The Evil Dead (1981)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor
Releasedatum: 10 februari 1983
Plot The Evil Dead
"The ultimate experience in gruelling terror."
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.
Ash
Sheryl
Scott
Linda
Shelly
mikey
Wacht maar hoe de remake in de complete vergetelheid raakt!
Over 10 jaar praat niemand daar over maar over het origineel wel.
tattoobob
Denk het niet....ik denk dat beide niet vergeten zullen worden.
Elineloves
Het grotendeel van de 'nieuwere generatie', waaronder ik, zal de remake echt wel beter onthouden dan het origineel hoor. Denk dat de meeste van mijn leeftijd het origineel niet eens gezien hebben.
jumpstylemovie
De nieuwere generatie, waaronder ik, zal de remake echt wel beter onthouden dan het origineel hoor.
Nope
Their loss
Snap niet wat er zo bijzonder moet zijn aan die clichématige, niet spannende en futloze remake, maar dat terzijde. Het feit dat de film nu al weer in vergetelheid is geraakt zegt eigenlijk wel genoeg. De populaire horrorfilms met veel mond tot mond reclame zijn enkel te vinden in de James Wan hoek op dit moment. De remake is allang weer vergeten.
mikey
Denk het niet....ik denk dat beide niet vergeten zullen worden.
tattoobob
Ja ik ben het met Elineloves eens...het ligt ook een beetje aan je generatie.
Heel veel jongeren gaan echt die oude versie niet opzetten.
tattoobob
Oooh ik ken genoeg mensen die wel over beide praten in positieve zin.
In mijn kringen zijn ze beide niet vergeten!
Muchacho
Ik zag deze ongeveer twee jaar geleden denk ik en ik vond er echt geen hol aan, in tegenstelling tot die nieuwe versie. Heel leuk allemaal dat ze zo veel moeite in stop motion toevoegen, maar zoiets doet me helemaal niks als het niks toevoegt aan de narigheid van de film. Het werkt voor mij juist averechts. Ik kan me voorstellen dat als ik twaalf was geweest ik de film misschien nog wel angstaanjagend had gevonden, maar ik was 19 toen ik hem keek geloof ik en ik kon alleen maar lachen (in negatieve zin dan). Het zal allemaal best dat die remake vergeten zal worden, maar niet door mij. Die remake had voor mij nog momenten dat ik dacht: wow, dit is wel naar.
sawadeepat
Voor mij blijft deze film een must see, een echte cult film samen met friday the 13 deel 1. Alleen geschikt voor horror liefhebbers met smaak.
John Lee Hooker
Niet echt griezelig of angstaanjagend; ik hoop ook niet dat dit echt de bedoeling was. Ik vond de getransformeerde lichamen er vrij lelijk uit zien en het deed me dan ook vrij weinig wanneer deze tegen het houten luik zat te beuken of sarcastisch op de grond zat te grinniken. Sowieso nogal twijfelachtig dat Ash normaal kon blijven lopen nadat een zombie zijn kuit had opengehaald (je zag al zijn spierweefsel zitten) en op het einde is zijn broek zelfs gewoon nog heel! Verder had ik meer verwacht van dat boek en de videorecorder; ik had niet echt het idee dat deze attributen daadwerkelijk alles op touw hadden gezet. Deze vroege jaren 80' classic weet in ieder geval sfeer te scheppen en laat het bloed lekker vloeien. Ook wel fijn dat de leeftijd van de groep dit keer wat hoger lag in plaats van klooiende pubers zodat er wat meer weloverwogen keuzes worden gemaakt. Wel leuk om een keertje gezien te hebben.
Boenga
Als dàt al niet meer mag in een horrorfilm...

John Lee Hooker
Ik vind dat niet echt tactisch. Als er een lap huid was afgehaald, oké, maar ze laten overduidelijk in beeld zien dat iemand zijn spierweefsel open ligt te halen. Dat hadden ze dus beter niet kunnen doen; wat voor betekenis hebben toekomstige verwondingen anders..?
Boenga
Dat klopt uiteraard wel, JHL, maar ik bedoel: in een horrorfilm gebeuren zoveel onrealistische, onwaarschijnlijke, overdreven & over-the-top feiten; een horrorfilm is niet anders dan dat.
Wanneer een militair in Saving Private Ryan zo zou rondhuppelen, dan heb ik daar ook een probleem mee. Maar horrorfilms zijn een opeenstapeling van dingen-die-niet-kunnen; rondlopen met een opengescheurde kuit is minder onwaarschijnlijk dan het feit dat die kuit wordt opengescheurd door een zombie.
John Lee Hooker
Nouja, dat weet ik niet hoor; je hebt verschillende stijlen binnen het genre. Vaak genoeg zie je ook iemand hinkelen wanneer hij is aangevallen door iets. En bij anderen laten ze het gewoon buiten beeld, waardoor dit verder niet behandelt hoeft te worden.
Triple G
Op vrij jonge leeftijd kreeg ik Evil Dead onder ogen en was zeer onder de indruk geraakt. De film was toen nog behoorlijk jong. Het werd de maatstaf voor mij, samen met de Exorcist, voor een hele reeks van horror films die zouden volgen. En nog steeds, na 30 jaar, is het noemen van Evil Dead niet zonder de gevoelens van toen. Ook na het herzien, jaren later.
Heb zojuist de remake gezien. Los van het origineel een aardige film met hier en daar prettige scenes, fatsoenlijk acteerwerk redelijk creepy. Echter, bij lange na niet de impact die het origineel destijds had. En daarmee staat dat origineel dus nog steeds, gedateerd of niet.
Alexander1900
Apart. Normaal wordt er nooit op mijn reviews gereageerd... laat staan binnen een paar uur. Toen ik deze film voor het eerst keek, maanden geleden, vond ik er geen bal aan en vond het saai. Dit heeft waarschijnlijk te maken doordat ik eerst deel twee had gekeken die anders is (horror / komedie) en daardoor ook leuker. Er gebeurde continue wat. Geen seconde werd het saai. Zo net een herziening van deze film (deel 1) en moet mijn mening bijstellen. Deze film is best vermakelijk en er gebeurde eigenlijk best veel. Het zal te maken hebben met de verwachtingen denk ik waardoor ik het nu leuker ben gaan vinden.
Mijn eerdere review heb ik verwijderd.
Antonev
Het verhaal, de spanning en het gore zijn uitstekend te noemen! Ik kan me echter heel goed voorstellen dat er mensen zijn die afknappen op het visuele aspect. Zeker voor de wat jongere kijkers (liefhebbers van 80's horror daargelaten) zal het aardig tegenvallen. Als je het gedateerde een beetje naar de achtergrond kunt plaatsen, dan is het mijns inziens nog prima te doen.
Gruffalo
Ik kan het zeker waarderen. Zoiezo, bijna al die horrorfilms uit de jaren 70 en 80 vind ik geweldig. Al die gore, gedateerde monsters en al dat bloed. Het is me een stijltje. Eng kan ik het niet altijd vinden, maar Evil Dead is een klassieker in zijn clichés. Wel weet hij hier een daar toch te verrassen met een aantal leuke motieven. Niet te veel gezeur. Topfilm.
djordy von trier
Elineloves
Daarom zeg ik het grootste deel, er zijn uitzonderingen zoals jij.
djordy von trier
Daarom zeg ik het grootste deel, er zijn uitzonderingen zoals jij.
Pelagatti
Dit eerste deel laat veel te wensen over. Slechte acteerprestaties en weinig spanning. De demons zijn over the top en eerder grappig dan angstaanjagend. Camerawerk beviel me wel, zorgt voor een surrealistische cultsfeer.
jOERI
De demons zijn over the top en eerder grappig dan angstaanjagend.
Dan moet je braindead zeker eens bekijken
ambrosini
Verhaal komt langzaam tot leven, waardoor het film in het begin zeker saai blijft..
De delen daarna zijn zeker beter ..
Daan258
Nadat ik ongeveer een jaar geleden de remake had gezien was ik daarna toch altijd wel benieuwd naar het origineel. dus heb hem gister maar is opgezet en bekeken. Zeker geen slechte film, maar geef mij maar liever de remake. Ik geloof graag dat als ik de remake nog nooit gezien had en het origineel een aantal jaren eerder had bekeken dat ie meer indruk op me zou hebben gemaakt. Was dit dan een slechte film? nee, absoluut niet. heb me hier ook echt prima mee vermaakt en me geen moment verveeld, en voor een 33 jarige oude film zag het er allemaal best prima uit, zelfs qua spanning en sfeer misschien wel beter als bij de remake, maar toch heb ik me beter vermaakt bij de remake dan bij het origineel.
dutchtuga
LOTR-lover
Gisteravond voor het eerst het origineel kunnen bekijken en heb me er, ondanks het feit dat het allemaal natuurlijk flink verouderd is, prima mee kunnen vermaken. Ik begrijp helemaal waarom The Evil Dead zo'n klassieker is geworden. Het is echt een grondlegger geweest voor vele horrorfilms later.
Het acteerwerk is wel heel erg eighties (dus bar slecht) maar dat mag de pret verder niet drukken.
7/10 (IMDB)

1992

Evil Dead II
1987

CTHULHU FHTAGN: De tien beste kosmische horrorfilms

Bruce Campbell geeft update over 'The Evil Dead: 'De franchise blijkt nog steeds geld op te leveren'

Vierde deel 'Evil Dead'-franchise in de maak

The Exorcist
Horror, 1973

Once Were Warriors
Drama, 1994
vals beschuldigdaudio tapeaggressionlog cabinchain sawgiant plant lodgevriendenstop motionstop motion (some scenes)zombiecultfilmkwaadaardigoccultismebook of the dead necronomicondemonic possessionaggressive