• 9.379.407 stemmen

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 20 juli 2017

Plot Dunkirk

"Survival is Victory"

De film vertelt het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Mja, nee. Helaas een tegenvaller.

Audiovisueel echt wel indrukwekkend. Vooral de scenes van de vliegtuigen. De kritiek op Zimmer is duidelijk onterecht, Aangezien audiovisueel het erg sterk uit de hoek komt. Het verhaal is flinterdun, en het ontbreken van een hoofdpersonage breekt op een gegeven moment op.

Gemiste kans. 3*.

avatar van Maarten0402

Maarten0402

Ben ook wel erg benieuwt naar deze film.

Toch zal ik misschien een van de weinigen zijn die niet heel veel heeft met Hans Zimmer. Snap niet helemaal die overdreven commotie rond hem. Voor mij een simpele rede: Hans Zimmer is technisch heel goed, maar weet het voor mij niet als individuele muziek te halen bij bijv. Ennio Morricone, Bernard Hernann, John Williams, Alan Silvestri en Angelo Badalamenti.

Reden hiervoor is gewoon dat ik die muziek zo goed vind dat ik het zelfs los van de film heel sterk vind en graag opzet. Hans Zimmer's muziek doet het voor mij alleen in de film zelf, en dan nog bij lange na niet op het niveau van bovengenoemde artiesten.

avatar van mipha

mipha

Wat een film! Ik heb geen nagels meer over, die constante spanning mede door het oplaaiende geluid was meer dan huiveringwekkend. Ik zat er helemaal in. Absolute aanrader wat mij betreft.

avatar van pierre18

pierre18

SmackItUp schreef:

Waar komt die duidelijkheid vandaan? Onterecht of niet, ik vind het zelfs nauwelijks bij de beelden passen.

avatar van pierre18

pierre18

Maarten0402 schreef:

Ben ook wel erg benieuwt naar deze film.

Vergeet John Barry niet

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

tbouwh schreef:

'Diepgang' is een moeilijke term, maar als je meent dat dat bij Inc. en Int. ontbreekt ben ik toch wel benieuwd wanneer een film voor jou diepgaand is...

Die twee films zijn i.m.o. echt veel meer dan puur visuele grandeur.

Beide films maken gebruik van een theorie die even lekker makkelijk, tussen neus en lip wordt uitgelegd.

Het is allemaal veel te makkelijk en het zijn voor mij zeker geen films om een tweede keer te kijken, omdat je het hele riedeltje al wel kent.

avatar van Erik Meijer

Erik Meijer

Ik vond het geen goeie film helaas het moet een film zijn over vroeger maar waarom laten ze dan op de achtergrond zo veel van nu zien zoals bv kranen uit de havens van nu dit vindt ik zeer slecht en is een inbreuk op de film dit vindt ik niet kunnen teveel in beeld dingen van nu terwel dit zo makelijk weg te filteren is

avatar van Richardus

Richardus

NYSe schreef:

Vanaf 16 augustus in het EYE!

Daar waag ik me dan even aan, al houd ik m'n hart vast bij zo'n blockbuster en ben al nie dol op oorlogsfilms. Maar met Nolan word ik toch wel nieuwsgierig, net als door de tegenstrijdige recensies, heerlijk.

avatar van Arri

Arri

Erik Meijer schreef:

Grappig, zoiets las ik ook al over andere gebouwen zoals woningen. Dit blijkt allemaal destijds aanwezig te zijn geweest. Wat zou je anders ook verwachten van een perfectionist.

Ik las op Twitter ook reacties dat het strand er te clean uit ziet. Mogelijk hebben mensen door de film Atonement (2007) een verkeerde verwachting gekregen. Als je oude foto's erop naslaat kan je zien dat Nolan sommige foto's bijna shot voor shot heeft nagemaakt. Veel was er aan het begin van Operation Dynamo niet op het strand, op duizenden wachtende soldaten na dan.

Dat men een verkeerde verwachting in het hoofd heeft hoeft niet te betekenen dat de filmmaker iets fout heeft gedaan en daarop de film moet worden afgerekend.

avatar van nachtschade

nachtschade

Geweldige film, met wat mij betreft perfecte muziek, niet voor mensen met claustrofobie!

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Arri schreef:

Deze scène (of eigenlijk shot) heb ik deze week ook eens teruggekeken. Schitterend voorbeeld hoe een regisseur iets kan invullen, want inderdaad, tussen de aankleding van beide films zit echt een enorm verschil.

avatar van Arri

Arri

Zeker een prachtig shot, heb de film er ook al een keer speciaal voor terug gekeken. Maar tussen mooie vulling op scherm en historisch correct zijn zit nogal een verschil.

avatar van wwelover

wwelover

Zeer bijzondere film weer van Christopher Nolan. Anders dan de meeste van zijn voorgangers. Vaak toch met een ingewikkeld script. Nu is het vooral visueel echt absurd mooi. Zeker in de bioscoop (IMAX) zelden zo'n impact gevoeld door een film. Alles lijkt te kloppen en is perfect getimed. Zeker in combinatie met wederom een briljante score van Hans Zimmer. En uiteindelijk vond ik het qua 'verhaal' ook gewoon prima, klein maar indrukwekkend. Tom Hardy is natuurlijk de ideale keus ook om zo'n rol te laten vertolken omdat hij prima met zijn ogen kan acteren. En Harry Styles was ook gewoon goed. En als hij er voor zorgt dat een ander publiek de film ook ziet is dat natuurlijk alleen maar top.

