• 9.378.109 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.827.513)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Prima film. Leuk verhaal. Maar.. nergens werd ik in de film gezogen, terwijl er toch wel wat nare dingen gebeuren. Dit kwam, denk ik, door de aankleding. Het was allemaal tè perfect, waardoor het iets afstandelijks, neps kreeg. En toch ook wel wat stereotiepen hier en daar en de te dik er boven opliggende moraal van Maximus, maken dat ik dit geen meesterwerk vind. Af en toe kreeg ik zelfs even het idee, dat ik naar Hercules of Xena aan het kijken was.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Begin vind ik geweldig als woest aanvallende Germanen worden bestookt door Romeinen met pijlen die ze inventief in vuur dopen, men heeft adembenemend in beeld gezet hoe het er indertijd aan toe ging! Verder vond ik het een onderhoudende film met spanning, sensatie, mooie kostuums en een redelijke spanningsopbouw. En Russel Crowe is perfect gecast, net als zijn tegenspeler waar je al snel een bloedhekel aan krijgt. Wat me wel stoorde was het feit dat je af en toe te duidelijk kon zien dat de beelden waren bewerkt met computers, net zoals in de 3 delen van Lord Of The Rings. Dit gebeurt steeds meer waardoor het er allemaal 'te gladjes' uit gaat zien. Toch 4 sterren.

• 19752 berichten

Van 5 naar 3,5 en nu naar 3,0.

Over 2 maanden maar weer 1,5 eraf.

avatar van Malli

Malli

Ik zal die (snel) aangepaste scores ook nooit begrijpen, noch die naar beneden, noch die naar boven. Een film is een ervaring, en die ervaring komt pas volledig tot zijn recht bij de eerste kijkbeurt. Vanaf de tweede weet je al wat er gaat komen, dus nogal wiedes dat het minder interessant wordt. Als je de eerste keer niet helemaal meebent met het verhaal, kan een tweede kijkbeurt nog interessant zijn, maar daar stopt het dan ook.

Wat ik wel kan begrijpen, is dat je tien jaar later met andere ogen naar een film gaat kijken, maar binnen een tijdspanne van een paar jaar meerdere keren een film zien en op basis daarvan de score aanpassen, gaat er bij mij echt niet in.

avatar van newG

newG

Half puntje eraf. Een film die vooral door de muziek wordt gedragen.

lol het acteren, de decors en de actie zijn we vergeten?

planet_of_death

Ja, want de actie, het decor en het acteerwerk zijn niet heel bijzonder. De muziek is dat wel.

avatar van newG

newG

Als er nu iets is wat absolute top is, zijn het de decors en kostuums. Je kan nu draaien en keren hoeveel je wil, maar je kan mij geen 5 films opnoemen die kwalitatief beter zijn dan deze film op dat gebied.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ik vind de decors ook een beetje te bombastisch en over the top en af en toe zelfs te cgi. Had, wat mij betreft, ook best wat ingetogener gemogen.

avatar van Judiith^

Judiith^

Mooiste film ooit gemaakt! Echt een meesterwerk!

De muziek van Hans Zimmer is ook in deze film mijn favoriet.

newG schreef:

Ik vond dit eerst ook de beste film ooit enzo, maar er zijn zat films die echt beter zijn. Nogmaals: De film was niet veel als de muziek er niet was geweest.

• 19752 berichten

Onzin, zonder de muziek is het nog steeds een prima film.

De veldslag in het begin is al subliem. De muziek maakt alles nog mooier ja. Het Colosseum is wel duidelijk wat minder. Ik heb het dan vooral over het publiek waar je te duidelijk kan zien dat het met de computer is aangevuld. Kreeg zelfde gevoel bij de orks die bij LOTR weglopen tussen de Elefaunts heen. Dat is ook pijnlijk.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Heeft iemand anders ook die gasfles achter die strijdwagen gezien ? Wat een onnodige blunder

avatar van Malli

Malli

^

Achteraf op het internet, ja. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat je zoiets opmerkt als je "in" de film zit. Daarvoor moet je namelijk de acteur en het spektakel errond straal negeren.

