Män Som Hatar Kvinnor (2009)
Genre: Thriller / Mystery
Speelduur: 152 minuten / 180 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten / The Girl with the Dragon Tattoo
Zweden / Denemarken / Duitsland / Noorwegen
Geregisseerd door: Niels Arden Oplev
Met onder meer: Michael Nyqvist, Peter Haber en Noomi Rapace
Gesproken taal: Zweeds en Engels
Releasedatum: 6 augustus 2009
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf maandag 9 februari in 6 bioscopen
Plot Män Som Hatar Kvinnor
"Based on the Worldwide Best Seller"
Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.
Mikael Blomkvist
Dirch Frode
Gustav Morell
Harriet Vanger
sportfan27
Na de goede recenties en veel media aandacht vanmiddag maar eens bekeken.
Ik heb het boek niet gelezen dus over de vegelijking tussen de film en het boek waag ik mij niet.
De film zelf vond ik erg sterk , verhaal was spannend en zeer goed geacteerd , vooral de rol van Noomi Rapace was zeer de moeite waard.
Dit is de eerste Zweedse film die ik ooit bekeken heb , er zullen er meer volgen denk ik zo .
4****
Fryce
Wat een sterke film. Echt fantastisch acteerwerk, verrassend fris verhaal en erg sfeervol. Sommige personages worden tenenkrommend neergezet, en dat niet in de vervelende zin van het woord. Het einde had iets korter gemogen, maar voor de rest heel goed!
dragonmaster
kijk dit is nou hoe een thriller gemaakt moet worden. goed verhaal, mooi camerawerk en goed geacteerd. lekkere ruime speelduur, terwijl de tijd echt voorbijvliegt.
plankieplank
Mijn vriendin heeft het boek gelezen (vond ze geweldig!) en vond het een draak van een verfilming. Ik heb het niet gelezen en vond het een aardig verhaal, doch niet veel spannender/verbazingwekkender plot dan een gemiddelde kro-misdaadserie. Heb me vermaakt, maar niet meer dan dat. Mooie plaatjes maken de lange zit wel waard.
gauke
Prachtfilm! Ondanks de 152 minuten lengte verveelt hij geen moment en blijft spannend, vol vuurwerk, zoals een thriller moet zijn. Voeg daarbij de oogverblindende natuuropnamen.
herman78
Ben gisteren naar deze film geweest. Had vooral geen idee waar het over over zou gaan (heb de boekenhype links laten liggen), maar de(r)gelijke misdaaddrama's zijn een prima vermaak voor op de vrijdagavond. Was wel blij dat het een afgerond verhaal was (binnen een groter verhaal weliswaar), want ik wist wel dat het een trilogie was.
Het verhaal was wel redelijk fascinerend, evenals de karakters. Met name het mysterieuze meisje heeft wel wat, al is het jammer dat je niet iets meer over haar beweegredenen te weten komt (waarom stalkt ze de journalist in the first place?).
Wat ik wel raar vond, was het feit dat de opdrachtgever er niet meteen aan dacht dat de bloemen wellicht door Harriet zelf werden verzonden, dat lijkt me toch een logische gedachtengang (was ook het eerste wat in me opkwam). En zo waren er wel meer rare zaken, al vond ik de door sommigen hier aangehaalde wel zeer plotselinge affectie van Lisbeth voor Mikael weer niet zo vreemd, dat paste mijns inziens wel bij haar grillige karakter (en is denk ik ook symptomatisch voor iemand die sexueel misbruikt is).
Al met al een prima film, en wellicht dat ik me ook nog eens aan de boeken van Stieg Larsson waag.
Zandkuiken
Ze was toch ingehuurd om info over hem te vergaren, of vergis ik me nu?
Redlop
Ze was toch ingehuurd om info over hem te vergaren, of vergis ik me nu?
Zeker! Ze werkt als freelancer voor Milton Security.
Persbericht
Zegetocht zet zich voort - Meer dan 150.000 bezoekers
Film nog steeds stevig verankerd in de Top 20
Sinds de release op 6 augustus heeft MILLENNIUM: mannen die vrouwen haten, de verfilming van de bestseller van Stieg Larsson, in Nederland inmiddels al meer dan 150.000 bezoekers (Box Office € 1.058.000) getrokken. Met 33 kopieën staat de film nog steeds stevig verankerd in de Top 20.
Een opmerkelijk succes omdat de film naast grote bioscopen ook in veel filmtheaters te zien is, met een bescheidener capaciteit. Het is de eerste keer dat een Zweedse film in Nederland de 150.000 bezoekersgrens passeert.
Het succes van de film komt niet uit de lucht vallen. De drie MILLENNIUM-boeken 'Mannen die vrouwen haten', 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' - zijn regelrechte bestsellers en vliegen de boekenwinkels uit. De boeken staan al sinds augustus in de Top 5 van de best verkochte boeken van Nederland en inmiddels zijn er meer dan 1.000.000 exemplaren van de trilogie verkocht.
Van de Nederlandse filmpers, waarvan velen ook de MILLENNIUM-trilogie hadden gelezen, kreeg de film zeer lovende recensies. De twee sterke hoofdrolspelers, het uitstekende scenario, de sfeer, de Zweedse taal en de sterke mond tot mond reclame zorgen ervoor dat de film ook de komende weken in zowel de commerciële bioscopen als de filmtheaters door een breed publiek gekoesterd zal worden.
Scandinavië kent een sterke thriller-traditie. Naast de MILLENNIUM-reeks zijn thrillers uit Scandinavië bij een zeer groot lezerspubliek zeer geliefd. De zogenaamde Scandi-thrillers zoals Henning Mankell's Wallander, Sjöwall en Wahlöö's Beck, Hakan Nesser's Van Veeteren en Gunnar Staalesen's Varg Veum, gebaseerd op beroemde misdaad bestsellers uit Scandinavië, zijn ook grote hits op televisie en dvd. De spannende met een Emmy Award genomineerde misdaadserie The Killing van regisseur Birger Larsen, die onlangs als 5 dvd-box is verschenen, sluit hier ook naadloos bij aan.
bron: MVSP
Redlop
Deel II Millenium: 'Flickan som lekte med elden wordt met kerst verwacht.
cafe1900
Dit is een van de beste films die ik dit jaar gezien heb, in het begin is het even wennen aan de taal maar de spanning en het mysterie maken veel goed, 4 sterren zijn dik verdiend.
maus9
Het acteer werk was echt heel goed. Ik had persoonlijk het idee dat ik ''gewoon'' naar een Amerikaanse films zat te kijken met een flink budget. Alleen dat taaltje herinnert je er af en toe nog aan. Dikke *4 sterren.
Mug
De dvd komt er aan. Slimme marketing-truc: de film duurt een half uur langer dan de bioscoopversie. Hoppalakee.
Deel 2 inmiddels gelezen, stukken beter, spannender en intrigerender dan dit eerste deel. Als zich dat ook laat vertalen naar het witte doek, hoor je mij niet klagen.
jeteli
Erg mooie film zeg. In het begin even wennen aan het Zweeds, maar de spanning en het verhaal maken dat meteen goed en je vergeet dat je niet naar een Engelstalige film kijkt.
Erg goede acteerprestaties en mooie verhaal met een aangename plotwending.
Ik zie dat meerdere boeken van deze schrijfster verfilmd worden, wacht met gezonde spanning af...
De Vries
Redelijke film maar vergeleken met het boek viel het toch tegen.
Teveel facetten zijn eruit gelaten hierdoor leek het of het verhaal te snel vertelt werd. Misschien een te hoge verwachting aangezien ik het boek brillant vond.
b00ts
Goede film. Pakt je direct. Het zijn eigenlijk twee verhalen. Beetje jammer van het einde.
herman78
Inderdaad en natuurlijk. Bedankt voor het ophelderen.
ikkie01
Prima film En blijft op de laatste 15na erg boeiend. Dat eind vond ik ergens jammer maar dan ook weer genoeg mogelijkheden voor het vervolg denk ik.
Meisje Salander vond ik bij vlagen erg goed maar moet alleen beter motor leren rijden. De Vanger familie is ziek tot het bot.
Omgeving prachtig in beeld gebracht en de taal maakt het af.
theetje67
Superfilm een van de betere voor mij een dikke 5
heb ervan genoten van het begin tot het eind
EflYn
Goede film!
De taal was eerst even wennen, maar op een gegeven moment merkte ik de "rare" taal niet eens meer op.
De acteerprestaties zijn prima en de verhaallijn ook. De film heeft me geen seconde niet geboeid, terwijl hij toch best lang is.
Het enige minpunt vind ik alleen wel het gedeelte met de voogd van Lisbeth. In mijn ogen is dat gedeelte nutteloos voor de rest van de film. Dat je aan het eind toch nog met een paar vragen blijft zitten (hoe gaat het nu verder?) heeft toch ook wel zijn charme.. Spannende film, met een prima verhaal, goede acteurs en fijn camerawerk!
Mug
Krijgt dan ook een extreem lange staart in het tweede deel.
Stephan
Sorry, maar dan snap je het echt niet. Het laat zien dat Lisbeth slachtoffer is van zedenmisbruik maar dat ze haar mannetje kan staan en een gezonde dosis wraak koestert tegen haar belagers. Het feit dat ze toch voor Mikael valt is dus een grote verandering in haar personage (zeker gezien ze veiligheidshalve al bij vrouwen haar geluk zocht).
Even kijken of ik nog meer nut kan vinden....
O ja... Het zet haar vernuft neer om met verborgen camera's te werken...
Redlop
Inderdaad. Daarnaast is het ook logisch dat je met vragen blijft zitten, want het maakt deel uit van een trilogie. In deel II zal de advocaat Nils Bjurman een belangrijke bijrol spelen.
AmazingPP
Ik heb net het boek uitgelezen, vanmorgen eigenlijk, en deze middag heb ik de film gekeken. Ja, er zitten wat veranderingen in de film. Zo wordt er niet gepraat over de dochter van Blomkvist, die de telefoonnummers ontrafeld (al is het per ongeluk in het boek) en wordt hier ook meer aandacht gegeven aan het verleden van Salander, terwijl je de oorzaak niet echt uitvoerig in het boek te lezen valt. Ook is de relatie tussen Erika en Mikael volledig verdwenen, terwijl het boek hier toch mee eindigd. Toch blijft de film het boek voor het grootste gedeelte trouw, al had het einde van mj toch iets uitgebreider mogen zijn. In het boek lees je hoe Salander miljoenen wegsluist naar allerei rekeningen, met een weldoordacht plan en hier zie je eigenlijk alleen maar wat camerabeelden van een verklede Salander. Als je het boek niet gelezen hebt, begrijp je dit stuk misschien niet volledig.
Wel prima acteerwerk, zeker van Salander's karakter; zij is precies zoals je ze in het boek voorstelt (wat mij betreft). Prima thriller, ga hem zeker aanschaffen op Blu Ray!! 4*
EflYn
Even kijken of ik nog meer nut kan vinden....
O ja... Het zet haar vernuft neer om met verborgen camera's te werken...
Ja ik begrijp de bedoeling wel, maar alsnog vind ik het overkomen als dat het er maar een beetje bij hangt. Dat is gewoon mijn mening.
susanne123
Wow,dit is echt wel weer een topper wat mij betreft,de film blijft echt boeien!Lang geleden dat ik weer een film heb gezien die je zo kan pakken..Heb me ook geen moment geergerd aan de taal NEE deze komt wel bij mij op de plank
meekmusic
Ik vind de poster vrij slecht, maar de film: erg goed. Knap hoe de spanning wordt vastgehouden, en hoe dit verhaal overtuigend blijft, ondanks alle gruwelijkheden.
cyberchase
Geweldige film, tijd geleden dat ik zo'n onderhoudende avondvullende film heb gezien. Goed geacteerd, kunnen ze in Hollywood nog een puntje aan zuigen.
Wacht met smart op deel 2. Is trouwens geen vervolg.
Komt overigens januari in de bios. Een hele dikke 4,5 ster...

Luftslottet Som Sprängdes
2009

Flickan Som Lekte med Elden
2009

Vijf keer het origineel van een bekende Amerikaanse remake

'The Girl With the Dragon Tattoo' wordt serie op Amazon Prime

Hodejegerne
Thriller / Misdaad, 2011

Armadillo
Documentaire, 2010
verkrachtingjournalistgebaseerd op boekslavernijeilandhackerstrong womanblow job suspectfemale killerantisocial personality disorder vrouwelijke hoofdrolspelerwhodunitnewspaper manmillenniumfemale empowermentlocked room mystery