• 9.375.132 stemmen

Met onder meer: Jack Nicholson, Hope Davis en Kathy Bates

Releasedatum: 12 december 2002

Plot About Schmidt

"Schmidt Happens."

Het leven van Warren Schmidt verandert ingrijpend na de dood van zijn vrouw Helen, met wie hij 42 jaar getrouwd was. Wanneer hij met pensioen gaat, komt er bovendien een einde aan zijn job als adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Alsof dat nog niet genoeg is, staat zijn enige dochter Jeannie op het punt te trouwen met Randall. Warren besluit te gaan reizen en tegelijk op zoek te gaan naar zichzelf. Hij gaat ook op visite bij zijn dochter om zo de kloof tussen hen beiden te dichten. Tegelijkertijd probeert hij haar huwelijk tegen te houden, want hij vindt zijn toekomstige schoonzoon veel te min voor zijn oogappel.

Warren R. Schmidt

FisherKing

En terecht.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik heb de film blind gekocht, en heb daar zeker geen spijt van.

avatar van eerdekes

eerdekes

zonder meer erg grappig

avatar van Take One

Take One

Moeilijk te beoordelen. Er zaten erg mooie stukken in, maar had op sommige momenten toch ook wat moeite de aandacht erbij te houden. Nicholson speelt zoals vanouds geweldig. Ik zie echt een oude man op het scherm terwijl dat in Something Gotta Give totaal niet het geval is. Dat geeft maar weer eens aan met wat voor kaliber acteur je te maken hebt.

Wat ik erg waardeerde waren de kleine beeldgrapjes in de film zoals de vlieg die pontificaal op het voorruit kapot slaat terwijl Warren z'n depressie uit.

Samen met het ontroerende einde krijgt About Schmidt 3,5* van mij.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Lang getwijfeld alvorens deze film te kijken, maar na het lezen van de lovende kritieken toch maar gedaan.

Behoorlijke film met een uitstekende Jack Nicholson. Het probleem van de film is echter dat Alexander Payne maar zelden (met uitzondering van het eerste half uur) de juiste sfeer weet te vatten, de juiste snaar weet te raken.

Dit zorgt ervoor dat de film een beetje afglijdt en bij momenten zelfs wat voorspelbaar wordt. Maar gelukkig is er "good old Jack" om de meubelen te redden.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik vind de kleine details echt geweldig in deze film.

Tijdens de begravenis zie je een veewagen op de achtergrond die word schoongespoeld. De buurman van Davis die een berg vuilniszakken buiten heeft opgestapeld.

avatar van pikedre

pikedre

wat een acteur die Jack.. film was ook zeer vermakelijk *4

avatar van danuz

danuz

Zwaar onder de indruk... De eenzaamheid van Warren Schmidt is schitterend weergegeven. De lege landschappen met de diep grijze wolken zijn zo mooi en geven precies het gevoel van schmidt weer. Hij reist wat rond in zijn eentje en denkt over zijn leven. Vond het deel bij de familie thuis iets te komisch en deed af aan de sfeer . Vooral het eerste uur zat ik echt te denken over hoe ik later in me eentje zou leven...

De film zag er visueel super kil en weemoedig uit en de subtiele humor was geweldig.
Eenzame en vertederende film.
Eindelijk weer een film die me diep raakt! Zo hoort het.

avatar van Bananas

Bananas

Heerlijke details inderdaad! Voelbare eenzaamheid en met je neus op de feiten m.b.t tot ouders. Bij het woord tragiskomisch kan ik alleen nog maar aan deze verbeelding denken.

avatar van Coen

Coen

een fantastische film die voor een traan en een lach zorgt. Iets wat ik zelden zie, andere voorbeelden daarvan zijn big fish en forrest gump.

jack speelt weer de pannen van het dak.

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Ik heb deze film al een poosje op de plank liggen. Ik wilde graag peilen wat eigenlijk de must see films zijn met Jack Nicholson? Ik zat te denken aan one flew over the cuckoo's nest, the shining, the postman always rings twice en easy rider.

avatar van FisherKing

FisherKing

+ Chinatown, As good as it gets, A Few Good Men, The Pledge, Five Easy Pieces en Proffesione: Reporter. Eigenlijk heel veel films, zelfs het mierzoete Terms of Endearment.

gemaster

Aardige zwarte comedy die het allemaal net niet was. Het eenzaamheidsgevoel bekroop me niet helemaal, dus dat is wel een minpuntje. Pluspunt is natuurlijk de rol van Nicholson en enkele goede bijrollen(wat een heerlijke loser toch die vent waar de dochter mee trouwt). Voor de rest kan ik er redelijk kort over zijn: de moeite waard. 3,5 ster.

avatar van flipsen

flipsen

gemaster schreef:

Pluspunt is natuurlijk de rol van Nicholson

Ik vind het toch wel een beetje jammer dat Nicholson maar één soort personage (de grote boze wolf om het zo maar eens te zeggen) kan spelen. Hij is vrij beperkt verder.

Een geweldige loser inderdaad, met zijn investeringsplan en zijn waterbeddenverkoop.

gemaster

Haha, ja dat investeringsplan. Een paar jaar geleden was ik er bijna nog zelf ingetrapt, totdat ik eens keek naar de vorm waarin de structuur zou komen, die leek toch wel verdacht veel op een pyramide.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Vind zijn rollen in oa: Batman, Chinatown, The Witches of Eastwick, Anger Management, Easy Rider, One Flew over the Cuckoos Nest en The Shining toch allemaal totaal anders. Een van de beste acteurs ooit IMHO.

gemaster

Zekers. Ik denk dat flipsen nog een beetje met een recente film als 'As Good As It Gets' in zijn hoofd zit. Nicholsen heeft zeer diverse rollen gespeeld. Wat mij betreft verdient ie een plaatsje bij de grote, maar niet bij de állergrootsten(DeNiro, Pacino)

avatar van flipsen

flipsen

Nicholson wordt in al zijn films op een Jack Nicholson manier boos. Hij maakt altijd dezelfde soort grappen (over minderheden, over vrouwen, over een gelovig muts die aan de deur komt). Hij drukt in zijn rollen vaak mensen met de neus op de feiten door op een grappige manier, eerlijk tegen ze uit te vallen.

Nicholson heeft in een interview wel eens gezegd dat hij in al zijn rollen een deel van zichzelf stopt. Ik zie dat steeds wel terug en ik vind dat hij in al zijn films (of in ieder geval die ik gezien heb) wel ongeveer hetzelfde doet, ondanks dat het wel ander personages zijn die hij speelt.

Nicholson hoort wat mij betreft ook bij de allergrootsten, maar veelzijdig? Nee. Wat dat betreft kan hij niet op tegen Johny Depp of Brad Pitt.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Juweel van een film dit. Prachtige geschoten beelden een zeer sterk en overtuigend speelende Nicholsonm, goede bijrollen en een mooi kijkje in de cultuur van de amerikaanse "witte" middenklasse. Goede combinatie van drama, humor en roadmovie. Na de eerste maal gezien te hebben 4*

avatar van Bobby Peru

Bobby Peru

flipsen schreef:

Ik vind Pitt nu niet echt veelzijdig. Akkoord, je hebt "Meet Joe Black" enerzijds en "Snatch" anderzijds maar naar Jack Nicholson moet hij toch wel opkijken hoor. De films waarin die absoluut outstanding is, zijn haast niet bij te houden: The Last Detail, Five Easy Pieces, One Flew..., Easy Rider, Chinatown en andere Postman always rings twices,... Dat niveau zal Pitt, met alle respect, nooit behalen.

Om nog maar te zwijgen van de maatschappelijke waarde van vele van zijn films

Clueless Dork

Dat niveau zal Pitt, met alle respect, nooit behalen.

Lul toch niet zo slap uit je nek!

Clueless Dork schreef:

Lul toch niet zo slap uit je nek!

Lekker agressief hoor. Ik ben 't er ook mee eens. Pitt is een leuke acteur, maar Nicholson is uitmuntend. Pitt moet zich eerst eens bewijzen in een stevige diepe rol. Dan praten we verder.

Clueless Dork

Jullie zeggen al dat Pitt dat niveau nooit zal behalen. Hoezo verder praten?

Clueless Dork schreef:

Jullie zeggen al dat Pitt dat niveau nooit zal behalen. Hoezo verder praten?

Afgaande op de typjes die Pitt nu overwegend heeft neergezet zie ik weinig hoop. That's all.

Clueless Dork

Dus je bent het ook niet eens met Bobby Peru?

Ramon K

Ik ben het wel met Peru eens. Ik zie Pitt nog geen hele film redden (zoals N in Few Good Men) of een subtiel karakter neerzetten (N in Five Easy Pieces). Pitt blinkt uit in machorollen en typetjes (Fight Club, 12 Monkeys) maar in een echte menselijke rol (zoals in Legends of the Fall of Meet Joe Black) schiet ie m.i. te kort.

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Vanavond deze film herzien en mijn waardering is van 4 naar 5 * gestegen. Geweldige droogkomische doch tragische film met briljante dialogen en een fantastisch ingetogen acterende Jack Nicholson.

avatar van Phoenix

Phoenix

Tegenvaller. Had niet het gevoel naar een absoluut meesterwerk te kijken. Natuurlijk, Nicholson is geweldig en er zitten enkele leuke scènes in (waterbed, stropdas) maar toch niets wat we niet eerder gezien hebben. De personages zijn irritant maar ik vond ze niet grappig. Niet echt mijn soort komedie... Voor de rest is er natuurlijk niet veel mis met de film, gewoon degelijk. Maar het springt er niet bovenuit wat mij betreft. Nicholson lift de film naar een 3.

avatar van danuz

danuz

Heb je der wel bij stil gestaan dat het niet gewoon een komedie is? Maar ook gaat over een man die alleen komt te staan. Ik zag het in eerste instantie als een drama, over eenzaamheid. Nicholsons karakter was gewoon een droge man, en dat maakt de film grappig, maar had ook een serieuze chagrijnige man kunnen zijn.

Ik vind het een film over eenzaamheid en de gevolgen die het met zich meebrengt, een behoorlijk tragisch verhaal eigenlijk.

Maarja, ieder zo zijn interpretatie...

avatar van Chr.s

Chr.s

Je hebt komedies in alle soorten en maten. Deze film is nooit bedoeld om je met tranen in de ogen van het lachen over de grond te laten rollen. Het is gewoon een extra wat de film zo heerlijk maakt.

4,5* overigens.