Dunkirk (2017)
Gisteren om 01:15 uur op Sat 1
Vandaag om 02:10 uur op Sat 1
Plot Dunkirk
"Survival is Victory"
De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dunkirk (MusicMeter)
Gibson
French Soldier
Grenadier
naudski
Als je het mij vraagt is dit een briljante film, die niet via woord maar geluid en beeld een heel duidelijk beeld geeft van alle facetten van Operation Dynamo. Het individu is ondergeschikt aan het grotere plaatje.
De manier waarop de verschillende verhaallijnen, zee-lucht-land in elkaar samen smelten, is super goed gedaan.
Geen doorsnee oorlogsfilm dus, maar een compleet andere manier van vertellen in een niet chronologische volgorde en dat maakt het juist zo'n boeiende film.
....en zo lang is Tom dus niet in de lucht als je goed hebt opgelet
aaverkleij
Veel van verwacht, maar vond het uiteindelijk toch tegenvallen. Zeer weinig dialogen die opgevuld worden met op zich goede muziek, maar in een zodanige hoeveelheid dat het mij uiteindelijk behoorlijk ging scoren. Ieder keer hoop je dat er weer wat gezegd gaat worden, maar start uiteindelijk gewoon weer een nieuw stukje 'suspense music'. Kan mij voorstellen dat er mensen zijn die dit juist krachtig vinden, maar ik vond het juist afdoen door de overkill ervan.
Het aantal keren dat een schip vergaat en zijn bemanning weer in zee springt wordt op een gegeven moment bijna lachwekkend of in ieder geval wat eentonig. Ik sluit niet uit dat indertijd inderdaad het ene na het andere schip tot zinken werd gebracht, maar in de film wat mij betreft een beetje over de top.
De bedoeling van de flim, naar mijn idee de hopeloosheid en de wil om weg van het strand te komen vond ik, mede door het gebrek aan dialogen, niet tot zijn recht komen.
Al met al vond ik het een matige film waar volgens mij veel meer uit te halen was geweest.
naudski
Een compleet andere manier van vertellen in een niet chronologische volgorde en dat maakt het juist zo'n boeiende film. Maar wat maakt het nou echt zo interessant naudski?
Dan is Memento in dat geval een stuk boeiender.
Bij Memento was het een compleet omgekeerde chronologie die heel goed de verwarring van de korte termijn geheugen stoornis van de hoofdrolspeler weergeeft. Ook briljant.
Bij Dunkirk had het volgens mij een hele andere reden. Bijvoorbeeld dat vanuit het perspectief van het karakter van Tom Hardy, dat alles ok was met zijn maatje na diens landing op het water, terwijl vanuit het perspectief vanuit de boot de piloot juist aan het verdrinken was. Dat is dus interessant.
JacoBaco
naudski Ja zijn buddy lijkt te zwaaien op een manier van: ik ben oké. En zo vatte ik het ook op. Maar toch kan ik het daadwerkelijk boeiende er niet van inzien. Pas later krijgen we inderdaad te zien dat hij juist vast zat. Maar dat had er van mij meteen achteraan mogen komen. Dat je het pas 20 min later alsnog ziet terwijl ik al die tijd het idee had hij is oké. Tja.., voor mij geen meerwaarde dat ik daar 20 min op moest wachten. En dat geldt ook voor de andere kruisende scènes. Maar goed, sowieso erg prettig voor jou dat jij het wel geweldig vindt op deze manier. Alleen ik begrijp het niet zo goed.
Redlop
Helaas nogal eentonig, maar toch een dikke 3,5* voor het werk van landgenoot Hoyte van Hoytema. Een audiovisueel spektakel!
3 2 1 cut
Ik wilde hier eerst echt serieus op reageren dat je de film niet helemaal gesnapt hebt, maar toen ik even naar je user gegevens keek besefte ik dat ik deze Troll zou gaan voeden.
ohkino
Knappe film, er wordt voortdurend geschakeld tussen verschillende perspectieven en posities. Visueel zeer sterk en de soundtrack als een bindende factor. Film gaat m.i. meer over veerkracht en moed, dan de klassieke held.
Fauser
Al met al een goede film ( leuk is denk ik verkeerd woord ). Beeld en geluid boven gemiddeld goed. Vooral de vliegscenes mooi gemaakt en met extra compliment in de Spitfire cockpits met vergiffenis voor de historische incorrecties. Verhaallijn is dun maar er is ook niet veel meer van te maken. Wel knap in elkaar gezet door de niet chronologische verhaallijnen verteld vanuit 3 perspectieven.
Arri
Er zijn er opvallend veel in dit topic. Het trekt ook veel mensen aan die een account aanmaken om iets over deze film te zeggen en daarna niks meer te posten. Bijzonder.
Roger Thornhill
Een film die zó indrukwekkend is dat ik blij ben dat ik hem niet in IMAX gezien en vooral gehoord heb – goed mogelijk dat ik in dat geval de zaal uit was gelopen. (Grappig genoeg vermeldt de IMDb-trivia-pagina dat een groep van ongeveer dertig Duinkerken-veteranen bij de première aanwezig was; toen naar hun oordeel werd gevraagd zeiden ze dat de film de gebeurtenissen accuraat weergaf, "but that the soundtrack was louder than the actual bombardment, a comment that greatly amused director Christopher Nolan.") Strak hoe Nolan de film in medias res opent, maar ik vraag me af hoe het zou zijn geweest wanneer hij de film iets traditioneler was begonnen, dus met een introductie van de personages en hun respectieve achtergrondverhalen; dat is natuurlijk een veel clichématiger benadering, maar er is natuurlijk ook wel een réden waarom dat cliché zo vaak van stal wordt gehaald, namelijk omdat het zo goed werkt (volgens de theorie dat, hoe meer de kijker zich met een personage identificeert, hoe meer indruk datgene wat het personage overkomt op de kijker maakt). Maar goed, ik moet de film beoordelen op hoe hij nu staat, en dat is dus indrukwekkend, hoewel het me ook wel tegenvalt hoe snel hij achteraf bij mij is weggezakt.
Mondragon
Mooi gemaakt...en daar houd het mee op. Flinterdun verhaal en je weet al hoe het afloopt. Ook is het niet helemaal correct vergeleken met de waarheid. Personages boeien ook voor geen moment. Dus zeker wel een aanrader voor in de bios!
FillumGek
Flinterdun verhaal en je weet al hoe het afloopt.
Ajax&Filmfreak
Ik had me hier denk ik iets te veel van voorgesteld.
Ik miste veel verhaal en duitsers...
Een achterhoede gevecht tegen "de moffen" had ik helemaal niet misplaatst gevonden.
De schaal van 400.000 man op het strand en 335.000 daarvan die gered worden komt niet goed over vind ik. Het leken me eerder max 40.000 en 35.000 man gered met die paar bootjes.
Wel mooi gemaakt....
Kenzomovies
Sorry echt zwakke film , beste is de muziek.
Kan nooit aan hacksaw ridge.
Ajax&Filmfreak
Hoef je geen sorry voor te zeggen hoor wat mij betreft.
Kan nooit aan Hacksaw ridge wat?
horizons
. Alleen ik begrijp het niet zo goed.
Maar daarom ben jij weer één van die personen die alien: Covenant begrijpt.

Echt geen idee bij deze film. Bij trailers geen positieve vibe, de eerste recensie maakten positief nieuwsgierig, de reviews op mm laten veel negatief twijfelen.
Misschien komend weekend. Kan ik ook een mening geven.
Arri
Ik had me hier denk ik iets te veel van voorgesteld.
Ik miste veel verhaal en duitsers...
Nou, dan heeft de film het dus heel goed gedaan. Historisch gezien is het helemaal correct dat er nooit 400.000 man tegelijk op dat strand hebben gestaan, en het waren er per dag zo ongeveer 40.000.
Ajax&Filmfreak
Dat scheelt weer, maar in een bepaalde scene zegt 1 officier (dacht de hoge kolonel oid) tegen een andere officier dat er 400.000 man op het strand staat.
Zwolle84
Misschien kan hij gewoon niet zo goed tellen.
Flauw argument van diegene ook
Karst
Beetje saaie film eigenlijk. Het begint allemaal erg spannend en goed, waarbij ik de eerste tien minuten op het puntje van mij stoel zat. Daarna kakt wat mij betreft de boel behoorlijk in. Film valt meerdere malen in herhaling, de muziek begint op de zenuwen te werken, geen karakterontwikkeling om de boel interessant te houden, geen verhaal om de boel interessant te houden, het enige wat het geheel dragelijk houd is het visuele spektakel. Is er dan niets spannends te beleven na het eerste kwartier? Nee helaas, helemaal niets...
Nochtans blij dat ik de film in de bioscoop ben gaan zien aangezien deze daar het meest tot zijn recht komt, maar zeker niet voor herhaling vatbaar, in tegenstelling tot nagenoeg elke andere Nolan film...
Uit het script:
COMMANDER BOLTON
There will be four hundred thousand men
on this beach, sir.
Down below, Tommy takes this in. Every man for himself.
REAR ADMIRAL
We’ll just have to do our best.
Bolton straightens up.
Dus nee, niet op 1 moment 400.000 man op het strand. Ze wisten dat er, mocht er geen evacuatie plaatsvinden, 400.000 man op het strand zouden eindigen.
EDIT: Zie nu dat het zoals je beschrijft in de film zit. Is dus waarschijnlijk op de set besloten het anders te doen. In het script die te koop is in de winkels is het aangepast aan de filmversie.
Jan W.
Zelden zo'n slechte film gezien: na 20 minuten wilde ik de zaal al verlaten, maar helaas ik zat er middenin.
Er zat totaal geen drama in, de soldaten waren dingen alsof het tinnen soldaten waren. Het deed je emotioneel niks bij de zoveelste aanval met bommen. Het waren beelden met 90 minuten lang enorme herrie zonder ook maar een rustpunt, geen opbouw naar een climax. Het was typisch een film waar het geluid (lawaai) op een niveau de matige beelden zou moeten optrekken maar ook dat was een mislukking: kogel inslagen die meer leken op granaat inslagen. De acteerprestaties zover er al van acteren spraken was waren ver onder de maat evenals het scenario en de regie.
berry131
Deze quote is precies hoe ik deze film beleefd heb:
bjerik76
De film op het IMAX scherm gezien.
Door het grote scherm en geluid is de score wel hoger gevallen, dan dat ik hem op een klein scherm ( of later op dvd gezien zou hebben)
de muziek zorgde vaak voor kippenvel momenten.
ook de cast komt overtuigend over.
Ik was bang dat er veel Nederlandse ( BN-ers) figuranten aan mee zouden doen, vanwege de opname lokaties)
maar dat was gelukkig niet zo.
Dit zorgde voor zwartboek een enorm lage score voor mij, vanwege de halve GTST cast die erin verwerkt zat. ( ook al was dit een Nederlandse film)
mooie speelduur.

WOII-film 'Dunkirk' van Christopher Nolan verdwijnt binnenkort van Netflix