Genre: Drama / Biografie
Geregisseerd door: Clint Eastwood
Met onder meer: Tom Hanks, Aaron Eckhart en Laura Linney
IMDb beoordeling: 7,4 (307.854)
Releasedatum: 8 september 2016
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Sully
"The Untold Story Behind the Miracle on the Hudson."
Film over het leven van de Amerikaanse piloot Chesley 'Sully' Sullenberger (Tom Hanks). Sully werd wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte op de New Yorkse Hudson River, waarmee de levens van 155 mensen aan boord gered werden. Echter, waar Sully door het publiek en de media geprezen werd om zijn prestatie, ontvouwde zich op de achtergrond een onderzoek dat zijn reputatie en carrière dreigde te verwoesten.
Chesley 'Sully' Sullenberger
Ben Edwards
Michael Delaney
Doreen Welsh
Boneka
Na Flight wast dit mijn volgende "rampenfilm" in the air. Flight was al totaal anders dan de gemiddelde vliegtuigrampen (lees vertrek veel gekeuvel, gezinnetjes, bange passagiers; de vlucht, ramp en al dan niet een happy end). Flight was zodoende best wel saai. Nu is Sullenberger ook niet dat stereotype film geworden met veel spektakel en de volgorde is ook al totaal anders. We zien de "crashvlucht" steeds verder in beeld, met daarom heen het onderzoek (zeker niet saai) en of de piloot Sully geen verkeerde beslissing heeft genomen. Dat maakt de film boeiender dan een kort vertrek een tien minuten durende vlucht en een lange saaie nasleep. Want de vlucht duurde ook maar 10 minuten. Zodoende was het ook lastig om hier een film van te maken. Opvallend is dat regisseur Clint Eastwood in zijn jonge jaren ook een crash on the water heeft meegemaakt en zodoende werd getriggerd door dit script.
Veel details kloppen en Chesley Sullenberg is zeer betrokken geweest tijdens de opnames. Er zijn zelfs figuren gebruikt ten tijde van de "crash". Zoals de kapitein van het schip. Of het onderzoek naderhand allemaal klopte op details zeer zeker en zo'n onderzoek is gewoon standaard. Of hij daadwerkelijk zo onder vuur heeft gelegen weet ik niet, wel was er een grote twijfel of hij wel juist had gehandeld. Dat zegt Sully ook zelf in de extra's van deze film. En er komt heel wat op je af na zo'n ramp. Zo ontving Sully zo'n 50.000 brieven en was een rondje naar de bakker van 5 minuten een tocht van 20 minuten. Ik vind dit alles in een andere setting weliswaar goed neergezet.
Vond Tom Hanks sterk acteren en de grimeurs hebben hun best gedaan. Daarnaast komt ie over als een automatische piloot, maar als je de verhalen hoort van deze piloot dan is het wel een mannetje geweest dit van jongs af aan alles tot de perfectie wilde hebben. Elk ongeluk werd aandachtig door hem bestudeerd. Grappig is dat je zijn leven als piloot ook nog door de film heen ziet. Als tweedekkertje over het landgoed van zijn vader heen vliegend en daarna bij de luchtmacht. Kortom een vakman eerste klas!
Vandaag herzien, maar nu op 4K dat overigens geen spetterend beeld aflevert, maar Sully blijft staan zoals ik al eerder had beschreven.
Film 3.5
Beeld (4K) 3.5
Geluid 4.5
Roger Thornhill
Tja... Het verhaal is voorspelbaar maar toch pakkend, Tom Hanks speelt zoals wel vaker een zeer menselijke Elckerlyc maar doet dat weer prima, en de beelden van de redding zijn prachtig ook al weet je dat het gevaar al geweken is (behalve voor wie het ijskoude water opzoekt). Zo is elk aspect van de film voorspelbaar maar boeiend, en omdat ik een romanticus ben ga ik er nog in mee ook. Maar echt geweldig kan ik het toch allemaal niet vinden, daarvoor speelt het geheel teveel op safe.
Edit: aangezien deze film op werkelijke gebeurtenissen is gebaseerd kan ik het punt dat ik hier aanroer niet in de schoenen van de scriptschrijvers schuiven; als dit fictie was geweest had ik het echter lachwekkend gevonden dat de onderzoekscommissie er niet aan zou hebben gedacht om in het test-traject een tijdsmarge in te bouwen voor het ontstaan van het uiteraard niet bij de piloten meteen aanwezige besef van wat er aan de hand is wanneer eerst de ene en dan de andere motor uitvalt. Als dat in werkelijkheid ook zo was ga je toch twijfelen aan de intenties van de NTSB, alsof het alleen maar hun bedoeling was om een zwarte piet door te kunnen schuiven.
cantforgetyou
Goede film. Bijzonder wat er op de achtergrond aan onderzoek en testen zijn gedaan, om te checken of Sully wel goed heeft gehandeld met zijn copiloot.
Het is mooi om te zien hoe stevig Sully in zijn schoenen staat, zonder vervelend of arrogant te worden dat hij vindt dat hij in zijn gelijk staat. Hij kon zich verbaal goed verweren.
Ik vond het wel irritant dat de mensen die het onderzoek uitvoerde niet sympathiek overkwamen. Het leek wel of ze hoopte dat Sully fouten had gemaakt voor zijn keuze om deze noodlanding te maken. Terwijl Sully gewoon een 'held' is en dat hij zoveel levens heeft gered.
Het einde maakt daarom ook veel goed, maar je krijgt wel even een 'naar' gevoel.
Een wonder dat dit zo gebeurd is en prachtig dat er een film over is gemaakt.
De film duurt ook niet te lang. Ik zou wel vaker willen dat films weer 90 minuten duren. Vaak moet je meer dan 2 uur naar films kijken en dat is vaak zo niet nodig, vind ik.
GothamCity
Sullige film, wist nog dat ik het heel saai vond vooral en lelijk in beeld gebracht.
schrans
Solide film met een intrigerend thema, maar eigenlijk nog een halfuur te lang. Werd te veel gerekt en het nodige Amerikaanse drama hoefde ook niet per se. Lage 3.5*
schram101
Wat een mooie film van, kwam ik bij de aftiteling pas achter, Clint Eastwood. Sully focust zich vooral op nasleep van de ramp, maar kent ondanks dat niet een standaard chronologische opbouw. En dat werkt wel fijn. Sowieso is het genot om naar Tom Hanks te kijken. Zijn casting is misschien veilig, maar wie zou je nou liever zien dan hem?
Mooie beelden ook na de aftelling met de echte Sully. Voor sommigen misschien iets te veel Amerikaans drama, maar ik zelf ga daar op deze manier wel lekker op.
JohnWilliams
Goede film van Clint Eastwoord met in de hoofdrol de magistrale Tom Hanks. Elke film waar deze man zijn gezicht laat zien vind ik goed. Hij redt wat mij betreft de iets wat trage film Sully. De muziek is ook van Clint zelf, waar ik zeer veel respect voor heb, maar stiekem vond ik het geen passende muziek. Langzaam, traag en niet echt passend. Op youtube zag ik dezelfde scene maar dan met andere muziek (Interstellar) en ik voelde meteen meer spanning. Los van de mindere muziek een uitstekende film die zich focust op de gebeurtenissen na de ramp. Ik heb weer wat bijgeleerd en ben blij dat ik de film op Netflix destijds heb aangeklikt. Mooie film!
De film begint als een rampenfilm, gaat over in een rechtbankdrama en eindigt als een saai waargebeurd drama zonder de nodige verrassingen. Voor N.Y. is het waarschijnlijk wel een mooie ode aan een man die een vliegtuigramp voorkwam, maar meer is het ook niet. Op z'n Amerikaans gaat dit uiteraard van start met een rechtszaak, want je bent er bij voorbaat schuldig tot de rechtbank je heeft vrijgesproken. Als film zorgt het voor een weinig boeiend verhaal. Vooral dankzij ervaren acteurs en crew is het niet slecht geworden.
richardd.
Veilige film, maar zeker onderhoudend.
Denk dat landen op een landingsbaan veiliger is...
notsub
Sully is toch wel een typerende film met Tom Hanks in de hoofdrol. Artistiek gezien is het allemaal risicoloos, maar verder is het zeker een aansprekende titel. Het acteerwerk is zoals je mag verwachten en ik herkende Anna Gunn, die Skyler speelt in Breaking Bad. Hier is ze toch wat minder aanwezig. Ik kan me de ramp van het vliegtuig nog herinneren uit het nieuws destijds. Het verhaal erom heen is dan wel erg Amerikaans en komt voor mij wat onwerkelijk over. Leuk om gezien te hebben, maar verder heb ik niet zoveel met Sully.
Lovelyboy
Poeh...wat een fijne film. Lees dan hier boven dingen over 'heldenverering' en 'patriotisme', maar ik vind dat de film daar ver van blijft. Heb overigens toch de indruk dat mensen dit voor in de bek ligt als het een film is die iets te Amerikaans is ofzo. Ik snap dat gezeik nooit zo.
Wat mij betreft een mooi fragmentarisch vertelt verhaal, een piloot die gewoon zijn werk deed, in een split-second besloot een noodlanding te maken op de Hudson en vervolgens zich geneert, ongemakkelijk voelt bij alle aandacht en hoe de mensen opeens met omgaan. Mooi en tevens pijnlijk te zien, en dat terwijl hij zelf nog amper beseft wat hem hij gedaan heeft en overkomen is. Verder prachtig in beeld gebracht, de laatste momenten van het toestel in de lucht, de tergende besprekingen met de autoriteiten die overduidelijk vinden dat hij niet goed gehandeld heeft. Dit alles in een hele beheerste en rustige formule, toch met een licht dreigende ondertoon van waar gaat dit nu precies heen? Gaan ze hem dit in de schoenen schuiven? Mede natuurlijk met de kritische houdingen van de ondervragers. Prima rollen van Hanks, Magnum belde, kan iemand Eckhart vertellen dat hij zijn snor terug wil?
Fijne film, prima film.
Sully blijft staan met een goed cijfer en is een uitstekende film te noemen.
Alexjc
Wat een geweldige goede film was dit. Lekker van genoten. Zo hoort een film te zijn.
Deze film is een verrijking voor de verzameling.
ILDIB
Prettige uiteenzetting. Hier en daar vermoed ik wat extra drama en actie maar voor de rest prima zover te zoetsappig te worden.
Filmreiziger
Ik begrijp niet wat de urgentie is geweest om deze film te maken. Er gebeurt eigenlijk heel weinig in de film. Ja, het is erg goed geacteerd. En het is ook mooi om te zien hoe de landing op de hudson is uitgevoerd en hoe de reddingswerkers snel in actie kwamen om iedereen weer uit het water / van het vliegtuig te krijgen. Wat overblijft is een onderzoek over de toedracht (verzekeringsmaatschappij is niet blij met het verwoeste vliegtuig) en een piloot die wisselt in emoties tussen overtuiging dat hij het juiste heeft gedaan en op andere momenten daaraan twijfelt. Maar of dat voldoende is om een film over te maken? Sommige geven aan dat je de film daar niet op kunt afrekenen omdat deze op ware feiten is gebaseerd, maar die mening deel ik niet: je kunt er ook voor kiezen om er geen film over te maken of om je meer artistieke vrijheid te gunnen en de ware feiten als inspiratie te gebruiken. Je had er ook een volbloed docu van kunnen maken. Ondanks dat ik me niet verveeld heb, vind ik het nu vlees nog vis en daarmee saai en wat 'sullig'. Jammer. 3 sterren en dat is vooral te danken aan de acteerprestaties en vanwege het feit dat het wel interessant is om een keer te zien hoe zo'n afwikkeling van een vliegtuigramp wordt uitgevoerd.
panax
geweldige film
prachtig verfilmd
wat een held !!!
goed neergezet door tom hanks !!
prachtige aftiteling met de originele sully !!
Filmkriebel
Een noodlanding waarbij iedereen het overleeft. Kun je hier een boeiende film uit halen? Het is deze vraag die me lang heeft weerhouden om Sully te bekijken. Onterecht blijkt.
Besef het maar : een vliegtuigpiloot heeft de levens van zijn passagiers letterlijk in zijn handen. Met een andere minder ervaren piloot als Sully was dit wellicht slecht afgelopen omdat die dan "volgens het boekje" tewerk gegaan zou zijn. Eastwood koos voor een "multi-angle" benadering als vertelstijl, wat duidelijk een goede keuze was. De theorie wordt naast de praktijk gezet met als conclusie dat de enige niet in kaart te brengen factor de menselijke is. Wanneer de theorie en de simulaties niet meer volstaan om een noodsituatie aan te pakken, dan schiet er enkel nog een gezonde inschatting vanuit de jarenlange ervaring over. En geen enkel wiskundig model kan zoiets vatten. Ik kan maar één ding vaststellen : de passagiers hadden het geluk dat Sully en geen andere man, hun piloot was... De reconstructie van de noodlanding in de Hudson vond ik indrukwekkend gebracht.
stefan dias
Ik begrijp niet wat de urgentie is geweest om deze film te maken.
