Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: John Cusack, Amanda Peet en Chiwetel Ejiofor
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Latijn, Portugees, Russisch, Spaans, Tibetaans en Duits
Releasedatum: 11 november 2009
Bekijk via HBO Max
Plot 2012
"We Were Warned."
In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het einde van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige poging om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.
Jackson Curtis
President Thomas Wilson
Noah Curtis
Lilly Curtis
Chattingforum
IK zelf heb de film nog niet gezien, ga hem wel zeker kijken. Maar man wat kunnen mensen negatief zijn zeg. Films als deze zijn altijd over geacteerd met *** medelijden gezeik. Maar dat maken de special effects bij alle rampen films des te beter en interessanter. Heb wel een 5 minuten preview gezien thought en die was heerlijk.
Keepertje8
Leuke special effects, maar voor de rest ongelooflijk cheesy, voorspelbaar en vol met matig acteerwerk. Ietwat rampzalige rampenfilm dus. Toch 2,5* omdat ik me best wel vermaakt hebt.
Thom1994
wat een onzin, kom op zeg...
Hoe kan je op zoiets reageren als je de film nog niet gezien hebt
Sjoerd111
Mocht je wel humor hebben en kun je heerlijk lachen om clichés en corny effecten en zo mogelijk nog cornyere dramatische momenten dan is dit misschien wel de film voor je deze zomer.
Zoals ik al zei, popcorn vermaak is niks mis mee (Ik heb immers best genoten van 'The Island', maar de film moet dan nog wel in orde zijn. Dat heeft niks met humor te maken volgensmij. Ik had de humor er overigens wel van in gezien als het verhaal niet oversprong van belachelijke vluchtscène naar sentiment en banden van personages die van het ene op het andere moment veranderen.
Ik keek hier met vrienden naar die weten hoe je hier naar moet kijken
Macmanus
Kunnen we inderdaad van mening over verschillen of dat de bedoeling van de film was, ik denk van wel neem je de film wel serieus dan kan ik me voorstellen dat je het kut vond. Maar betwijfel het toch zeer, maar ook al is het serieus bedoeld nog steeds kan ik heerlijk lachen om zulke dikke clichés en overdreven actie.
janneman12
ik heb de film gezien , verstand op nul en kijken maar je moet hem zien is zijn geld waard
Chucky92
Begin van de film was prachtig, helemaal als de wereld vergaat. Alleen het eind vond ik een beetje cliche en zoetzappig
jelmerolo
Tijdens deze film zat ik me te schamen over het feit dat er mensen zijn die zoiets weten te produceren. Cliché hier, cliché daar. De eerste driekwart van de film ging eigenlijk alleen maar over stukken van de wereld die verwoest werden. Ik heb me kapot geërgerd!
Jules15
Dat is wel een afknapper dan, maar morgen lekker naar bios en zelf zien
Tharoy
Ongelofelijk, nog nooit meegemaakt.
We waren ruim op tijd(ca 20 minuten) voor de voorstelling van 20:15 bij Pathé Spuimarkt, en toen we in een niet al te lange rij stonden(ging heel snel) waren er nog 42 plaatsen beschikbaar. Prima dus, dachten we. Echter ging het enorm snel. Na twee minuten veranderde het opeens naar 7 plaatsen(!), en na nog geen zes minuten oid gewacht te hebben was het al helemaal uitverkocht.
Ik snap er echt de ballen van. Reserveren is bij Pathé inmiddels niet meer mogelijk(zie website), dus reservaties konden het niet echt in grote mate veroorzaakt hebben. Misschien was er wel een of andere mongool in de rij die er 35 tegelijk kocht(klassenuitje? Lijkt mij wel heel sterk en triest, maar goed het kan blijkbaar).
Jammer dit. Helemaal voor niks gefietst, en helemaal voor niets netjes op tijd aan gekomen. Voortaan ga ik maar drie uur van tevoren kaartjes kopen/online bestellen. Krijg je dit soort gezeik niet meer.
Zegt wel genoeg over de populariteit van deze film.
Filmkriebel
Een ramp van een rampenfilm
Ik wist op voorhand dat het een oppervlakkige film zou worden met spectaculaire effecten, maar ik ben uiteindelijk toch van een ontgoochelend bioscoopbezoek thuisgekomen. Het is een heel moeilijke opdracht om in zo'n films een deftig verhaal te gaan steken, daar zal ik dus niet teveel bij stilstaan. Emmerich had weer grote apocalyptische beelden voor ogen, en daarrond breit hij dan een verhaal.
Maar in godsnaam, waarom zette Emmerich dan niet in op andere troeven die hij bij de hand had zoals personages die hij wat beter kon uitwerken. Er zit geen enkel gevoel in die personages. Ze zijn zo zielloos, zo begaan om hun hachje te redden dat alle andere sneuvelende mensen rondom hen niet meer lijken te tellen. En dan zitten lullen over solidariteit en menselijkheid. Yeah right.
Ongeloofwaardigheid troef. Ook dat wist ik : maar dat een tsunami van 1,5 km hoog de top van de Everest weet te bereiken en er zoveel tijd verstrijkt voor de blast van een supervulkaan hen bereikt pikt zelfs een klein kind niet... Ook het einde loste mijn verwachtingen niet in : als ik een eind-van-de-wereld film voorgeschoteld krijg, dan verwacht ik ook een eind van de wereld. Ah maar nee. Plots houden alle rampen zomaar op.
Wat schiet er dan nog over? een hoop imposante, bombastische en echt heel mooi gemaakte special effects. Dat is meteen ook de enige reden denk ik waarom die steriele oppervlakkige blockbuster ooit gemaakt is. Toch nog 2* voor de FX.
komakie
Ik heb hem vanavond gezien en het is een leuke film om lekker je verstand bij op 0 te zetten, onderuit te zakken en vooral te verbazen over wat er allemaal stuk kan en hoe.
Het is werkelijk waar knap hoe ze al die dingen in een film hebben gekregen.
Dat is ook wel gelijk het mindere aan de film. Hoewel het niet bepaald moeilijk is te begrijpen viel het me soms wel op dat het wat leuker zou zijn als bepaalde momenten beter zouden zijn uitgewerkt of wat meer tijd aan was besteed door eventueel een uitleg.
Alles voelde dus een beetje gehaast aan. Als je dan een film hebt van 2.5 uur heb je misschien wel iets te veel erin willen doen. Had misschien een paar dingen weg gelaten of korter gemaakt en wat andere delen wat langer dan had het er misschien wat verzorgder uit gezien wat verhaal betreft.
Uiteraard zitten er de gebruikelijke corny hollywood momenten in (het einde was te standaard voor woorden. Net als het moralistische gebeuren en dat de held niet dood te krijgen is) en kan de held van het verhaal met een limo zelfs door een neerstortende wolkenkrabber heen rijden. Haal er nog een zooitje clichés bij (kapot gelopen huwelijk, vervelende kinderen, etc) en je hebt een film. Dat hoort nou eenmaal in zo'n film. Dat kun je verwachten en als dat niet je ding is moet je er vooral niet heen gaan.
Na de zoveelste vlucht met een auto of vliegtuig was ik er wel even klaar mee. Toen had ik ook net de laatste gezien, maar als je meerdere keren een auto al het puin net ziet ontwijken en de held ziet sturen alsof hij Schumacher is dan wordt het me toch iets te gek. Net als de vliegtuig scenes die gewoon net iets te veel in herhaling vielen.
Als je dat voor lief neemt is het een lekkere spectakel film. Zoals ik al zei, verstand op 0, onderuit zakken en lekker kijken. maar hij had beter gekund
Jimbooo
Ook ik had, net als iedereen zo'n beetje, hoge verwachtingen van deze film. Het eerste uur worden deze verwachtingen ook echt waargemaakt. De special effects zijn werkelijk echt fantastisch en op sommige momenten kon ik me niet voorstellen dat dit zo goed kan worden neergezet.
Toen begonnen er een aantal kleine dingetjes te irriteren. Alle acties van de personages die maar op het nippertje goed gaan worden steeds ongeloofwaardiger.
Het einde stoorde me nog het meest. Alle cliches worden op een hoop bij elkaar gegooid waardoor het werkelijk niet te pruimen is.
Desalniettemin is dit toch echt de nummer 1 rampenfilm. Nog nooit in mijn leven heb ik zo'n ongelofelijk mooie special effects gezien in een film.
Willem12982
Hollywood?
Als er staat: van de makers van Independence Day en The Day After Tomorrow (meest gare filmtitel ooit, imo) haak ik af.
Zit er uberhaupt nog iemand te wachten op rampenfilms? Ga deze dus ook mooi overslaan.
dulcinea
Vandaag gaan bekijken en niet teleurgesteld, deze film doet gewoon wat hij moet doen en dat is van begin tot einde entertainen, de effecten zijn absoluut de moeite om op groot scherm te bekijken. Het acteerwerk is dik in orde, vooral John Cusack en Danny Glover vond ik heel overtuigend.
Mij heeft de film geen moment verveeld en dat is sterk voor zo'n lange film.
Zitten er cliché's in? Ja uiteraard wel, al begon mij dat pas in het laatste deel van de film af en toe een beetje te storen als het wat té melig werd. Maar tegen dan had de rest van de film mij al zodanig overtuigd dat het niet meer zo belangrijk leek.
Mensen die deze gaan kijken moeten gewoon weten waar ze aan beginnen en achteraf niet teveel komen zagen. Het is een commerciele rampenfilm in de stijl van day after tomorrow, ben je daar niet voor te vinden, ga dan ook gewoon niet kijken!
Cliché's zijn wat mij betreft ook gewoon onvermijdelijk in rampenfilms, zoveel richtingen kan je daar nu eenmaal niet mee uit en het is altijd ongeloofwaardig dat net de hoofdpersonages het overleven maar dat hoort gewoon bij dit soort films. ze overleven het trouwens niet allemaal
Dit soort films ga je niet kijken voor het ijzersterke verhaal of diepgang of whatever, maar voor de spanning, entertainment en de knappe effecten en dat brengt deze film allemaal.
egelhunter
Net terug van een bomvolle zaal ( die helaas heet opliep) maar wat heb ik genoten. Had zelfs nog geen trailer gezien van de film, dus wist ook niet eens wat me te wachten stond en wat precies voor film het was. Maargoed. Wat ik nog altijd bestempel als coole scene was de scene in Spielbergs " war of the worlds" waarbij een hele straat aan huizen instort. Na het zien van deze film was dat echt een lachertje. Damn wat zijn die natuurrampen mooi gemaakt! Een 10 voor de special effects. Vond de kleine rol van Woddy Harreldsen ook best leuk.
Enigste wat minder was was het laatste half uur maar fuck it, ik hou van popcorn films, en deze hoort daar zeker bij! 4*
Een ramp van een rampenfilm

Dit had ik dus ook, ze brengen het zich er wel heel gemakkelijk vanaf met dit "happy end"
Ik had dit ook in mn review geschreven op de vorige pagina:
- De ramp zelf is natuurlijk prachtig, maar de gevolgen worden zo fout weergegeven. Heb vannacht toevallig nota bene een docu op National Geographic gezien over de gevolgen van een eventuele uitbarsting van de supervulkaan in Yellowstone park. De gevolgen van een uitbarsting zouden catostrofaal zijn en zelfs de aarde een mistige lucht bezorgen van chemische rotzooi wat o.a. de zon tegenhoudt en eventueel een nieuwe ijstijd inluidt.
In 2012 barst de zelfde vulkaan op dezelfde manier uit, samen met alle andere vulkanen op de wereld en 27 dagen na de ramp hangt er een mooie, heldere blauwe lucht zonder enige vorm van vervuiling. Dit is natuurlijk onmogelijk na een ramp van deze omvang.
Wat er in 2012 gebeurt is werkelijkwaar onmogelijk dus!!
what is truth
Net gezien in Bios. Viel best mee, na al de kritieken die ik her en der heb gelezen over deze film. 1. De film verveelt geen moment 2. idee van arken bouwen is zo gek nog niet. 3. Voor een rampenfilm zit het best aardig in elkaar.
Net gehoord dat de Maya's zich 20 jaar verrekend hebben (wat daar van waar is weet ik niet). Nu wachten we op deel 2 over 20 jaar of zo op 21-12-2032.
Celluloid Dreams
Heerlijke film van comrade Emmerich! Het is echt weer groter dan groots en het schiet werkelijk waar alle kanten uit. Tragisch, grappig, spannend en vooral erg mooi! Die ontsnapping met de limo was echt om te smullen, het werd almaar gekker en gekker. Ik vond het wel jammer dat het spektakel naar het einde toe wat afnam, had gehoopt op nog meer. Hilarische rollen voor de twee russen (Sasha en Yuri) en natuurlijk Woody.
Thom1994
En 2012 is gelanceerd. Ik heb verwachtingen van deze film. Rampenfilms zijn altijd erg vermakelijke films, die ik allemaal wel wil zien. Deze ga ik ook zeker niet missen. Hopelijk stelt hij mij niet teleur.
Witch-king
Ik vond het een hartstikke mooie film, petje af voor de makers.
Ik heb hem gisteren gezien, en over een rampenfilm gesproken, de een na de andere ramp denderde voorbij.
Alleen dacht ik dat ze ergens het heelal in werden geschoten, maar ze kwamen gewoon op een groot schip terecht.
En inderdaad zoals jullie ook al zeggen, je denkt dat de wereld vergaat, maar niet dat de wereld onder water loopt.
Toch ondanks dit minpuntje geef ik de film 3,5 sterren, plus 1 ster voor de schitterende effecten maakt ****4,5*****
Vavi
Gisteren avond de film gaan zien. Ik was absoluut niet teleurgesteld daarom geef ik deze film dus ook een dikke 4!.
Er zitten idd wat clichés in maar dat is echt niet erg, het is een film van 2.5 uren die geen seconde verveelt, de film heeft dan ook echt alles zonder dat er teveel van is, actie, drama, humor, suspense..
Luister aub niet naar de mensen die hier blijven doorgaan over dat het niet realistisch is of geloofwaardig is, je kan in 90% van de films en series feiten aanhalen die ongeloofwaardig zijn.
De film is een must see voor de cinema en ik kan eindelijk weer zeggen dat er nog een blu ray in mijn collectie komt! (dat was dan miss het enigste minpuntje van de film en dat is dat de film 35mm was en dus af en toe een storing had)
Fonk
@rep_robert
Dat klopt niet wat je zegt, ze zijn immers al ruim een jaar verder als de boten voor de eerste keer hun dekken openen. Je ziet ook YEAR 0001 staan wanneer dat gebeurt. Dus geen 27 dagen maar een veelvoud daarvan, niet dat dát realistisch is, maar toch.
Molman
Heb deze film gisteren in de bioscoop gezien en omg wat een slechte film. Ik wist van te voren dat het verhaal ondergeschikt zou zijn aan de visuele effecten, maar dat het verhaal zo slecht zou zijn had ik ook niet kunnen denken. Naast totaal ongeloofwaardig en onrealistisch, is het ook nog laf en risicoloos uitgewerkt. Het is een aaneenschakeling van slecht geacteerde scenes ipv een min of meer soepel lopende film.
De special effecten zijn bij tijd en wijlen wel mooi, maar zeker niet altijd. Te vaak zie je dat het niet echt is (...).
Met kop en schouders de zwaarste teleurslelling van 2009.
gukker
De beste rampenfilm die ik ooit zag. De visuele effecten waren prachtig. Bij iedere instorting maakte ik haast een sprongetje. Wat waren die special effects mooi zeg. Ook het einde was erg spannend. Ik wilde erg graag weten of de mensheid de ramp zou overleven of niet. Hier en daar viel er ook nog wat te lachen.
Natuurlijk mankeert er van alles aan deze film.Het acteerwerk is middelmatig en het verhaal veels te dun. Ook werd het fenomeen 2012 niet helemaal goed uitgewerkt. En toch geef ik het een 4,5 want ik ergerde me nooit aan een van deze punten. Ik heb genoten en dat is waar het bij een film om gaat.
rule1985
Wat een tegenvaller. Niet de specials effects, die waren vet, maar het verhaal en het zoetsappige vervelende en langdradige einde maken dat ik deze film niet meer dan 2 sterren geef en dan ben ik nog gul.
o0Timmy0o
Mensen die 5* geven aan deze film zijn mensen die ofwel:
- de mentaal volwassen leeftijd nog bijlange niet bereikt hebben,
- special effects als belangrijkste cinematografisch aspect beschouwen,
- nog nooit een degelijke film gezien hebben waarmee ze kunnen vergelijken,
- een niet echt benijdenswaardig IQ hebben,
- per ongeluk in de verkeerde zaal zaten,
- getrakteerd werden en niet anders konden dan meegaan,
- zich verveelden en alle andere films al gezien hadden,
- de zetels in de cinema ideaal vinden om een dutje te doen, en daarom de langstdurende film kiezen.
- er plezier bij hebben om zich dood te ergeren,
- deze film als een doldwaze komedie beschouwen.
(Combinaties zijn mogelijk)
Amen.

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de Zack Snyder-films '300' en 'Rise of an Empire'

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999