Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Erik Van Looy
Met onder meer: Koen De Bouw, Matthias Schoenaerts en Filip Peeters
Gesproken taal: Nederlands
Plot Loft
"Five friends, one loft, one dead body"
Vijf getrouwde mannen delen stiekem een loft, waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en liefjes ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in de loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden zelf uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze dachten.
Chris Van Outryve
Barbara Stevens
Ellen Van Outryve
Vicky Willems
Martin Visser
Vlaamse thriller staat als een huis
De zaak Alzheimer was in 2003 al een grote filmhit in Vlaanderen. Vijf jaar later maakte regisseur Erik van Looy (ook bekend als presentator van tv-quiz De slimste mens ter wereld) weer een thriller, Loft. Deze film groeide in hoog tempo uit tot best bezochte Vlaamse film. Hollywood lonkt en in Nederland komt er zeker een remake, met 'Hollandse' acteurs.
Vijf vrienden delen een loft, een groot, luxueus appartement in de stad, waar ze met hun scharrels naar toe kunnen gaan. Hun vrouwen weten van niks, de vijf vrienden delen hun geheim en delen hun loft volgens vaste regels. Totdat één van de vijf een dood meisje aantreft in het grote bed dat pontificaal midden in de grote woning staat.
De vrienden trommelen elkaar op en proberen erachter te komen wat zich in de loft heeft afgespeeld. Ze lossen dit probleem liever onderling op dan dat ze de politie inschakelen. Want dat zou betekenen dat de geheime affaires van alle vijf getrouwde mannen uitkomt. De verdachtmakingen vliegen over en weer en de vrienden ontdekken dat ze niet zo vast op elkaar kunnen vertrouwen als ze aanvankelijjk dachten.
Het verhaal zit vernuftig in elkaar. Zoals het in een spannende thriller hoort, zetten de makers je meermaals op het verkeerde been. De sfeer tussen de vrienden is van meet af aan grimmig, wat kracht wordt bijgezet door de manier van filmen. We krijgen een harde, rechtlijnige wereld te zien waarachter heel wat emotie blijkt schuil te gaan. Mooie emoties zijn het niet, want de wereld die Van Looy toont is alleen maar donker. En allengs wordt die steeds donkerder.
Naast een knap verhaal wordt er ook overtuigend geacteerd. Van Looy heeft vijf sterke steracteurs bij elkaar gezet. En wat vooral ook opvalt, is dat het verhaal snel en vaardig wordt verteld. De overgangen in de tijd verlopen heel soepel. Flashbacks sluiten naadloos aan bij, of gaan soms over in de tegenwoordige tijd en andersom. De film verveelt geen moment, al moet gezegd dat de tweede helft duidelijk sterker is dan de eerste. Vanaf een zeker moment in de film neemt de intrige toe en zit je op het puntje van je stoel deze spannende rit uit.
Gisteravond bekeken.
Met verwachtingen van hier tot in Tokio toch wel besloot ik hem dan toch maar eens op te zetten. Terwijl ik wel hoge verwachtingen had, had ik toch gedacht ontgoocheld te zijn door al die heisa en lovende reacties begin vorig jaar.
Je wordt dus echt door het geheel en door alle mogelijke details telkens op een ander spoor gebracht. Van Looy zorgt ervoor dat je van kant naar kant geduwd wordt in dit verhaal.
Ik had het vermoeden van het begin dat het niet zomaar één van de vrienden waren die de loft deelden omdat dat te simpel zou zijn. Toen wat ik dacht bijna waar was, kreeg het weer een andere wending enzovoort.
Telkens opnieuw komen details en biechten ze dingen op tegen elkaar die de ene een alibi geeft en de andere weer niet.
Die buitenstaanders verdacht maken, die je zelfs doen denken dat het een complot is tegen hun.
Tot de voor zeker IEDEREEN zeer verrassende moordenaar bekend is.
Ik bekeek hem in mijn bed en ik ging van liggen naar hard voorover leunend letterlijk, gebeurt niet veel...
Het zeer goede acteerwerk maar minder mag je ook niet verwachten met België's topacteurs samen in 1 film.
Mijn conclusie: Film van 4.5 en moet zeker eens door iedereen bekeken worden!!
Outblasty
Veel te hoge score voor een tegenvallende film
dit was een saaie film ik heb de film op de helft maar uitgezet
zo zwak werd die en teveel gevloek in Belgische films ik zet niet vaak een film uit maar deze was niet om aan te kijken maarja smaken verschillen
Haha, hoe kun je nou stemmen als je de halve film maar hebt gezien? Ik moet zeggen dat ik het eerste uur ook niet echt onder de indruk was maar het laatste stuk vond ik echt super goed. Had echt niet verwacht dat ik deze film zo goed zou vinden maar ik kan niet anders dan een 5* geven voor deze film en hem in mijn top10 plaatsen.
domkey
Pff, nochtans snap ik niet dat je hier als flamingant van zou kunnen genieten.
zet het geluid af en het lijkt alsof je naar een doordeweekse Hollywood thriller zit te kijken.
