The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
fanaat
Op het einde na als al die zombies verschrompelen vond ik de effecten eigenlijk wel meevallen. Ze kwamen niet van de bovenste plank maar sommige computereffecten van hedendaags vind ik eigenlijk veel slechter dan deze effecten.
Ik heb genoten van deze film. De combinatie van nagelafbijtende horror en humor is zelden zo goed gelukt als in deze film.
3,5
mikey
Goeie en ranzige film!
Alleen die zombieachtige dingen, die doen me een beetje denken aan de exorcist.
Bob Gray
- 2050 stemmen
Één van de allerbeste horrorfilms ooit, bovendien één van de allerbeste horrorposters ooit! Toch raar dat Raimi hierna met zulke prul als Spiderman aan kwam zetten..
sinterklaas
Wel een erg leuk typisch jaren 80 slasherfilmpje. Voor de jaren 80 was dit natuurlijk doodeng maar nu kan je er alleen maar om lachen.
Vooral om die debiele zombies met hun hillarische dialogen. Film is natuurlijk weer met: "tieners komen ergens terecht en maken griezelige dingen mee". Evil Dead vond ik zelf nou niet bepaald griezelig, wel erg maf, grappig en ook goor. De acteurs vond ik ook best wel te doen maar die zobies waren duidelijk mensen met halloween-maskers en schmink. Het bloed en vlees en derrie vliegt ook alle kanten op. Maarja, dat heb je meestal met deze films.
Voor de rest was dit toch nog een redelijk vermakelijk slashertje.
totalreject
Vooral om die debiele zombies met hun hillarische dialogen.
Deadites he. Geen zombies
Bob Gray
- 2050 stemmen
Gekocht bij FRS voor 2.99, koopje! Iedere fan van horror zou deze gezien moeten hebben.
Horrorizer
eindelijk in mijn bezit deze dvd met extra's :d
DVD-T
Even herzien voor ik begon aan deel 2 en 3.
Evil Dead bevat een heerlijk naargeestig sfeertje, die ook flink versterkt worden door de wat low budget opnames.Qua stijl doet mij dit wat denken aan The Texas Chainsaw Massacre.De manier waarop die geschoten is zorgt ook al voor veel sfeer.Het is trouwens niet af te zien aan de effecten dat dit niet zo'n hoog budget had toendertijd.Alles qua gore en make-up ziet er fantastisch uit.De stop motion dingen die er inzitten zijn van een hoog niveau.Een aantal leuke camera bewegingen.Het acteer wek is niet van een hoog niveau, en op den duur wordt dat lang aanhoudende geschreeuw en gekrijs een beetje irritant.
Een niet heel hoogstaande film, maar het heeft mij wel erg vermaakt.
coldheaven
Tja...waarschijnlijk ook gezwicht voor het grote geld; als je ziet wat Spiderman 2 had opgebracht, 350 miljoen...ga der maar aan staan
PsychoTiger
Die staat toch op de 'Video Nasty List'?? Dan moet ik 'm zien:P
Tonypulp
Precies, denk dat de keuze erg makkelijk is, tussendoor wat geld oppikken is altijd lekker, om vervolgens weer als vanouds horrorfilms te gaan maken (Drag me to hell !)
Adrenal
Hebben de vervolgdelen meer actie en humor dan deze?
Vascago
Hebben de vervolgdelen meer actie en humor dan deze?
Deel 2 is behoorlijk over de top met zowel humor als gore. En deel 3 is vooral komisch.
Adrenal
En spelen die zich ook alleen in zo'n hutje (en een beetje in een bos) af?
Vascago
Deel 2 wel. In hetzelfde hutje. Alleen waar deel 1 pure horror is met een klein beetje humor, concentreert Deel 2 zich veel sterker op de humor. Deel 3 speelt zich af in de middeleeuwen en is puur comedy. Kun je geen horror noemen.
