Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Jack Nicholson, Hope Davis en Kathy Bates
Releasedatum: 12 december 2002
Plot About Schmidt
"Schmidt Happens."
Het leven van Warren Schmidt verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn job als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall. Warren besluit te gaan reizen en tegelijk op zoek te gaan naar zichzelf. Hij gaat ook op visite bij zijn dochter om zo de kloof tussen hen beiden te dichten. Tegelijkertijd probeert hij haar huwelijk tegen te houden, want hij vindt zijn toekomstige schoonzoon veel te min voor zijn oogappel.
Warren R. Schmidt
John Rusk
Saundra
Gary Nordin
Zachery Glass
Nou, bedankt Ramon K voor alweer een mooi bericht. Ik heb hem gisteren ook bekeken, zelden zo'n oprechte eenzaamheid gevoeld in een film.
Dat eerste shot alleen al:
Warren kijkt naar het wegtikken van de seconden in een desolaat leeg kantoor
Dit was voor de eenzamen (Björk zong ooit: "I'm all alone, and people everywhere" - dacht ik), die gek zijn van de wijzers. En die allen snakken naar iets blijvends
Wat betreft dat koppeltje - geloof het of niet (hmm, ik kan het zelf eigenlijk niet echt geloven) - zulke mensen bestaan dus écht. De realiteit kan soms écht karikaturaler zijn dan fictie
Warren Schmidt doet me denken aan een ouwe oom van Lester Burnham. Alleen hier is geen licht aan het einde van de tunnel zoals in "American Beauty" (bij wijze van spreken dan want we weten wat er met Lester gebeurt)
Da Jando
4,5* Dik verdiend! Een film die ik niet snel zal vergeten. Het kan niet vaak genoeg gezegt worden: toprol van Jack Nicholson!
Je leeft erg mee, met die oude arme man die terugkijkt op z'n doelloze leven. Erg ontroerend wanneer hij in zijn brief schrijft dat wanneer hij dood gaat, en de mensen die hij kent doodgaan, dat het dan net is alsof hij nooit geleeft heeft
tamara74
Weer fantastische rol neergezet door Jack. En dit keer zonder een gek te spelen, of een dwangneuroot. Gewoon een normale eenzame gast. Zoals alleen Jack dat kan, en het ook nog boeiend houdt. Klasse!!!
Banjo
- 2033 berichten
een mooie film!, en zeker een 10 voor de sfeer.
dat met die carvan (van 5 bij 10) was geniaal.
het gaf mij echt het idee van eenzaamheid.
ik doe 4 sterren !
Banjo
- 2033 berichten
alle lof voor jack nicholson, maar ik vond zijn mede speler's ook erg goed! vooral die sjonny type.
SSeagal
Een film met heel veel herkenbare momenten, prachtig spel van Jack, mooi verteld, en gewoonweg de simpelheid en het weinig gebruik van muziek en het realisme maakt het een aparte, doch goede film. ***1/2
Agony
- 1985 berichten
Een rolprent die vooral het kijken waard is door het acteerwerk van Nickelson. Nickelson draagt de film van begin tot eind en speelt één van zijn beste rollen in zijn carriére. Op prachtige wijze zet hij een oude gepensioneerde man neer (waarbij sommige situaties erg herkenbaar zijn en prima te vertalen naar de realiteit) en een flinke dosis (subtiele) humor zorgt ervoor dat de film niet te vroeg in slaap sukkelt. Het enige (maar ook grote) manco is nl. dat het verhaal zich eigenlijk niet leent om 120 minuten lang te boeien. 3,5 sterren.
FisherKing
Hoezo ? Ik vond de film absoluut niet te lang.
Agony
- 1985 berichten
Hoezo ? Ik vond de film absoluut niet te lang.
Het eerste deel was vreselijk goed. Prachtige zeer ontroerende scenes volgden elkaar op.
De fenomenale openingscene. De maatschappijkritiek die in de scene zit van zijn afscheidsfeest. Nicholson die niet weet waar hij het zoeken moet als zijn vrouw dood is.
Vanaf de reis vond ik het ietsje minder. Het werd een goede zwarte komedie, maar het miste wel wat van de scherpte en ontroering van het begin.
Het einde was dan wel weer heel erg goed.
3.5
jassonn
Na alle zeer positieve berichten hier voor viel de film toch wat tegen, ondanks de show van Nichelson. Ik vond dat er te weinig gebeurde, het bleef te veel bij het zelfde hangen. 3,5*
eerdekes
zeker een film die je moet gezien hebben
leuke humor
maar iets te sentimenteel naar het einde toe
maar bon
valt mee hoor
bonothecat
Viel zwaar tegen......op zich wel een interessant plot.....man komt tot ontdekking dat hij zijn hele leven in een rol zit, die die misschien niet wil. Maar voor de rest ........vrij saai. Einde wel ok....eindelijk echte emotie bij Schmidt. ......2,5
De hele film zit vol 'echte' emotie van Schmidt!
gandalf
Dit is 120 minuten lang puur genieten. Je leeft zo mee in het verhaal en er zit zoveel in, het is ook zo echt. Het einde is ook precies goed. Hier blijf ik nog wel even over nadenken. 4,5 sterren.
