- Home
Met onder meer: Jack Nicholson, Hope Davis en Kathy Bates
Releasedatum: 12 december 2002
Plot About Schmidt
"Schmidt Happens."
Het leven van Warren Schmidt verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn job als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall. Warren besluit te gaan reizen en tegelijk op zoek te gaan naar zichzelf. Hij gaat ook op visite bij zijn dochter om zo de kloof tussen hen beiden te dichten. Tegelijkertijd probeert hij haar huwelijk tegen te houden, want hij vindt zijn toekomstige schoonzoon veel te min voor zijn oogappel.
Warren R. Schmidt
Vicki Rusk
John Rusk
Saundra
Gary Nordin
Prachtige film, die tegelijkertijd zowel humoristisch als bloedserieus is. De acteerprestatie van Nicholson is subliem.
Een van de beste zwarte komedies.
Jordy
Een lichte tegenvaller na alle bovenstaande berichten. Ik vond het allemaal net niet scherp, zwartgallig en/of schrijnend genoeg. Vond de gebeurtenissen en de schoonfamilie allemaal iets te overdreven en te karikaturaal om de film echt serieus te nemen. En weer niet komisch genoeg om 'm echt komisch te vinden.
Dus verder dan "erg vermakelijk" kom ik helaas niet
Vandaag gezien en ik ben (weer) onder de indruk van Jack Nicholson. Wat zet die man hier een briljante rol neer zeg! Prachtige verhaal, mooi camerawerk en eveneens prachtige muziek. Een film die ik voorlopig niet zal vergeten. Voor nu 4*, maar dit kunnen er na een nachtje slapen ook wel 4,5 worden.
Het eerste deel was vreselijk goed. Prachtige zeer ontroerende scenes volgden elkaar op.
De fenomenale openingscene. De maatschappijkritiek die in de scene zit van zijn afscheidsfeest. Nicholson die niet weet waar hij het zoeken moet als zijn vrouw dood is.
Vanaf de reis vond ik het ietsje minder. Het werd een goede zwarte komedie, maar het miste wel wat van de scherpte en ontroering van het begin.
Het einde was dan wel weer heel erg goed.
3.5
Captain Pervert
Echt weer zo'n film waarin ik als kijker enorm geboeid raak, terwijl er op het scherm eigenlijk erorm weinig gebeurt.
De openingsscène is al geweldig, dat gezicht van Nicholson als hij naar de klok kijkt. Die man hoeft gewoon niets te doen, alleen maar te zitten en naar een klok te kijken, en ik lig al dubbel.
Wat een man.
4 sterren.
Madecineman (moderator films)
Juweel van een film dit. Prachtige geschoten beelden een zeer sterk en overtuigend speelende Nicholsonm, goede bijrollen en een mooi kijkje in de cultuur van de amerikaanse "witte" middenklasse. Goede combinatie van drama, humor en roadmovie. Na de eerste maal gezien te hebben 4*
Phoenix
Tegenvaller. Had niet het gevoel naar een absoluut meesterwerk te kijken. Natuurlijk, Nicholson is geweldig en er zitten enkele leuke scènes in (waterbed, stropdas) maar toch niets wat we niet eerder gezien hebben. De personages zijn irritant maar ik vond ze niet grappig. Niet echt mijn soort komedie... Voor de rest is er natuurlijk niet veel mis met de film, gewoon degelijk. Maar het springt er niet bovenuit wat mij betreft. Nicholson lift de film naar een 3.
Chainsaw
Prachtige film, met geweldig acteerwerk van een zowaar breekbare Nicholson en sterke bijrollen van o.a. Bates en Mulroney. Ontroerend en ook ontzettend grappig, Payne weet de lach en de traan weer op fantastische wijze bij elkaar te brengen. About Schmidt is stijlvol, cynisch, hartverwarmend, hilarisch en de gehele speelduur enorm interessant.
5 sterren.
otherfool
De beste vondst in deze film van Alexander 'Election' Payne zit hem in de vertelvorm; die brieven van Schmidt aan Ndugu zijn werkelijk pareltjes. Verder een beetje dubbel gevoel bij deze film, die zichzelf wat doorsleept maar dan wel weer met een Nicholson in goede vorm. Bates' badscene is een gedurfde zet, maar dat kan ik wel waarderen.
3*.
skip
Nicholson laat weer eens zien wat goed acteren is en deze film is echt een juweeltje.....................Warren Schmidt is een man zoals er genoeg van rond lopen en de situaties zijn ook gewoon realistisch. Ik vond hem trouwens helemaal niet onsympathiek maar gewoon heel menselijk en op zijn manier heel eerlijk. Warren is een man die niet begrepen wordt en zichzelf probeert te vinden, begrip zoekt maar dat nergens bij anderen vindt en als uitlaatklep brieven schrijft aan het fosterparentsjongetje Ndugu, die door dat jochie nooit zijn gelezen.......
Warren Schmidt vondt ik eigenlijk de meest sympathieke figuur in de film. De klasse van Nicholson is overduidelijk in een film waarin iedereen redelijk goed acteert maar waar Good Old Jack duidelijk de beste prestatie neerzet, daarbij geholpen door een erg goed script en een pracht van een rol. About Schmidt is een schitterend meesterwerkje...............4.5*
Lennert
Een prachtige film die alle existentiele vraagstukken aan bod laat komen. Grappig hoe veel Jack Nicholson films blijven boeien ondanks dat er vrij weinig in gebeurd. Ik heb hem in ieder geval met tranen in mijn ogen uitgezeten en vond het einde helemaal niet teleurstellend. 4,5*
Matchostomos
Jack Nicholson die zijn typische maniërismen achterwege laat, het is een uiterst belangwekkend feit en een voorname reden waarom het toch eens tijd werd dat ik 'About Schmidt' aan een kijkbeurt ging onderwerpen. En nu ook dat een feit is, valt op hoezeer Alexander Payne afhankelijk is van Nicholsons ingetogen spel en schlemielige houding. 'About Schmidt' vangt aan als een sober vormgegeven, droogkomisch (Schmidt die zijn frustraties kwijtschrijft aan een 6-jarig fosterkind) en existentialistisch portret over de sleur van het leven en het begrip 'ouderdom', maar ontaardt daarna echter onherroepelijk in een sappige voordracht wanneer Schmidt kennismaakt met diens schoonfamilie. De Schmidt die we tot dan toe uitgebreid hebben leren kennen is niet meer, en wat overblijft is enkel een laf, oud ventje...
jkbb
About Schmidt, komedie staat bij de genres en niemand minder Jack Nicholson in de hoofdrol. Je ziet 'm van tevoren alweer met de brede grijns iedereen in pakken...
Maar niets is minder waar. In deze film is hij totaal het tegenovergestelde: een zielige oude man met een nogal pessimistische kijk op zichzelf en zijn omgeving. En, tot overmaat van ramp, trouwt ook nog eens met een grote mislukking. Om dit tegen te houden gaat hij, met de nieuwe camper op reis. Uit verveling en eenzaamheid, omdat z'n vrouw net is overleden, om zijn dochter te kunnen redden van de ondergang en om tot rust te komen.
Gaat dat allemaal uiteindelijk goed? Niet bepaald, de reis zit vol sombere maar ook veel komische momenten. About Schmidt is een sobere en eenvoudige film, die echter niet de meest Hollywodiaanse paden bewandelt. Of de lage score daaraan te wijten is weet ik niet. Maar algemeen goed gewaardeerd of niet, dit is een van de beste films die ik ken.
Donkerwoud
Van oude menschen en de dingen die voorbijgaan. Met in de hoofdrol een heerlijk neerslachtige doch immer cynische Jack Nicholson. Deze melancholische vertelling wist mij voor een tweede maal op de goede punten te ontroeren. Je moet wel bestand zijn tegen bittere oudemannetjeshumor.
Deze film laat maar weer eens zien wat een fantastisch acteur Nicholson toch is. Ook een wat meer ingetogen rol kan hij prima aan en in deze film laat hij dat soms op een erg cynische manier zien. De film zit verder goed in elkaar, is erg rustig en weet bij momenten zelfs te ontroeren. Ik kreeg op een gegeven moment echt medelijden met hem, ook al deed hij af en toe wat stomme dingen, zoals bijvoorbeeld de vrouw in de caravan kussen, hoewel dat vanuit zijn oogpunt nu ook misschien weer niet zo raar was. Op het moment dat Warren een tijdje bij de schoonfamilie van zijn dochter logeert zakt de film wel wat in, maar het geweldige einde maakt daarentegen weer erg veel goed. Nicholson zorgt er persoonlijk voor dat ik deze film toch nog een halfje extra geef.
Uitstekend gespeeld door Jack Nicholson maar wel een trage en redelijke saaie film. Er zitten wel een paar zeer sterke scènes in. Hij had van mij zeker 30 minuten korter gemogen, dan had ik hem waarschijnlijk beter gevonden.
Lang geleden gezien, aangename herziening.
About Schmidt is niet superscherp, of hard. Of kritisch. Ook niet bepaald diepzwart. Wat de film wel is, is één van de meest ijzige en grotdroge comedies die ik al gezien heb.
Zeer logische film om na Eastwood's Gran Torino te kijken aangezien de films toch wel wat gelijkenissen vertonen, met name dat de hoofdrollen die niet alleen op elkaar lijken maar ook perfect ingevuld worden doort twee acteurs die vaak te hard proberen maar net in deze rollen kunnen schitteren.
Nicholson is perfect met z'n afgeleefde, beetje ongeinteresseerde en totaal afgeleefde kop. Enige emotie komende van hem wordt zo gebracht dat het meteen humor is.
Verder zeker geen film om mee te schaterlachen, de echte grappen zijn dun bezaaid, maar waar films als Happiness ed er vaak veel schepjes opdoen blijft deze film heel dicht bij wat waarheid zou kunnen zijn.
Mooi sfeertje, goeie Nicholson. 4* blijven zeker staan.
P8rb
About Schmidt is een best mooi sfeervol filmpje. De film kwam alleen net iets te traag op gang om er 4 sterren aan te kunnen geven, na 3 kwartier zat ik er pas echt goed in. Jack Nicholson zette wel een erg goede rol neer. 3 dikke sterren dus!
Goldenskull
Duffe film.
Nergens echt grappig, nergens echt boeiend.. het kabbelt allemaal een beetje voort. Ik was dan ook blij toen het afgelopen was, zeker niet voor herziening vatbaar. Nicholson vond ik ook vrij kleurloos.
®Tc
About about Schmidt.
Het begint al bij de klokscène in het begin. Je leest Schmidt al een beetje met zijn verveling, intens camerawerk en zo gaat het door.
Warren Schmidt is een zeer boeiend personage. Koud en afstandelijk maar tegenlijk leef je met hem mee en volg je zijn leven op de voet. Ruimte voor drama maar ook ruimte voor humor en warmte. Leuke voice-over stem heeft Nicholson ook, schrok er van.
De cinematografie is op hoog niveau. Intens camerawerk, goed kleurgebruik en zeer goed uitgekozen locaties op Warren zijn trip die prachtige shots opleveren. En alles onder een heerlijke score, allemaal perfect uitgekozen.
Een maximum wordt het net, daarvoor is het niets ietsje te min. Maar wel een verdiende 4,5 sterren.
Viel beetje tegen te langdradig.
Jack doet het zoals gewoon weer prima
Kjell1408
Dit was een heel goede film.
Langdradig vond ik het zeker niet en Nicholson speelt weer geweldig!
Vinokourov
Zwarte komedie over een gepensioneerde man (gespeeld door een prima op dreef zijnde Jack Nicholson), die tot de pijnlijke conclusie komt dat hij niet zoveel voorstelt in de samenleving. Het is niet niks als je merkt dat je gefaald bent in het leven als mens. Hij probeert er toch iets van te maken door een roadtrip te ondernemen. De thematiek deed me sterk denken aan een Ikiru of vaker hier genoemd The Straight Story.
Er is echter een groot en veel tragischer verschil. De hoofdpersoon is omgeven door phoney's (met stip op nummer 1 staat zijn aanstaande schoonzoon), die een en al weerstand oproepen. De interactie tussen de afstandelijke Nicholson en al die evenmin weinig zeggende lui is erg leuk om te volgen, maar tegelijkertijd tragisch. Nicholson ziet in dat het er toch allemaal niet meer toedoet. Jammer van wat vreemde scriptkeuzes, maar voor de rest een prima film.
movie acteurs
Fantastisch hoe zo'n gewoon gegeven als een saai leven zo'n boeiende film kan opleveren.
Gelukkig hoeven films dus niet altijd zo vol overdrevenheid te zitten om toch goed aan te slaan bij een breder publiek. Ik geef een 4.0
simonvinkie
Goeie film weer. Jack Nichelson, wat een fantastische acteur is het toch. Hij is ook absoluut een van de hoogtepunten van de film. Alexander Payne kende ik nog niet, maar hij heeft wel een prettige stijl, dus ik ben benieuwd naar wat voor films hij nog gaat maken.
De film begint een beetje traag, maar eigenlijk na dat zijn vrouw overlijdt gaat de film lopen. Goed sfeertje, en een paar humoristische momenten. Alhoewel het drama overheerst.
Nogmaals over Jack Nichelson, geweldige acteur. Hele sterke rol zet hij hier ook neer, hij draagt de film ook echt. Ook de andere rollen waren oké. De schoonzoon speelde het leukst van de bijrollen. Goed script, mooie locaties. Erg degelijk allemaal, de film haalt niet echt een heel hoog niveau. Wel een erg mooi einde trouwens.
Ruime 3,5*
huVILEub
Mooi drama. Goed geacteerd, hoewel ik niet zo weg ben van Jack Nicholson aangezien ik in al zijn rollen toch weer hetzelfde terug zie. Maar wel een mooi verhaal wat mij wel aansprak en de film dus voor mij interresant maakte. Leuke grappen, die gelukkig wel overheerst worden door het drama, want anders zou het wel een héél flauwe komedie worden.
