The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
hellblazer93
Net als de meeste horrorfilms is het verhaal slecht, daar lette ik ook niet echt op.. Maar wel een beetje saai vond ik. Pure horror is het wel maar het is veel te eentonig de hele tijd. Dacht eigenlijk wel dat ie beter was, maar helaas... 2.5*
boerenpummel
Had hier ook veel meer van verwacht. Deze staat toch te boek als een van de betere horrorfilms..
Ik ergerde me echter vooral aan de muziek, de belabberd spelende acteurs en het eentonige verhaal, vooral in het 2e deel van de film.
Willy Wartaal
Ik vind dit echt een hele slechte film. Kan beter naar de hedendaagse teenerslashmovies kijken en misschien nog wel beter naar scary movie. Dit is echt het toppunt van slecht acteren, totaal geen emoties maar dom geschreeuw en gejammer. De mensen in de blokhut reageren totaal onlogisch op de gebeurtenissen en het is gewoon lachwekkend fout. Het camerawerk is wel ok maar de rest is echt waardeloos. 1* voor deze overgewaardeerde komedie.
- 2067 berichten
Deze film staat absoluut niet te boek als een van de betere horrorfilms. De film staat wel bekend als klassieke cult-horror, en die cult-status komt vooral door het nietszeggende verhaal, de compleet waardeloze acteurs en hilarische scènes als de boomtak-verkrachting.
Willy Wartaal
Dus een film wordt een klassieker door waardeloos acteerwerk een belachelijk verhaal en waardeloze grappen. He, dan ga ik morgen ook een film maken heb alleen een goede cameraman nodig de rest pluk ik van de straat incl. muziekinstrumenten.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Evil Dead staat WEL te boek als een goede horrorfilm.
brucecampbell
In 1982 als acht-jarig joch de eerste keer gezien en hij heeft me jarenlang achtervolgd!
Daarna in de loop van de jaren meermaals herzien en voor mij nog steeds de nr.1 horrorfilm, al kan ik er nu meer mee lachen dan in 1982.
niethie
Inderdaad, dit is ook een van mijn all time favoriete horrorfilms.
De heerlijke griezelige sfeer die de hele film beheerst, de geweldige onsmakkelijke low budget effecten, zien erg echt geweldig uit. De film neemt zich zelf ook duidelijk niet serieus, en dat leid ook tot een aantal zeer geslaagde grappen.
En bruce campbell, is ontzettend cool in zijn rol van ash, en is gewoon geknipt voor zijn rol. Veel mensen vinden het tweede deel de beste (snap trouwens begod niet waarom, zelfde verhaal, alleen een stuk maar gefocust op de humor) maar voor mij zal dit toch echt de beste blijven.
4,5 sterren
- 2067 berichten
Nee, je verwart 'goed' met 'klassiek'. Evil Dead is een horror-klassieker, maar echt goed is hij niet.
nightbreed
Evil Dead is goed en Evil Dead kicks ass.
Nu geen gezeur meer of hij wel goed is of niet want dat is een inhoudsloze discussie over iets subjectiefs, jullie hebben je zegje gedaan en daarmee is de kous af.
Cijfer: 4
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Sla de filmboeken er maar eens op na. Ja, mijn score staat nu op 1,5*, maar de film verdient nodig eens een herziening nu ik meer gezien heb.
Hij is beter dan echt goed.
Vijf sterren.
Demoniac
Het mag dan wel een low-budget film zijn; toch zorgt de film ervoor dat je een paar keer goed schrikt en wordt de spanning er wel goed ingehouden ook. De geluiden en muziek zijn zeer effectief hierbij. Dat sommige stukjes nogal nep overkomen heeft mij absoluut niet geïrriteerd. Daarom vindt ik dit toch wel een zeer goede horror.
- 2067 berichten
Hij is beter dan echt goed.
Vijf sterren.
Ik blijf er bij dat de film niet echt goed is. De klassieke status heeft de film vooral te danken aan het pulp-gehalte (boom-verkrachting) en de cult-fanbase. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de film geweldig maar dat komt niet omdat hij zo goed in elkaar zit, juist meer omdat de film dankzij de slechte acteerprestaties en achterhaalde special effects zo heerlijk fout is.
Max en Joep
technisch schijnt de film juist zeer goed te zijn, qua camera technieken etc.
Bijv die scene waar Ash van boven wordt gefilm en je de balken van he tplafond ook ziet.
Bij elke balk hoor je ook steeds een apart geluid, zeer orgineel en cool.
Sowieso wordt er bijzonder tof met de camera gespeeld.
De film was ook een ongekende achtbaan rit, zoals nooit eerder vertoond.
dus, ja, deze film is wel heel goed.
(en Raimi was pas 20 ofzo!)
De film is een klassieker geworden omdat Raimi een frisse horrorfilm maakte die zo vernieuwend was dat hij invloed had op allerlei films (ook buiten het horrorgenre) daarna. Geen Coenbroertjes (Joen was trouwens assistent editor) zonder deze film; kijk maar eens goed.
Daarnaast was de film controversieel voor het gebruik van expliciet geweld (in sommige landen, waaronder Duitsland, werd de film zelfs verboden), waar mensen als Stephen King zich zeer boos over gemaakt hebben destijds. Sowieso kreeg de film veel bijval van filmmakers, ook uit arthouse-hoek. Jim Jarmush is bijvoorbeeld een gigantische fan. Het toonaangevende blad Variety schreef destijds: "While injecting considerable black humor, neophyte Detroit-based writer-director Sam Raimi maintains suspense and a nightmarish mood in between the showy outbursts of special effects gore and graphic violence which are staples of modern horror pictures. Powerful camerawork suggests the lurking presence of the huge-scale demons in the forest."
Hierna was Sam Raimi de nieuwe prodigy van de filmwereld, iets wat hij nooit helemaal heeft waar kunnen maken, ondanks de leuke films die hij gemaakt heeft.
Wat zeker heeft meegespeeld was dat Raimi zo jong was en hoe innovatief hij was met het kleine budget.
niethie
Volgens mij was raimi een van de jongste regisseurs die ooit zo'n groot meesterwerk heeft gemaakt, hij was namelijk 19 toen de productie begon.
Jimmy009
Simpel verhaal , bloed in alle kleuren en een paar schrikmomenten. 3.5*
brucecampbell
Volgens mij is dit DE horrorfilm voor 30+, vanwege de herinneringen uit de goeie ouwe videotheek.
niethie
ben dan wel geen 30 jaar of ouder, maar vond het ook altijd geweldig de kelder van een videotheek in te gaan, en daar een heel arsenaal aan oude stoffige videobanden lag, heerlijk was dat, heel wat beter als de videotheken van nu.
Joyy
kon er de humor wel van inzien op 13 jarige leeftijd
toen de vader van het vriendje waar ik de film bij keek vroeger thuiskwam dan gepland na het stiekum buitenshuis naaien van zijn scharrel ,en finaal over de rooie ging toen net de scene met de bewuste boom in beeld kwam,dacht ik, dit moet wel een klassieker worden

Betamax
Dit vond ik (na alle drie de delen gezien te hebben) de slechtste.
Altijd maar die mensen die toch alleen het bos ingaan.
Daar heb ik dus niet veel mee.
Was echter wel aardig spannend door dat domme gedrag van de acteurs.
%%%%%%
Deze word verfilmd als ik het goed heb gezien.Wel gewoon weer door Sam Raimi
hellblazer93
Deze word verfilmd als ik het goed heb gezien.Wel gewoon weer door Sam Raimi
Dat lijkt me leuk om te zien, een Remake. Hopelijk beter dan deze... Vond hem toch echt iets te saai worden...
Bert1
Hier hou ik dus van, een zwak verhaaltje maar toch een cinematografisch interessante film die de kijker 82 minuten blijft boeien... wat een prachtprestatie van de regisseur (19-jarig lees ik). Ook petje af voor de talrijke special-effects die erg origineel en leuk overkomen.
4,5* voor deze cult klassieker die zijn status waar weet te maken.
Metalfist
Wel redelijk goed filmpje alleen stoorde ik me verschrikkelijk aan die geprojecteerde volle maan die zo een paar keer in beeld kwam. Ook waren de acteerprestaties niet zo fantastisch en ben ik toch ook geen horrorfanaat (vond hem in de dvdcollectie van mijn broer) maar ik ben wel nieuwsgierig geworden naar deel 2 en deel 3. Deel 2 moet ik maar is huren dan want Army of Darkness hebben we ook nog
niethie
Ik durf zelfs wel te zeggen dat deze film een plaatsje verdiend in de top 20 van beste horrofilms allertijden.
Kan iemand me misschien uitleggen wat er zo goed is aan deel 2 ?? ik bedoel het is precies het zelfde als deze, het is alleen wat meer gericht op humor, en zo fantastisch was dat nou ook weer niet in mijn herinnering.
niethie
Zou die book of the dead uitgave wel willen hebben vind hem alleen een beetje duur om hem zomaar op een doordeweeks dagje te gaan kopen, maar ik hem zeker wil hebben.

Evil Dead Rise

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive