menu

Sully (2016)

mijn stem
3,44 (1049)
1049 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Biografie
96 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Tom Hanks, Aaron Eckhart en Laura Linney

Film over het leven van de Amerikaanse piloot Chesley 'Sully' Sullenberger (Tom Hanks). Sully werd wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte op de New Yorkse Hudson River, waarmee de levens van 155 mensen aan boord gered werden. Echter, waar Sully door het publiek en de media geprezen werd om zijn prestatie, ontvouwde zich op de achtergrond een onderzoek dat zijn reputatie en carrière dreigde te verwoesten.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=r3wG7-Mutd8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van BBarbie
3,5
Knap gemaakte reconstructie van een destijds spraakmakende noodlanding. Best spannend al is er naar mijn mening te veel aandacht voor het onderzoek van de luchtvaartautoriteiten in verhouding tot de spectaculaire noodlanding zelf. Tom Hanks excelleert zoals altijd in dit soort rollen en Clint Eastwood kan zijn patriottisme en heldenverering weer eens uitleven.

(verwijderd)
Het lukte me niet door de altijd geweldige Tom Hanks heen te kijken. De 'crash' zelf is interessant en daar is alles mee gezegd. Als film vond ik dit erg matig. Zo onrealistisch als de pest vooral. Hier lijkt echt geen tijd in gestopt te zijn door Eastwood en zijn collega's.

Turn on the tv, ja hoor, op de milliseconde getimed bij de start van 'breaking news' (of komt dit automatisch als eerste in Amerika of iets dergelijks?). Dat laatste lachje in de rechtszaal ook, ajj wat slecht. Ook hoe uit het niets wordt verteld dat de simulatie de 17e was, neh, kon hier weinig mee. 3 van de misschien wel 10 ergernissen die ik ervaarde.

Visueel ook gewoon irritant. Ik heb zoveel mooie gemaakte films gezien, en dan krijg je zo'n kunststoffen vliegtuigje op je scherm gegooid.

Sorry Tom.

avatar van John Milton
3,5
(verwijderd) schreef:
Audiovisueel ook gewoon irritant. Ik heb zoveel mooie gemaakte films gezien, en dan krijg je zo'n kunststoffen vliegtuigje op je scherm gegooid.

Sorry Tom.


Audio kun je weglaten hoor, Sully was wat mij betreft terecht genomineerd voor sound editing. Was echt behoorlijk goed in een atmos zaal. Herken het commentaar op het visuele aspect ook niet helemaal moet ik zeggen. Die aspecten waren juist wel in orde vond ik.

(verwijderd)
Oh sorry, audio is me niet eens opgevallen eerlijk gezegd, dus een meerwaarde vond ik het ook niet. Maar bedoel wel inderdaad het visuele aspect.

avatar van John Milton
3,5
no worries, altijd zeggen wat je denkt.

maar: ik ga er stiekem van uit dat je niet de beste audio denkbaar hebt, waar je nu bent?

(verwijderd)
Netflix op m'n Lenovo'tje. Misschien niet spectaculair maar een lekkere soundtrack kun je er wel op ontdekken. Al gaat het nu meer om de sound editing zoals je zelf al zegt.

avatar van the hustler
3,0
Routineus vakwerk. Nergens beklijvend. Teleurstellende CGI. Alweer een opgeklopte Clint Eastwood-ode aan een "American hero" die gewoon zijn werk deed. Flauw patriottisme, meer is het niet. Tom Hanks kan de film niet redden.

avatar van JHagenstein
3,0
'Brace brace brace! Heads down! Stay down!'

Je hebt van die acteurs/actrices die een film nog net wat beter kunnen maken dan dat ze al zijn, puur door zijn/haar aanwezigheid. Een film met een tamelijk slap verhaal kan nog net even die halve ster meer ontvangen, puur vanwege het feit dat de leading actor een extra dimensie toevoegt.

Tom Hanks is zo'n acteur, en Sully is zo'n film.

Een prima cast en een uitstekende regisseur. Het was een voorbode voor een film die mee zou kunnen dingen naar de hoofdprijzen bij de Oscars, maar dat zou uiteindelijk meevallen. De film en het verhaal boeide me, maar het was niet hoogstaand. Het is niet zo dat als ik met mijn vader over films ga babbelen dat deze flick opeens ter sprake komt, nee dat zeker niet.

