Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Étienne
Young Lucie
Young Anna
chevy93
Psycho stelt geen ene fuck voor vergeleken met dit soort maniakale hoogtepuntjes.
Tonypulp
Je had het over het einde en nu opeens over het middenstuk
Ik had het over het einde, daar bleek het niet over te gaan, nu aangepast tot een uitspraak over het geheel. In beide gevallen sta ik volledig achter die uitspraak, dus die aanpassing is niet vreemd.
chevy93
Psycho vergelijken met Martyrs is trouwens Abe Lenstra vergelijken met Klaas-Jan Huntelaar...
Davidus
Niet teveel kolen op het vuur willen gooien, maar zo ziek vond ik deze niet.
Het zieke zit hem erin dat het demonische geweld een functie heeft. Het is niet de standaard horror waarbij het om het geweld op zich gaat maar het dient een hoger doel.
Het geweld wordt gekoppeld aan een religieus verlangen; het ontstijgen van het lichaam om in "de andere" wereld komen. Het geweld wordt dus gerechtvaardigd door een spiritueel doel.
En dat is het zieke en geniale van deze film. Dat maakt het zo beklemmend. Ook omdat deze hogere weg van het martelaarschap het hoogste en meest bewonderenswaardige is wat een mens kan bereiken (althans vlgs de religie). Systematisch, gestructureerd martelen. Academisch geweld dus eigenlijk.
Ik vond het geniaal gevonden om mensen het martelaarschap op te leggen en ze zo bij God te brengen.
Een betere rechtvaardiging voor het geweld is er niet, en dat maakt dit zo'n zieke film
mikey
dus die aanpassing is niet vreemd.
Zoals:
- Dat was niets!
- Het ging niet over dat maar over dit
- ow nou dan is dit ook niets

mikey
Systematisch, gestructureerd martelen. Academisch geweld dus eigenlijk.
Davidus
Behalve God dan klinkt het weer als A Clockwork Orange. Waarin ook werd gemarteld voor een hoger doel. Deze film is ook een pot pourri van allerlei bestaande elementen.
Daar lag meer de nadruk op het hysterische geweld en de gruwelijke ingreep van de gevestigde orde om iemand weer "goed" te maken.
In deze film is het juist de gevestigde orde die meent de ergste vormen van geweld te mogen gebruiken om een religieus doel te bereiken. Stelselmatig en heel "vakkundig" martelen om het meest christelijke doel te bereiken wat er is. Dát vond ik het zieke en geniale.
Als er meer van dat soort films zijn dan hou ik me aanbevolen...
mikey
Goed de theorie erachter is wat anders maar het concept/idee komt overeen. Martelen voor een goed of hoger doel. Is de Jezus symboliek al besproken??
Davidus
Juist, wat wil je nog meer...
ExXxtreme
Ik vind deze film net niet goed genoeg voor 5*. Het voelde iets te onvolmaakt. Zo bleef je achter met iets te veel vragen. Hoe loopt het bijvoorbeeld af met anna. Als ze nog leeft dan kunnen ze haar net zo goed opnieuw vragen wat ze tegen die vrouw heeft gezegd. En dan is de dood van die vrouw verre van fataal op het gebied van informatie omtrent het experiment. En dat zou de film minder goed maken, omdat het dan geen raadsel meer blijft.
Nee want op een bepaald moment zeggen ze dat Anna de kracht niet meer heeft om te spreken. Dit gebeurde nadat ze het al tegen die vrouw had gezegd. Hoogst waarschijnlijk zal Anna haar kracht blijven afnemen tot ze uiteindelijk sterft.
Fortune
Komt allemaal goed uit om tot een nietszeggend einde te komen. Ze hadden van mij wel iets mogen verzinnen dat tegenover al dat geweld staat.
John Lee Hooker
Waarom Psycho en Clockwork Orange erbij halen? Dan kun je altijd wel bezig blijven...
edit mod: Spoiler voor Psycho verwijderd.
Davidus
Juist, volgens mij is Martyrs de enige in zijn soort, maar als er vergelijkbare films zijn dan hou ik me aanbevolen.
Waarom Psycho en Clockwork Orange erbij halen? ]
Co Jackso
- 21924 berichten
Dan is niets meer uniek. Lijkt mij geen maatstaf om films te beoordelen. Martyrs combineert een aantal bestaande elementen, waarbij het geheel een unieke en geslaagde film heeft opgeleverd.
mikey
Het ios een cocktail van bestaande elementen.. verder zeg ik ook niet zoveel. toch? Van mij mag het heel bijzonder zijn.. alleen vind ik van niet.
John Lee Hooker
Daarvoor is het een aaneenschakeling van doelloze, saaie scènes.
Valt toch wel mee?
Davidus
Tsja, als dit geen enkele emotie bij je oproept, spanning, afschuw, verwondering of nieuwsgierigheid of wat dan ook dan houdt het inderdaad wel op
mikey
Altijd die emoties: een film moet gewoon goed zijn. Ik hoef er niet emotioneel van te worden.
ExXxtreme
Er is wel een verschil tussen emotie oproepen en er emotioneel van worden...
Alsof jij Abe ooit hebt zien spelen....
De mix van A L'interieur, Frontieres en Haute Tension hebben er wel wat van wegm daar waar het gaat over spanning en extreme gore.
chevy93

Maar als het zo kil en droog voor je neergezet wordt, krijg ik niet dat soort emoties ja. Natuurlijk wekt de film wel nieuwsgierigheid, maar dat houdt op een gegeven moment ook. Verwordering dat de regisseur ongestoord verder gaat met het kil brengen van de rest van de film. En als er dan nog zo'n zwak einde komt... Maar emotieloos film kijken is niet mogelijk. Elke film roept emoties op.
En dat is relevant omdat?
Jij een vergelijking maakt met iets waar je zelf dus helemaal niets van gezien hebt cq van af weet.
Geef eens een voorbeeld van een goede film die emotioneel niets met je doet? Ik zelf beoordeel een film juist op de emoties die het bij mij oproept. Zo ook geen andere maatstaf kunnen (wille) hebben.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating