The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 178 minuten / 208 minuten (extended edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
8,9 (2.180.721)
Releasedatum: 20 december 2001
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
"One ring to rule them all."
Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (BoekMeter)
- Game (GamesMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Boromir
Pippin
Merry
huVILEub
Geweldige film. Geweldig camerawerk en prachtige special effects/make-up etc. Ook het landschap en decor is geweldig (gevonden en gemaakt). Super goede filmmuziek. En meesterlijk verhaal. Dit alles maakt de 3 uur tot snel voorbij en boeiend.
Vinokourov
Van die hele LotR-trilogie vond ik dit het slechtste deel, deel 2 het beste en 3 een niet meer dan aardige afsluiter.
Het begint allemaal nog wel oke. Een hoop diverse karakters werden geïntroduceerd, het overzicht verliezen deed ik niet. Maar toch, ik moest er toch wel wat inkomen. Het duurde ook natuurlijk even voordat het hele verhaal eindelijk begon. Echt veel gebeurt er niet in die drie uur: Frodo en de ring wordt gevolgd op zijn reis en ondertussen vergezellen diverse personen hem en dat is het. Opvallend is dat veel verteld wordt in de 'en toen... en toen... en toen'-vorm. Het einde was ook wat teleurstellend, maar ja het is ook niet te doen om hier op een zichzelf staande film te maken.
gozertjak
Alle drie de films zijn zo sterk in sfeer, beeldtaal, thematiek, muziek en gaat maar door. Daarom zijn ze ook bijzonder.
Het is zowiezo bijzonder dat in hollywoordland zoveel tijd wordt genomen om een verhaal te vertellen.
En als het dan toch over lengte gaat, in dit geval geldt: size does matter.
De extended versies verdiepen het verhaal, al is het soms ook wel duidelijk waarom bepaalde scenes juist zijn weggelaten.
Bij dit soort films vind ik het zo jammer dat ik bioscoop in de tuin heb.
Near_Dark
Dit is waarschijnlijk al de 6e keer dat ik deze film herbekijk in zijn uitgebreide DVD uitgave die opmerkelijk langer duurt dan de bioscoopversie én er nog beter door geworden is ook !
Wat me nu is opgevallen is dat het écht wel lang duurt - een dik uur - vooraleer er vaart in komt, maar vanaf dan is er geen houden meer aan !
Voor diegenen die hem nog niet hebben gezien volgt een hint: laat je niet ontmoedigen door dat eerste uur maar hou vol, het wordt écht wel een bangelijke film !!
Als de Hobbits aankomen in Rivendell is het telkens weer schrikken als "Mr. Anderson" in beeld verschijnt, die van "The Matrix" films, weet je wel...? Euhm...ik bedoel "Lord Elrond" van de Elfen
De fantastische soundtrack van Howard Shore tilt deze film naar ongekende hoogtes, die is subliem !
Het is machtig om zien hoe de camera soms in één vloeiende beweging naar binnen vliegt in de mijnen rond Isengard waar je de Orcs en Goblins aan het werk ziet, da's ongelooflijk knap gedaan. De reis die het "gezelschap van de Ring" doorheen de mijnen van Moria maakt is ook erg indrukwekkend, vooral dan hun aanvaring met het reusachtige gedrocht "Balrog of Morgoth" is adembenemend, daar val ik nog steeds van achterover dat ze dat wezen zo ontzettend indrukwekkend in beeld hebben weten te brengen. Voor een doorwinterde Fantasyfan als ik is dit nog steeds een kwijlmoment van jewelste: "You shall not pass" !!
Er volgen nog vele magische scènes, teveel om op te noemen.
!! 10/10 = Perfect !!
Van zo'n magistrale film wordt ik stil.
Het eerste uur moet je even doorbijten maar wat mij betreft is dit nog steeds dé ultieme Fantasyfilm.
Ondanks zijn ultra-lange speelduur van 3u28 minuten verveelt hij geen seconde, topklasse !!
Filmsite : Official Lord of the Rings Return of the King Tickets New Movies LOTR Movie Site: Wallpaper Two Towers Pictures Trailer Preview - lordoftherings.net
chevy93
Je hier toch niks anders dan een 5,0 voor geven? Deze film heeft totaal geen minpunten.
Het is sowieso de mooiste film ooit gemaakt. Alleen deel 2 en 3 zijn misschien mooier. Wat een decor en wat een landschappen
ruim 3 uur lang ademloos zitten kijken!
Briljante opening van de beste Filmtriologie aller tijden.
