• 159.596 films
 • 9.832 series
 • 29.150 seizoenen
 • 609.198 acteurs
 • 355.524 gebruikers
 • 8.905.904 stemmen
Avatar
 
banner banner

Sully (2016)

Drama / Biografie | 96 minuten
3,44 1.203 stemmen

Genre: Drama / Biografie

Speelduur: 96 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Tom Hanks, Aaron Eckhart en Laura Linney

IMDb beoordeling: 7,4 (292.361)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 8 september 2016

Plot Sully

"The Untold Story Behind the Miracle on the Hudson."

Film over het leven van de Amerikaanse piloot Chesley 'Sully' Sullenberger (Tom Hanks). Sully werd wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte op de New Yorkse Hudson River, waarmee de levens van 155 mensen aan boord gered werden. Echter, waar Sully door het publiek en de media geprezen werd om zijn prestatie, ontvouwde zich op de achtergrond een onderzoek dat zijn reputatie en carrière dreigde te verwoesten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Chesley 'Sully' Sullenberger

Jeff Skiles

Lorraine Sullenberger

Elizabeth Davis

Charles Porter

Michael Delaney

Doreen Welsh

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Boneka

Boneka

 • 2325 berichten
 • 1240 stemmen

Boneka schreef:

Na Flight wast dit mijn volgende "rampenfilm" in the air. Flight was al totaal anders dan de gemiddelde vliegtuigrampen (lees vertrek veel gekeuvel, gezinnetjes, bange passagiers; de vlucht, ramp en al dan niet een happy end). Flight was zodoende best wel saai. Nu is Sullenberger ook niet dat stereotype film geworden met veel spektakel en de volgorde is ook al totaal anders. We zien de "crashvlucht" steeds verder in beeld, met daarom heen het onderzoek (zeker niet saai) en of de piloot Sully geen verkeerde beslissing heeft genomen. Dat maakt de film boeiender dan een kort vertrek een tien minuten durende vlucht en een lange saaie nasleep. Want de vlucht duurde ook maar 10 minuten. Zodoende was het ook lastig om hier een film van te maken. Opvallend is dat regisseur Clint Eastwood in zijn jonge jaren ook een crash on the water heeft meegemaakt en zodoende werd getriggerd door dit script.

Veel details kloppen en Chesley Sullenberg is zeer betrokken geweest tijdens de opnames. Er zijn zelfs figuren gebruikt ten tijde van de "crash". Zoals de kapitein van het schip. Of het onderzoek naderhand allemaal klopte op details zeer zeker en zo'n onderzoek is gewoon standaard. Of hij daadwerkelijk zo onder vuur heeft gelegen weet ik niet, wel was er een grote twijfel of hij wel juist had gehandeld. Dat zegt Sully ook zelf in de extra's van deze film. En er komt heel wat op je af na zo'n ramp. Zo ontving Sully zo'n 50.000 brieven en was een rondje naar de bakker van 5 minuten een tocht van 20 minuten. Ik vind dit alles in een andere setting weliswaar goed neergezet.

Vond Tom Hanks sterk acteren en de grimeurs hebben hun best gedaan. Daarnaast komt ie over als een automatische piloot, maar als je de verhalen hoort van deze piloot dan is het wel een mannetje geweest dit van jongs af aan alles tot de perfectie wilde hebben. Elk ongeluk werd aandachtig door hem bestudeerd. Grappig is dat je zijn leven als piloot ook nog door de film heen ziet. Als tweedekkertje over het landgoed van zijn vader heen vliegend en daarna bij de luchtmacht. Kortom een vakman eerste klas!

Vandaag herzien, maar nu op 4K dat overigens geen spetterend beeld aflevert, maar Sully blijft staan zoals ik al eerder had beschreven.

Film 3.5

Beeld (4K) 3.5

Geluid 4.5


avatar van reporterxyz

reporterxyz

 • 205 berichten
 • 988 stemmen

Verrassend goede film.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5494 berichten
 • 2157 stemmen

Tja... Het verhaal is voorspelbaar maar toch pakkend, Tom Hanks speelt zoals wel vaker een zeer menselijke Elckerlyc maar doet dat weer prima, en de beelden van de redding zijn prachtig ook al weet je dat het gevaar al geweken is (behalve voor wie het ijskoude water opzoekt). Zo is elk aspect van de film voorspelbaar maar boeiend, en omdat ik een romanticus ben ga ik er nog in mee ook. Maar echt geweldig kan ik het toch allemaal niet vinden, daarvoor speelt het geheel teveel op safe.

        Edit: aangezien deze film op werkelijke gebeurtenissen is gebaseerd kan ik het punt dat ik hier aanroer niet in de schoenen van de scriptschrijvers schuiven; als dit fictie was geweest had ik het echter lachwekkend gevonden dat de onderzoekscommissie er niet aan zou hebben gedacht om in het test-traject een tijdsmarge in te bouwen voor het ontstaan van het uiteraard niet bij de piloten meteen aanwezige besef van wat er aan de hand is wanneer eerst de ene en dan de andere motor uitvalt. Als dat in werkelijkheid ook zo was ga je toch twijfelen aan de intenties van de NTSB, alsof het alleen maar hun bedoeling was om een zwarte piet door te kunnen schuiven.


avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

 • 1650 berichten
 • 1457 stemmen

Goede film. Bijzonder wat er op de achtergrond aan onderzoek en testen zijn gedaan, om te checken of Sully wel goed heeft gehandeld met zijn copiloot.

Het is mooi om te zien hoe stevig Sully in zijn schoenen staat, zonder vervelend of arrogant te worden dat hij vindt dat hij in zijn gelijk staat. Hij kon zich verbaal goed verweren.

Ik vond het wel irritant dat de mensen die het onderzoek uitvoerde niet sympathiek overkwamen. Het leek wel of ze hoopte dat Sully fouten had gemaakt voor zijn keuze om deze noodlanding te maken. Terwijl Sully gewoon een 'held' is en dat hij zoveel levens heeft gered.

Het einde maakt daarom ook veel goed, maar je krijgt wel even een 'naar' gevoel.

Een wonder dat dit zo gebeurd is en prachtig dat er een film over is gemaakt.

De film duurt ook niet te lang. Ik zou wel vaker willen dat films weer 90 minuten duren. Vaak moet je meer dan 2 uur naar films kijken en dat is vaak zo niet nodig, vind ik.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1007 berichten
 • 1431 stemmen

Veilige film, maar zeker onderhoudend.


avatar van GothamCity

GothamCity

 • 84 berichten
 • 155 stemmen

Sullige film, wist nog dat ik het heel saai vond vooral en lelijk in beeld gebracht.


avatar van schrans

schrans

 • 406 berichten
 • 1004 stemmen

Solide film met een intrigerend thema, maar eigenlijk nog een halfuur te lang. Werd te veel gerekt en het nodige Amerikaanse drama hoefde ook niet per se. Lage 3.5*


avatar van schram101

schram101

 • 16363 berichten
 • 1954 stemmen

Wat een mooie film van, kwam ik bij de aftiteling pas achter, Clint Eastwood. Sully focust zich vooral op nasleep van de ramp, maar kent ondanks dat niet een standaard chronologische opbouw. En dat werkt wel fijn. Sowieso is het genot om naar Tom Hanks te kijken. Zijn casting is misschien veilig, maar wie zou je nou liever zien dan hem?

Mooie beelden ook na de aftelling met de echte Sully. Voor sommigen misschien iets te veel Amerikaans drama, maar ik zelf ga daar op deze manier wel lekker op.

4,0*


avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

 • 7503 berichten
 • 912 stemmen

Goede film van Clint Eastwoord met in de hoofdrol de magistrale Tom Hanks. Elke film waar deze man zijn gezicht laat zien vind ik goed. Hij redt wat mij betreft de iets wat trage film Sully. De muziek is ook van Clint zelf, waar ik zeer veel respect voor heb, maar stiekem vond ik het geen passende muziek. Langzaam, traag en niet echt passend. Op youtube zag ik dezelfde scene maar dan met andere muziek (Interstellar) en ik voelde meteen meer spanning. Los van de mindere muziek een uitstekende film die zich focust op de gebeurtenissen na de ramp. Ik heb weer wat bijgeleerd en ben blij dat ik de film op Netflix destijds heb aangeklikt. Mooie film!


