• 9.374.720 stemmen

Met onder meer: John Travolta, Hugh Jackman en Halle Berry

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 13 september 2001

Plot Swordfish

"Log On. Hack In. Go Anywhere. Get Everything."

Toen de Drugs Enforcement Agency in 1986 de operatie "Swordfish" opdoekte, had de operatie 400 miljoen dollar opgeleverd. Dit bedrag, waar nog steeds niets mee gedaan is, is inmiddels opgelopen tot 9.5 miljard. Een anti-terroristen eenheid genaamd Black Cell wil het geld gebruiken in zijn strijd tegen internationaal terrorisme, maar het geld zit goed opgeborgen. De veroordeelde hacker Stanley Jobson wordt er bij gehaald om het geld te pakken te krijgen.

Gabriel Shear

Assistant Director Bill Joy

Axl Torvalds

avatar van m.matser

m.matser

Een film die het kijken absoluut waard is. Aanrader.

Wat mij erg beviel, de onverwacht wendingen in het verhaal, zelfs op het einde. Vaak zijn films te voorspelbaar, is bij Swordfish niet het geval. Sommige stukken van de film hadden iets verder uitgediept mogen worden. Een kwartiertje meer van deze film was geen straf geweest en dan waren de puntjes op de i gezet.

Dominic Sena wordt steeds beter. Hij mag van mij nog wel een paar films maken. De cast is deze keer ook oke.

4 punten deze keer.

avatar van juztin

juztin

zeker een goede film met een goed open einde vooral john travolta was weer eens erg goed.

avatar van Lola3

Lola3

goeie film maar sommige scenes waren wel overdreven, zoals de busscene. Soms deed de film mij iets denken aan Bad Boys 2, maar de dialogen waren hier beter. Mooi acteerwerk van John Trvavolta en

van Jackman, Hally Berry iets minder maar dat is denk ik omdat ze zoiezo niet mijn favoriete actrice is. Verder een leuk verhaal.

JJ_D

Echte actie-thriller om duimen en vingers van af te likken. Sterke laag suspense, behalve de overbodige vaderliefde (een bijgesleurd elementje) en de ridicule hacker-stuff, een geslaagde film. Puike acteerprestaties en visueel sterke beelden zijn duidelijk de grootste pluspunten; maar wat maakt deze film dan zo bijzonder? Het geheim zit hem in een verrasend script en onverwacht sterke dialogen, met vooral een magnifieke proloog die cinematografisch ook sterk op zijn beide benen staat. Travolta brengt z'n monoloog met de nodige verve, zijn karakter diept hij quasi eindeloos uit. Trouwens, van een Travolta als actieheld trok ik echt grote ogen.

The One Ring schreef:
Hoe kun je het einde overigens onverwacht noemen? Na dat stukje van Tavolta in het begin over Dog Day Afternoon, denk je toch niet werkelijk dat de makers het anders laten aflopen.

Doen ze het dan niet anders? Het einde moet heel persoonlijk ervaren worden en doorheen de film creëert het scenario eindeloze mogelijkheden om Gabriel zowel te veroordelen als te respecteren. Het blijft een mystiek personage, wie is die classy terrorist eigenlijk? Op het eerste zicht gaat, op het einde, de bad-guy vrijuit. Of is Gabriel dan de good-guy? Rationeel gezien niet, hij is een "terrorist", maar wel één van een rare soort: Een terrorist die andere terroristen 'naait'. Maar de American-dream dialogen werken erg aanstekelijk. Of zijn ze juist niet American-dream? Een heleboel vragen waarmee je blijft zitten, maar die je erg gemakkelijk zelf kunt invullen. Als je niet te leeg bent om er even over na te denken (wat ik je NIET wil verwijten One Ring!), hou je na een prettige film nog wat interessante stof tot nadenken over.

Goeie film, boeiend en visueel sterk. Zelfs bij herzage hield ik er nog een heerlijk gevoel aan over.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Een erg intelligente film waarin John Travolta eindelijk weer top speelt.

avatar van snakevega

snakevega

Kan er mij eens iemand deze film, in geuren en kleuren uitleggen?
Want ik snap hem helemaal niet.
Hoe komt het dat travolta en halle barry nog leven?
Wat was dat lijk van travolta achter de wijnberging?
Waarom zijn halle barry en travolta te samen op een boot?

alvast bedankt

JJ_D

In het vervolg even spoilers toevoegen, ok?

snakevega schreef:
Hoe komt het dat travolta en halle barry nog leven?

Bij de scène waar Travolta van de bus naar de helikopter loopt zie je duidelijk hoe hij achter de helikopter verdwijnt (hij zit er dus niet in!), en in een wazige flashback in het sanatorium ziet de hoofdpersoon iemand het trapje afdalen (Travolta dus).
Wat Barry betreft moet ik bekennen dat ik het zelf ook even kwijt ben. Denk dat de verklaring gewoon is: "What the eye sees, the mind believes." Misleiding!

Wat was dat lijk van travolta achter de wijnberging?

Dat was het lijk van de Israëlische veiligheidsagent waarvan sprake in het sanatorium. Gabriel, de crimineel, had die persoon laten ombrengen en gaf zich in feite uit voor de desbetreffende agent.

Waarom zijn halle barry en travolta te samen op een boot?

Omdat ze het beiden overleeft hadden, zo simpel is het. Ze werken samen, en Barry werkte helemaal niet voor de anti-drugs-agency of whatever.

alvast bedankt

Graag gedaan.

avatar van Siemen

Siemen

Heerlijke actiethriller die geweldig in elkaar zit. Prachtrollen voor Halle Berry en John Travolta, al probeert deze laatste altijd wel héél erg stoer over te komen. Ook mooi om te zien dat het terrorismevraagstuk in deze film uit 2001 al zo'n prominente plaats inneemt.

avatar van bartsch

bartsch

Axl Torvalds

Het was wel bij vlagen lastig te volgen, maar het was origineel. Dat vind ik ook wel wat waard.

avatar van 606

super actie een een sublieme rol van badguy travolta wat hij erg goed doet.

die scene met de auto en een schietende travolta is erg cool.

4,5 ster

avatar van Waku

Waku

Swordfish knalt letterlijk en figuurlijk van het scherm al aan het begin. De toon is al snel gezet.

De fikm is hard, snel en de gerenomeerde cast staat garant voor een kassucces.

Swordfish is gewoon een heerlijke actieknaller.

Voor elke actie liefhebber een must see..

Waku schreef:

... en de gerenomeerde cast staat garant voor een kassucces.

Dat was het toch niet?

avatar van thunderball

thunderball

nee, zou in America uitkomen in september en toen gebeurde de aanslagen op de Twin towers en de release werd toen uitgesteld, maar uiteindelijk had niemand er na echt nog zin in deze film. Dus een behoorlijke flop!

thunderball schreef:

Dus een behoorlijke flop!

Ik dacht al zoiets... Film is waarschijnlijk ook gewoon te moeilijk voor de doorsnee Amerikaan.

Vermakelijk onzin.

Maar even de thread doorlopend, wat doet deze film me aan The Island denken. Twee films waar maar één ding centraal lijkt te staan. Eigenlijk twee. Combinatie van internet en filmforum zeker ?

Anyway, film begint met een leuke monoloog en een erg knappe actiescene. Daarna laat het een beetje los en krijgen we vooral een doorsnee, wat opgehipte actiefilm met vooral een erg lauwe soundtrack. Ook een paar mislukte scenes hier en daar (de hacker die z'n werk doet). Gelukkig wordt het op het einde weer wat leuker.

Verder weinig woorden aan vuil te maken. Simpel actiefilmpje dat (gelukkig, want nefast) niet te lang duurt en aardig entertaint.

Kleine 3*

avatar van IcU

IcU

Leuke film met strakke actie. Verveelt geen moment en duurt niet te lang. Heeft een leuke cast en een leuk verhaal. Gewoon een keer kijken. 3,5*

avatar van wallywalrus

wallywalrus

een goeie actiefilm.

een goed verhaal

goede cast

een aanrader

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Matige actiefilm, die enigzins door de acteurs gered word, zou het soms met de regiseur te maken hebben, die ook al een matige remake maakte van "gone in sixty seconds. 2*

avatar van Tieske

Tieske

Is dat zo ja? Hoe komt hij dan aan precies hetzelfde uiterlijk? Ik dacht dat het pop was ofzo, die hij te zijner tijd kon gebruiken om misleiding te veroorzaken.

Goeie film trouwens, leuk verhaal. Minpunt was het emotionele gezever met zijn dochtertje. 3 of 3,5 ster.

avatar van Brecht27

Brecht27

Schitterende film!!! Een van mijn favorieten!!!

avatar van RichardVeld

RichardVeld

Ik vond het niks, teveel gaten in deze film. Het is ongeloofwaardig hoe Travolta aan het einde wegkomt..Gebouw is overspoeld met agenten en hij loopt er gewoon tussendoor? De helikopter wordt neergehaald en waar stort dat ding neer? De computeranimatie is zwaar beneden peil, het is pijnlijk om te zien hoe slecht het eruit ziet als de helikopter met de bus door de stad vliegt..De dialogen vond ik DRAMATISCH slecht..Zeker die in de bus tussen hacker en Travolta...De hacker is constant de aangever voor Travolta om semi intellectuele shit te spuwen, erg 1-dimensionaal dus. De achtervolgingscene sloeg HELEMAAL nergens op, check Ronin om te zien hoe een goede achtervolgingscene eruit ziet die wel geloofwaardig is..Waarom stapten ze eigenlijk in die auto??? Het hacken was ook ongeloofwaardig..Het enige verassende aan de film was het karakter van Halle Berry...Daar trapte ik ook in..

Verder was de film zwaar beneden peil...De film leek overigens best aardig op weg, na drie kwartier zakt de film ineens naar een bedroevend nivo..Zonde..

avatar van Barcel

Barcel

Wat een stomme film! Slechte dialogen, waardeloze scené en geen goeie grappen.. Ik geef hem een drie (1,5) maar John Travolta heeft wel goed geacteerd, en dat verdient de film een half puntje bij dus 2,0*.

avatar van hedkandi1

hedkandi1

Goeie film met een goed verhaal.

avatar van kleez

kleez

ik kan m zo niet eens meer helemaal herineren weet

wel dat t een erg goede film was!! Dinsdag a.s. maar

ff kijken dan!!

avatar van JDS

JDS

Vrij goede film met interessante plotwendingen (al zijn het er wel iets te veel). Travolta komt ijzingwekkend koel over en deze rol lijkt voor hem geschreven te zijn! Ook Jackman zet n leuke acteerprestatie neer. Het eind is best leuk gevonden (in ieder geval wel origineel). Film zit gewoon goed in elkaar: 3.5 sterren

avatar van Marcellus

Marcellus

Lola3 schreef:

Bad boys 2 (2003)

opzich wel goede film, wel wat gaten met die neerstortende chopper inderdaad
verder snap ik nog steeds niet hoe hally berry wegkomt?

voor nu, 3,5*

avatar van Schuco

Schuco

Marcellus schreef:

Bad boys 2 (2003)

opzich wel goede film, wel wat gaten met die neerstortende chopper inderdaad
verder snap ik nog steeds niet hoe hally berry wegkomt?

voor nu, 3,5*

What the eyes see and what the ears hear, is what the mind believes

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Goede film, met een leuk verhaal en lekkere actie. Toch viel het een klein beetje tegen (er mist wat aan de film, hij is niet af, maar ik weet niet waarom).

avatar van banmaarten

banmaarten

Niet al te best, deze film...... Een ongeloofwaardig verhaal (één of andere geheime overheidsdienst die geld van banken jat om terreur te bestrijden??? Yeah right!) met middelmatige acteerprestaties van normaal gesproken redelijk goede acteurs....

En dan die scene op het vliegveld: twee knakkers die die Fin zonder problemen eventjes afmaken (geen copper in de buurt natuurlijk en nergens een camera, terwijl iets verderop in de film blijkt dat wel overal camera's hangen)...

En dan die Jackman als hacker.... Een beetje op laptops rammen en hij regelt even 8 miljard naar één of andere rekening.... Dat komt gewoon niet over.

Al met al is de film best wel aan te zien, maar helaas is er van kwaliteit geen sprake. Het verhaal was simpelweg te slap.... En sowieso te Amerikaans!

avatar van metaledje

metaledje

ik snap dat kloon gedoe alleen niet, hoe heeft ie dat nou gedaan met zijn 3 lookalike's?