Adrenal
Het kon me allemaal niet echt boeien. Ik vond die ene locatie nogal eentonig en ik had mee een film met veel meer over-the-top actie, cheesy one-liners en sicko-humor verwacht. Dat viel me tegen, het is nogal een serieuze bedoening. Er zitten maar een paar grappige stukjes in zoals Ash die 10 keer met een zware balk op het hoofd van een levende dode slaat.
Ik heb wel respect voor de crew. Raimi filmt erg inventief, ondanks een belachelijk laag budget. Vooral dat lange shot, gefilmd door de ogen van de "geest" die in het bos huist en over water, bomen en een auto zweeft, verbaasde me.
Er wordt ook creatief omgesprongen met de gore-effecten, die erg gedurfd zijn voor hun tijd. Bruce Campbell is overigens geknipt voor de rol, jammer dat hij de kettingzaag bijna niet mocht gebruiken
Tonypulp
''een film met veel meer over-the-top actie, cheesy one-liners en sicko-humor ''
Deel 2
Vascago
ik had mee een film met veel meer over-the-top actie, cheesy one-liners en sicko-humor verwacht --> Dan moet je dus zeker deel 2 kijken.
En die kettingzaag komt ook wat vaker aan bod
boozebelly
- 1914 stemmen
Welliswaar een horror-klassieker, maar ik vond hem toch tegenvallen.
Eén van de weinige films waarvan het 2e deel beter is.
Het is wel lachen, maar daar waar de "zombies" in deel 2 nog vermakelijk zijn om naar te kijken, lijkt het bij dit 1e deel wel of je naar een paar verregende clowns zit te kijken waarbij de te fel gekleurde schmink is uitgelopen.
(Hoe komen ze überhaupt bij die kleuren :S)
Ik heb hem gekocht bij FRS voor een prikkie en zal hem best wel weer eens bekijken, maar het 2e deel vind ik toch een stuk beter/vermakelijker.
Met enige pijn en moeite 2,5*
Chimpz
Klassieke zombie horror op zijn best: veel zombies, (enorm overdreven) veel gore, snelle pacing, veel actie.
Goto
Toch wel een erg grote teleurstelling.
Visueel stelt deze film erg weinig voor, wat brakke camerabewegingen, geen of erg slechte belichting en weinig kadrering. Ook de montage is niet veel soeps evenals de soundtrack. De acteurs zijn ook matig maar daar stoor ik me in dit genre niet zo aan. Grootste minpunt zijn nog wel de effecten die ook toen die tijd toch uitermate knullig waren.
Toch is dit geen complete flop. De film duurt gelukkig niet te lang en kijkt nog best aardig weg.
Pastichio Rocker
Wat wil je met een debuutfilm die voor een appel en een ei is gemaakt?
Regiekeuzes en creativiteit die zulke tekortkomingen doen vergeten. Voorbeelden genoeg van regisseurs die daar meer dan in geslaagd zijn.
Halcyon
Mee eens, dat zijn zaken die weinig te maken hebben met centen, eerder met creativiteit. Maar ik ben het er dan weer niet mee eens dat het visueel niet veel voorstelt, ik vond het best mooi en angstaanjagend in beeld gebracht allemaal. Vooral de belichting en camerastandpunten waren even verfrissend als efficiënt.
Roept u maar.
Goldenskull
Dat je dit niks vindt, kan ik zeker begrijpen. Dat je deze effecten en andere banale dingen vreselijk vindt, maar die uit The Machine Girl niet.. dat gaat mij de pet te boven.
Following (Nolan), Pi (Aronofsky), Bound (Wach..), Tetsuo (Tsukamoto). Allemaal appel en ei films.
100x meer over-the-top dan deze appelmoeshorror.
Pastichio Rocker
Bound kostte 6 miljoen dollar, grapjas.
Het zal wel een kwestie van smaak zijn, maar ik vond de films die je noemt, behalve Bound, er nou niet echt uitspringen qua cinematografie. Het schieten in zwart/wit om zo de kosten te drukken is afgezaagd en al helemaal niet artistiek.

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive