• 9.378.017 stemmen

Met onder meer: Jack Nicholson, Hope Davis en Kathy Bates

Releasedatum: 12 december 2002

Plot About Schmidt

"Schmidt Happens."

Het leven van Warren Schmidt verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn job als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall. Warren besluit te gaan reizen en tegelijk op zoek te gaan naar zichzelf. Hij gaat ook op visite bij zijn dochter om zo de kloof tussen hen beiden te dichten. Tegelijkertijd probeert hij haar huwelijk tegen te houden, want hij vindt zijn toekomstige schoonzoon veel te min voor zijn oogappel.

Warren R. Schmidt

Gary Nordin

avatar van flipsen

flipsen

The One Ring schreef:

van die kop verwacht ik nou eenmaal een scherpe uithaal of grappige sarcastische opmerking, maar die bleven wel uit. Nicholson speelt hier zowaar ingetogen. Zeer overtuigend.

En toch kon je wel zien dat hij zich in moest houden. Tijdens die toespraak aan het eind bijvoorbeeld: eigenlijk dacht hij iets anders dan hij zei.

Verder is er een leuke vertelvorm gekozen (de brieven aan Ndugu, briljante vondst)

helemaal eens.

avatar van The One Ring

The One Ring

flipsen schreef:

Die indruk kreeg ik ook ja Leuk gedaan.

avatar van lila

lila

heerlijke komische en droge film!

avatar van Querelle

Querelle

De beste van Nicholson van de laatste 15 jaar.

avatar van skip

skip

Nicholson laat weer eens zien wat goed acteren is en deze film is echt een juweeltje.....................Warren Schmidt is een man zoals er genoeg van rond lopen en de situaties zijn ook gewoon realistisch. Ik vond hem trouwens helemaal niet onsympathiek maar gewoon heel menselijk en op zijn manier heel eerlijk. Warren is een man die niet begrepen wordt en zichzelf probeert te vinden, begrip zoekt maar dat nergens bij anderen vindt en als uitlaatklep brieven schrijft aan het fosterparentsjongetje Ndugu, die door dat jochie nooit zijn gelezen....... Warren Schmidt vondt ik eigenlijk de meest sympathieke figuur in de film. De klasse van Nicholson is overduidelijk in een film waarin iedereen redelijk goed acteert maar waar Good Old Jack duidelijk de beste prestatie neerzet, daarbij geholpen door een erg goed script en een pracht van een rol. About Schmidt is een schitterend meesterwerkje...............4.5*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Inderdaad een ietwat onderschat filmpje.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Pr-ach-ti-ge rol van Nicholson

Verder ook zeer vermakelijk en gevoelig relaas van doorsnee amerika en al zijn lelijkheid

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Heel aardig, vooral op het begin, maar echt geweldig vond ik het niet.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Niet zo goed als gehoopt. Film wordt op een gegeven moment wel erg treurig en daarom zwaar(moedig ) voor de kijker. Sommige scenes zijn hilarisch, maar ook een beetje sneu. Voor de afwisseling zou het leuk zijn als Nicholson ook eens wat leuke momenten op zijn trip zou beleven. De briefconversatie is uitstekend, net als het intro. Het einde vind ik dan weer wat te open en tegenvallend

avatar van maurice74

maurice74

Goeie film. Was misschien beter als het sentimentele einde achterwege was gebleven. Had ook wat korter mogen duren.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het sentimentele einde is juist een prachtig einde en plaatst de hele film in perspectief. Ik had de film minder gevonden als dat einde anders was geweest.

avatar van AHWA

AHWA

Hier had ik toch meer van verwacht. Nicholson is te saai, te flets, er zit te weinig emotie in hem en de humor is te spaarzaam. Het enige leuke moment is de eerste brief aan Ndugu.

Nicholsons beste rollen liggen toch alweer ver achter ons.

avatar van kiriyama

kiriyama

Mooie, zij het wat trage film. Nicholsen speelt zoals altijd erg goed en de rest van de cast is ook niet verkeerd. Het einde vond ik erg mooi en passend. Toch is ie onderhand wel wat (te) sloom waardoor ik hem geen al te hoge score kan geven.

3.5* al om al een mooi filmpje.

avatar van Leno

Leno

Payne's regie past heel mooi bij het verhaal/ thema van de film (eenzaamheid). Het minimale gebruik van muziek, de lange shots van Warrens's gezicht, de schrijnende situaties die heel rustig in beeld worden gebracht en de droge humor maken de film compleet.

Helaas vond ik de film soms wat zwaar maar de film is heel mooi en fantastisch geacteerd. Vooral Nicholson's rol, die tegengesteld is met zijn meeste rollen als sterk en krachtig personage, is subliem.