Zelden zo'n kippenvel gehad als bij het moment dat de burgerboten aankomen. Eigenlijk iets simpels, maar zo mooi gefilmd en met de muziek erbij.

avatar van The Oceanic Six

Na 3 dagen al ruim 200 stemmen. Dat komt ook niet zo vaak voor op MovieMeter.

avatar van Zandadder

Zandadder

wwelover schreef:

Dat vond ik een mindere scene.
Kippenvel kreeg ik van de weergaloze soundtrack en inslagen van de bommen. Zeker de eerste keer dat het strand bestookt werd. Dat geluid.. zo hoort het.

Ik denk dat ik komende week nog een keer naar de bios ga. Dan neem ik mijn vader mee.
Dit is blu-ray materiaal, maar voor het geluid moet je de film tenminste een keer in de bioscoop gezien hebben.

avatar van The Oceanic Six

Hoe Urk Hollywood verleidde

Interessant artikel, vooral hoeveel zwijgplicht er over alles was.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Haha, heerlijk luchtig artikel.

avatar van thuisteler

thuisteler

zware tegenvaller,.. hou ontzettend van dit genre,... maar vond het verhaal zeer mager, niet uitgediept,.. en zeker niet groots...

350.000 soldaten geevacueerd,,. met duizende kleine bootjes,.. Helaas 500 soldaten op het strand en 40 bootjes,.. tja..

[i]

De evacuatie wordt bemoeilijkt doordat ze zowel van het land, de zee en de lucht worden bestookt door de Duitsers. [/i]

avatar van thuisteler

thuisteler

avatar van IH88

IH88

Het waren Duitse U-boten hé. Onderzeeërs die gemaakt zijn om zo onopvallend mogelijk dichtbij de vijand te komen. En dat je deze niet ziet (een torpedo is het enige) vond ik juist een sterk punt.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

thuisteler schreef:

2 vliegtuigen en geen duitse boten gezien...Die moet echt naar de opticien...

Ik vind het opzich wel terechte kritiek. Binnen het oorlogsgenre vind ik dit ook niet echt een uitschieter of memorabele film. Maar echter ook weer niet superslecht. Je ziet wel dat Nolan een echte vakman en topregisseur is. Maar ik hou vooral van zijn films door de psychologische spelletjes en thrillerelementen. Dat was hier niet aan de orde (logisch ook natuurlijk). Wel een paar mooie scenes en goede geluidseffecten plus soundtrack.

avatar van patrick180479

patrick180479

Technisch is het een hele knappe film. Probleem voor mij was dat ik geen binding had met de personages.

avatar van tbouwh

tbouwh

Dr.Strangelove schreef:

Okee, dan zijn we het daar oneens Met name Inception is m.i. een film die op narratief vlak ingenieus en relatief complex in elkaar zit, en daarbij de (interpretatie van de) definitieve climax ook nog eens aan de kijker laat. Interstellar leunt (nog) meer op het (audio)visuele, maar over de natuurkunde achter de film kun je boeken volschrijven- beschouwend dan wel kritisch.

avatar van rep_robert

Erik Meijer schreef:

Ja, want havens en kranen zijn pas in 2010 uitgevonden. In de 1940 legde men boten aan op het strand en moest men in roeibootjes naar grote schepen varen die verderop in het water lagen. Wat een ontzettend gekke aanname doe je hier? Alles zit met een reden in de film en ook deze havens en kranen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nolan toont hier wel zijn pure vakmanschap. Vooral in een Imax bioscoop komt Dunkirk tot zijn recht, uiteraard is dit niet onlogisch, betreffende het format waarmee er gefilmd is. Geen mens zou voor deze film met minder genoegen moeten nemen. Ik was zelf nog niet in Pathé Arnhem geweest, dus speciaal voor Dunkirk even een dagje Arnhem gedaan.

Het geluid dendert vanaf seconde 1 door je hele lichaam heen en weet je eigenlijk door middel van het sublieme gebruik van geluidseffecten en de soundtrack vanaf minuut 1 tot de allerlaatste seconde in een stevige houdgreep te houden (was dit ook niet het enige moment dat er even geen soundtrack op de achtergrond te horen was?).