Gotta love Tom Hanks though. Een mooie ingetogen rol van zijn kant. De naweeën van de crash worden uitstekend weergegeven en dat is voor mij het belangrijkste aspect van de film. De crash is daaraan ondergeschikt. Ook een prima rol van Aaron Eckhart.

Prima om gezien te hebben. Drie sterren.

avatar van Waackx
3,5
Tom Hanks blijft steengoed en blijft hits maken.
Toch knap van iemand zijn leeftijd om na al die jaren nog steeds een A-list actor te zijn en films haast in je eentje weten te dragen en nog succesvol ook te wezen.
De enige 2 van "zijn" leeftijd die dat ook nog beheersen zijn volgens mij Tom Cruise en Denzel Washington.
Zelfs L. Jackson en Freeman hebben een sidekick nodig.

avatar van martijn011
4,0
Prachtige film van Eastwood. Wederom levert hij een film af die boeit en er prachtig uitziet.
Weliswaar geholpen door een geweldige rol van Tom Hanks, die de rol van piloot 'Sully' op zich neemt en er weer een glansrol van weet te maken.
Ik kan me nog herinneren dat dit bijzondere nieuwsfeit op de journaals te zien was maar het is niet goed tot me doorgedrongen want we zijn nu ongeveer 8 jaar verder en het was me eigenlijk ontschoten.

De film heeft een korte speelduur maar dat is helemaal geen negatief punt. Het is zelfs wel eens fijn in de tijd dat elke film langer dan twee uur moet duren en een onnodig langgerekt geheel wordt.
De film is kort en krachtig en laat je geen seconde los. Echt een aanrader!
Vier dikke sterren!

avatar van BlueJudaskiss
4,0
Vond aanvankelijk het verhaal erg dun - die flashbacks waren echt pure opvulling om maar aan die 90 minuten te komen - maar merkte tegen het einde dat ik echt tegen het scherm gekluisterd zat. Tom Hanks en Laura Linney spelen weer Tom Hanks en Laura Linney maar wauw... Spannend van begin tot eind.

4,0*

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film over een piloot van een passagiersvliegtuig die een noodlanding moet maken op een rivier. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Alhoewel de noodlanding zelf uitvoerig en realistisch in beeld wordt gebracht, draait hier voornamelijk om het aangrenzende onderzoek. Ogenschijnlijk simpel, maar effectief verteld (zoals gewend van Clint Eastwood). Een nipte 4.0 sterren.

avatar van puppet master
4,5
topfilm

avatar van wimaroca
3,0
Als Tom Hanks deze rol niet had gehad,was er niks aan geweest,
Wat speelt hij top, je zou zo zeggen dat ie 100% piloot is.

Verder is de crash wel mooi in beeld gebracht

3,5
Film komt direct tot de kern van de zaak : het onderzoek van de luchtvaartoverheid om toch maar na te gaan of piloot Sully geen verkeerde beslissing heeft genomen, zodat we ons aan een pak flashbacks mogen verwachten. Die komen er dan ook en zijn van uitstekende kwaliteit en passend in het geheel ingelast. Spectaculair is wel de noodlanding op de Hudson (dacht dat die intensiever bevaren werd) en ook de vliegsimulaties zijn interessant, zodat we tot een al bij al boeiende film komen van veteraan Clint Eastwood (het was al een tijdsje geleden).
Tom Hanks en ook Aaron Eckhart zijn stevig op dreef.

avatar van 606
4,0
606
Mag je hier spreken van een wonder? Ben geen expert, maar in mijn ogen is dit echt een wonder. Normaal gezien klapt zo'n gigantisch vliegtuig uit elkaar, maar was het een millimeter verkeert geland? Dan het had zomaar anders kunnen aflopen. 155 engeltjes zijn hier hard aan het werk geweest. Maar 1 grote engel heeft iedereen gered. Prachtig gemaakte film en levensecht gebracht met subliem acteerwerk. Telkens als ik de noodlanding zag gedurende de film bleef ik het voelen de spanning die ze gehad hebben daar, ongelooflijk.

avatar van john mcclane 2
3,5
Tja,,,zat al Eem tijdje tegen de film op te hikken ,,een crash die goed is afgelopen op een rivier .
Is dat een leuke film ervaring ?

Maar ja dan krijg je de regie van eastwood , en de hoofdrol voor Hanks .
En dan krijg je toch wel wat je verwacht ,,,Hanks als in en in Goedzak en een geheel dat heerlijk weg kijkt .
Met hier en daar waar senitiment l
Ik vond het een heerlijke film .plus punt : niet nodeloos rekken .1,5 uur is prima om dit verhaal te vertellen .
Dus 3,5 is ook een ruime voldoend in mijn ogen .

avatar van Flavio
2,5
Flavio (moderator)
Oerdegelijke maar ook niet al te boeiende film over de knappe landing in de Hudson van piloot Sully, prima vertolkt door Hanks. Het verhaal is in twee zinnen verteld, en dat wreekt zich: op de landing na (vanuit meerdere gezichtspunten getoond) zitten er nauwelijks spannende momenten in, en ook op drama-gebied gebeurt er eigenlijk niks. Er is wat gebel met het thuisfront (Linney in de ondankbare en nietszeggende rol als ongeruste echtgenote aan de telefoon) en een commissie die Sully ook wel een held vinden, maar ja, regulations. Een film zonder verdere spanningsboog die dus lui vertrouwt op het vakmanschap van de acteurs om er nog wat van te maken.

Kennelijk is in de VS de behoefte aan helden groot, en ik vermoed dat we binnenkort naar het verhaal kunnen kijken van Tammie Jo Shults (die als kers op de taart ook nog eens een vrouw is).

avatar van Fisico
2,5
Fisico (moderator)
Mja, ik verwachtte van Sully een intrigerend rechtbankdrama waarbij de held van het verhaal als een Don Quichote streed voor zijn gelijk. Maar deze verwachtingen werden amper ingelost. In de plaats krijgen we een vrij ééndimensionale film waarbij iets te veel aandacht geschonken wordt aan de heldendaad van Sully waardoor alle nuance wat verdwijnt. De onderzoekscommissie belast met het dilemma of hij nu een held of een onverantwoorde daad stelde (ongeacht de positieve afloop), was zeer inspiratieloos en flets opgebouwd. Die onderzoekscommissie wordt trouwens afgeschilderd als een bende incompetente harteloze nitwits die niets anders konden dan toegeven aan de publieke opinie. In werkelijkheid was dit toch geheel anders en werd het onderzoek professioneel, oordeelkundig en sereen gehouden!

Van een Clint Eastwood verwacht ik pakken beter. Technisch gezien een goede film waarbij vooral op safe wordt gespeeld met montage, acteurs (Tom Hanks), regie en camera. Weinig op aan te merken. Het plot en de dialogen echter konden wat beter uitgediept worden. Ook het personage van Tom Hanks wordt te weinig uitgediept. Amper psychologische diepgang in het personage. De crash een keertje minder in beeld brengen in functie van hierboven vermelde kritiekpunten, had de film beter tot zijn recht doen komen. Een film op automatische piloot wat mij betreft. Jammer.

avatar van tommykonijn
3,0
Een fijne speelfilm over de heldendaad van de Amerikaanse piloot Chesley 'Sully' Sullenberger. Eastwood maakt een riskante keuze door niet voor de standaard (chronologische) vertelling te gaan van een dergelijk verhaal en helemaal geslaagd vind ik dit niet. De film springt immers meermaals van de hak op de tak en doet daardoor wat fragmentarisch aan. Wel kan ik het erg waarderen dat er uitgebreid aandacht wordt besteed aan de 'aftermath', zowel direct na de crash als het onderzoek dat vervolgens wordt gestart. Het verhaal is interessant en visueel is er weinig op de film aan te merken, maar het is met name het sterke acteerwerk van Tom Hanks dat ervoor zorgt dat de film daadwerkelijk boeiend blijft. Het einde in de rechtszaal is wellicht wat overdreven gebracht, maar wel meeslepend. Eigenlijk ontstijgt Sully zelden de middenmoot en weinig scènes blijven je echt lang bij, maar een amusante film is het zeker.

3*

avatar van Lovelyboy
4,0
Poeh...wat een fijne film. Lees dan hier boven dingen over 'heldenverering' en 'patriotisme', maar ik vind dat de film daar ver van blijft. Heb overigens toch de indruk dat mensen dit voor in de bek ligt als het een film is die iets te Amerikaans is ofzo. Ik snap dat gezeik nooit zo.

Wat mij betreft een mooi fragmentarisch vertelt verhaal, een piloot die gewoon zijn werk deed, in een split-second besloot een noodlanding te maken op de Hudson en vervolgens zich geneert, ongemakkelijk voelt bij alle aandacht en hoe de mensen opeens met omgaan. Mooi en tevens pijnlijk te zien, en dat terwijl hij zelf nog amper beseft wat hem hij gedaan heeft en overkomen is. Verder prachtig in beeld gebracht, de laatste momenten van het toestel in de lucht, de tergende besprekingen met de autoriteiten die overduidelijk vinden dat hij niet goed gehandeld heeft. Dit alles in een hele beheerste en rustige formule, toch met een licht dreigende ondertoon van waar gaat dit nu precies heen? Gaan ze hem dit in de schoenen schuiven? Mede natuurlijk met de kritische houdingen van de ondervragers. Prima rollen van Hanks, Magnum belde, kan iemand Eckhart vertellen dat hij zijn snor terug wil?

Fijne film, prima film.

avatar van SmackItUp
3,5
Verrassend goede Eastwood.

Ben niet zo'n grote fan van zijn films. Voordeel van deze Sully is dat hijzelf geen rol heeft..

En laten we eerlijk zijn, hij heeft het verhaal ook echt wel mee. Het wordt door sommige mensen omschreven als een wonder en daar heeft het toch zeker iets van weg. Eastwood brengt zijn films normaal gesproken op een zeer droge en saaie manier, maar bij zoiets waargebeurds als deze waterlanding werkt het wonderwel. De drama en opwinding zit hem hier in het verhaal, en ook zeker in Sully zelf, en wat het met deze man gedaan heeft. Sterke rol van Hanks ook wel, al speelt hij dit soort stoïcijnse mannen met zijn ogen dicht.

Geen meesterwerk, maar door het interessante verhaal toch zeer aangenaam om te volgen. En Eastwood legt alles zeer simpel maar adequaat vast.

Kleine 3,5*

avatar van jippie2010
3,0
96 minuten en dan nog erg traag, bij vlagen zelfs saai.
Aan Tom Hanks ligt het niet, zeker niet,
wat blijft het toch een heerlijke acteur om naar te kijken.
Het scenario daarentegen was zwakjes, de CGI wisselvallig,
en in zijn geheel maar amper overtuigend. *3.0

avatar van Elchapo
3,5
Weer een geweldige acteerprestatie van Tom Hanks en een spannend verhaal.ik werd er eventjes weer aan herinnerd waarom ik ook alweer een hekel aan vliegen heb.je zou het maar mee moeten maken.....3.5 stars.

4,0
geregisseerd door Clint Eastwood en Tom Hanks als acteur. Wat kan er fout gaan? Helemaal niets.
Zeer goed gemaakte film en niet al te lang wat mij ook prima bevalt.

avatar van Onderhond
2,0
Teveel degelijkheid.

De film begint nog wel oké, maar Eastwood blijft eigenlijk steeds hetzelfde tonen, alleen dan vanuit een iets ander of breder perspectief. Dat het drama voorspelbaar is, dat Sully superheroisch wordt voorgesteld en dat de gewichtigheid overdreven is helpt absoluut niet mee.

Het begin was dan nog het boeiendst, vooral omdat je daar wat kritiek kunt ontwaren over hoe de media met personen of gebeurtenissen omgaat. De menselijkheid is op dat moment ver te zoeken. Maar dan keert de film en gaat het meer over de verdachtmakingen waarmee Sully te maken krijgt. Daarna verdwijnt ook meteen het boeiendste element.

Hanks is een grijze muis, Eastwood ook. Deze film uiteindelijk ook. Het is allemaal braaf in elkaar gezette Hollywood dramatiek, maar daar kan ik maar moeilijk warm voor lopen. Het laatste half uur is er dan ook eigenlijk volledig teveeel aan.

Typische Eastwood film dus. Had makkelijk beter kunnen zijn, maar Eastwood heeft het gewoon niet in zich. Saai.

2.0*

avatar van snarfje5508
3,5
Hanks kun je om een boodschap sturen. Zet de rol perfect neer in deze gedramatiseerde documentaire.
Wie Hanks een grijze muis noemt heeft weinig kaas gegeten van acteurs. Zondermeer 3,5 ster waard.

2,0
Zeer matig,

Tom Hanks is natuurlijk weer de ideale persoon om deze heldenrol te vervullen. Verder is er een leuk Hollywoodsausje over gegoten in een poging het wat spectaculair te maken maar het boeit eigenlijk nergens.

Ook wordt er nooit op ingegaan dat die dag alles meezat waardoor die landing lukte en iedereen het overleefde, op elke andere dag was het een ongeluk met ontzettend veel slachtoffers geweest en had deze film niet bestaan.

Beetje Amerikaanse propagandafilm zou je het bijna kunnen noemen.

2,5
Het is een waargebeurd verhaal maar ondanks dat werd de film naar mate de tijd vorderde steeds saaier. Er gebeurde gewoon te weinig. Als je niks meer hebt om de film mee te vullen maak je de film korter. Voor mij was het ondanks dat de film iets meer dan anderhalf uur duurde een langere zit.

avatar van blurp194
2,0
Meh.

Waargebeurd, en veel te braaf allemaal. En bijzonder teleurstellend, want toen ik er aan begon dacht ik eerst dat het een andere verfilming van het verhaal van Flight (2012) was - en dat is toch wel een veel interessantere en betere film eerlijk gezegd.

Nog even los van dat het verhaal al veel te braaf is, wordt de hoofdrol ook nog eens gespeeld door Tom Hanks, die hier wel een heel erg dooie diender van maakt. In combinatie met de regie van Eastwood - zoals ik dat omschrijf beslist een solide vakman, maar niet heel vaak erg dapper in zijn keuzes - levert het een domweg saaie film op. Een van zijn minste films, wat mij betreft.

avatar van Boneka
3,5
Boneka schreef:
Na Flight wast dit mijn volgende "rampenfilm" in the air. Flight was al totaal anders dan de gemiddelde vliegtuigrampen (lees vertrek veel gekeuvel, gezinnetjes, bange passagiers; de vlucht, ramp en al dan niet een happy end). Flight was zodoende best wel saai. Nu is Sullenberger ook niet dat stereotype film geworden met veel spektakel en de volgorde is ook al totaal anders. We zien de "crashvlucht" steeds verder in beeld, met daarom heen het onderzoek (zeker niet saai) en of de piloot Sully geen verkeerde beslissing heeft genomen. Dat maakt de film boeiender dan een kort vertrek een tien minuten durende vlucht en een lange saaie nasleep. Want de vlucht duurde ook maar 10 minuten. Zodoende was het ook lastig om hier een film van te maken. Opvallend is dat regisseur Clint Eastwood in zijn jonge jaren ook een crash on the water heeft meegemaakt en zodoende werd getriggerd door dit script.

Veel details kloppen en Chesley Sullenberg is zeer betrokken geweest tijdens de opnames. Er zijn zelfs figuren gebruikt ten tijde van de "crash". Zoals de kapitein van het schip. Of het onderzoek naderhand allemaal klopte op details zeer zeker en zo'n onderzoek is gewoon standaard. Of hij daadwerkelijk zo onder vuur heeft gelegen weet ik niet, wel was er een grote twijfel of hij wel juist had gehandeld. Dat zegt Sully ook zelf in de extra's van deze film. En er komt heel wat op je af na zo'n ramp. Zo ontving Sully zo'n 50.000 brieven en was een rondje naar de bakker van 5 minuten een tocht van 20 minuten. Ik vind dit alles in een andere setting weliswaar goed neergezet.

Vond Tom Hanks sterk acteren en de grimeurs hebben hun best gedaan. Daarnaast komt ie over als een automatische piloot, maar als je de verhalen hoort van deze piloot dan is het wel een mannetje geweest dit van jongs af aan alles tot de perfectie wilde hebben. Elk ongeluk werd aandachtig door hem bestudeerd. Grappig is dat je zijn leven als piloot ook nog door de film heen ziet. Als tweedekkertje over het landgoed van zijn vader heen vliegend en daarna bij de luchtmacht. Kortom een vakman eerste klas!


Vandaag herzien, maar nu op 4K dat overigens geen spetterend beeld aflevert, maar Sully blijft staan zoals ik al eerder had beschreven.

Film 3.5
Beeld (4K) 3.5
Geluid 4.5

3,5
Verrassend goede film.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:12 uur

geplaatst: vandaag om 17:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.