• 9.380.819 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper

Releasedatum: 10 april 2003

Plot 25th Hour

"Can you change your whole life in one day?"

De film vertelt over de laatste vrije dag van Monty Brogan, voor hij zeven jaar de gevangenis in moet wegens het dealen van drugs. Hij zwerft door de stad tot zonsopgang met twee goede vrienden en een vriendin. Hij overdenkt zijn leven en hoe hij in deze situatie beland is.

Monty Brogan

Agent Allen

Senka Valghobek

avatar van NKyou

NKyou

Maar na dit "je vlucht gewoon verhaal" krijg je een shot van Monty te zien waar hij nog in de auto zit. Het einde van 25th hour kent hiermee de perfecte balans, berusting. Als je het mij vraagt mooiste einde ooit. (al komen er een paar dichtbij in de buurt.)

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

NKyou schreef:

Wat dat betreft is het einde te vergelijken met Brazil (1985), dat was een soortgelijk einde vond ik. Erg mooi einde bij beide films

avatar van NKyou

NKyou

Drommels, dat had je gister moeten zeggen... Maar ik zal er eens achteraan gaan, bedankt voor de tip. Denk echter dat Brazil me een stuk minder zal bevallen dat 25th; Norton vs De Niro is een heel erg ongelijke strijd voor mij.

avatar van Goto

Goto

NKyou schreef:

Zoals ik al zei: het kan slechts een droom zijn, of hint van hoe het af zou kunnen lopen. Hierdoor kan ik me echter nog moeilijk een ander einde voorstellen en dat steekt. De poort van de gevangenis die achter Monty sluiten had voor mij het perfecte eind geweest. Somber en zonder compromis net zoals de rest van de film.

avatar van JohnStacks

JohnStacks

Goto schreef:

Mee Eens..

avatar van serpico

serpico

JohnStacks schreef:

Mee Eens..
Voor mij was het juist een anticlimax geweest als de gevangenis ook nog daadwerkelijk getoond werd. Je ziet hem niet één keer, en ik denk dat de hele psygologisch-depressieve-sfeer van het opgesloten worden erdoor teniet gedaan zou worden gedaan. Je ziet een soort van droombeeld hoe het 'zou kunnen zijn', maar daarna wordt je terug de werkelijkheid in getrokken door een beeld van Monty die in elkaar getrimd in de auto ligt. De gevangenis is en blijft zo abstract dat hij niet getoond wordt, ook al wordt er de hele film naartoe gewerkt. Dat vond ik zó ontzettend sterk. En plotseling wordt je opgevrolijkt met een uitgebreide flits van een alternatieve toekomst. Het bestaande eind had niet beter kunnen zijn, open, maar het voelt alsof het verhaal af is. Als hij de cel na al die jaren uit zou komen zou hij niet meer de Monty zijn die hij was geweest. En anders... Het best mogelijke einde voor de film.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

NKyou schreef:

De Niro heeft daar een zeer kleine rol hoor. Jonathan Pryce speelt de hoofdrol. Maar wat is er mis met De Niro?? Norton en De Niro zijn beiden goed, ik zie geen significant verschil.

avatar van movo2

movo2

saai en langdradig,

filmanalist

goede film , goed verhaal maar als leonardo dicaprio of matt damon de rol van monty had haspeeld was het een topfilm geweest

avatar van SilverGun

SilverGun

Vanavond op Canvas/Ketnet zonder Reclame onderbreking

kijken gewoon..

avatar van Beer82

Beer82

Was ik ook van plan! Heb hem al gezien, maar was alweer een tijdje terug. Is kijken wat ik er de tweede keer van vind.

filmanalist schreef:

das een goeie zeg, edward norton voor matt damon whaha.

avatar van darkjaap

darkjaap

een zeer overtuigende rol van norton

als je het verhaal leest is het nogal kort door de bocht

maar als je hem ziet verandert je mening binnen een seconde

vanaaf maar is herzien

knots schreef:

das een goeie zeg, edward norton voor matt damon whaha.

Matt Damon en Edward Norton zijn beide top acteurs..ik loop nu dus echt te denken he na het zien van Knots bericht hoe de film zou zijn als Matt Damon erin zou spelen..

filmanalist

ik wil niet zeggen dat matt damon een betere acteur is maar ik denk dat de rol beter bij hem zou passen, ik vind namelijk dat edward niet echt een badguy gezicht heeft en dat heeft matt of dicaprio wel

FrankieTeflon

Oh en toch gaf je American history X een 4 nou dapper van je om zo'n statement af te leggen,

En niet alle dealers zijn bad guys, iedereen maakt fouten en iedereen doet weleens iets fouts toevallig is Edward ermee gepakt maar een bad guy is hij niet echt hoor..het drugs movement is net wietplantages in nederland

filmanalist

ik vond gewoon niet dat dat hij bij zijn rol paste hij had heeft het geziecht daar niet voor.

en bij american hystory leek die zo anders kwam waarschijnlik omdat die kaal was.

FrankieTeflon

Ik zie Matt Damon echt niet werken met Spike Lee hoor .Hij is te Hollywood ervoor..

avatar van Rudeo

Rudeo

Edward Norton speelde echt fantastisch in deze film, niemand had deze rol beter beter kunnen doen, erg aangrijpende film.

serpico schreef:

Inderdaad een fantastische scène, ook compleet out of the blue. Je bent alleen het eind vergeten: "No, fuck YOU, Montgomery." En daarna probeert hij het Fuck You van de spiegel af te vegen. Topscène.

Juist een beetje minder deze scene omdat het zowat een kopie is uit een van spike lee s eerste films Do The right thing.

ik denk dat spike lee beter de rol had moeten krijgen

avatar van Beitel

Beitel

Ik had moeite om er een goede boodschap in te vinden, tot een bepaald stuk aan het einde van de film.
De Amerikaanse vlag verschijnt overal, en het verhaal van Monty's mogelijke levensloop wanneer hij vlucht is zo Amerikaans dat het niet goed voelt. Het klinkt zoals de patriottische Amerikanen zelf, vertellend over de moedige zaken die ze hebben gedaan in hun verleden. Velen kiezen ervoor om te vluchten, om laf te zijn, om te gaan voor de makkelijke oplossing.
Monty zit te zeiken op alle buitenlanders in New York, of nee, iedereen. Behalve hemzelf. Hij begon als dealertje op een dure privéschool en heeft zichzelf naar het einde toegewerkt. Uiteindelijk sterft er iemand voor het verraden van deze man.

Het zijn allemaal zielige types, gevangen in hun eigen angsten proberen ze een muur om henzelf te bouwen. Als de hoofdrolspeler aan het einde kiest voor het prachtige verhaal dat zijn vader hem voorschotelt kiest hij voor de makkelijke weg. En hij wil ook er onder uit komen, hij doet álles om niet de lul te zijn in de bak. Maar als hij toch naar de gevangenis gaat en zijn verantwoordelijkheden onder ogen ziet is er misschien toch nog hoop. Hij is niet anders dan al die anderen waar hij op zit te zeiken, en je merkt (zoals in de fenomenale "Fuck you!" scene) dat hij dat wel doorheeft. Ik kies voor de hoopvolle afloop, maar de kans is bijzonder groot dat hij toch voor het sprookje kiest.

3,5/5

FrankieTeflon schreef:

Ja ik kan het je wel vertellen, totaal anders.

Op een slechte manier.

Geloof me als matt of dicaprio die rol had gelseelp was het echt een topfilm.

Wil je zeggen dat het nu nog geen topfilm is omdat edward norton de hoofdrol speelt.

Echt onzin als matt damon deze rol zou spelen dan zou het veel meer een hollywood film worden.

En matt damon moet gewoon lekker zn vierde bourne ultra ultimatum maken, en lekker naar jensen gaan om daar mooi te zijn.

Beitel schreef:

3,5/5

Nou ja ut is maar wat je 'hoopvol' noemt. Alsof Norton er iemand een dienst mee bewijst door zich 7 jaar lang in zun kont te laten neuken.Daar onderuit komen vind ik echt niet laf. Ik denk zelf ook helemaal niet dat Lee het zo heeft bedoelt. Het is eerder een aanklacht tegen het strafrechterlijke systeem. Het karakter van Norton in deze film accepteerd in principe wel dat hij 7 jaar moet brommen maar niet dat hij 7 jaar lang verkracht gaat worden wat een gruwelijke realiteit is voor de meeste lui die de bak in draaien.Dat is gewoon onmenselijk en middeleeuws en in mijn ogen een van de grootste geaccepteerde maatschappelijke misstanden hedendaags. Mij maak je niet wijs dat Lee dit als 'hoopvol' ziet of bedoelt.

Daarnaast vatte ik de rit naar de bajes heel anders op. In werkelijkheid zegt vader helemaal niks....de opties van het sprookje worden helemaal niet door vader uitgesproken. Het is de fantasie van Norton die zou willen dat zijn vader de bar en zijn eigen leven zou opofferen voor hem maar dit gebeurt niet. De kern van de film is dan ook in mijn optiek anders dan hoe jij um ziet. Inderdaad ligt de nadruk op elk personage zijn eigen angsten enz. maar dat is juist om aan te geven hoe alleen Norton in deze situatie staat. De mens is egoistisch en als het erop aankomt zul je 9 van de 10 keer je eigen boontjes moeten doppen ongeacht het onmenselijke lot wat je te wachten staat. Het komt niet vaak voor dat een vriend of vader als het erop aankomt echt iets van zichzelf opofferd voor de ander...en ook hier wordt deze harde realiteit getoond

avatar van nightbreed

nightbreed

ik denk dat spike lee beter de rol had moeten krijgen

Ja en ik vind ook ze in het vervolg appelmoes in plaats van tomatensaus op de pizza moeten doen

filmanalist schreef:

Wanneer je na het zien en 'analyseren'van deze film tot de eindconclusie komt dat het personage van Norton the bad guy is dan wordt het echt eens tijd dat je je naam gaat aanpassen. Mmm....'zwartwit'...lijkt me wel een toepasselijke nieuwe naam.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Wat is gelseelp?

avatar van Mug

Mug

gespeeld.... (denk gewoon zelf na ipv dit soort off-topic flauwigheidjes)