Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: James Watkins
Met onder meer: Michael Fassbender, Kelly Reilly en Jack O'Connell
Releasedatum: 14 mei 2009
Plot Eden Lake
"A weekend by the lake, with views to die for."
Lerares Jenny en haar vriend Steve gaan er een weekendje tussenuit naar het idyllische Eden Lake. Hun rust wordt echter al snel verstoord door een groepje vervelende tieners. Kleine pesterijtjes monden al gauw uit in levensgevaarlijke situaties voor het stel.
WendyS
gisterenavond film gekeken
eindelijk nog eens een echte horror! de film houdt je constant in spanning..
de film is wel realisctisch omdat het in werkelijkheid toch wel mogelijk is, in tegenstelling tot verschijnen van aliens, monsters ed.
alleen zal het hier in de werkelijkheid -hoop ik- niet gauw voorvallen
een horror is voor mij geslaagd als ik als het ware voortdurend op het puntje van mijn stoel zit.. en dat had deze film.
ook het acteerwerk vond ik goed
Traxas
Hardcore horrorfan hier. Ik raad iedereen aan eerder Vacancy of the Strangers te zien ipv deze kutfilm. Totaal onrealistisch van begin tot eind, hiermee bedoel ik niet de jongeren of wat deze allemaal uitrichten, ik kan best geloven dat je onder groepsdruk tot heel wat dingen in staat bent. Nee, ik bedoel het koppel en meer bepaald de vrouw die totaal van de pot gerukte beslissingen neemt heel de tijd door. Ik heb me van begin tot eind geïrriteerd en vind het enorm jammer want de cast was heel goed. Het is moeilijk om een groep zeer jonge acteurs te vinden die geloofwaardig overkomen in zo'n rol en dat was hier wel. Toch weet de regisseur het te verpesten met absurde keuzes van de hoofdpersonages.
joeythebest
Zeker geen slechte film, maar nu ook geen geweldige film.
Toch de moeite om hem eens te kijken.
Tonypulp
Wat een opmerking zeg..
Eerst jezelf hardcore horrorfan noemen, vervolgens een ijzersterke film afkraken en dan The strangers aanraden?
Als er één film kut is, dan is het the strangers wel, en iedere ''hardcore horrorfan'' kan dat inzien, aangezien álles erin cliché is en dan word het ook nog op de overbekende hollywood manier afgesloten.

Noodless
[quote=[/quote]
[quote]"jeroentjuhhhhh"]
Volledig mee akkoord !!!
ASman
De Britten zijn altijd in voor een potje goede horror : The Descent, Dog Soldiers, Wilderness, Doomsday, Severence, Botched,... Suk voor stuk zijn het erg goede horrorfilms die elk hun eigen kwaliteiten hebben. De volgende in de rij die ik moest zien was Eden Lake : uit deze Britse rij van uitstekende films de controversieelste, schokkendste en meest wezenloze. Eden Lake trapt af met een plot dat niet bijster origineel blijkt : Wolf Creek, The Hills Have Eyes, Texas Chainsaw Massacre , The Strangers, Ils,... we hebben het allemaal wel eens eerder gezien. De film bouwt dan verder op de introductie van een , in dit geval, groep baddies : een gang chavs met een leeftijd die varieert van 14 tot 18 jaar. Wat volgt is een film die , beginnend als een potje uitdagen, escaleert tot een erg confronterende socio-kritiek zonder zijn horrorroots te verloederen. Om te beginnen is het acteerwerk erg goed : vooral de hoofdchav van dienst is uitmuntend weergegeven. De cinematografie is eveneens van erg hoog niveau en de backwoods-omgeving is zoals het hoort in onze moderne horrorfilms : startend als iddylisch, maar vervormd zich gaandeweg en evenredig met de situatie tot een grimmig en onherbergzaam gebied. Eden Lake put ook het maximale uit enkele spaarse, doch hondsbrutale gewelduitspattingen die de perfecte balans weten te vinden tussen de kracht van de suggestie en extreem bloederig en bovendien erg weten te schokken.Verre van een gorefest, maar je zal geconfronteerd worden met een erg ongemakkelijk gevoel. De muziek in deze film bouwt verder mooi voort op de situaties die zich in het verhaal voordoen. Dan de belangrijkste eigenschap van deze film : hij geeft ontzettend adrenalinestoten af, terwijl hij je tegelijk aan het schokeren is. Tenslotte geeft het einde je een leeg gevoel en behoort het tot een van de schokkendste die ik al gezien heb.
Eden Lake is dus een schitterende horrorfilm die erop gericht is om je maag in de knoop te houden. Neen, het was op gebied van schokeren geen Martyrs, maar hij kwam in sommige scènes toch griezelig kort in de buurt.
