Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee en Charlize Theron
Releasedatum: 18 maart 2010
Bekijk via CANAL+
Plot The Road
"In a moment the world changed forever."
Een man en zijn zoontje doorkruisen een verwoest Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. De man kan zich de tijd ervoor nog herinneren, het jongetje kent alleen dit dode landschap. Het enige dat hen rest is te overleven en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid.
Father
Gang Member
Bearded Man
Archer
Karl van H.
ja de machinist is een goed voorbeeld..
Maar Karl als je zo voor Viggo bent waarom geef je dan maar 2 1/2 ster?
Hierom:
De minpunten wegen echter zwaar tegenover dit pluspunt. Zo is het kindje ("Poppah! Poppah!") dat Mortensen de hele film met zich meesleurt eigenlijk alleen maar irritant. Er zijn wat oorzaken hiervoor aan te wijzen ("Poppah! Poppah!"), maar wat vooral stoort is de oneindige goedheid van het personage, wat zo erg contrasteert met de rest van de film - die juist gaat over mensen die hun menselijkheid/goedheid kwijtraken - dat het op de zenuwen gaat werken. Wat dat betreft is het ook jammer dat de hoofdpersonen de hele film lang de 'good guys' blijven - ondanks enkele halfgeslaagde pogingen van de makers -; er had wat meer grijs gebied mogen zijn. Ook een misser is dat er gedurende de hele film - uitzonderingen daargelaten (de scène in het huis van de kanibalen is ontzettend spannend en de scène waarin de vader zijn zoontje laat zien hoe hij zelfmoord moet plegen is ook sterk) - eigenlijk maar weinig interessants gebeurt. Natuurlijk, het gaat over de relatie tussen vader en zoon en de manier waarop hun persoonlijkheden zich ontwikkelen, maar dat verzacht niet het gegeven dat je gedurende een groot gedeelte van de film niet veel bijzonders of opmerkelijks te zien krijgt. Ook het einde was naar mijn smaak iets te sentimenteel en duidelijk op Amerikaans publiek gericht. De uiteindelijke boodschap die de laatste scènes naar voren brengen is - hoewel eveneens erg Hollywoodiaans - wel mooi en voor een Amerikaanse film nog vrij subtiel gebracht ook.
The Road is een mooi uitziende film die hier en daar wel enkele aansprekende thema's aansnijdt, maar deze niet echt goed uit weet te werken. De film niet bijzonder interessant om te zien, helaas, al weet het een avondje wel prima te vullen. Maar er had meer in gezeten.

barcelonagek
Voor dat je deze film gaat bekijken-lees vooral waar het over gaat, het gaat om overleven! Ik vind deze film ijzersterk, veel dram, zeer goed verhaal , en je ziet wat mensen allemaal doen om te overleven, op het einde hielen velen het niet droog, verrassend einde! Althans niet wat velen verwachtte..
Klopt ook, wat iemand zegt, veel mensen zijn ook jonger en internet en youtube generatie en die gaan vaak niet om het verhaal, zie alleen al waarom The Dark Knight op nr. 23 staat en Avatar ook zo goed word beoordeeld, Dan is deel 1 en deel 2 de beste in haar reeks, maar deze film is erg goed,
TrickySmalls
Ik denk dat deze film gewoon het foute publiek lokt.

Melkor
Viggo was ook niet slecht.
Maar ik geloof heilig dat Christian bale hier meer uit had kunnen halen.
die man legt z'n ziel er in...
Zeker niet akkoord, Mortensen brengt het er fantastisch vanaf vind ik. Maar als je dan echt iemand wil die zijn ziel erin legt en geschikt is voor dit soort drama, dan zou je toch eerder denken aan Adrian Brody lijkt me...
Aadje80
Tjah jah wat moet ik er van zeggen.
Wel leuk neerrgezet hoe het er zou zijn als de wereld bijna helemaal
verwoest is en de hongersnood echt een probleem begint te worden
waardoo kanibalisme ontstaat.
Een film die je aan het denken zet .
Nand
Adrien Brody straalt geen vader uit. In A History of Violence heeft Viggo zich sterk getoond als vader. Adrien Brody heeft naar mijn weten geen sterke vader-rollen gehad.
Karl van H.
Je kunt niet álles op de internetgeneratie afschuiven, barcelonagek
Rebel80
Daar gaat de film helemaal niet over. Het verhaal gaat over het overleven van een vader en zoon tijdens de apocalyps. Wat/hoe die apocalyps is, doet er niet toe.
Het doet er voor jou niet doe maar voor velen wel, de film hoeft ook niet over wat gebeurd is te gaan maar het zou wel fijn als je zou weten wat er gebeurd was en dat is makkelijk in een paar minuten duidelijk te maken.