Alles is goed aan deze film, het verhaal, het acteerwerk, de special effects(zeker voor 8 jaar oud), het camerawerk, het mooie aanzwepende muziek en de vele gigantisch mooie settings in de fantastische natuur.
Kan eigenlijk weinig opnoemen wat niet goed is aan deze film.
Als ik persoonlijk mag kiezen voor mijn favoriet in de triologie kies ik niet zoals de meesten hier voor deze als beste, maar voor the Two Towers. Simpel omdat het net zoals ik vaker al heb aangegeven the Two Towers geen lange intro(Fellowship) of een einde(RotK) nodig heeft. De actie begint daar gelijk goed en het einde hoeft ook niet te zoet omdat het een vervolg heeft.
Doet echter niet af aan de ervaring van deze film, minder dan 5* kan ik gewoon niet geven. De triologie blijft voor mij ook gewoon 1 groot epos, in plaats van drie afzonderlijke films.
Hij blijft dus bij de zoveelste herziening gewoon staan op 5*!
Miron
Na meer dan 6 jaar weer eens bekeken. Herinnerde me zelf nog zeer weinig van de film maar dankzij alle lof op moviemeter waren mijn verwachtingen voor The Fellowship of the Ring torenhoog.
De film opent met prachtige shots van het Hobbit dorpje met daarbij de prachtige muziek van Howard Shore. De magische Middle Eart sfeer is hierbij gezet waarna de vriendschap van onze hoofdpersonen sterk in beeld wordt gebracht.
Maar de spanning is op de loer en zo leren wij over het mysterie van de ring en het kwaad op Mordor. En zo volgen er een aantal bloedstollende scenes die mij diep met de hoofdpersonen meesleuren, hun angst spat bij wijze van spreken van het scherm af.
Het visueel prachtige Rivendel is een lust voor het oog en ook de kostuums van de verschillende 'rassen' zien er tiptop in orde uit. De film bereikt naar mijn mening een hoogtepunt bij de krachtige en emotionele samenstelling van het genootschap van de ring.
Het is dan ook jammer dat ik moet zeggen dat ik vind dat de 2e helft van deze geweldige quest wat minder indruk op mij maakte dan de meesterlijke opbouw. De karakters zijn bij elkaar, hun dialogen zijn boeiend en het avontuur wordt groter maar ergens vind ik toch dat de geweldige sfeer onder alle grote actie aan het lijden is.
Misschien vergis ik me en zie ik de schoonheid daarvan pas bij een herziening maar voor nu geef ik de film 4,5 sterren voor de geweldige opbouw, muziek, karakters en de ongelooflijk goed in beeld gebrachte wereld.
4,5 *
some_solucti
Ik! Een van mijn favoriete film en boeken series aller tijden. Het begon allemaal met het voorlezen van De Hobbit, naar de tweede film gaan en na 10 minuten weglopen, het zelf lezen en dan het zien van de films. Allemaal even geweldig. Het is een beetje een langzame starter, en de filmische trucjes werken niet altijd even goed meer (De Hobbits verschillen net te vaak van lengte) maar die dingen komen naar boven omdat ik hem denk ik net te vaak gezien heb.
De eerste keer kijken was frustratie van hier tot Tokio. Ik was net begonnen in het boek, en toen gingen we op school kijken. Toen zat ik nog in groep 7, en kwamen de volgende dag, toen we hem af zouden gaan kijken, de eerste klachten binnen: We zouden te jong zijn (dat terwijl we allemaal al wel heel dicht tegen de 11 zaten!) en ik zag hem nog niet eens af. Ik had de connectie tussen boek en film nog niet eens gelegd, maar met het verder lezen vond ik het wel heel erg op elkaar lijken; alleen de titel was zo anders.
Na twee weken was ik er wel achter, en begon toen ook te sparen voor de films op DVD. Toen ik alle boeken achter de rug had (God, wat zijn die dingen dik als je 11 bent...) had ik genoeg geld en begon ik te kijken. En ik was zo onder de indruk, vooral van de liefde die in dit project zit. Alles leek te kloppen, en dingen die niet helemaal met het boek overeen kwamen leken de film alleen beter te maken.
