• 9.378.920 stemmen

The Little Mermaid (1989)

Animatie / Familie | 83 minuten

Genre: Animatie / Familie

Alternatieve titel: De Kleine Zeemeermin

Geregisseerd door: Ron Clements en John Musker

Met onder meer: Jodi Benson, Christopher Daniel Barnes en Pat Carroll

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 21 december 1990

Plot The Little Mermaid

"Somewhere under the sea and beyond your imagination is an adventure in fantasy."

Ariel, de jongste dochter van Koning Triton, is niet tevreden met het leven als zeemeermin. Ze verlangt ernaar met de mensen te leven aan de oppervlakte. Ze krijgt uiteindelijk van de zeeheks Ursula de gelegenheid om drie dagen als mens door te brengen, om zo de man van haar dromen aan de haak te slaan.

Ariel/Vanessa (stemrol)

Sebastian (stemrol)

Ursula (stemrol)

Prince Eric (stemrol)

King Triton (stemrol)

Scuttle (stemrol)

Flounder (stemrol)

Louis (stemrol)

Flotsam & Jetsam (stemrol)

Grimsby (stemrol)

avatar van tijn79

tijn79

Een van de leukere 'nieuwe'Disney's

Met vooral erg leuke bijfiguren

avatar van ma_ris

ma_ris

dit was nou vroeger mijn lievelings filmpje samen met assepoester.

Geweldig!

avatar van Artemis_fowl

Artemis_fowl

Dit is m'n favo disney film!

wendyvortex

De formule van de latere Disney's begint hier behoorlijk sleets te worden.

Weer een liefdesverhaaltje met weer dezelfde soort komische sidekicks.

Celine Dion-achtige liedjes en vreselijke Disney-reggae.

Geen Disney-magie hier.

Tekenstijl vond ik hier ook niet overdonderend.

Doe mij maar Mulan, The Prince Of Egypt of The Hunchback Of Notre-Dame.

Deze kleine zeemeermin is bottom-Disney.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Prince of Egypt is niet eens van Disney.

Okay, vergissinkje mijnerzijds.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

En je spreekt over deze film alsof hij net uit is, maar deze film kwam veel eerder dan de films die je noemt en was toen orgineel.

wendyvortex

Ik begreep achteraf van een collega (die mij deze had aangeraden) dat dit een beetje de come-back van Disney was destijds.

Vreemd genoeg werd ik pas ergens bij The Lion King wakker.

Had deze dus altijd gemist.

Maar goed er is duidelijk een verschil tussen onze waarderingen.

Ik hou best van Disney (met name van de oude klassiekers).

Verder ben ik meer into hun samenwerkingen met Pixar.

Mulan en the Hunchback Of Notre-Dame dan maar als de positieve uitschieters in de jaren negentig.

avatar van aunuscus

aunuscus

Ik vond hem vroeger als kleintje al eng nu niet maar eng maar niets voormij een 2.0 zucht. En zoom ook eens in op de toren van de hoes als je een subliminale boodschap wilt waarnemen

avatar van tn2543

tn2543

Toch vind ik deze film ook een van de beste uit de disney reeksen. Hij kan toch niet helemaal tippen aan de Lion King en Beauty and the Beast, maar ik vond deze film daarentegen erg goed en geef hem toch een 5 sterren.

Het verhaal vond ik ook erg spannend. En de songs zijn ook erggg goed. Vooral 'part of my your world'.

Ik gaf een 5.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Leuke Disney film waarbij het echte verhaal van Hans Christian Andersen veranderd is maar dat maakt mij niks uit. Een van de beste Disney films.

avatar van film_kaza

film_kaza

Een ondergwaardeerde Disneyfilm. Een 3,18? Kom op joh. Dat kan veel hoger.

Little Mermaid werd 2e in de ultimate-disney top 20 Disneyfilms en liet, tot mijn verbazing, Lion King achter zich op de 3e plek.

Maar toen ik de film keek zag ik ook gewoon hoe mooi alles is gedaan. Alles wat ik ooit goed vond aan Disney komt terug in Little Mermaid.

Het is sprookjes achtig, heeft mooie muziek, en een paar vet grappige stukjes. Ik moest een paar keer hard uitlachen.

Daarnaast heeft het een goeie prins en " princes", of hoe je Ariel ook wilt noemen.

En natuurlijk een keigoeie villain! Ursela is pure evil. Grappig, duister en leuk bedacht. Precies zoals een Disneyvillain hoort te zijn.

Wat is Little Mermnaid trouwens prachtig getekend. Die onderwaterbeelden en alle figuren. Één van de mooiste werkjes.

Wat ik miste was een boodschap. Dit is dus weer een Disney die zonder twijvel een 4* verdiend, maar net niet de 4,5 haalt.

Ik denk dat disney van nu gewoon Alan Menken moet smeken weer voor hun te werken en weer eens een tekenfilm te maken. Hopelijk word princes and the goblin iets. Dan kunnen ze weer iets als dit maken.

avatar van rick*

rick*

Een van de betere Disneyfilms en de start van een reeks goede films voor Disney die tot eind jaren 90 voortduurde.

Ursula is oprecht eng ik denk ook niet dat een enkel kind de introductiescène van Ursula is vergeten. Of de scène met haar tuin voor de grot! Alle figuurtjes uit de film zijn geloofwaardig en het verhaal is heel leuk om te volgen, ook nu nog. Verder zijn er veel mooie scènes, zoals de blik onderwater en van het paleis maar ook van Ursula's grot en het paleis van de mensenwereld.