Het gebruik van praktische effecten draagt ook bij aan de geloofwaardigheid van de film, want het ziet er adembenemend uit. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het plot(doordat alles niet chronologisch verteld wordt), of de hoofdrolspelers. Het is zoals de oorlog is. Geen overmatig gebruik van dialogen, geen zoetsappigheid. Dit is een sterk punt van de film, maar tegelijkertijd snap ik de kritieken op dit punt ook wel.

Doordat er geen meeslepend verhaal in zit en de hoofdrolspelers vooral door middel van hun mimiek acteren is het wel lastig om echt een band te vormen. Soms zit je ook te kijken en te denken, wie is nou wie eigenlijk. Niet dat ik niet vanaf het begin tot eind op het puntje van mijn stoel zat, maar ik vraag me in mijn geval alleen af hoe groot de herzieningswaarde van de film uiteindelijk is.

Dunkirk is recht voor z'n raap, het vertelt een verhaal in de oorlog zoals het is. Zonder franjes en verdere opsmuk. Hierom wordt de film alom geprezen en daar ben ik het ook ontzettend mee eens. Maar om een film (keer op keer) te kunnen herzien heb ik denk ik wel meer nodig.

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

Een interessante ervaringsfilm. Ik kan me voorstellen dat iemand Dunkirk een waar meesterwerk zou vinden, maar ik kan me ook voorstellen dat iemand zich stierlijk zou vervelen. Dunkirk is een film die meer lijkt te draaien om je de sfeer van een situatie te laten proeven dan dat het je kennis wilt laten maken met de personages. De personen die je volgt krijgen weinig tot geen onderbouwing en er zitten verrassend weinig dialogen in de film. Dit vond ik enigszins een gemis omdat ik daardoor niet dat extra graad medeleven had, wat een interessant hoofdpersonage had kunnen wekken, maar ik was vooralsnog geboeid door de wijze het verhaal in beeld werd gebracht. Dunkirk zet je op de neus van de personages en je volgt alle stappen die zij tijdens deze ramp meemaken. Dit kon voor vele intense, sfeervolle scenes zorgen. Deze aparte focus maakt Dunkirk een type film die ik niet vaak heb gezien.

De scenes zijn indrukwekkend gefilmd, vlot aan elkaar gemonteerd, de acteurs zijn overtuigend en de film heeft een aparte soundtrack: regelmatig werd er door violen of tikkende klokken langzaam opgebouwd naar spannende momenten.

Het gebrek aan personage ontwikkeling is de film zijn grootste hinder. Ik had niet meer medeleven met een willekeurige soldaat, die een paar tellen in beeld was, dan dat ik had met het “hoofdpersonage” omdat er simpelweg geen ontwikkeling voor hem was. Verder vond ik de film op bepaalde punten lastig om te volgen. Omdat de personages zoveel op elkaar lijken had ik soms moeite met ze onderscheiden, waardoor ik niet bij iedere scene kon zeggen wat precies bij wie gebeurde. Misschien dat dit bij het herbekijken weggaat, maar voor de eerste zit kreeg ik niet alles mee.

Zeker de moeite waard om gezien te hebben. Een interessante ervaringsfilm die je op stapsgewijze manier laat beleven hoe het (hoogstwaarschijnlijk) zou zijn geweest om in deze ramp te zitten. Intense scenes die prachtig in beeld zijn gebracht, overtuigende acteerprestaties, sfeervolle soundtrack en sterke geluidsbewerking. Verhaal is echter broodmager omdat er weinig tot geen personageontwikkeling is.

avatar van jankiebold

jankiebold

echt slappe film hoor...wel mooi gemaakt maar je mist zooo de spanning...in de bios gezien maar je zag dat mensen gewoon in slaap vielen...gemiste kans

avatar van rep_robert

Weet niet wat voor lucht er in jouw bioscoop circuleert, dat er allerlei mensen in slaap vallen. Als ik iets niet dacht tijdens de film, is het wel dat je in slaap kan vallen. Al dat overdonderende geluid door de hele film heen....

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Nolan maakt een moderne versie van Pantserkreutzer Potemkin. Technisch perfectie indrukwekkende beeldmontage. Weinig woorden, veel swelltones en een kille koude Noordzee.

Unieke kijkervaring die helaas iets te afstandelijk is, waardoor ik niet echt overdonderd raakte. Kan me daarom ook de negatieve reacties goed voorstellen.

Wel met afstand zijn beste film. Twijfel tussen een 4 en een 4,5. Voor nu dat laatste omdat ik de originele aanpak waardeer.

avatar van gillette

gillette

Donderdagavond gezien in de Imax in Brussel.

Nolan heeft mij wederom niet teleurgesteld.

Prachtige film, misschien wel zijn beste..

En dan dat einde.. Echt prachtig.

avatar van TheManWithNoName

TheManWithNoName

Bespaar je tijd/geld. Saaiste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien. Onbegrijpelijk zeg.