Esteban
Regisseur Alexander Payne bezorgt ons een uiterst aangename en opmerkelijk intense ervaring. Voor er nog maar enig besef aan te pas komt, ben je al volledig opgeslorpt in de perfect geschetste leefwereld van een ongelukkige, gepensioneerde weduwenaar. Met een opvallend rustige maar zeer verzekerde stijl heeft de 'saaiheid' die het leven van Warren Schmidt overheerst, z'n publiek reeds na enkele minuten in z'n greep. De beelden zijn zo traag maar intrigerend dat ze erin slagen je op emotioneel gebied en vrijwel genietend meegetrokken krijgen in de, nochtans, dagdagelijks handelingen. Met een bijzonder oog voor detail weet de regisseur, die trouwens 'Election' deed, de verhouding drama - humor perfect te doseren zodat het wel degelijk een licht drama blijft.
About Schmidt zou lang niet van dat hoge niveau zijn zonder een aanneembare Warren Schmidt. Nicholson, de talentenbrok, wist in z'n laatste twee prenten compleet verschillende personages neer te zetten zoals het excentrieke, sarcastische Oscar®winnende personage Melvin in 'As good as it Gets' en de aftakelende, gefocuste Jerry Black in het serieus onderschatte 'The Pledge'. Maar ook hier merk ik dat hij opnieuw in een totaal andere bocht wringt en met pure klasse gestalte weet te geven aan deze oude, voldoeningloze 'mislukkeling'. Bovendien kwam het geen moment in me op dat ik Nicholson voor m'n neus stond. Prachtig. Zet daarbij nog de dochter, Jeannie Schmidt, een doodgewone doorsnee vrouw wordt nuchter weergegeven door Hope Davis. Haar toekomstige man, leuk neergezet door Dermot Mulroney lijkt trouwens wel die jonge onschuldige maar ietwat klunzige sympathiekeling die je in elke familie tegenkomt. En de zelfverzekerde, luidruchtige, goedgeluimde en forsgebouwde 'tante' met haar hart van goud, weliswaar op de tong... Kathy Bates als complete tegenpool van Warren Schmidt, die dikwijls nog eens voor een verlossende komische noot zorgt.
Mede door de luchtige dialogen te confronteren met de filosofische gedachtegang van Schmidt, vooral weergegeven in de brieven naar z'n 'Foster-kind', is About Schmidt een niet te missen film die een sterk niveau haalt door de aanwezige 'chemistry' tussen de regisseur, de cast en de rest van de crew. It's all about Schmidt en zelfs de jongste tienerknaap zal dankzij het aanwezige talent die leefwereld begrijpen...
About Schmidt ****
eefske
Oke, mijn commentaar zal ietsje korter zijn dan dat van Esteban hierboven
Vond de film een mooi beeld schetsen van de situatie waar veel oude mensen in verkeren: hun partner komt te overlijden en ze vallen in een zwart gat. Ik betapte mezelf erop dat ik op sommige momenten enkele sarcastische opmerkingen van Nickelson miste. Ik had net " As good as it gets" gezien waarin hij zulke heerlijke sarcasstiche opmerkingeen maakt. Toen hij in about schmidt op de camping op bezoek ging bij zijn campingburen, miste ik van die sarcastische oprmerkingen. toch knap van NIckelson dat hij zulke totaal verschillende karakters geloofwaardig neer kan zetten! Volgende keer wel weer graag een film met waarin hij weer lekker sarcstich kan rondlopen! De fillm krijgt 3.5 sterreen van me.
RolfWolf
Ook voor mij liet deze mooie tragikomische film zien hoe veelzijdig en knap Jack Nicholson kan acteren.
Esteban
Wel Eefske, in Something's Gotta Give krijgen we een mengeling van Melvin én Schmidt. Misschien is die wel iets voor jou.
eefske
Ben idd al van plan om die te gaan kijken! Lijkt me zeker een leuke film!
Esteban
Maar lang niet het hoogstaande niveau van de twee voorgenoemden natuurlijk. Kan ook moeilijk in een Myers-komedie.
V
Briljante film vol emotie en humor. De brieven van Nicholson aan dat fostorkind (Mbuku of zoiets) zijn prachtig. Kahty Bates full frontal was echter bijzonder gewaagd (en gedurfd). 4.5*
Captain Pervert
Echt weer zo'n film waarin ik als kijker enorm geboeid raak, terwijl er op het scherm eigenlijk erorm weinig gebeurt.
De openingsscène is al geweldig, dat gezicht van Nicholson als hij naar de klok kijkt. Die man hoeft gewoon niets te doen, alleen maar te zitten en naar een klok te kijken, en ik lig al dubbel.
Wat een man.
4 sterren.
GFM
Het eerste deel was vreslijk goed. Prachtige zeer ontroerende scenes volgden elkaar op.
Het einde was dan wel weer heel erg goed.
Dit had ik ook, bij de reis werd het allemaal iets minder....maar voor mij blijft er genoeg over voor 4*.
Vooral de brieven aan Ndugu waren zeer geestig!!
Dustyfan
Wat een meesterlijke film is dit!
Het thema van een oudere man, net gepensioneerd en net weduwnaar geworden, die na 66 jaar ontdekt, dat hij eigenlijk heel eenzaam is. En uiteindelijk leert dat geluk zit in eenvoudige dingen, zoals een tekening van een zes-jarig jongetje.
Bijzonder indrukwekkend neergezet door Jack Nicholson, die boekdelen 'spreekt' met zijn gezichtsuitdrukkingen, zo briljant. Hij heeft duidelijk zijn ziel in deze rol gelegd.
Dit kan niet anders dan een 5* waard zijn.
Esteban
Hoe meer ik de film zie, hoe meer me opvalt hoe geniaal dit klein meesterwerkje wel is. Het werd dan ook tijd er een halfje bovenop te doen.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001

25th Hour
Misdaad / Drama, 2002
man vrouw relatiebruiloftchannel surfingmulletspiritual journeylife changingpioneer villagefamily gathering tragicomedytragicomedy