Bottleneck
Wat een geweldige post-apocalyptische setting.. een indringende doodsheid, knap. (Alleen lijken de luchten soms met potlood te zijn geschetst.) Het is ook een verademing om niet te weten hoe de situatie tot stond is gekomen, leidt de aandacht alleen maar af.
Mortensen vind ik prima op z'n plaats als de alledaags uitziende man die voor de meest primaire uitdaging komt te staan. Heel goed. Sommige gebeurtenissen zijn wel een beetje krampachtig gebracht om de boodschap van ieder-voor-zich extra duidelijk over te brengen, zoals de man zonder kleren achterlaten. Hoewel dat ook wel weer een harde les is van vader op zoon. Nou ja, toch best oké dus.
Verder een boeiend verhaal. Niet super dramatisch, maar wel overtuigend en bij vlagen spannend. Alleen het einde valt uit de toon in vergelijking met de rauwheid. En de muziek had van mij onheilspellender gemogen in plaats van droevig.
Apocalyps als nachtkaars.
De acteerprestaties in deze thriller, waarin Mortensen en zijn zoon proberen te overleven in een vergane wereld, zijn goed en het plot biedt tevens veel. Toch worden niet alle kansen genomen en hangt het geheel een beetje tussen drama en thriller in. Al is er continu een lichte spanning voelbaar, echt kippenvel verschijnt slechts tijdens een tweetal scènes. Het trage tempo en de meelijwekkende flashbacks brengen de film regelmatig uit balans.
Het einde verklapt de ongemakkelijkheid die de makers moeten hebben gevoeld tijdens de screening. Op safe en ten glorie van het grote publiek beleeft de film alsnog het zoete gevoel wat door de grauwe setting daarvoor nog enigszins werd afgevlakt. En zo blaast de film zichzelf uit als een nachtkaars.
Redelijk.
o0Timmy0o
Voordat ik de film kort ga reviewen wil ik even iets kwijt.
Veel mensen hier vinden de film niet goed omdat er geen actie in zit of dat er weinig in gebeurd. Sterker nog, kunnen niet tegen een kind van 8 die snel bang is en niet voor zichzelf kan zorgen.
Beetje raar. Ik vind de film namelijk zeer realistisch in beeld gebracht. Zo realistisch zelfs dat ik er best emotioneel van werd. ( Het gedeelte dat Mortensen de zwarte man naakt achterliet en de jongen vond dat hij niet correct bezig was ).
Verder erg goed acteerwerk en veel sfeer en je ziet dat er veel liefde in de film is gestoken.
Ik vond het een van de betere films die ik gezien heb afgelopen 12 maanden. Zoals een recensie op een niet nader te noemen site zegt: Hoe prachtig The Road als film ook is, laten we met z’n allen zorgen dat het een film blijft.
Hetgene waar ik het wel over eens ben is het einde. Die moeten we dan maar voor lief nemen. Vandaar dat hij geen 5* krijgt.
Cleanshot
Prima rol van Viggo in bikkelharde apocalyptische film.
Vond hem ijzingwekkend en zat er helemaal in. Goede film.
Poppe
En die zitten er allemaal naast..
Karl van H.
Raakvlakken genoeg anders. Al zijn het wel compleet verschillende films qua uitwerking.
Creasy_Bear
Visueel mooi uitgewerkt. Ik vond die mensen op het einde voor geen meter te vertrouwen.
OttoO
Tamelijk zwakke film. Kwam voor mij weinig geloofwaardig over: moeder neemt om onbekende redenen de benen (om ergens zelfmoord te plegen of zich te laten ombrengen) in een scène die emotioneel veel te vlak aanvoelt; bijna iedereen loopt rond met oorlogsmunitie, maar de vader heeft slechts een aftands pistooltje op de kop kunnen tikken; geen enkel idee waarom ze eigenlijk naar de zee zouden moeten wandelen, etc.. De acteerprestaties zijn behoorlijk en ook de setting oogt soms ronduit indrukwekkend, maar echt storend is dat de Hollywoodconventies zo pertinent aan de oppervlakte komen: naïef geloof in goed en kwaad, impliciet moraliserend sausje en vooral een happy ending. Mijn gevoel zegt dat er met dit onderwerp veel meer te doen was - hoewel, zoals zelfs blijkt uit het min of meer vergelijkbare Hanekes Le temps du loup, een post-apocalyptische situatie blijkbaar zeer moeilijk moreel diepgaand valt uit te werken. Deze film is helaas geen aanrader.
BoordAppel
Duidelijk uitgelegd. Ze kan het uitzichtloze leven niet aan.Welke mensen zullen het overleven in zo'n situatie? Juist, die met genoeg munitie.
Dat weet de vader ook niet, hij is radeloos en probeert op deze manier een doel voor ogen te houden.
Kiros
Een zeer deprimerende sfeer en toch voelt deze film warm aan. Een puur drama met precies genoeg wat thriller elementen om het verhaal niet te eentonig te laten worden.
Volgens mij komt deze film net iets harder binnen wanneer je zelf vader bent. Ik kon me de radeloosheid zeer goed indenken.
Te goed voor een 3.5, krap aan een 4*.
gnomey
maar ik vind dit niet sterk genoeg uitgevoerd.
Christian Bale had hier iets mooi's van kunnen maken!.
Ik ben altijd blij met christian bale, maar vond viggo het beter doen dan ik had verwacht, helemaal geen stoere actieheld, maar een vader die het ook allemaal niet weet.
Verder zie ik veel berichten over het feit dat het onduidelijk is hoe de wereld zo is geworden of waarom ze naar het zuiden moeten.
Ik vraag me eerder af waarom ze niet zeven jaar eerder zijn vertrokken met zn drieen en waarom ze als het zo koud is geen enkele moeite hebben met in een meertje zwemmen.
Wat ik goed aan deze film vond is, dat ik in tegenstelling tot na de meeste films, er nog een paar dagen lang mee in mijn hoofd heb gelopen. Ik werd er wel een beetje verdrietig van.
Dit is een van de weinige keren dat ik na de film erg nieuwsgierig werd naar het boek.
Deze mooie film geef ik 4.
Karl van H.
Kom op, dat kun je met een beetje fantasie wel rechtlullen. Ze zijn niet eerder vertrokken omdat ze aanvankelijk hoopten dat de situatie zou verbeteren; vervolgens zijn ze aan hun situatie gewend geraakt en vertrokken ze pas als het echt nodig was. Het meertje is wat lastiger, maar ik stel me maar voor dat het inmiddels al een stuk warmer is dan bij hun startpunt (namelijk hun oude huis). Omdat de situatie daar ook allesbehalve tof is, besluiten ze toch maar verder te trekken.
Tevreden daarmee?
Killer-Instinct
Wow,wat een film,ik was suprised dat dit soort films in Hollywood worden gemaakt(ik kende het boek niet) en daarom genoot ik er extra van.
Een pistool zetten tegen je zoontjes hoofd,twijfelen om de trekker over te halen,wat een sterke scene,zoiets simpel kan veel indruk maken.
Het verhaal van de film was best simpel.
Er is een ramp geweest maar we komen er niet achter wat het is(misschien een wijzend vingertje naar ons allemaal,dat we de planeet al flink aan t verpesten zijn as we speak
) en we volgen een vader en z'n zoontje(hun namen komen we niet eens te weten,ook wel origineel) op hun tocht naar....tja naar wat..
De film heeft een perfecte sfeer,de kleuren,settings,je wordt er depressief van,en paps en zoon hebben geen mooie gesprekken met allerlei ondertoontjes,maar gewoon vaak kortaf tegen elkaar,en paps is heel realistisch,lichtelijk depressief,maar met veel liefde voor zijn zoon.
Beide zetten een uitstekende acteer-prestatie neer,wat wel nodig is bij een film waar het daar grotendeels omdraait.
Ook bijrollen zijn mooi ingevuld,o.a. door mijn favo karakter Omar Little uit The Wire,die een dief is,maar aan het einde heb je toch medelijden met hem,want ook hij leeft in deze wereld,maar in z'n 1tje.
Als ze teruggaan en hij is weg,krijg je toch weer dat nare gevoel.
Er gebeurd weinig bijzonders in deze film en echt scenes opnoemen die indruk maken is moeilijk,want het is veel van hetzelfde,vooral kleine gebeurtenissen die allemaal op een bepaalde manier een indruk achterlaten,door het nare gevoel of de spanning.
Het einde komt voor mij abrupt,zelfs nadat die zolang bezig is,zo'n open einde,maar ja,ken moeilijk allemaal mooi aflopen zoals in Platvoet en z'n Vriendjes dat z'n een vallei vinden waar alles nog is zoals het was,dus een logisch einde,maar wel een die me ff liet staren naar het beeld.
Prachtige film,en complimenten ook voor de muziek.
Kiros
Ik in eerste instantie ook niet. Maar het feit dat ze hun hond nog hadden, zegt mij genoeg. De honger en zoektocht naar eten is zo groot dat eerst deze viervoeter er aan had moeten geloven. De hond leeft nog, dan zullen deze mensen niet in staat zijn de jongen als een smakelijk hapje te zien.
gnomey
Tevreden daarmee?