• 19752 berichten

Bijna elke film heeft zo zijn blunders. Toen ik de 1e keer Gladiator keek heb ik absoluut geen gasfles opgemerkt. Als je er op wordt gewezen denk je jaaaaaa dat is slecht, maar anders let je daar helemaal niet op.

avatar van petersen91

petersen91

planet_of_death schreef:

Nogmaals: De film was niet veel als de muziek er niet was geweest.

dat kun je van zoveel films zeggen. muziek speelt in heel veel films nou eenmaal een belangrijke rol. Dat deze film goede muziek heeft, neemt niet weg dat dit een goede film is.

Vond deze film super!

Mooie beelden en strakke actiescènes met rondvliegende ledematen.

Het verhaal was erg boeiend en zat helemaal in het verhaal door wederom sterke Rusell Crowe. Vond alleen de Joaquin Phoenix (de zoon van de Romeinse keizer) soms wel irritant met z'n overdreven drama.

Natuurlijk zit er ook romantiek in deze film voor mensen die daarvan houden. Ik heb me er verder niet aan gestoord.

Aan de kleding en muziek is veel aandacht besteed waardoor de scenes indrukwekkend zijn.

4.5 sterren!

avatar van Laoslander

Laoslander

Ridley Scott is nooit mijn favoriete film geweest, maar dit is echt een dieptepunt!

Waarom?

Trieste reactie natuurlijk.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Laoslander schreef:

Zet je het wel mooi bij de verkeerde film, want dit is Gladiator en niet Ridley Scott

Boogeyman schreef:

Vraag me af of ie wel weet wie Ridley Scott is

avatar van jipt

jipt

Half puntje eraf. Een film die vooral door de muziek wordt gedragen.

Plus regie, actie, montage een megacoole Crowe, je zou haast vergeten dat de muziek zo geweldig is.

avatar van Killer-Instinct

Killer-Instinct

Prachtige film die ik in me top 10 heb staan.

Ik weet eigenlijk niks negatiefs over deze film te zeggen,en dat is moeilijk bij een film,en daarom een verdiende 5.

Alles is goed aan deze film,de aankleding,de decors,de acteurs,de verschillende boeiende karakters,de actie,de muziek en het verhaal.

Me favoriete rol van Crowe maar vooral van Phoenix die ik echt fantastisch vind.

De film bevat een paar prachtige gevechten in het colosseum,maar ook tussen die gevechten door boeit het de hele tijd.
De scene tussen Phoenix en zijn vader waar die hem vermoord vond ik echt prachtig en raakte me wel omdat het zo goed gespeeld werd.of de scene waarin Phoenix kwaad wordt op Nielsen,niet alleen de actie boeit,overal zit emotie en diepgang in,vanaf het begin tot het einde.

Een film waar ik van kan blijven genieten,echt een klassieker.

avatar van bonitataylor

bonitataylor

planet_of_death schreef:

Sorry? Deze film is in alle opzichten geniaal, het acteerwerk is steengoed.

avatar van Rodger

Rodger

prachtige klassieker... mooi gefilmt, zeer boeiend....

jammer dat ik hem zo laat heb gekeken.. maar spijt heb ik er niet van.!

bonitataylor schreef:

Sorry? Deze film is in alle opzichten geniaal, het acteerwerk is steengoed.

Het is wel goed, maar niet steengoed.

gewoon een geniale film, goed acteer werk, goed verhaal, perfect!

avatar van Aernout

Aernout

Ik kan me in de meeste argumenten wel vinden, maar gladiator bombastisch en over the top noemen gaat me echt veel te ver.

Als dit al bombastisch is weet ik niet meer wat films zoals Transformers 2, GI Joe Rise of the cobra etc. zijn. Dat is pas over the top.