Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Jack Nicholson, Hope Davis en Kathy Bates
Releasedatum: 12 december 2002
Plot About Schmidt
"Schmidt Happens."
Het leven van Warren Schmidt verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn job als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall. Warren besluit te gaan reizen en tegelijk op zoek te gaan naar zichzelf. Hij gaat ook op visite bij zijn dochter om zo de kloof tussen hen beiden te dichten. Tegelijkertijd probeert hij haar huwelijk tegen te houden, want hij vindt zijn toekomstige schoonzoon veel te min voor zijn oogappel.
Warren R. Schmidt
John Rusk
Saundra
Gary Nordin
Yak
Draait bij mij om de hoek, misschien binnenkort maar eens binnenwandelen.
Ik vond die poster van alleen Nicholson's hoofd met dat ene wolkje er boven trouwens mooier.
neo
is prachtig hoe het weinige haar dat nicholson nog heeft in de film strak over zijn hoofd is gekamd, alsof hij zich er niet voor schaamt.
Waarom zou je je daar op die leeftijd nog voor moeten schamen, als je je er uberhaupt voor zou moeten schamen.
neo
er zijn nou eenmaal mensen die zich ervoor schamen, ik weet ook niet zeker of nicholson dat ook heeft, vandaar dat woord alsof.
NERD
Poster met wolkje wordt ook in Nederland gebruikt als (denk ik) de officiële Nederlandse poster.
Yak
Vanavond gezien, ik vond hem prachtig. Alles wat ik in 'Bowling for Columbine' miste aan ècht snerende kritiek op de Amerikaanse maatschappij, in plaats van zuiver constateren van feiten, leek ik terug te vinden in deze film.
lindastuurman
Hij had dan ook geen tegenstand....(sorry)
Schaaper.com
"Dear Ndugu",
Dit was een erg vermakelijke film die ik hier in Anchorage, Alaska heb gezien afgelopen weekend. Een beetje traag, dat moet ik wel alvast melden. Maar Nicholson in een rol waar jullie van zullen genieten! (en waar 'ie dus een Golden Globe voor te pakken heeft!).
Rob
titan
Vandaag las ik in de krant dat organisaties die zich bezig houden met de adoptie van kinderen (als Ndugu) veel profijt hebben van deze film. Sinds About Schmidt in premiere is gegaan krijgen ze veel meer aanvragen te verwerken.
Camy
Ahoi!
Gister gezien, prachtige rol van Nicholson, erg subtiel en natuurlijk met de nodige hilarische scenes.
Erg mooi hoe een eenzame 'sad man' zijn hart nergens kan luchten (zelfs niet bij bijvoorbeeld zijn dochter) en dan een soort uitlaatklep bij een totaal vreemd persoon, een fosterkindje, vindt.
De poster met het wolkje erboven vind ik trouwens ook leuker/beter.
Zavo
Goede film, moeilijk te beoordelen. Op zich niet bijzonder, maar de geweldige Jack Nicholson (zoals altijd) maakt hem goed. Ook Kathy Bates vond ik erg goed. Ik twijfel tussen 3,5 en 4, voorlopig geef ik hem het voordeel vd twijfel, 4 sterren.
Jordy
Een lichte tegenvaller na alle bovenstaande berichten. Ik vond het allemaal net niet scherp, zwartgallig en/of schrijnend genoeg. Vond de gebeurtenissen en de schoonfamilie allemaal iets te overdreven en te karikaturaal om de film echt serieus te nemen. En weer niet komisch genoeg om 'm echt komisch te vinden.
Dus verder dan "erg vermakelijk" kom ik helaas niet
Redlop
Gelukkig heb ik ook kunnen lachen. Moest aan The Straight Story , Fargo (het kneuterige) en De Avonden denken.
Oscar voor Jack hoop ik. 4,5*
Zavo
Ik ben toch terug gegaan van 4 naar 3,5 ster, hij blijft niet echt hangen deze film.
aburefan
vond het ook een beetje een tegenvaller, toch nog wel vermakelijk dankzij het spel van nicholson en de vermakelijke situaties.
Willem-Jan
Zeer strak kapsel.
Ook de scene dat Nicholson onder de dope zat was grappig.
Die hangtieten in de jakuzi waren vies.
Mooie camper. Mooi groot. Mooie kleurplaat.
3.14's
Mark. Willem. En Maurice
FisherKing
Zeer strak kapsel.
Ook de scene dat Nicholson onder de dope zat was grappig.
Die hangtieten in de jakuzi waren vies.
Mooie camper. Mooi groot. Mooie kleurplaat.
3.14's
Mark. Willem. En Maurice
Op dit soort rare remarks zit ik niet te wachten...
neo
gister nog een keer gezien. na de voorstelling keek ik eens in het foldertje wat er van de film lag en dat foldertje bestaat dus uit aan de ene kan een klein postertje van de film en aan de andere kant een formuliertje waarmee je een kind kan adopteren.
magnolia_
geweldige film, doet me vaak denken aan american beauty : door de saaiheid van vertellen zijn we als kijker gekluisterd aan het scherm