Disney anno 2009 kan heel wat leren van hun eigen (pre) jaren 90 films. De vervolgen hiervan zijn trouwens zwaar matig.

avatar van Matthias99

Matthias99

Als kind was ik hier helemaal weg van en keek minstens 1 x per maand naar deze geweldige film.

Prachtige openingscene, Ursula is en blijft de beste bad guy van disney naar mijn mening. Die vond ik als kind heel eng. Daarstraks trouwens nog op kasset gekeken, ben 19 en vind hem nog steeds fantastisch!! Een ware klassieker!!

Mijn persoonlijke top 3 van Disney:

1) The little mermaid

2) The lion king

3) Beauty and the beast.

4,25/5 maar aangezien ik dat niet kan stemmen verhoog ik hem naar 4,5.

ps: ik vind dat deze film meer verdient dan een gemiddelde van 3,21/5...

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Tsja... de kleine zeemeermin bevat een redelijk verhaal, een aantal grappige personages en mooi getekende omgevingen. Alleen vond ik het allemaal net iets te typisch disney en dat trek ik tegenwoordig niet echt.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

planet_of_death schreef:

Wat is daar zo erg aan? Het is toch ook een Disney Film.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Dat boeit niet. Ze hebben met keizer koozko bewezen dat ze ook kunnen afwijken van hun eeuwige stijl (dat wil zeggen: veel sentiment).

avatar van Loisb

Loisb

Blijft een van m'n favorieten; prachtig sprookje, mooie muziek, prins en prinses, juiste bad (in dit geval) girl.

Jeugdsentiment.

avatar van kleine oorlam

kleine oorlam

vette film kijk deze graag ma flodder is een geweldige ursula en jhonny kraaikamp ook eenenal geweldig

avatar van marjoleinart

marjoleinart

Gewoon mijn ALL TIME Favorite!!

Alles klopt, echt Disney. Klassieker!!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wat een leuke animatie film is dit toch om naar te kijken. Het wereldje onder water spreekt, denk ik, tot de verbeelding van jong en oud. Vooral het stukje waarin Ariel zingt dat ze meer wil is heel erg mooi gedaan.

Er zitten ook allerlei interessante karakters in. Van het schattige visje Botje tot de indrukwekkende Koning Triton. Prins Erik is voor mijn dochtertje haar favoriete prins. Ikzelf vind Jutter de zeemeeuw hilarisch.

Het is een film die nooit gaat vervelen en die erg leuk is om mee te kijken met je kind(eren).

avatar van kleine oorlam

kleine oorlam

een van de leukste films

geweldig is het gewoon het liedje diep in de zee

voor al

en ja fran jutter is geweldig

lach altijd om hem en de krab

sabastiaan

avatar van Marissa87

Marissa87

Dit is en blijft mijn favoriete disneyfilm, samen met Bambi!

avatar van Bluebell

Bluebell

mijn "lievelings" disneyfilm. Een dikke vette 5

avatar van Fonzie

Fonzie

Erg lage score voor zo'n ontzettend mooie film, die het begin was van een gouden tijd voor Disney. Schitterende muziek van Howard Ashman en Alan Menken, liedjes waar je soms stil van wordt en geweldige humor. Sebastian blijft briljant gekozen met zijn Jamaicaanse stemmetje.

Voor de mensen die dit "te typisch Disney" is en vervolgens laag waarderen - kijk alsjeblieft geen Disney meer want dit is nu net hetgeen wat Disney zo groot en uniek maakt. Bij films van DreamWorks zie je mij geen kippenvel krijgen van ontroering of de muziek. Little Mermaid, Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King kregen het wel voor elkaar.

avatar van Zinema

Leuke liedjes.

Ondanks dat de gouden jaren van Disney's authentieke animatiefilm inmiddels voorbij zijn, kennen we tegenwoordig een kleine opleving met getekende prinsessen en kikkers. Wie had dat gedacht na 'Home On The Range'?

The Little Mermaid is een van de laatste classics die niet alleen qua vormgeving mooi is, maar ook inhoudelijk. Dat ligt niet aan het zoveelste clichésprookje, doch aan de dieren zelf. Met name de krab is lollig. Ook de liedjes liggen erg lekker in het gehoor.

Goed.

avatar van TheLionKingFan

TheLionKingFan

Dit vind ik nou een van de betere Disney's.

avatar van Bruens

Bruens

leuk filmpje, kwamen weer wat oude herinneringen naar boven. 3 sterren

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Al die Disneyfilms vertellen hetzelfde soort verhaal, maar als de liedjes en humor geslaagd zijn, dan is het nog best oke. Dat is bij The Little Mermaid gelukkig het geval. "You, unfortunate soul" vond ik zelfs een erg gaaf nummer. Ook de animatie ziet er mooi uit, dus ik heb eigenlijk weinig te klagen.

avatar van melvddonk

melvddonk

Herkeken.

Samen met Tangled en Beauty and the Beast blijft dit één van mijn favoriete Disney's. De film biedt alles wat ik in een Disney zoek: Vrolijke liedjes, spanning, humor, avontuur, vriendschap en romantiek. Ook de personages zijn erg leuk. Sebastiaan en de zeemeeuw vind ik hilarisch, Botje en Ariel zijn erg schattig samen en Ursula en haar hulpjes zijn erg creepy. Ja, deze Disney heeft het allemaal.

De liedjes kan ik bijna allemaal meezingen en vooral 'Diep in de zee' blijft mijn favoriet. Ook echt goed dat er gekozen is voor de stem van een neger bij Sebastiaan. Dat maakt het liedje echt hilarisch. Ik blijf de film overigens wel in het Nederlands kijken, omdat ik dat nou eenmaal gewend ben.

Ik heb me weer prima vermaakt met deze Disney.