De soms stereotype personages doen wat afbreuk aan de film.

avatar van Mushroom

Mushroom

Een mooie film met een ijzersterke rol van Nicholson.

Het einde is inderdaad mooi en geeft er een wat positievere draai aan.

Er wordt sterk geacteerd alleen is het geheel af en toe wel erg mistroostig en is het net even te traag op sommige momenten.

Toch wel interessant genoeg voor 3.5 punten omdat deze film toch boven het gemiddelde zit.

avatar van mikey

mikey

De minste van Payne. Ik vond de film af en toe erg gemakkelijk gemaakt en zo ook het verhaal (grappen en happenings zie je ruim vantevoren aankomen) is verre van origineel. maar wel net okee 2.5

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Erg deprimerend en irriterend. Zo'n man die het vooral zichzelf heel moeilijk maakt en ook nog es zijn omgeving. Toch een goede rol van Nichelson.

avatar van Purmerend

Purmerend

AHWA schreef:

Nicholsons beste rollen liggen toch alweer ver achter ons.

Helemaal mee eens.

avatar van film_kaza

film_kaza

Goeie film. Jack deed het erg goed in zijn rol als oude man. Veel gelachen een ook mooi verhaal. Nadat zijn vrouw dood was wist hij toch nog dingen te doen, knap. Er is 1 nadeel en dat was het einde. Ik had wel iets meer verwacht dan de bruiloft die door ging, hij loog alles wat hij zei en zijn dochter wist dat. En hij kreeg die tekening en dat was het. Ik had graag nog wat meer willen zien.

4 Sterren

avatar van Major Major

Major Major

Een en al triestheid deze film. Ze zouden het telefoonnummer van Stichting Correlatie er bij moeten vermelden.

Het ergste is nog dat je details uit je eigen leven tegenkomt - zoals die conversatie tussen Schmidt, zijn toekomstige schoonzoon en diens moeder over drukte in het verkeer in Denver en op de Interstate en hoe je nu het beste naar hun huis kan rijden.

avatar van neo

neo

Keek deze nog maar eens. Blijf erbij dat dit een levensechte film is. Allerlei mensen op Schmidt's weg zijn ook zo herkenbaar en oh zo gemaakt. En dit is ook weer zo''n film die toch meer voor een filmhuis publiek is. Had Nicholson hier niet in gespeeld, had deze waarschijnlijk nooit een uitzending gekregen bij een commerciële zender..

Lost in Translation is ook zo'n film die het grote publiek op het andere been zet.

avatar van neo

neo

Inderdaad, ook zo'n goed voorbeeld.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

neo schreef:

Vind ik eigenlijk helemaal niet. Het is een vrij standaard filmpje, met typische personages en nadruk op de plot. Verder heeft het genoeg vaart en humor voor een breed publiek. Weinig arthouse-kenmerken te ontdekken wat mij betreft (in tegenstelling tot Lost in Translation overigens).

De humor is wat droog voor een breed publiek lijkt me. Verwacht een hele hoop mensen die de humor in deze film niet herkennen. 't Is zeker geen volbloed arthouse film, beetje de gulden middenweg.

avatar van Slapstick

Slapstick

Helaas moet ik, zonder de fans voor de borst te willen stuiten, over deze film zeggen: "Wat een tegenvaller!"

Toegegeven; de film begint aardig en het eerste uur is herkenbaar en vermakelijk. Op een gegeven moment bloedt de film naar mijn mening echter dood. Het geheel moddert voort zonder dat er ook maar het minste spoor is van een essentie of climax. Dit maakt het geheel naar mijn mening uiteindelijk teleurstellend zwak

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Jack Nicholson is briljant, maar ook de rest van de cast is dik in orde. De film weet zowel de komische als de dramatische noot goed te raken en dit tilt, samen met het ingenieuze en originele verhaal, deze film ver boven het gemiddelde uit. > 4*

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Slapstick schreef:

Dit vind ik juist niet. Moet er dan altijd een duidelijke essentie of climax zijn? Het einde kwam bij mij in het begin ook wat vreemd over, maar achteraf gezien vond ik het juist perfect en op het goeie moment.
Voor de rest een zeer aangename tragikomische film. Nicholson pakt weer maar eens stevig uit met een uitmuntende rol als de zielige, meelijwekkende Warren Schmidt.

avatar van LisetteR

LisetteR

Slapstick schreef:

Helemaal mee eens. Ik heb deze film eigenlijk met tegenzin afgekeken.
Hij was niet ontzettend slecht, maar hij kon me ook niet echt boeien.

2**

avatar van ~Erik~

~Erik~

Leuke tragikomedie in de stijl van "As good as it gets", alleen vind ik die wel beter. De kop van Nicholson is uitermate geschikt voor deze rol.