• 9.383.832 stemmen

Friday the 13th (2009)

Horror | 97 minuten / 106 minuten (extended edition)

Genre: Horror

Speelduur: 97 minuten / 106 minuten (extended edition)

Geregisseerd door: Marcus Nispel

Met onder meer: Jared Padalecki, Derek Mears en Amanda Righetti

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Friday the 13th

"Welcome to Crystal Lake."

Een groep jongeren trekt de bossen van Crystal Lake in, waar een groot aantal wietplanten zou groeien. Echter dwaalt er een zieke geest rond die de jongeren één voor één op gruwelijke wijze afslacht. Zes weken later trekt een groepje vrienden in een luxe vakantievilla om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Ze komen in contact met Clay, een jongen die opzoek is naar zijn zus die zes weken daarvoor op mysterieuze wijze in de omgeving van Crystal Lake verdween. Wanneer Clay met een meisje uit het vriendengroepje op onderzoek uitgaat, in de hoop zijn zus terug te vinden, doen ze een verschrikkelijke ontdekking.

avatar van kenn morozov

kenn morozov

paul83 schreef:

Seks of sex. Mag beide gebruikt worden net als kado of cadeau. Wat is je punt?

sorry hoor,ik ben russische maar ik denk dat u dringend eens in de woordenboek moet kijken voor de nieuwe spellingen want in de mijne staat dat seks in 2voud kan geschreven worden, seks & sex.

kijk maar eens goed na

avatar van kenn morozov

kenn morozov

kenn morozov schreef:

kijk maar eens goed na

als u hierboven leest zegt u seks met ks alleen,das fout,2betekenissen, seks mt ks en sex met x,u begrijpt toch nederlands,u spreekt u eigen tegen

avatar van Jonkovich

Jonkovich

kenn morozov schreef:

ontopic maar weer?

avatar van Henkebart

Henkebart

Sjonge jonge, ik probeer erachter te komen wat voor film dit is en ik lees bijna alleen maar discussies over kak-onderwerpen die uiteindelijk niks vertellen over de film. Graag van iemand die de film gezien heeft een duidelijke mening!....

avatar van djinnax

djinnax

@Henkebart

Ik heb deze film gister avond bekeken. Het is een leuke horror/thriller, niks meer, niks minder. Het is in ieder geval absoluut geen B-film.

Ik heb deze week bijvoorbeeld ook My Bloody Valentine gezien, die vond ik persoonlijk stukke slechter en meer B-film achtig dan deze.

De 20 minuten durende intro van de film is al sowieso de moeite waard! Verder moet je gewoon je verstand op 0 zetten en kijken. De film is erg voorspelbaar, zoals 90% in dit genre. Desalniettemin is hij toch best aardig om te kijken. Verwacht geen topper, maar gewoon een leuke standaard horror thriller met alle gebruikelijke elementen wat zo'n film nodig heeft.

* * *

avatar van aerts007

aerts007

Henkebart schreef:

Of een bril natuurlijk, middelmatige horror. Zoals zovele....! Waar de tetten primeren, en nergens vernieuwend of baanbrekend.

avatar van ezra1971

waar de tetten primeren.....what the f...... wat is dat voor taal

Tettentaal.

avatar van ferry87

ferry87

Redelijke film, ik kan alleen niet de link tussen de titel en de film opmaken. Ik vond het intro erg slecht en voorspelbaar. De rest was redelijk en nog aardig om naar te kijken, maar zeker geen topper.

avatar van dulcinea

dulcinea

aerts007 schreef:

Je neemt me de woorden uit de mond, en ik kom ook aan niet meer dan 2* voor deze, naar mijn mening, gewoon vervelende tienerhorror.

Ik vond My bloody valentine al helemaal niks maar deze vond ik eigenlijk nog slechter.

avatar van anoukanouk

anoukanouk

Ik vond het een goede horror film. Verrassend is de soort intro in de film, leuk gedaan. Spannende en ook lachwekkende momenten.

Ik heb me zeker niet verveeld!

avatar van koho

koho

Ongelooflijke afgezaagde prut. De film was me aangeraden door een vriend van me en expres ben ik NIET naar recensies gaan kijken. Ik moet een hartig woordje met hem spreken.

Dit soort films, daar zijn er toch duizenden van? Groepje goed uitziende jongeren (er zit nooit een dikkerd met jampotglazen en pukkels tussen) gaat naar afgelegen plek, het plan is feesten, sex en joints. Het wordt donker. Er is een enge man die overal tegelijk blijkt te zijn. Eén voor één worden de jongens en meisjes afgeslacht; na de tweede weet je het wel. Gemiddeld 7 minuten tussen elke moord; de kunst is te raden wie er overblijft. Dan komt er tussendoor nog zo'n politieagent kijken -de redding is nabij!- maar hoe dat afloopt kun je ook wel raden. Minstens een rollend hoofd en een doorboord oog (dat is verplicht). Ik raadde het overigens goed wie er overbleef, en zag de onvermijdelijke eindscene ook met gemak aankomen (hij is nie dood). Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit daadwerkelijk eng vind, tenzij diegene nog nooit een van de vele films heeft gezien die op dit gegeven doorboorduurt.

Dus dan kom ik op dit publiek uit: kids van 15 die met popcorn en cola samen een horroravond hebben en veel overdreven gillen als er weer eens zo'n fotomodel op inventieve manier doorboord wordt.

Voor iedereen die daar wel klaar mee is is deze film nutteloos - is mijn bescheiden mening.

1 sterretje.

Jules15

Vanavond nog eens kijken.

Hopelijk valt hij de 2e keer niet al te veel tegen!

avatar van ErwinH

ErwinH

Ah genoeg over seks, maar nu over de film, Ik vind het een aardige re-make, maar ben toch meer van de originele, net wat spannender sfeer. Valt echter niet tegen, ik geeft toch wel 3 sterren.

Jules15

De 2e keer viel hij me weer niet tegen en vond ik sommige dingen nog best orgineel zoals: dat jenna sterft ik had verw8 dat ze het zou overleven, ook het intro vond ik orgineel en zo zijn er nog meer kleine dingetjes maar ik vond hem nogsteeds leuk!

avatar van ezra1971

ezra1971

dat kun je niet serieus menen. Heb je het orgineel gezien?

avatar van otherfool

otherfool

Merkwaardige mislukking eigenlijk. Het geheel zag er vreselijk goedkoop uit, saaie kills, de schrikmomenten zaten slecht in elkaar en spannend of eng wordt het gewoonweg nooit. Te veel slachtvee ook, je gaat nooit voor ze duimen. Dat einde, ach ja, dat zat er natuurlijk in...

Slecht gemaakt, jammer. 1*.

avatar van james_cameron

Niets bijzonders dit. De zoveelste pointless remake, degelijk gefilmd en met een fraaie sound design, maar qua verhaal is het allemaal nog net zo stompzinnig als bijna dertig jaar geleden. Veel geile teenagers, tieten (oké, wel mooie) en halfslachtig slachtwerk. Onderhoudend op een hersendode manier, maar direct na afloop (inclusief slecht getimed schrikmoment als uitsmuiter) ben je het geheel allang weer vergeten. Next...

avatar van dyantha

dyantha

k vind het opzich een goede film maar ik had veel beters verwacht zeker toen ik de trailer zag en daarna de film was het toch wel een beetj een domper

avatar van Fryce

Fryce

Leuke slasher scènes en lekker veel ook. Hapt hierdoor prima weg. Verhaal is voorspelbaar gezien erg voorspelbaar, maar wie hiernaar kijkt voor het verhaal die kijkt denk ik de verkeerde film.

ezra1971 schreef:

dat kun je niet serieus menen. Heb je het orgineel gezien?

Ja die heb ik gezien.

En de sfeer is goed, maar die film is nog meer cliché als deze nieuwe remake. en dat kun je niet ontkennen

avatar van ted_striker

ted_striker

Het origineel is meer cliché dan de remake? Hoe zou dat komen? Omdat het origineel de standaard gezet heeft misschien?

Jules15

Maar in de oude versie hadden ze niet eens moeite gedaan op het verhaal en veel gepik van Halloween.

avatar van WendyS

WendyS

alweer eentje uit de duizend van dit genre, op zich geen slechte film

avatar van totalreject

totalreject

Jules15 schreef:

Alleen het idee dat een stalker een groep tieners vermoord was "gejat" van Halloween. Voor de rest lijkt F13 nergens op Halloween. Vooral de ontknoping van de eerste Friday film onderscheid zich enorm van Halloween.

De vervolgen van Friday komen natuurlijk wel weer meer overeen met de Halloween-serie. Alleen zijn ze een stuk bruter.

avatar van Tomato

Tomato

Wat een misbaksel deze film. Ik ben een liefhebber van thrillers en horrors maar dit is echt te slap en te standaard voor woorden. Ik heb geen moment gehad dat ik het ook maar een beetje eng vond. Alle cliches uit het boekje worden gewoon afgewerkt en er wordt echt nergens een beetje een orignele twist aan gegeven.

Een stel tieners gaat het bos in, natuurlijk een paar lekkere wijven en goed uitziende jongens die een voor en worden afgeslacht. En als het nou echt luguber of verontrustend zou zijn. Dat valt allemaal heel erg tegen. Neem dan de remake van Texas Chainsaw Massacre, die vond ik echt stukken beter. Maar ja het origineel daarvan is ook een echte klassieker. Dat vind ik van Friday the 13th toch echt een stuk minder.

1,5 ster voor de moeite...

totalreject schreef:

Heb jij de dvd van Friday the 13th toevallig thuis?

want bij de extra's staat een intervieuw met de regisseur en dan zegt hij dat hij toch wel afgekeken heeft bij halloween zoals het begin enzo;).

avatar van totalreject

totalreject

Jules15 schreef:

Heb jij de dvd van Friday the 13th toevallig thuis?

Ik zeg ook niet dat er niks is afgekeken.

Maar de overeenkomsten zijn toch in principe alleen maar de tieners die gestalkd en vermoord worden.

En het begin zie ik toch meer als een leuke ode aan Halloween.

Het verhaal van F13 natuurlijk nergens gejat van Halloween.

Elke film heeft wel invloeden van andere films of echte gebeurtenissen. En Halloween is natuurlijk helemaal geen verkeerde invloed als je een horrorfilm maakt.

Het zijn beide prima horrorfilms alleen verkies ik (de orginele) Friday the 13th toch boven Halloween.

totalreject schreef:

Ik zeg ook niet dat er niks is afgekeken.

En het begin zie ik toch meer als een leuke ode aan Halloween.

Het verhaal van F13 natuurlijk nergens gejat van Halloween.

Ooke;) ik vind friday the 13th(oude) ook beter als halloweeN(oude).

maar ik vond het verhaal niet zoveel hebben.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Hoe dit misbaksel de bioscopen heeft gehaald is mij een raadsel. Ik kan echt niet geloven dat dit dezelfde regisseur is die de Texas Chainsaw Massacre remake heeft gemaakt. Ik kan in dit filmpje weinig talent terugvinden.

Er zijn dingen in deze film die onvergeefbaar zijn en die me mateloos stoorden. Ten eerste de hoeveelheid sex of de enorme grote hoeveelheid sexueel beladen woorden. Sex mag er zijn, sterker zelfs het is één van de belangrijkste ingrediënten voor slashers, maar dit is te ergerlijk voor woorden. Het verpest de film helemaal. Iemand die seks met een paspop prijst, iemand die niet wilt rukken omdat een hert toekijkt.....? Niet te doen.

In tegenstelling tot de orginele film, slaagt deze remake er niet in om enge of beklemmende scènes neer te zetten. Hij doet nogthans een paar keer moeite, maar het werkt niet. Het allerbekende deuntje komt ook amper voor. Nergens echte stalkscènes zoals in de eerste film die de sfeer ten goede komen. Verder vond ik sommige moorden (vooral in het begin) enorm slecht ge-edit en over het algemeen vond ik de film vrij donker geschoten (en dat is zeker niet positief!!).

Mijn all time favoriet Pamela Voorhees kreeg ook nog een klein rolletje. Hoewel haar debuut maar 20 seconden duurde, was het al genoeg om afbreuk te doen aan wat het origineel ooit opgebouwd heeft. Wat een belabberde scène. Ik ken Nena Visitor niet, dus ik ga geen uitspraken doen, maar dit was echt zwakjes hoor. Betsy Palmer krijgt een hartinfarct in haar oude schommelstoel als ze dit ooit te zien krijgt. Van het melo-dramatische schrizofene typetje wat zij in 1980 er ooit van gemaakt heeft, blijft niets van over. Net of een kleuter een versje aan het opzeggen was. Nena Visitor, schaam u!

Ik kan begrijpen dat dit lekkere kost is voor mensen die de leeftijdsgroep 14 jaar nog niet bereikt hebben. Het origineel is op alle vlakken beter. Ik geef 1,5 omdat ik de moord-scènes aan het meertje en die van de Aziaat best wel geinig vond.

Toch een gigantische tegenvaller hoor. Afgezaagde prut, inderdaad!!

slashertienercabin in the woodsaxe murdercamp counselor jason vorhees黑色星期五friday the 13th 黑色星期五 teen scream