Tuurlijk had ik dat ook wel bedacht, t was meer dat iedereen zo bezig is met het waarom van de wereld in die staat.
Ik denk dat de zon gewoon is ontploft aangezien het koud is en donker en er vuurballen naar beneden kwamen
Als zij vanaf de geboorte van het kind al zo depressief was denk ik had dan niet zo lang in die situatie gebleven en was eerder vertrokken, helemaal daar het haar idee was dat ze naar het zuiden zouden moeten gaan. Maar het doet verder niks af aan de film.
Wel opvallend trouwens dat de vader het kind nooit bij naam noemt, kun je ook weer van alles bij verzinnen.
In vorige commentaar was ik overigens vergeten dat de muziek inderdaad heel goed is, nu ben ik wel enigzins bevooroordeeld omdat ik sowieso de muziek van nick cave erg goed vind.
jipt
Matige apocalyptische film met een aantal spannende stukjes. Naar mijn mening zat er te veel drama in en ik vond de flashbacks heel vervelend. Ik had wat meer spanning gewild. Er zaten een aantal mad-max achtige figuren in die ik wat vaker had willen zien. Verder was het prima geacteerd en de film had een mooie grijze/grauwe omgeving. Wat ik wel grappig vond is dat je niet te weten kreeg waarom de wereld is vergaan.
Al met al erg pover, ik geef 2,5*
CarmenElera
Al met al erg pover, ik geef 2,5*
Volledig mee eens! Ik had er ook meer van verwacht... Het ziet er allemaal wel super uit, maar het verhaal zelf weet mij niet te boeien. En waarom moeten ze naar het zuiden trekken?? En wat is er juist gebeurd met de wereld?? En die kleine jongen... Wat een mietje! Zijn vader draagt hem de helft van de keren terwijl hij maar al te goed zelf kan lopen.. Gemengde gevoelens bij deze film...
Filmkriebel
Je zag toch wel dat er eigenlijk zo goed als geen verhaal was, waarom wordt hier toch telkens op teruggekeerd? Dit is gewoon bijzaak. Laat je gewoon bekruipen door de deprimerende sfeer, de hopeloosheid en de zoektocht naar nog enige zin in een bestaan dat geen betekenis meer heeft. Dat is the Road!
fappie
- 2005 stemmen
Behoorlijke film. De sfeer was natuurlijk lekker grauw en erg voelbaar.Veel situaties zijn erg aangrijpend. De film kan sowieso serieus genomen worden. Dat is altijd wel fijn
. Acteerwerk van Mortensen is prima. Het verhaal ging wel. Niet heel erg origineel met de nodige cliches, maar niet slecht. De film blijft alleen niet altijd boeien. Ik had meer van die spannende momenten gewild.
cathje83
Wow wat een film, en vooral het gevoel waar het je mee achter laat.
Als moeder kreeg ik het benauwd van deze film.
Wat als je overblijft met je kind als opgejaagd wild?
Vooral de scene met moeder en kind die worden achtervolgd door jagers...kippenvel.
Erg mooi verhaal en sfeervol gefilmd.
Vond het jongetje niet irritant. Vond hem zuiver in een onzuivere wereld.
Het kannibalisme was heftig, stuite mij tegen de borst.
Maar dat is ook de bedoeling...
Heftig de scenes met overleden mensen (door zelfmoord) en het jongetje dat dat allemaal ziet. De vader verbergt niets voor zijn kind.
Maar beschermd hem tegelijk voor alles. Dubbel...
De liefde tussen vader en zoon ontroerde mij.
Als ouder probeer je je kind op eigen benen te laten staan zodat hij/zij het alleen aankan in de wereld. Dit was erg letterlijk.
Zware film die je met vooral het einde ontevreden achterlaat, maar ook erg mooi!
Laoslander
hup die stemmen moeten de hoogte in!
Die desolate beelden waren soms echt prachtig, jammer dat de verteller het moest verpesten.
vantagev82
Fantastische film, mooie beelden en een ontroerend einde. Het is een drama. Een thriller had het kunnen zijn als sommige scenes waarbij je even een 'ohoh' gevoel kreeg langer duurden of anders waren uitgewerkt.
Toch handelt de film wel als misschien iedereen zelf ook zou doen. In een doorsnee horror loopt iedereen zo op de 'enge' mensen/monsters af. Hierbij rennen vader en zoon gewoon zo hard mogelijk weg.
Goede film, aanrader!

'Fallout'-serie op Prime Video achter de rug? Ook in deze titels zijn de atoombommen gevallen

In de ban van 'The Last of Us' op HBO Max: Vijf films die je vast kunt waarderen

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008