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30293 berichten
 • 5156 stemmen

De film begint als een rampenfilm, gaat over in een rechtbankdrama en eindigt als een saai waargebeurd drama zonder de nodige verrassingen. Voor N.Y. is het waarschijnlijk wel een mooie ode aan een man die een vliegtuigramp voorkwam, maar meer is het ook niet. Op z'n Amerikaans gaat dit uiteraard van start met een rechtszaak, want je bent er bij voorbaat schuldig tot de rechtbank je heeft vrijgesproken. Als film zorgt het voor een weinig boeiend verhaal. Vooral dankzij ervaren acteurs en crew is het niet slecht geworden.


avatar van richardd.

richardd.

 • 70 berichten
 • 588 stemmen

Capablanca schreef:

Veilige film, maar zeker onderhoudend.

Denk dat landen op een landingsbaan veiliger is...


avatar van notsub

notsub

 • 1301 berichten
 • 1286 stemmen

Sully is toch wel een typerende film met Tom Hanks in de hoofdrol. Artistiek gezien is het allemaal risicoloos, maar verder is het zeker een aansprekende titel. Het acteerwerk is zoals je mag verwachten en ik herkende Anna Gunn, die Skyler speelt in Breaking Bad. Hier is ze toch wat minder aanwezig. Ik kan me de ramp van het vliegtuig nog herinneren uit het nieuws destijds. Het verhaal erom heen is dan wel erg Amerikaans en komt voor mij wat onwerkelijk over. Leuk om gezien te hebben, maar verder heb ik niet zoveel met Sully.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2953 berichten
 • 2156 stemmen

Lovelyboy schreef:

Poeh...wat een fijne film. Lees dan hier boven dingen over 'heldenverering' en 'patriotisme', maar ik vind dat de film daar ver van blijft. Heb overigens toch de indruk dat mensen dit voor in de bek ligt als het een film is die iets te Amerikaans is ofzo. Ik snap dat gezeik nooit zo.

Wat mij betreft een mooi fragmentarisch vertelt verhaal, een piloot die gewoon zijn werk deed, in een split-second besloot een noodlanding te maken op de Hudson en vervolgens zich geneert, ongemakkelijk voelt bij alle aandacht en hoe de mensen opeens met omgaan. Mooi en tevens pijnlijk te zien, en dat terwijl hij zelf nog amper beseft wat hem hij gedaan heeft en overkomen is. Verder prachtig in beeld gebracht, de laatste momenten van het toestel in de lucht, de tergende besprekingen met de autoriteiten die overduidelijk vinden dat hij niet goed gehandeld heeft. Dit alles in een hele beheerste en rustige formule, toch met een licht dreigende ondertoon van waar gaat dit nu precies heen? Gaan ze hem dit in de schoenen schuiven? Mede natuurlijk met de kritische houdingen van de ondervragers. Prima rollen van Hanks, Magnum belde, kan iemand Eckhart vertellen dat hij zijn snor terug wil?

Fijne film, prima film.

Een herziening waarvan ik me bij aanvang afvroeg wat de film me eventueel nog te bieden had. Je hebt soms van die films dat je de afloop weet en de geest simpelweg uit de fles is, maar je hebt ook films die juist onder de huid kruipen ook al weet je de afloop. En zo verraste Sully me toch. Sowieso wordt ik altijd een beetje emotioneel gedurende rampenfilms, waarom weet ik niet. Zelf iets meegemaakt in een vorig leven? Of draait het om het onvermijdelijke, of de reacties van de mensen, of die ene die opstaat en het verschil maakt...in het geval van Sully weet ik het wel. Treffend is toch het onverwachte, de stilte, het ongeloof waarmee het noodlot bezit neemt van het toestel. Geen ontploffingen, geen gegil, geen opgeklopt drama. Slechts een onhebbelijke stilte die weinig goeds voorspelt. Dan is er de rust van Sullenberger zelf, de rust waarmee hij kijkt, inschat en levens redt met een keuze waar veel haren over gespleten gaan worden. Die rust en die stilte, Sully managed het toestel als een ander die een fiets met lekke band naar de kant stuurt, bij wijze van spreken uiteraard. Het zijn uiteindelijk de industriëlen en grote kantoren die de macht hebben en alles draait om geld, een heldendaad/split second decision wordt daar bijna aan geslachtofferd.

Sully blijft staan met een goed cijfer en is een uitstekende film te noemen.


avatar van Alexjc

Alexjc

 • 84 berichten
 • 78 stemmen

Wat een geweldige goede film was dit. Lekker van genoten. Zo hoort een film te zijn.

Deze film is een verrijking voor de verzameling.


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2911 berichten
 • 2278 stemmen

Prettige uiteenzetting. Hier en daar vermoed ik wat extra drama en actie maar voor de rest prima zover te zoetsappig te worden.


avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

 • 285 berichten
 • 238 stemmen

Ik begrijp niet wat de urgentie is geweest om deze film te maken. Er gebeurt eigenlijk heel weinig in de film. Ja, het is erg goed geacteerd. En het is ook mooi om te zien hoe de landing op de hudson is uitgevoerd en hoe de reddingswerkers snel in actie kwamen om iedereen weer uit het water / van het vliegtuig te krijgen. Wat overblijft is een onderzoek over de toedracht (verzekeringsmaatschappij is niet blij met het verwoeste vliegtuig) en een piloot die wisselt in emoties tussen overtuiging dat hij het juiste heeft gedaan en op andere momenten daaraan twijfelt. Maar of dat voldoende is om een film over te maken? Sommige geven aan dat je de film daar niet op kunt afrekenen omdat deze op ware feiten is gebaseerd, maar die mening deel ik niet: je kunt er ook voor kiezen om er geen film over te maken of om je meer artistieke vrijheid te gunnen en de ware feiten als inspiratie te gebruiken. Je had er ook een volbloed docu van kunnen maken. Ondanks dat ik me niet verveeld heb, vind ik het nu vlees nog vis en daarmee saai en wat 'sullig'. Jammer. 3 sterren en dat is vooral te danken aan de acteerprestaties en vanwege het feit dat het wel interessant is om een keer te zien hoe zo'n afwikkeling van een vliegtuigramp wordt uitgevoerd.


avatar van panax

panax

 • 824 berichten
 • 812 stemmen

geweldige film

prachtig verfilmd

wat een held !!!

goed neergezet door tom hanks !!

prachtige aftiteling met de originele sully !!


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8757 berichten
 • 4036 stemmen

Een noodlanding waarbij iedereen het overleeft. Kun je hier een boeiende film uit halen? Het is deze vraag die me lang heeft weerhouden om Sully te bekijken. Onterecht blijkt.

Besef het maar : een vliegtuigpiloot heeft de levens van zijn passagiers letterlijk in zijn handen. Met een andere minder ervaren piloot als Sully was dit wellicht slecht afgelopen omdat die dan "volgens het boekje" tewerk gegaan zou zijn. Eastwood koos voor een "multi-angle" benadering als vertelstijl, wat duidelijk een goede keuze was. De theorie wordt naast de praktijk gezet met als conclusie dat de enige niet in kaart te brengen factor de menselijke is. Wanneer de theorie en de simulaties niet meer volstaan om een noodsituatie aan te pakken, dan schiet er enkel nog een gezonde inschatting vanuit de jarenlange ervaring over. En geen enkel wiskundig model kan zoiets vatten. Ik kan maar één ding vaststellen : de passagiers hadden het geluk dat Sully en geen andere man, hun piloot was... De reconstructie van de noodlanding in de Hudson vond ik indrukwekkend gebracht.