Genre: Actie / Misdaad
Releasedatum: 13 september 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Morgen om 23:05 uur op Veronica
Morgen om 23:05 uur op Veronica/Disney Jr.
Zaterdag om 22:35 uur op SBS9
Plot Swordfish
"Log On. Hack In. Go Anywhere. Get Everything."
Toen de Drugs Enforcement Agency in 1986 de operatie "Swordfish" opdoekte, had de operatie 400 miljoen dollar opgeleverd. Dit bedrag, waar nog steeds niets mee gedaan is, is inmiddels opgelopen tot 9.5 miljard. Een anti-terroristen eenheid genaamd Black Cell wil het geld gebruiken in zijn strijd tegen internationaal terrorisme, maar het geld zit goed opgeborgen. De veroordeelde hacker Stanley Jobson wordt er bij gehaald om het geld te pakken te krijgen.
Gabriel Shear
Melissa
Club Kid
Assistant Director Bill Joy
Axl Torvalds
Deze film viel me vies tegen. Ik had beter verwacht, gezien het relatief hoge gemiddelde op deze site.
Het verhaal is erg matig. Driekwart van de film gaat over het hacken van computers. En dat ziet er superstom uit en zoals we al oneindig vaak gezien hebben. Okay, het was origineel dat de hacker een pijpbeurt kreeg toen 'ie in 60 seconden de computer van Defensie moest kraken. Hoe verzinnen ze het!
Het zijn dergelijke triviale zaken die ik van deze film zal onthouden: de 2 flesjes en een blikje Heineken in de koelkast; de borsten van Halle Barry en de realistische ontploffing aan het begin van de film.
Het begin en het einde van de film waren redelijk interessant, maar verder was het diep triest. Pluspunt is de strakke vormgeving.
Beter dan ik had verwacht. Travolta vond ik hierin erg goed spelen. Ook de openingsscene van hem was echt geweldig. De actiescene daarna was ook erg mooi. Het verhaal was goed en het had een cool einde. 4*
Yak
Een op momenten erg vermakelijk hersenloos verhikel, maar op zo'n driekwart werd het met allemaal echt wat te absurd en vergezocht. En dan dat einde. Ik zal maar niet zeggen van welke film dit is gebietst uit angst voor spoilers, maar als beide films hebt gezien weet je 't gelijk.
Iets anders: waren die namen nou bewust gekozen als verbasteringen van 'bekende' namen in de computerwereld? Axl Torvalds - Linus Torvalds. Stanley Jobson - Steve Jobs.
Maar oke, 2,5* dus.
Vermakelijk onzin.
Maar even de thread doorlopend, wat doet deze film me aan The Island denken. Twee films waar maar één ding centraal lijkt te staan. Eigenlijk twee. Combinatie van internet en filmforum zeker ?
Anyway, film begint met een leuke monoloog en een erg knappe actiescene. Daarna laat het een beetje los en krijgen we vooral een doorsnee, wat opgehipte actiefilm met vooral een erg lauwe soundtrack. Ook een paar mislukte scenes hier en daar (de hacker die z'n werk doet). Gelukkig wordt het op het einde weer wat leuker.
Verder weinig woorden aan vuil te maken. Simpel actiefilmpje dat (gelukkig, want nefast) niet te lang duurt en aardig entertaint.
Kleine 3*
Matchostomos
Evenals in 'Gone in Sixty Seconds' leunt de stijl van Sena weer bijzonder dicht aan tegen die van de heer Bay. Toch plaatst de adept zich bijna moeiteloos boven de meester (en gelieve dit niet positief op te nemen...
), door zijn prent een hippe hightechstijl aan te meten.
Relativering is echter op zijn plaats, want 'Swordfish' is bij momenten stijlvol, maar evenzeer ongeloofwaardig en oversensationeel. De pseudo-cinefiele referenties, de blote borsten van Halle Berry en de onopvallende aanwezigheid van Paul Oakenfold voegen vervolgens weinig toe, en maken van 'Swordfish' al bij al een lichte ontgoocheling.
Geen geweldige film maar Halle Berry maakt deze film toch nog tot een voldoende. Het begin van de film begint zeer hoopvol maar langzamerhand zakt de film ver weg. Het einde was dan wel weer wat verrassend. Er zitten een paar aardige scenes in (o.a. een half blote Halle Berry) maar het is geen top film.
Ik vond het een zeer behoorlijke actie thriller maar het was niet een echte topper. Daarvoor vond ik het verhaal soms te rommelig en waren sommige zaken wat ongeloofwaardig. Denk aan het einde met de iets te overdreven actiemomenten. En het zat er soms wel heel dik bovenop dat bepaalde scene's computergeanimeerd waren.
Maar verder een prima film met een combo van een aardig verhaal (wel soms vergezocht) en actie op zijn tijd. Travolta vind ik altijd wel sterk, die was ook nu oke. Hackman zette ook een goede rol neer. Alleen Halle Berry.....buiten het feit dat de film een topless scene met haar had (zag er goed uit hehe) vind ik haar altijd maar een matige actrice die een beetje geforceerd nep overkomt met haar acteren. Niet mijn type....
Maar de film was ieder geval vermakelijk. 90 minuten was ook lang genoeg.
maxcomthrilla
Leuke verrassing!
Een geniale openingsscene waarin niet alleen maar naar het medium film gelinkt wordt maar waar vakkundig een prachtige actiescene uiteen wordt gezet! John Travolta kon ik hier goed pruimen als gewetensloze crimineel, terwijl Halle Berry lekker onpeilbaar voor de dag kwam. Verder lekker felle kleuren en geen onaardige muziek om naar te luisteren in een constant vermakelijk actiespektakel. 3,5*
Karl van H.
Gigántisch over de top; eigenlijk gaat Swordfish natuurlijk helemaal nergens over, maar flitsend, snel en hip is 't allemaal wel. De scène waarin Jackman een supercomputer hackt is een beetje sneu, net als die ongelooflijke 'andere wereld' van Travolta, en de muziek is meermaals op het randje, maar wat zit ik nou helemaal te zeiken? Verstand op nul en tussen de explosies door loeren naar de voorgevel van Halle Berry, dát is Swordfish, en dat doet 't naar behoren.
En Fins is inderdaad geen middelbare-school-Duits, goddomme.
sinterklaas
Viel wel een klein beetje tegen. Swordfish lijkt wel goed op gang te komen maar naderhand word de film zo traag als stroop en blijft het op vele plaatsen hangen. Wat me nog wel kon bekoren waren de rollen van Hugh Jackman, Travolta en Berry. En ook van Vinnie Jones als bad-guy. Ook lijkt het bij die geweldige shoot-out en achtervolging weer wat vaart in te komen, maar dan niet veel later stort de film weer in elkaar. Ook die busscene aan die helicopter zag er weer lekker maf uit.
Film levert daarnaast ook wel wat mooie technologische plaatjes op maar over het algemeen komt er gewoon weinig vaart in. En als er vaart inkomt dan staat het naderhand ook weer stil
Helaas een beetje een wisselvallige film.
jumpstylemovie
Ik vond het een nogal matige film. Het verhaal gaat nergens heen en ik heb ook niet vaak kunnen genieten. Het acteerwerk is opzich oké. Het einde snapte ik niet helemaal. Maar het speelduur is niet al te lang dus ik kon hem nog wel uitzitten.
Sportingerke
De uitgebreide sterrencast slaagt er niet in Swordfish naar een hoger niveau te tillen dan een 13-in-een-dozijn-actiefilmpje.
John Travolta zie ik niet graag acteren, en Halle Berry kan niet echt acteren (al maakt die ene scène wel een beetje goed
Don Cheadle doet het wel erg goed, maar hij komt te weinig aan bod.
Jackman als hacker vind ik weinig geloofwaardig.
Voorts bevat de film enkele scènes waarmee de makers hopen goedkoop te scoren (boobshot van Halle Berry (wel leuk, maar helemaal niet functioneel), hacken onder blowjob- of ophangingsdruk).
Het verhaaltje is nogal matig en het einde doet me teveel denken aan de Manfred-Frank-dubbelganger-verhaallijn uit de Belgische soap Thuis waar ik in een ver verleden naar keek of aan de Baantjeraflevering met de voetbaltweeling. Leuk dat het eens geen standaard einde is, maar o zo slecht uitgewerkt.
Zeer mager beestje...
PS: De bank die van 400 miljoen in 15 jaar tijd 9.5 miljard kan maken mag me ook steeds eens contacteren...
Fox McCloud
Erg leuk tussendoortje.
Een lekker standaard actiefilmpje. Niets memorabels of gedenkwaardigs, gewoon verstand op nul en kijken maar. Het onderwerp wist me wel aan te spreken. Swordfish zit vol actie, vaak over the top, wat het toch al bizarre verhaal des te meer kleur geeft. De film bevat een hoog tempo, een lekkere techno soundtrack en een goede cast. En meer verwachtte ik ook eigenlijk niet. Goede scenes worden afgewisseld met mindere scenes, maar nergens wordt het daadwerkelijk saai, die blowjobscene vond ik trouwens wel goed gevonden.
