. Ik denk dat je het historisch allemaal niet te nauw moet nemen.
Insignificance
Gelukkig geen al te opgeblazen, episch gedoe, alhoewel dit alternatief ook niet om over naar huis te schrijven is. Film heeft zeker de eerste helft een aardig tempo te pakken. Een voordeel met als nadeel dat de vermeende kracht van zowel het Negende Legioen als de Picten nergens vorm krijgt. Beide lijken simpel te verslaan als het script daar om vraagt. Authentiek is het ook al niet, maar dat wordt nog wel enige tijd omzeild door chaotische actie en grof geweld.
Ook nog wat aardigheden zoals het laconieke muntje tossen of een kok die behendig blijkt te zijn met scherp spul. Met dat soort onzin weet Marshal wel raad, maar wanneer hij halverwege afslaat naar een opzichtig vluchtfilmpje komt z'n zwakke scenario pijnlijk bloot te liggen. Ook Etain krijgt het niet meer op tilt. Kurylenko kijkt wel gevaarlijk, maar de actie weet toch niet meer zo te imponeren. De slotakkoorden zijn zelfs van een behoorlijk bedenkelijk niveau.
blurp194
Ik kom er niet helemaal uit of ik deze film nou al eerder gezien had, of dat er een andere film is die er zo sterk op lijkt en dat ik daarmee in de war ben... Als het het eerste is, dan is er toch maar erg weinig van blijven hangen.
En op zich zou dat ook nog wel te verklaren zijn - er gebeurt tenslotte maar weinig in het verhaal dat echt in je geheugen blijft hangen. Beetje vechten, beetje over de heide lopen, beetje vechten, fort, beetje vechten... Het enige dat er een beetje uit springt is de kop van Olga Kurylenko. Maar de wede is te blauw om als echt op me over te komen.
Toch blijft het wel een aangename en onderhoudende film, goed sterk geacteerd, duidelijke heldere rollen als in een ouderwetse western met goed en slecht en niets daartussen in, en - ook al net als een ouderwetse western - met mooie landschapjes op de achtergrond.
Over een jaartje nog maar eens kijken, zien of ik me dan weer zo weinig herinner.
John Lee Hooker
Zeer aardige prent die nergens echt sentimenteel wordt en continu een onderhuidse spanning weet te creeëren. Landschappen zijn fraai, aankleding is mooi, belichting is goed, acteurs zijn sterk en het bloed is aanwezig. Klappen worden royaal uitgedeeld en vrouwen worden daarbij niet overgeslagen. Het plot zèlf is vrij doorzichtig maar dat doet niets af aan de sfeervolle tocht van de zeven Romeinen. Ze hebben het koud, zijn moe, hebben pijn en dat kun je duidelijk zien. Chapeau daarvoor, iets wat toch cruciaal is om geloofwaardig uit de verf te komen. Deze uitspraak vond ik wel interessant: ''Haar ziel is een leeg vat dat alleen gevuld kan worden met Romeins bloed''. Het einde is niet zomaar afgeraffeld en we krijgen nog een aantal spannende duels voorgeschoteld. Ja, heerlijk ouderwets avontuur.
RonMathijs
Er zijn inderdaad meerdere zelfde films gemaakt, enkele voorbeelden als King Arthur en The Eagle. Moet wel zeggen dat ik Centurion beduidend minder vind. Beelden zijn prachtig, acteerwerk redelijk. Maar verhaal vind ik zeer zwak uitgewerkt en weinig diepgang. Te veel van alles een beetje, vond juist dat er geen constante spanning was omdat het te voorspelbaar was.
Jammer, had er meer van verwacht!
Malli
Overdreven bloederige, historische actiefilm tegen de achtergrond van de Romeinse veroveringsoorlog tegen de Picten (de toenmalige inwoners van Schotland). Onderhoudend zonder meer.
Malli
Dat is helemaal geen mysterie. Die Britten zijn Picten, die Pictisch spraken. Over die taal is nauwelijks iets bekend, behalve dat het zeker geen Engels was.
neysen1985
Non de kaat! wat een gigantisch filmpje!
Als je een mooie historische film verwacht met een verhaal moet ik je toch teleurstellen.
Maar voor de actie en gore, dat is gewoon super in beeld gebracht.
Nogal een gedetailleerd filmpje deze centurion.
We wisten al dat neil Marshal gewoon een vakman was in het maken van slappe maar bloederige werkjes, maar dit is weer ook geen teleurstelling.
ook mooi gemaakt overigens.
Die olga kurylenko ofzoiets speelt niet geweldig maar spat wel lekker van het scherm, vooral op het laatst heeft ze nog ff een giller.
En de ene laatste post hierboven van mallli snap ik ook niet helemaal: is dat niet te verwachten?
ik bedoel ik raad hem effe aan om topwerkjes zoals dog soldiers en descent maar eens te kijken.
Maar eigenlijk is dit ook wel een beetje een overdreven film, maar dat vind ik fantastisch.
Jammer dat ze dat niet vaker doen.
Er zijn genoeg saaie historie films van 3 en een half uur.
Dan is dit toch wel effe andere koek.
Is wat te verwachten?
tok121
Aardige film, hier en daar alleen iets te modern taalgebruik. De hoofdpersoon kwam niet echt geloofwaardig over toen hij f*ck zei.:p

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The World's Fastest Indian

Beneath Hill 60
Oorlog, 2010

9 Rota
Oorlog / Actie, 2005
romeinse rijkoude romeoude wereldgeweldbritainbehind enemy linessole survivor2e eeuwhadrian’s wall