Stephan
Nicholson is fenomenaal. Het gegeven is ook erg 'basic' en zo menselijk. Er worden geen toeters en bellen gebruikt om het verhaal voort te slepen. Het 'kleine' drama, indien mooi en ingetogen verteld, kan een grote film opleveren.
Sjan
Heerlijk, naar de bioscoop terwijl het buiten al warm is...binnen is het nog veel erger. Ondanks de ontzettende klamme zooi in de bioscoop was het een film die prachtig de doelloosheid van het bestaan van een man laat zien. Uitermate goed geacteerd door Nicholson, erg grappige gebeurtenissen en leuke karakters. 4.5*
BoordAppel
Ik sluit me helemaal bij Sjan aan. En ik voeg nog even toe dat ik alle bijrollen ook geweldig vond. Vooral Kathy Bates en Dermot Mulroney; wat een geweldige snor zeg!
De Knip
Wat een prachtige vertolking van Jack Nicholson zeg, petje af! Film is uit het leven gegrepen, ik had vooraf mijn bedenkingen, maar de film is eigenlijk nooit vervelend. Vleugjes humor en drama in elkaar verweven, kun je About Schmidt niet zomaar vergeten te zien.
****
Vandaag gezien en ik ben (weer) onder de indruk van Jack Nicholson. Wat zet die man hier een briljante rol neer zeg! Prachtige verhaal, mooi camerawerk en eveneens prachtige muziek. Een film die ik voorlopig niet zal vergeten. Voor nu 4*, maar dit kunnen er na een nachtje slapen ook wel 4,5 worden.
Ramon K
Ontroerende en hilarische Tragi-komedie! De eerste scene zet meteen de toon voor de rest van de film...
Warren gaat met pensioen. Zijn beste vriend houdt een speech ten ere van hem: cadeaus, versieringen en een feest zijn niet belangrijk......(nu komt het alternatief) maar JUIST het feit dat je kan terugkijken op een produktief arbeidsverleden is belangrijk! Haha, het ene onbelangrijke voor het andere onbelangrijke! Ik zie Warren bedenkelijk kijken, een ongemeend lachje fabriceren, uit zijn stoel opstaan en regelrecht naar de bar lopen voor een flinke oppepper! Ja ja, zulke kritieken bevredigen mij per direct! Geweldig!
De rest van de film is al net zo kritisch en hilarisch. En tegelijkertijd schetst de regisseur de eenzaamheid, de sleur en de doelloosheid van het leven, en hij doet dit op zulke subtiele en effectieve wijze....dat ik na afloop van de film met de tranen in de ogen voor me uitstaarde.
En wie had er beter gecast kunnen worden dan Jack Nicholson, een man wiens mimiek al boekdelen spreekt? Dit is misschien wel de beste acteerprestatie uit zijn carriere!
Wat leefde ik mee met Warren Schmidt......een man die zich zo overbodig voelt en zo eenzaam is dat juist een overzees fosterkind zijn enige uitlaatklep blijkt te zijn. Warren weet gewoon niet hoe ie zich moet uiten:
op een gegeven moment probeert hij zijn troost zelfs te zoeken bij het vrouwelijk gedeelte van een jong echtpaar, sterker nog, hij vrijt ermee aan! Schrijnend!
In die scene zit een heel klein minpuntje van deze film....dat jonge stel. Dat zijn TE dikke karikaturen. ZO fake, dat doet een beetje afbreuk aan deze realistische film.
Maar de rest van de film maakt dit foutje meer dan goed: het waterbed, de toenadering van Kathy Bates (geweldige rol) met een vluchtende Warren als resultaat, de trouwspeech (PLEASED!
), en de geweldige subtiele eindscene......Warren voelt zich op zijn ellendigst, ziet totaal geen doel en schoonheid meer in het leven, meent dat ie geen verschil heeft uitgemaakt voor een enkele ziel.....en dan die overdonderende brief en tekening van Ndugu.....geniaal!
Kortom, About Schmidt is een geweldige film.....ik geef 4,5 sterren.

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001

25th Hour
Misdaad / Drama, 2002
man vrouw relatiebruiloftchannel surfingmulletspiritual journeylife changingpioneer villagefamily gathering tragicomedytragicomedy