Vermakelijk.
chameau 1
daar sluit ik me bij aan
heb hem net gekeken goed acteerwerk en een verbazingwekkend einde
Lennert
Goedkoop vermaak met een leuke cast. Ik doel hiermee niet op Berry, die ik eigenlijk vrijwel altijd zeer matig vind, maar voornamelijk op de immer sympathieke Jackman en een erg grappige Travolta. Verder lijdt de film toch wel aan een makkelijk script, voorspelbare (maar wel goede) actie en vooral veel hippe computer-montage. Geen probleem, maar ook niets meer dan dat.
Vinokourov
Hacken en actie, ik vind het maar een suffe combinatie, zeker als het plot niet veel bijzonders is. Bad guy John Travolta en een driftig op een toetsenbord rammende Hugh Jackman maken nog het beste van Swordfish, maar Hale Berry laat zichzelf weer es van haar matigste kant zien met als dieptepunt een uiterst onnodige bloot-scene. De actiescenes waren nog wel lollig om te zien, maar daar houdt het wel bij op.
Erg leuke en vlotte actiefilm dit.
Het begin van de film is ijzersterk met een geweldige actiescène. De rest van de film kent een hoog en vermakelijk tempo, is niet altijd even goed, maar wel erg leuk om te volgen, mede door de acteurs en het aardige verhaal, al is het soms wat vergezocht.
Hugh Jackman doet het goed als de computerhacker, evenals John Travolta die een lekkere klootzak neerzet. Halle Berry vind ik geen topactrice, maar oh wat ziet ze er toch lekker uit in deze film. Verder kent de film een aantal aardige plotwendingen en een paar goede scènes. Zo goed als de openingsscène wordt het helaas niet meer, maar bijvoorbeeld de blowjobscène is ook erg vermakelijk.
Een film die tussen de drie en de drieënhalve ster inzit, maar toch net het voordeel van de twijfel krijgt.
Bruckheimer & Bay.
Dit actiewerk uit de koker van Sena is er eentje om het verstand bij op nul te zetten. Flitsend gefilmd, voorzien van een vermakelijke cast en een hoop explosies. Lekker weghappend dankzij een hoog tempo, een dosis spanning en goed in beeld gebrachte actiescènes.
De regisseur zou na een steengoed debuut, een aardige opvolger en dit puike derde werkje helaas verzanden in minder ‘eigener’ filmwerkjes. Hier wordt nog duidelijk de lijn van Bruckheimer en Bay gevolgd, met een snufje Scott.
Goed.
Insignificance
Frisse en vlotte actie nonsens met een vette slow motion boem in het begin. Film ziet er sowieso behoorlijk gelikt uit en laveert tussen sexy, lomp en luid. Jackman is niet zo opvallend, maar Travolta is geknipt voor dit soort arrogante rolletjes. Beetje pedant lullen en helemaal los gaan tijdens een opgeblazen achtervolging. Verhaaltje zal me verder een worst zijn, maar het is wel jammer dat er ergens nog een verklarend flashbackje opduikt.
Sergio Leone
Leeg.
Ondanks een veelbelovende openingsscène blijkt Swordfish niet meer dan een doorsnee actiefilmpje vol explosies en zonder ziel.
Op de eerste vijf minuten na zit er geen gedenkwaardige scène in en is alles een maat voor niets. De enkele subplotjes hebben geen enkel nut.
Ook het twistje op het einde zie je mijlenver aankomen.
Het acteerwerk is vrij belabberd. Hugh Jackman is totaal miscast als hacker, John Travolta met zijn lelijke kop en vreselijke manier van praten is nog net te pruimen als foute en arrogante zak en Halle Berry is enkel gecast om wat tieten in beeld te brengen, maar daar geen klachten over.
Cinematografisch oogt Swordfish nog wel redelijk. De kleuren zijn best mooi en ondanks het hippe gedoe had het nog erger kunnen zijn. De explosies zelf zijn aardig in beeld gebracht.
Muzikaal heeft het me wel nooit kunnen bekoren.
Hey Blondie!
Het begon redelijk serieus deze film, en ik vond Travolta magnifiek. Maar dan: Travolta zit met Jackman in een blitse sportwagen en zegt: 'We've got a tail.'