Fictiefilm. Deze vraag is terecht. het is ook contradictorisch: de man zelf wil eigenlijk geen heldenbehandeling, maar krijgt die hier alsnog. Ik vraag me dan af in hoeverre ze hem écht de schuld in de schoenen hebben willen schuiven. Ik ben natuurlijk geen onderzoeksjournalist dus verder dan Wikipedia kom ik voorlopig niet.
Maar ik sluit me aan bij Filmreiziger en dnek dat een docu met getuigenissen van de stewardessen en de echte overlevenden wellicht indrukwekkender geweest zou zijn. Uiteraard is het goed geacteerd en de niet-lineaire manier van vertellen werkt wel, maar die lurven van mij voelen zich toch nooit aangegrepen.
AngelicV
Goede film van Clint Eastwood over een stukje heldendom van een Amerikaanse burger. In dit geval piloot Sully. Goed vormgegeven in tijdsstappen waarbij alles nauwgezet te zien is. Uiteindelijk resulteert dit in computersimulatie versus menselijk handelen. Eastwood laat dit vaker in zijn films zien..hoe belangrijk menselijk handelen is gezien de kennis en intelligentie die de mens in zich heeft. Zie ook "Trouble with the curve"
Rotterdam@1
Zeer boeiende en uitstekende film over een waargebeurde vliegtuigcrash, noodlanding op de Hudsonrivier, steenkoud in januari 2009. Een toom ganzen in de lucht vlak na het opstijgen, motoren in brand.
Dan ontvouwt zich een groot onderzoek met veel technische en juridische aspecten. Meerdere malen lijkt het erop, dat piloot en co-piloot grote inschattingsfouten hebben gemaakt, die kant gaat het op en wordt piloot/Tom Hanks overmand door twijfels en flash-backs. Door zijn toedoen zijn juist alle passagiers ongedeerd aan land gekomen, met behulp van 1200 helpers, via helikopters, schepen enz. Een heel groot onderzoek volgt voor een commissie en een zaal vol journalisten. Als het erop lijkt, dat de gezagvoerder en zijn kompaan juridisch/technisch geen kant meer op kunnen, volgen er een verrassend nieuw licht én majestueuze ontknoping.
Tom Hanks is briljant in zijn rol van ingetogen gezagvoerder en Aaron Eckhart als zijn wat extravertere kompaan.
Het immense verschil tussen theorie en praktijk en bovenal de menselijke factor.
cornelis2
Gewoon een goede film over een spectaculair vliegtuigongeluk met een goede afloop, en gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis. Dat de regisseur ervoor gekozen heeft het onderzoek na de crash te dramatiseren is te begrijpen, Het verhaal moet ook een zekere andere interpersoonlijke spanning krijgen en is geen documentaire.
nijkerkbert
Prachtige verfilming van een gebeurtenis die ik me nog goed herinner. Tom Hanks, zoals gewoonlijk, acteert de sterren van de hemel. Ook de chemie met Aqron Eckhart was prima.
Prima soundtrack en mooie niet chronologische verhaallijn houden je aandacht er bij.
Demeter
Lees het bericht vlak vóór die van jou, van filmkriebel, en je snapt waarom deze film gemaakt moest worden.
Natuurlijk was een documentaire, met wat interviews níet indrukwekkender geweest. In deze film werd ik meegenomen met de belevenissen van Sully gedurende het onderzoek en voelde ik de spanning tijdens de verhoren vanwege de onzekere afloop. En we worden terug meegenomen naar de indrukwekkende minuten in het vliegtuig die zeer realistisch en in real time worden weergegeven, zodat we precies begrijpen wat de piloten wel en niet hebben gedaan om het vliegtuig veilig aan de grond te krijgen. Hoe had dat in hemelsnaam nog indrukwekkender in een documentaire weergegeven kunnen worden?
MOVIEMAZZTER
het verhaal was mij bekend, de gevolgen niet dus toch weer wat opgestoken met deze film. Ik hou wel van waargebeurde verhalen. Uiteraard was dit op dat moment (en de dagen, weken erna) een grote gebeurtenis, maar ook weer niet zo groot als 9/11 of zo. Desondanks een film die een beetje als een docu terugkijkt. Tom Hanks levert -uiteraard zou je bijna zeggen- prima werk.
Waargebeurde film 'Sully' met Tom Hanks morgenavond (18 oktober) te zien op televisie
Drie films op Netflix die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde titels toe
Der Kommer en Dag
Drama, 2016