Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: John Cusack, Amanda Peet en Chiwetel Ejiofor
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Latijn, Portugees, Russisch, Spaans, Tibetaans en Duits
Releasedatum: 11 november 2009
Bekijk via HBO Max
Plot 2012
"We Were Warned."
In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het einde van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige poging om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.
Jackson Curtis
Charlie Frost
President Thomas Wilson
Noah Curtis
Lilly Curtis
Dat heeft niks met de film te maken. Dat heeft te maken met het feit dat mensen al jaren roepen dat 2012 ons einde wordt doordat men dit in de Maya cultuur denkt.
neforce
Dit wordt wel een super film! damn wat een special effects!
Dit trailer op de officiele site al gezien? van 3 minuten?
2012 - Official Movie Site - sonypictures.com
check!!!
ThaMovieVoter
100 % popcorn film, maar de special effects zien er in de trailer wel indrukwekkend goed uit. Pure vermaak, zonder teveel bij na te denken, want het verhaal deugt natuurlijk voor geen meter..
Stephan
Dat heeft niks met de film te maken.
Waarom gebruiken ze het dan in de trailer? Natuurlijk gebruikt de film de semi-populair-wetenschappelijke hype over de massa hysterie.
Vandaar
Vandaar
Doh, daar is het verhaal ook op gebaseerd.
Als ze 11 mei 2030 hadden gebruikt, dan had het geen impact. 2012 wordt als rampjaar gezien en daarom is het een stuk aansprekender voor een film.
Prima toch!
Stephan
Ach, het is een beetje het zelfde euvel als met "Stargate". De premisse is goed en intrigerend, maar de uitwerking is dan weer zó infantiel dat het verder niet aanspoort om erover door te filosoferen.
Wat dat betreft doet bijvoorbeeld de Da Vinci Code het beter. Ook fantasy, maar spoort wel aan om er wat meer over te lezen.
Maar goed... er zullen weer massa's mensen in de "no-brainer" modus stappen en een leuke avond hebben. Ik kijk nog maar weer even leuke filmpjes over de Higgs-Boson op YouTube... veel leuker
schram101
Wow! Die nieuwe trailer! Fantastisch wat een CGI! Moet een pareltje zijn. Kan niet wachten deze op groot scherm te zien!
Macmanus
Nee dank je, laat het alsjeblieft geen pretentie hebben! Dat slappe gewauwel houdt alleen maar de actie op.
SanderSander88
Wie zullen het aan het einde gedaan hebben? De aliens? De bomen?
sofripa
Gatver, ik wordt helemaal naar van die trailer. Das dus de eerste keer dat ik daar last van heb. CGI is dus griezelig goed. Laat dit maar SF blijven....
ThaMovieVoter
Alsof dat ook met elke film de bedoeling is..
ThaMovieVoter
Wie zullen het aan het einde gedaan hebben? De aliens? De bomen?
Die man met baard die leeft in de wolken en zo nu en dan een bliksemstraal naar beneden schiet.
Stephan
Alsof dat ook met elke film de bedoeling is..
Dat hangt er maar vanaf. Als een film pretendeert "de waarheid" te brengen wel ja.
Maar ook als een film een thema aansnijdt waarover veel meningen verdeeld zijn, verwacht ik op z'n minst iets intelligents. Neem het idee achter Stargate. Daar kan je serieus over filosoferen (de "Waren de Goden Kosmonauten"-theorie) Dat had waanzinnig spannend kunnen zijn. Nu werd het een flauwe prul. Hetzelfde voorzie ik hier.
Leland Palmer
Tellen de heerlijke special effects, grootse actie en het pure vermaak dan niet meer? Voor een serieuze film zet ik wel iets anders op, bij dit soort films is het gewoon achterover hangen en je lekker laten gaan in al dat bombastische gedoe wat Emmerich ons voorschoteld. Heerlijk even het verstand op nul en zo nu en dan even niet zo serieus zijn. Kom op; Emmerich met een serieuze film, whaha
Dat bedoel ik...
Ga dan niet pretentieus lopen doen met: "Find out the truth. Search 2012"
dragje
Wat wordt deze keer overspoeld nu we New York achter de rug hebben?
Oh ik zie het al, de Himalaya.... In deel II komt vast de maan aan de beurt.
groovy hoor!
Ik denk dat jullie het allemaal wat te serieus opnemen
Gewoon verstand op nul, en genieten maar!
Over "Find out the truth. Search 2012": da's helemaal niet pretentieus, dat noemen ze marketing, en het werkt
Stephan
Toch vind ik dat er grenzen zijn.
Ik geef toe, je moet een paar hersencellen missen, maar je zult ze de kost moeten geven.
Neem bijvoorbeeld het officieel ogende
Institute for Human Continuity
Daar zijn enkele geleerden helemaal niet zo blij mee.
Jawaddedadde
Ja, ik geef toe dat die site er inderdaad vrij professioneel uitziet.
Misschien had er iets duidelijker vermeld kunnen staan dat dit te maken heeft met de film 2012. Nu ja, onderaan de pagina staat wel een link naar de officiële film site, dus je "frank" zou toch moeten vallen. Maar ik geef toe dat deze marketingtruuk wel heel ver gaat.
ThaMovieVoter
En zo zie ik het ook. Hoewel sommige films van hem (10.000 BC) gewoon echt slecht zijn.
Ik denk dat jullie het allemaal wat te serieus opnemen
Gewoon verstand op nul, en genieten maar!
Indd.
dragje
Ik verbaas me telkens weer over de kwalificatie die dit type films krijgt toebedeeld.
Inhoudelijk gezien raakt 'de ondergang van de wereld' kant noch wal en is als thema zo oud als de weg naar Rome.
Waren het niet eerst de immens grote en trillerige mona-toetjes die de lokale bevolking de stuipen op het lijf jaagden, dan waren het wel door radioactief aangetaste slooteenden die hele dorpen platstampten.
Hoe vergezocht ook, het waren dit soort fabelachtige entiteiten die scenarioschrijvers in het leven riepen om de simpele ziel eens lekker te doen laten schrikken; een lucratieve bezigheid bovendien wat onder de noemer plat vermaak werd geschoven.
Orson Welles ging zelfs een stapje verder met een quasi realistische radio-uitzending waarbij hij een vermeend live verslag uitzond over marsmannetjes die de aarde aanvielen in: 'The War of the Worlds' (1938).
Het devies: vertrouw nooit marsmannetjes!
Toen de nostalgie van een aanstaande invasie vanaf Mars of omstreken haar magische uitwerking begon te verliezen kwam Hollywood met typische virusfilms op de proppen afgewisseld met thema's als overbevolking; The Andromeda Strain (1971), The Omega Man (1971), Soylent Green (1973), The Quiet Earth (1985), Outbreak (1995), enz. Het ene scenario nog dodelijker dan de ander. Nu CGI haar plek in de filmindustrie definitief heeft verworven tuimelt menig script over het andere op zoek naar nieuw in het leven geroepen superlatieven om de vorige 'rampenfilm' hiermee te kunnen overtreffen.
Slogans zoals: "you think you've seen it all? think again!" werden vervangen door: "you think you've seen it twice? Think once more again...".
Resumerend
Leuk? Gewoon plat vermaak, verstand in de eerste versnelling en niet zeuren? Helemaal mee eens, maar wat mij verbaast is categorisering van deze type films. Los van de gebruikelijke: "hij's vet!" en dergelijke reacties zoals: "net echt die watergolf!" wordt ook deze film weer ingedeeld in de categorie: 'Actie / Drama'. Aktie? Prima. Maar drama? Wat een flauwekul. Noem het 'beestje' toch gewoon bij z'n naam: "humor / actie", niets meer en niets minder.
De overtreffende trap binnen de hierboven opgesomde aspecten van soortgelijke rampenfilms heeft tot gevolg dat de betekenis van de term 'drama' aan geloofwaardigheid inboet.
Wat is er humor aan als de aarde vergaat in zon film? Ik denk dat je niet 1 grap tegenkomt in deze film.
En drama is wat mij betreft ook overbodig maar schijnbaar willen makers altijd een persoonlijk verhaal in een film kwijt ook al is het nutteloos zoals in een film als deze.
Awake78
Hey wat ik me trouwens afvroeg; als er 2012 nou niks gebeurt en de aarde gaat gewoon z'n gangetje, zullen die Maya's dan ook eerlijk toegeven dat die rare jaartelling van hun niets voorstelt of dat het allemaal doorgestoken kaart is om wat opschudding te veroorzaken of zo? Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.
Dus dat ze zeggen zoiets van:'Ok ok, we hadden het bij het verkeerde eind en nu allemaal weer gezellig verder leven! Sorry!'
Erwinner
Die fout zullen zij nooit toegeven. Ze zullen het als een rekenfout gaan zien en opnieuw bekijken waar de telfout lag...
Jawaddedadde
Gedeeltelijk met je eens. Echt drama is dit niet (zou een aanfluiting zijn voor al die steengoeie dramafilms die er zijn) , maar als humor kan je dit toch ook niet gaan bestempelen. Misschien beleef jij zulke films wel als humor, kan best zijn hoor, als je er wat dieper over gaat nadenken ga je de ene ongeloofwaardigheid na de andere vinden en wordt zo'n film denkelijk één grote grap, maar da's nu net wat je niet mag doen met dit soort films: te veel nadenken.
Neem nu Independence Day (die andere van Emmerich, toeval of niet?): hoe kan het nou dat al die mega-grote ruimtetuigen rustigjes boven zo'n stad blijven hangen? Zonder een geluidje te maken, die dingen moeten ettelijke tonnen wegen en toch blijven ze daar hangen alsof het niks is. Hoe kan je dat verklaren? Niet toch? Als je over zulke dingen gaat nadenken verneuk je gewoon de film, voor jezelf...
Dus, met het risico in herhaling te vallen: gewoon verstand op nul (en ik bedoel dat zelfs niet eens denigrerend), leven is al serieus genoeg, dit is pure entertainment, zoiets wat je in het echte leven niet kan of mag, namelijk ramptoerist spelen op de eerste rij, met een grote zak popcorn en een bus cola erbij
Dus misschien gewoon best houden op "actie"?
Nomak
Die kalender gaat niet over het vergaan van de wereld. Veel sites vertellen een hoop onzin, en de mensen nemen dat over.
De Maya's voorspelden een verandering met grote gevolgen.
Dat kan evengoed een stevige ijstijd zijn. Of iets totaal anders, maar het einde van de wereld zal het zeker niet zijn.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

The Matrix