Bottleneck
Leuk figuur die Warren, een norse uitstraling maar vriendelijk tegen anderen (ook al is dat geveinsd, wat een beetje als een rode draad door de film loopt, zo ook bij de bruiloftstoespraak). Het verhaal is meelijwekkend maar daaronder schuilt een laagje humor, vooral in de reacties van Warren op andere personages en zijn gezichtsuitdrukkingen. De dinerscene is daar het leukste voorbeeld van
Het lijkt alsof Meet the Fockers geïnspireerd is op wat typetjes hier. Soms iets te karikaturaal maar goed.
Ik vind het een geweldige vondst om die brieven erin te verwerken als intermezzo tussen wat troosteloze scenes. Dat begint al met de uitspraak van die naam
Maar het is ook wel typerend dat hij z'n heil uiteindelijk alleen kan zoeken in zo'n afstandelijk systeem
(dat het gewiekst persoonlijk maakt voor donateurs, en Warren lijkt het ook vooral te gebruiken om persoonlijke redenen door van zich af te schrijven).
De enige reactie terug - en ironisch ook nog eens zo'n standaardreactie - leidt dan weer wel tot ontroering waarbij je voor jezelf kan invullen of hij huilt om z'n vrouw, z'n eigen eenzaamheid, z'n dochter of de aparte relatie met de anonieme Ndugu, ik hou het maar op de eerste twee.
Perfect einde.
eltorro
Weer een leuke drama / komedie.
Een leuke film met een behoorlijke acterende Jack Nicholson, voor de rest springt er niet echt iemand uit. De soundtrack mocht wel wat meer aanwezig zijn, maar goed beter iets dan niks. Het verhaal was prima en clichés worden meestal slim ontweken.
Mescaline
Jack Nicholson in 1 van de betere rollen van zijn lange carrière, wat een emotie kan die man uitdrukken en overbrengen naar de kijkers.
About Schmidt is een vrij zware film met onderliggende humor om het allemaal wat dragelijker te maken.
About Schmidt vind ik vooral erg goed door de sterke emotionele en overtuigende rol van de heer Nicholson, maar ook de rol van Kathy Bates mag niet vergeten worden die toch wel thuis is in het neerzetten van een bizar type.
De hele film voelt erg realistisch aan en kan zo uit het leven gegrepen zijn, toch zaten er wel een paar kleine dingen in de film die ik persoonlijk wat minder vond.
Zo vond ik het bijvoorbeeld jammer dat we de vrouw van Warren niet lang te zien krijgen en dat daarom haar plotselinge dood wel voor verbazing zorgde maar emotioneel weinig deed
Natuurlijk snap ik wel dat deze film puur over Warren zelf gaat en over de reis die hij maakt maar toch vond ik het een beetje jammer.
De bruiloft zelf vond ik wel mooi emotioneel gedaan, al was de omkeer van Warren vrij onverwachts, gelukkig stopte de film daar niet gelijk en zagen we Warren ook nog thuis komen
Het eind shot vind ik toch wel 1 van de mooiste eindes die ik heb gezien, en je blijft als kijker voldaan maar toch best wel emotioneel achter.
Kortom: zeer emotionele film met wat onderliggende humor om het allemaal niet te zwaar te maken, een aanrader voor mensen die op het drama gedeelte wel tegen een stootje kunnen
About Schmidt is een prachtfilm, dat wordt gedragen door de geweldige Jack Nickolson, die altijd wel in staat is om een one man show van films te maken. Zo doet hij dat ook in About Schmidt, door een fenomenale rol neer te zetten als norse oude man die zijn vrouw verliest en zijn gevoelens verbergt voor de buitenwereld. Wat volgt zijn leuke scenes, waarbij Nickolson als Warren Schmidt vrolijk ja knikt maar diep van binnen het uit wilt schreeuwen.
Hij schrijft zijn frustraties eruit door brieven aan een Afrikaans jongetje met een onuitspreekbare naam te schrijven, via een zogenaamde hulporganisatie. Dit is inderdaad een mooie manier waarop het verhaal verteld wordt.
Het laatste half uur komt de goed acterende Bates nog in beeld en zien we enkele mooi scenes. Het einde is zo subliem, je kan er inderdaad meerdere dingen in ontdekken. Maar ik denk dat het vooral gaat om het feit dat hij toch nog wel iets voor iemand betekent op deze wereld, dat er iemand aan hem denkt. Vooral vanwege het dialoog ervoor, waar hij zichzelf nutteloos vindt en dat hij niets heeft toegevoegd aan de maatschappij. Dan komt zo'n brief toch wel emotioneel aan. Erg fraai!
Dikke 4*

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001

25th Hour
Misdaad / Drama, 2002
man vrouw relatiebruiloftchannel surfingmulletspiritual journeylife changingpioneer villagefamily gathering tragicomedytragicomedy