Topper !
Enjoy
Net gezien ik moest even bijkomen....
Na een rustig half uurtje gaat die los en hoe hard, grimmig, het is een engelse film, maar de sfeer is op zijn frans (ils) misschien niet origineel maar wat maakt het uit, heerlijke horror.
Heb genoten spannend en een apart einde. Echt een voltreffer
Traxas
Wat een opmerking zeg..

Niets mis met cliché, als hardcore horrorfan leer je dat appreciëren aangezien je het recept ondertussen al wel kent. Het gaat dan meer over wat de regisseur wilt bereiken en welke tools worden gebruikt. Bijvoorbeeld in een teenager slashermovie is het volledig normaal dat mensen telkens stompzinnig de trap oplopen ipv naar buiten. Deze film wilt juist focussen op realisme maar gaat zijn hoofdpersonages beslissingen opleggen die totaal niet in het "realisme-plaatje" passen. Dan speelt de inhoud van de film tegen de vorm en krijg je een zeer slechte film zoals nu. In The Strangers daarentegen gaan vorm en inhoud hand in hand. Nu mag je dat zeker een slechte film vinden als je niet graag clichés ziet maar het is een strak en vooral consequente stalkinghorror volgens het boekje die zichzelf niet zo serieus neemt.
aerts007
[quote=
Volledig mee akkoord !!!
Ik niet..
"They're just children."
Alsof dat een excuus is...
Het succes van deze film valt volgens mij, naast het feit dat hij erg vakkundig in elkaar is gezet, voornamelijk te verklaren door de ijzersterke dramatische component. De maatschappijkritische visie van Watkins is bijzonder cynisch en gruwelijk, dat tweede voornamelijk omdat ze op de harde realiteit gestoeld is. In een interview gaf hij openlijk zijn vrees toe voor de teloorgang van de jeugd, de ontoereikende opvoeding van ouders en de daaruit volgende normvervaging die kan leiden tot dit soort bikkelharde in your face horror. De opbouw van deze film mag dan al standaard zijn, het is de thematische insteek die deze film ver boven de middelmaat uit tilt en tevens toegankelijk maakt voor een breder publiek.
Ik ben dan ook eerder geneigd om Eden Lake in de eerste plaats als drama te bestempelen en daarna pas als horrorfilm. En ergens denk ik dat Watkins dat ook doelbewust voor ogen had, al richt hij met de bloedstollende uitwerking zijn pijlen natuurlijk in eerste instantie op het horrorpubliek. Maar je merkt aan bepaalde scènes dat Eden Lake niet minder is dan een snoeiharde uithaal naar de normvervaging in onze samenleving. De scènes aan het begin en het einde bijvoorbeeld, waar openlijk kritiek geuit wordt op de manier van opvoeden van sommige ouders. Het is als horrorfan alleszins leuk om te zien dat dit genre de traditionele thema’s even omzeilt door er een eigentijdse problematiek in te verweven. In die zin gaat Eden Lake ook een pak verder dan het Franse Ils. Vergelijkingen tussen beide films houden in dat opzicht ook geen enkele steek. Dan zou ik Eden Lake eerder in dezelfde adem noemen met Rey de la Montaña.
Naast het slimme en geloofwaardige scenario is er uiteraard nog de feilloze uitwerking waarmee Eden Lake gezegend is. Zo zorgt de opbouw in het eerste halfuur voor een grimmig sfeertje, ligt de suspense in het middenstuk ontzettend hoog en is de deprimerende ontknoping een mooie apotheose. Ook het tempo ligt ongezien hoog; de film is in een handomdraai voorbij zonder dat je ook maar één keer afleiding wil in de vorm van een snack of plaspauze. Origineel is de uitvoering niet echt, wel quasi perfect. Beetje vergelijkbaar met een film als Haute Tension, die ook constant met de clichés flirt, maar ze op zo’n vakkundige wijze aan elkaar rijgt dat je je er hoegenaamd nooit aan stoort. Typisch voorbeeld van zo’n cliché in Eden Lake is het kat-en-muisspel dat een groot gedeelte van de speelduur opeist, maar steeds weet te verrassen door de opeenvolging van schrandere plotwendingen.
Het gebeurt niet zo vaak, maar Eden Lake is een van de weinige moderne horrorfilms die z’n reputatie waarmaakt.
dutchtuga
Dat ik hier nog nooit van heb gehoord zeg... Je recensie maakt me weer zeer nieuwsgierig Halcyon!
Halcyon
Inderdaad bizar dat je hier niet eerder van gehoord had. Dit was toch een van de grote succesfilms op de festivals.
mayhemblik
Zeer naar rolprentje die mij wel degelijk de broek deed bollen, een uur lang op het puntje van de bank en dat heb ik niet met veel films.