De scene die dan volgt kan er bij mij niet in. Als dan ook nog Travolta's prachtige kapsel volledig in model blijft terwijl hij met een machinegeweer de rambo uithangt lig ik dubbel van het lachen op de grond. Geweldig was dat. Voor zoiets moois alleen al geef ik een film 4 sterren. Dat ik hem vervolgens daarna niet verder meer kan kijken omdat ik de film niet meer serieus kan nemen, maakt me niet uit. Wat een gaaf moment!
Glennekeeeee
leuke doorsnee actiefilm die me destijds (als puber) wel beter leek te zijn. Maarja als puber een bombastische actiefilm, een hoge vaart en enkele leuke kiekjes van Halle Berry kunnen zien tilt een film al snel omhoog. Toch weet jaren na datum de film nog redelijk te overtuigen. Het technologische aspect word al wat beter en toffer uitgewerkt dan in de 90's en hoewel de actie talrijk aanwezig is ligt er ook wel wat nadruk op de personage's waar spijtig genoeg in de tweede helft nogal veel van blijft openliggen. De film heeft ook enkele leuke twists al kan je eigenlijk al vanaf de eerste seconde het einde voorspellen. De cast doet het degelijk maar ook niets meer. Jackman kon nog niet wat hij nu kan, Berry speelde een beetje de voorloper op haar Bondgirl en Travolta speelde soms iets over the top al paste dat op zich nog wel binnen de sfeer van de film. De actie is top als je van domme bombastische actie houd en daar had ik gisteren wel zin in dus dat viel mee. De finale is, zoals gezegd, wat voorspelbaar maar op zich bederft dat de pret niet van de rest
Swordfish is geen topper maar is wel degelijk in alles: cast, actie, verhaal, twists, setting etc. Een beetje voorspelbaar maar wel leuk tijdvermaak.
dvdfreak123
Toch wel een zeer vermakelijke film deze swordfish. Weet vanaf het begin tot het einde te boeien. Cast deed het goed, alleen Jackman vond ik beetje tegenvallen in zijn rol. Rol paste niet zo voor hem vond ik. Leuke actiescenes hier en daar. Plottwist op het einde was ook wel goed, maar bevat ook natuurlijk vele clichés die het dan weer wat minder maken. 7/10
IH88
“Don't confuse kindness with weakness.”
Spectaculaire opening en John Travolta die weer de flamboyante en charismatische bad guy mag uithangen, dat blijft hangen na het zien van Swordfish. En Halle Berry uiteraard, met haar twee sterke visuele aandachtspunten. Swordfish is voor de rest belachelijk, luidruchtig, actierijk en soms zeer over the top, maar vermakelijk is de film zeker. Met spectaculaire actiescènes en een aardige twist op het laatst.
SmackItUp
Lauw verhaaltje, maar krachtige en vlotte actiescènes. En dat is waar het hier om draait. Geen rare zijplotjes maar plat vermaak. En die beginscène is echt weergaloos. Dat niveau haalt de rest van de film niet, dus dat was dan nog een kleine teleurstelling.
TMP
Flauwe actiefilm met een bijzonder slap plot. De film begint spectaculair, maar vervolgens blijft een fatsoenlijke uitwerking van het verhaal achterwege. Er worden hier en daar wel wat aanzetjes gegeven, maar een boeiend en goed uitgewerkt verhaal zit er niet in. De actiescènes maken overigens ook niet veel indruk. De sterrencast (Jackman, Travolta, Berry, Cheadle) speelt weinig overtuigend en niemand weet een boeiende rol neer te zetten. Het valt nog mee dat de film niet al te lang duurt en nog redelijk vlot wegkijkt, maar dat is het dan ook wel.
Roger Thornhill
Een aardig maar niet opzienbarend plot, maar tjongejonge wat heb ik inmiddels genoeg van Travolta als schurk in strak pak met gesoigneerde coupe en overmatig zelfvertrouwen, hij moet dit soort rollen nu toch wel in z'n slááp kunnen spelen. Of was dit in 2001 nog fris? Hoe dan ook, van de eerste keer dat ik deze film zag herinnerde ik me nog maar twee dingen, namelijk ten eerste dat ik er niet veel aan vond en ten tweede die ene onverwachte scène met Halle Berry. Bij herziening kan de film me nog steeds niet boeien, hoewel die explosie op straat wel indrukwekkend is en Don Cheadle altijd betrouwbaar. Maar Hugh Jackman is hier (nog) te licht als acteur èn als personage om echt mee mee te kunnen leven, en daardoor kan het me uiteindelijk toch weinig schelen wat er allemaal gebeurt, vliegende bussen of niet. Weer zo'n film die van de ene kringloopwinkel naar de andere verhuist met als tussenstop een middagje in mijn DVD-speler.
Filmkriebel
Hoe hack je een computer van Defensie in één minuut terwijl je gepijpt wordt (door een vrouw gelukkig!) en er een pistool op je kop gericht wordt? Dit maak je o.a. mee in de blitse actiefilm Swordfish. Dit is een herziening waar ik erg veel zin in had, daar ik de DVD in de kast heb staan en bovendien goede herinneringen aan deze film overhou. En ja, weer van begin tot einde laten meeslepen door dit gladde spektakel met een heerlijke Travolta als superterrorist "to protect your way of life" en een sensuele Halle Berry die zomaar een half miljoen dollar extra kreeg om haar tieten te tonen. Lijkt visueel als een typische Tony Scott film. Ik vond het gewaagd om de film te beginnen in het midden van de actie zonder dat de suspense het laat afweten. Ook het einde is memorabel, maar helaas is er nooit een sequel gekomen.
Movie Jim
Swordfish vaker gezien maar ik snap niks van dat hacken,
plaats een hydra, doe een worm dat of dit.
Ja een redelijke film was dit.
Wel al zo oud deze film meer dan 20 jaar oud.
Het is wel een geweldige cast.
John Travolta alweer als bad guy na Broken arrow, (1996) en later The punisher, (2004).
Hugh Jackman zet een goede hacker neer.
Halle Berry voor Die another day dus.
En bekend televisie acteur Rudolf Martin speelt een klein rolletje in deze film als Axl Torvalds.
Brabants
Swordfish is een heerlijke thriller met mooie scenes die elkaar op een rap tempo opvolgen. De cast doet het geweldig en de sfeer zit er goed in. Dit voel je, dit zie je. Heerlijke film.
Kondoro
"Have you ever heard of Harry Houdini? Well he wasn't like today's magicians who are only interested in television ratings. He was an artist. He could make an elephant disappear in the middle of a theater filled with people, and do you know how he did that? Misdirection. “
"What the fuck are you talking about?”
"Misdirection. What the eyes see and the ears hear, the mind believes.”
Duidelijk dat Sena ontzettend is beïnvloed door de Matrix films, want eigenlijk is er niet heel veel verschil in buiten de tijdsduur en het concept om. En op zich hou ik wel van die style, typisch een begin jaren 2000 film trouwens, ook helemaal in deze stijl van zowel personages als die grauwige filter die over de film heen is gesmeerd maar, echt een fan van deze film kan ik mezelf echt niet noemen. Ik ben overigens ook niet echt een onwijs groot fan van de Matrix films, dus dan vallen de puzzelstukjes wederom samen. Deze film heeft overigens helemaal niks te maken met die films maar, ik kan wel heel veel verschillen maken tussen die films, want het is wel gewoon diezelfde stijl.
De filmt opent waanzinnig lekker en zet eigenlijk direct de toon. Helaas is de lat die de film voor zichzelf op heeft gehaald wel iets te veel van het goede, en dat is eigenlijk ook vrij snel te merken. Want gezien de hoge lat, valt de film nogal in het niets. Goed, je moet toch wel een beetje het verhaal leren kennen en de personages maar, ik haat het eigenlijk als films op deze manieren openen. Dat je direct in de actie zit waar je eigenlijk verhaaltechnisch dus nog helemaal niet thuishoort.
De opbouw van deze film vond ik eigenlijk allemaal niet zo héél boeiend. De daadwerkelijke heist vond ik dan opzich wel weer tof maar weet ook niet echt helemaal te overtuigen. De begin scene schept aardig wat verwachtingen op maar, kan nogmaals niets waarmaken in de rest van de film. Toch weet de film wel te vermaken, het duurt nergens te lang en is misschien zelfs een beetje afgeraffeld snel. En uiteraard mag de blote Halle Berry maakt het voor mij helemaal af.
Tommy De Vito
De topless scene van Halle Berry zijn al 3 sterren waard. Plak daarbij nog spectaculaire actiescènes aan vast, goede badguy Travolta, onzinnig verhaal (maar stiekem ook best leuk), Jackman die het uitstekend doet, lekkere bombastische muziek en vlotte speelduur en je hebt een heerlijke vroege zeroes film. De 4 sterren die ik ooit heb gegeven, blijven keurig staan.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Sin City
Actie / Misdaad, 2005

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006
gijzelaarhackergeheim agentterrorismegeweldbank overvalex-gevangenewirelos angeles international airport (lax)misdirection post-credits scene