Zet het geluid bij elke film af & alles is doordeweeks!
Wat een gelul.
En het woord ''flamingant'',..moet m'n fier op zijn,niet?
Dopey MHL
beetje jammer dat de lage stemmers hun stemmen niet goed onderbouwen...
heb 4 sterren gegeven mede omdat ik vanaf het begin erg geboeid was door het verhaal. De spanningsopbouw tussen de vrienden is erg goed neergezet en het einde niet te voorspellen.
Goede film met uitstekende acteerprestaties.
Asaharo
Beetje jammer dat nogal wat users niet eens een paar pagina's terug bladeren. Dan kun je wel degelijk zien waarom we deze film zo laag beoordelen.
Roodkapje
Gekeken met lage verwachtingen; maar ik moet zeggen dat ik erg verast ben. Zeer zuiver gefilmd. Praktisch nergens saai en een verhaal met genoeg cliffhangers en turnplots om op het puntje van je stoel te blijven zitten. Enig minpuntje is dat dit wéér een halve politie/detective film is en ik hoop binnenkort eens iets echt vernieuwends in de vlaamse cinema te zien. Maar dit is en blijft toch wel een pareltje.
pumpking
Vond het een heel behoorlijke thriller, maar wel sterk overgewaardeerd op deze site, wellicht chauvinisme onder de Vlamingen alhier?
Chauvinisme en Vlamingen? Je bedoelt Fransen?
Nee, geloof me, ik wou dat ze wat meer zelftrots hadden.
pumpking
Wat bedoel je met echt verassend?
Bietrie90
Ondanks lovende kritieken en een groot succes vond ik deze toch een teleurstelling.
Het verhaal op zich is ok, maar in de film zitten te veel gigantische plotholes. Bijvoorbeeld:
Luc belt alle vrienden behalve Vince omdat er en lijk in de Loft ligt, als ze toekomen, komt het bij niemand op om te controleren of ze wel echt dood is. En er is dan nog wel een dokter bij (psychiater = eerst dokteropleiding..)
Ten twede is het wel erg vreemd dat het bij niemand was opgekomen dat ze effectief nog leefde: dode mensen bloeden niet, en het bed ligt vol bloed, en dat terwijl ze dachten dat ze al dood was toen Filip zijn ding deed. En nogmaals... dat een dokter hier niet aan denkt...
Jammer van de grote plotholes, want het concept op zich is vrij sterk.
Hier viel naar mijn mening véél meer mee te doen...
De Zaak Alzheimer blijft toch mijn favoriet, daar zitten tenminste geen nutteloze sideplots in, en ook zo geen grote plotholes + ik vind het gewoon een beter verhaal!
Matthiasc88
Zet het geluid bij elke film af & alles is doordeweeks!
Wat een gelul.
En het woord ''flamingant'',..moet m'n fier op zijn,niet?

AnthonyG.
!
Die 2e plothole was eigenlijk totaal niet nodig en had gerust weggelaten kunnen worden zonder dat het verloop van de film erdoor beinvloed werd.
Toch, men noemt "Loft" bij wijze van promotie de beste Belgische film ooit, ik had voor het bekijken van de film het idee van 'jeah right...
' Maar ik was erg aangenaam verrast.Het tempo is gewoon heerlijk, vooral in het eerste deel, je komt de hele tijd steeds meer en meer te weten en het verhaal draait altijd een tikkeltje anders uit dan je verwacht. Gevolgd door nog een paar plotwendingen. En dit met volgens mij een relatief beperkt aantal filmlocaties.
En dan heb je nog de heerlijke manier waarop alles in beeld komt, zelden wordt iets in overzicht gefilmd, maar toch heb je een perfect beeld van wat er zich afspeelt. Ook het kleurenpallet is relaxt en tegelijk spannend.
Is Loft de beste Belgische film ooit? Ik weet het niet, maar hij hoort zeker bij de top IMO.
orbit
- 12092 berichten
Ja, best een sterke thriller, maar ook een beetje overthetop en wat rafelig uiteindelijk, kan me niet aan de indruk onttrekken dat de vrouwen dom zijn hier en de mannen overschat, en dat effect ebt nog de hele film door.
bvvlerken
Goede, tot het eind boeiende thriller waarbij alles klopt!
Goed acteerwerk van onze Zuiderburen!
DB10
Sterke thriller van onze Zuiderburen. Prima scenario en uitermate sterk geacteerd. Visueel ook erg mooi, met name de scenes in de regen tegen de donker groene achtergrond. Ook het camerawerk paste daar prima bij. Jammer is het dan wel dat de film wat te lang duurt en net even te veel plotwendingen heeft. Maargoed, al met al rest er wel een prima film en dus ook een mooi cijfer.
Gorro
Ik hoop dat dit niet waar is:
Een Nederlandse remake van een Vlaamse film. Zijn ze helemaal gek geworden... Hoe nutteloos.
J. Clouseau
Mogen we ons binnenkort dus nog verwachten aan een Zaak Alzheimer met Jeroen Krabbé als koele killer, 'De Schijtigheid van de Dingen' (in één of ander plat Hollands dialect) of 'Zot van Jou'.
Jawaddedadde
Refereer je nu aan Zot van A. (laatste project van Jan Verheyen)? Want dat is een remake van de Nederlandse film Alles Is Liefde
J. Clouseau
Juist, was ik even vergeten... Dat dan maar niet, of we komen nog in een vicieuze cirkel van remakes terecht.
Norma
Prima vermaak deze film, maar bijzonder onder de indruk was ik nou ook weer niet. Neemt niet weg dat het verhaal leuk in elkaar steekt, het op het verkeerde been zetten werkte bij mij heel aardig moet ik zeggen en dat is toch een stuk leuker dan wanneer je het einde al van ver aan ziet komen. Ik had achteraf een beetje mijn twijfels of alles wel volledig klopte, maar het is voor mij niet een film die ik snel nog weer eens herzie om dat uit te vogelen, daarvoor vind ik het plot toch niet boeiend genoeg nu de afloop bekend is. Het acteerwerk is zeker niet onaardig, paar grappige opmerkingen komen er ook voorbij, hele degelijke film al met al.
Leo1954
- 2073 berichten
Goed verhaal en knap en sfeervol verfilmt. Ik vond de film wel wat langdradig worden, hij is eenvoudig wat te lang.
speedy23
Pff, nochtans snap ik niet dat je hier als flamingant van zou kunnen genieten..
Stomste opmerking van het jaar. Wat heeft Flamingantisme of eender welke culturele of politieke strekking hier mee te maken? Niks, njet, nada, nul...
Loft is zowat het enige voorbeeld van Vlaams chauvinisme dat ik kan bedenken...
Jawadde, komt gij wel eens buiten?
Ik hoop dat dit niet waar is:
Heb ook mijn wenkbrauwen even gefronst, maar het is wel degelijk waar. Nog onbegrijpelijker echter is dat Van Looy, de Belgische regisseur, ook voor de Nederlandse remake heeft getekend. Snap eerlijk gezegd de motivatie hiervoor niet, of het zou zijn loonbriefje moeten zijn.
Ik vraag me af welke meerwaarde hier uit te halen valt, ook al omdat het in dezelfde taal gebeurt...
Metalfist
Dat klopt al niet meer. Van Looy heeft nu getekend voor de Amerikaanse versie en laat de Nederlandse aan iemand anders over.
Bron(nen)?
Dat ligt wel al meer in de lijn der verwachtingen. In diverse interviews laat Van Looy uitschijnen dat hij absoluut ooit eens een Hollywoodproductie wil regisseren.
Hij heeft ooit al eens een aanbod gekregen om een film te gaan draaien - als ik me niet vergis met Ewan McGregor - maar is hij daar niet op ingegaan omdat de opnames samenvielen met de quiz die hij in België presenteert op de nationale omroep.
J. Clouseau
Tuurlijk kom ik buiten, maar ik bedoel hiermee dat de Vlamingen (en eigenlijk alle Belgen) niet echt zó fier zijn op hun land. Naar Loft zijn we wel allemaal gaan zien, maar voor de rest wordt de Vlaamse film nog steeds afgekraakt tot op het bot. Een chauvinisme als in Frankrijk leeft hier toch niet zo.
Wannes84
Al is dat de laatste jaren toch in positieve zin geëvolueerd hoor. Van Looys vorige prent, De Zaak Alzheimer, had daar een groot aandeel in. Loft, Dossier K, Ben X, De helaasheid der dingen, noem maar op... haalden allemaal een meer dan aardig bioscoopcijfer.
De tijd dat wij enkel pietluttige sociale dramaatjes maakten ligt al lang (en gelukkig maar) achter ons.
Maar ik snap de grond van je punt wel: we zouden, in de lijn van de mentaliteit van de Nederlands, wat meer en luider moeten zeggen dat wij Belgen ook kwaliteiten hebben...
Op filmgebied dan toch, ik wens gezien de huidige regeringscrisis niet te veralgemenen

Hodejegerne
Thriller / Misdaad, 2011