Het is geen Ils maar komt toch wel aardig in de buurt.
Nou dag ik ga eten.
markie1978
Ik wil weten hoe deze film afloopt, ik hou namelijk van feelgood films.
Vind het niet erg dat de film eng of heel spannend is, maar dan moet het naar afloop wel goed aflopen. Zodat ik met een goed gevoel naar bed kan gaan.
Dus laat me even weten wat de afloop is (natuurlijk onleesbaar voor andere)
markie1978
Ik vond het openeinde juist het grootste minpunt van de film. Verder is het echt een fantastische aangrijpende film waar je nog lang over na denkt.
Ik heb het al gelezen een open einde niks voor mij dus ga deze film niet kijken
SilverGun
Dit is thematisch toch echt wel een afgerond verhaal, een open einde heeft de film niet.
JacoBaco
Als op het einde van een film een situatie ontstaat waarbij je toch zoiets hebt van hey hoe zal dit nu verder gaan, dan is er spraak van een open einde vind ik.
Neem bijvoorbeeld Basic Instint. Op het einde zie je de ijspriem liggen. De film laat het aan de kijker over hoe dat verder gaat. Zal ze hem dan toch vermoorden? of niet. In Eden Lake vraag je toch ook eigenlijk wel af hoe dat verder gaat. Later ze haar gaan of is ze gewoon de sigaar. Je kan inderdaad zeggen nou dat is toch overduidelijk, maar je weet het maar nooit.
In Godzilla zie je aan het einde van de film ineens een overgebleven ei. Dan heb je ook zoiets van, ja en nu? Kijk, gaan ze op het einde van de film trouwen dan heb je niet zoiets van mmmh ik ben toch wel heel benieuwd hoe dit verder gaat. En dan vind ik meer een afgerond verhaal. Kijk begint de film met een trouwerij ok, maar een trouwerij roept niet echt vraagtekens op aan het einde van een film.
SilverGun
Natuurlijk overleeft ze het niet. Het hele idee is dat dat ventje onder z'n gruweldaden uitkomt onder het mom van "het is nog maar een kind". Daar draait de film om. Wanneer je je nog afvraagt hoe het nou verder zal gaan heb je dat toch gemist imo. Dat is zoiets als je afvragen of die helikopter op het einde van Jurassic Park wel veilig zal landen.
JacoBaco
En toch laten ze het aan ons over. Natuurlijk wordt duidelijk dat de film draait onder het mom van ''het is nog maar een kind'' Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk vermoord word. (je gaat er gewoon vanuit) Toch wordt het aan ons overgelaten. Vandaar het open einde. Voor jou is het zo klaar als een klontje dat het wel gebeurd. Ik zeg: Dat kan je niet zeker weten.
JacoBaco
Ja en als jij nou even spoilertags gebruikt, want straks weten mensen die de film nog moeten kijken meteen hoe het met Jenny afloopt. Met name de mensen die alles geloven wat Char zegt.
Jaegelsch
Ik vind dit absoluut geen horrorfilm. Meer een drama/thriller. Ik had er wat verkeerde verwachtingen bij.
mayhemblik
Oeps, helemaal niet bij stilgestaan, ik heb hem nu maar gewist, bedankt dat je me er op wijst.
Trouwens hoe doe je dat zo'n spoilertag?
mayhemblik
Okee jacoBaco, bedankt dat je zoveel tijd steekt in zo'n nietig mensje als ik, ik ga het snel proberen.
Nogmaals mijn dank.
extremezz
Zitten ze hier te zagen dat The strangers een slechte film was,wanneer ben je een hardcore horrorfan ?The strangers was een goede film en verwachte dat deze ook goed zal zijn.
Kvind hardcore horrorfan zijn maar NERDIE:)
mayhemblik
The strangers was een goede film
Kvind hardcore horrorfan zijn maar NERDIE:)
Je haalt de woorden uit mijn pas gepoetste mondje.
Timothy783
asociale britten haha. Wie kent ze niet van op vakantie.
Bij deze film had ik echt het idee van, het zou nog best waargebeurd kunnen zijn ook! Eindelijk eens een horror zonder vliegend monster of verklede seriemoordenaar die een kat- en muis spelletje speelt. De schrik en gruwelmomenten zijn er niet minder om.
topper!
Meneer Bungel
Ik raad iedereen aan eerder Vacancy of the Strangers te zien ipv deze kutfilm.
Vacancy of the Strangers is op MM niet te vinden. Bedoel je The Strangers(2008) van Bryan Bertino?

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Felon
Misdaad / Drama, 2008