En toen kwam het moment dat ik erachter kwam dat er nog een versie was. Die zou nog langer zijn! En, bij toeval, bleek de plaatselijke Blokker de derde ook nog eens voor 20 euro te hebben liggen. Toen bleek mijn oom ze te hebben, dus ik die lenen. En wat was dat een geweldige ervaring. Nog beter dan eerst. Nog meer detail, nog meer Lord of the Rings. Het kon niet op. Toen bleken er ook nog massa's extra's te zijn. Die ook allemaal gekeken, en toen wist ik het: Dit moet ik ook hebben. Het was zo' n beetje een jaar sparen, maar toen had ik ze ook!
Zoals je wel kan lezen vond en vind ik dit echt een geweldige film. Ik had het eerst als 4.5 in gedachten, maar eigenlijk is dat ook nog te laag. Geweldige film, geweldige making -of's. Heb hele weekenden zitten kijken, meer marathons gehouden en krijg nu weer zin om ze te gaan zien:
5.0
John Lee Hooker
Ja ik zag 'm in de bioscoop en dan zit je sowiezo veel sneller in de film.
En het zijn gewoon wel mooie shots, ook goed acteerwerk en met het verhaal is niets mis maar erg leuk of spannend vind ik het niet.
Ik hou meer van wat realistischere, minder voorspelbare films.
Oké voor één keer dus.
djravibarossa
Een fantastisch verhaal met uitmuntende acteerprestaties, mooie decors en bovenal superspannende momenten. Dit is werkelijk waar de beste trilogie die ik ooit in mijn leven heb gezien.
Lennert
Het werd toch langzaamaan weer eens tijd om de trilogie te herkijken, want na al die jaren ga je op den duur anders naar films kijken en vergeet je een hoop details. Dat ik niet overdreven enthousiast zou zijn verwachtte ik ergens van tevoren wel, omdat het eerste deel van de trilogie 9 jaar geleden ook al afgeraffeld op me over kwam. Het blijkt al namelijk vanaf het begin dat het moeilijk is de behoorlijk langdradige, maar erg uitgewerkte, eerste twee boeken van de reeks in drie uur te stoppen, zonder cruciale details weg te laten of de personages onuitgewerkt te laten lijken. Nu komt dit ook grotendeels omdat Tolkien de personages in de boeken pas later tot bloei laat komen, maar ik had toch gehoopt dat Jackson dit probleem wat eerder zou verhelpen. Edoch, dit maakt hij in de latere films al beter.
Wat me nu toch wat tegenviel waren de special effects in de grote veldslag aan het begin (het viel bij de grote CGI-massa toch goed op dat er weinig gedetailleerd naar de bewegingen gekeken was) en het acteerwerk over de gehele linie van de film. Christopher Lee zal nooit teleurstellen en ook McKellen blijft een fijn acteur, maar een personage als Arwen werd zo overdramatisch geacteerd dat het toch jammer werd. Hetzelfde geldt voor de hobbits Sam en Frodo, waar ik geen moment echt een band mee voelde. Merry en Pepin hadden dit probleem niet, omdat zij tenminste voor een kleine komische noot zorgden in een verder uitzonderlijk serieuze film. Ook Aragorn en Boromir waren erg melodramatisch en kwamen matig uit de verf, dan waren het eigenlijk alleen de elven die hier echt goed over kwamen omdat overdramatisch nu eenmaal bij dit fictieve ras past. Galadriel was voor mij het best geacteerde personage uit de hele film, petje af voor Cate Blanchett.
Toch, de soundtrack blijft fijn, de cinematografie is mooi en ik blijf de hele scene in Moria behoorlijk spannend vinden zoals de eerste keer dat ik hem in de bioscoop mocht aanschouwen. Het moment waarop Gandalf door de zweep van de Balrog in de afgrond wordt getrokken en Frodo in slow-motion een 'nooooooooo' uitslaakt is zo cliché, maar ik had het hier niet anders gewild.
Alles bij elkaar is dit eerste deel van de LOTR trilogie voor mij lang niet zo goed als het gemiddelde hier laat zien, daarvoor erger ik me toch aan het gemis van personages (Tom Bombadil), het stijve acteerwerk, enkele belachelijke momenten (de Nazgul die boven de hobbits op de weg zit, maar hen natuurlijk niet kan waarnemen en zelfs weggaat op het moment dat iemand iets in de bosjes gooit) en de toch iets verouderde effecten. Toch, voor een tocht door de mijnen van Moria kun je me ieder moment wakker maken en ook de dood van Boromir blijft imponeren. Een leuke film, maar niet meer dan dat, de twee vervolgen zal ik toch een stuk beter beoordelen.
Stu-Pot
Vermakelijk fantasie filmpje maar de speelduur, matig acteerwerk, bombastische soundtrack en het te traag op gang gekomen verhaal doet het de nek om. Mijn lof gaat dan ook uit naar de prachtige scenes, visueel ziet het er toch zeer goed uit. Ook de special effects mogen niet vergeten worden al vind ik ze niet zo uitstekend zoals iedereen beweert.
Thorongil
Als twaalfjarige jongen ging ik met vrienden naar de cinema: ik moest me bij de meerderheid neerleggen en ging naar het eerste deel van 'The Lord Of The Rings'. 'Heer van de Ringen', dacht ik bij mezelf, wat een naam. De verwachtingen lagen behoorlijk laag en ik had nog nooit gehoord van boek noch film. In het begin was ik wel wat teleurgesteld dat ik niet naar 'Harry Potter en de Steen der wijzen' ging kijken, die gelijktijdig in de cinema liep.
De film begon met dansende dwergjes en een oude, wat gekke tovenaar, zo leek. Maar al snel werd de sfeer grimmiger. De jacht van de Nazgûl op de Ringdrager begon en nog voor Breeg was bereikt, was ik 'in de ban van de film'. Vooral het personage Aragorn stal mijn hart, zoals hij zich heldhaftig te weer stelde tegen de Ringgeesten op Weertop.
Het boek wordt zo perfect als kan vertaalt naar het scherm, het is zeker de beste adaptatie van alle 3 de films.
De juiste zaken worden uit de film gelaten, zoals Tom Bombadil, Grafheuvels, Krikhol en het Oude Woud. Ook de prominentere rol van Arwen (die de rol van Glorfindel overneemt) stoorde me nooit, zelfs niet nadat ik het boek voor het eerst gelezen had (kort nadat ik vol ontzag en lof de bioscoop verliet).
De sets en special effects zien er waanzinnig goed uit. Van het modderige Breeg over het betoverende Rivendel en Lothlorien tot de monumentale Argonath, de prachtige natuur van het verre Nieuw-Zeeland komt steeds schitterend tot uiting.
De acteurs zijn stuk voor stuk geweldig, want wie kan er zich een andere Gandalf voorstellen dan Ian McKellen of een andere Aragorn dan Viggo Mortensen?
Hoogtepunten waren het gevecht tegen de Balrog in Moria en de heroïeke, ontroerende dood van Boromir.
Toen ik in de bios zat was ik aanvankelijk verbaasd hoe de film plots eindigde. Ik wou Midden-aarde niet verlaten en het gevoel dat me tijdens de credits besloop is vergelijkbaar met veel te vroeg en op bruuske wijze uit de mooist denkbare droom gewekt worden.
Ik wist toen namelijk nog niet dat de film op een trilogie gebaseerd was en er nog 2 sequels aan zaten te komen de volgende jaren.
Bijna 10 jaar later zijn we nu en nog steeds staat deze film ongenaakbaar op de eerste plaats in mijn top 10.
Ik had nooit op voorhand verwacht dat deze film zo'n grote rol in mijn leven zou spelen.
Het is deze film die me voorgoed de fantasy heeft laten ontdekken en aangespoord heeft om boeken te gaan lezen. Beste film van het afgelopen decennium. Regisseur Peter Jackson is er met grote onderscheiding in geslaagd dit meesterwek tot leven te brengen.
TMP
Mijn favoriete film aller tijden. Eigenlijk is de hele reeks mijn favoriet, maar als ik er toch een film uit moet pikken, dan kies ik voor deze. Geweldige decors, geweldig acteerwerk, geweldige introductie van verhaal. Toen ik deze film voor het eerst zag, was ik al verkocht, en ik kijk hem nog steeds elke keer met veel plezier.
Ik vond het schandalig dat ik deze nog niet had gezien.
Maar heb het goed gemaakt door het te kijken.
En wat een geweldige film en groots opgezet spektakel.
Zag er allemaal zo gelikt uit.
Acteurs zijn prachtig en sterk in het acteren.
You cannot pass! I am a servant of the Secret Fire, wielder of the Flame of Anor. The dark fire will not avail you, Flame of Udun! Go back to the shadow. You shall not pass!
Toch gek hoe je verliefd op een filmreeks kan worden die je vroeger helemaal niks leek. Toen de Lord of the Rings hype begon heb ik niks gekeken. Al dat fantasy-gebeuren met orcs, trollen, elfjes en hobbits leek me helemaal niks. Totdat ik het jaren later toch maar eens ging kijken en op slag verliefd werd op de prachtige wereld die door Tolkien werd bedacht. Nu in 2011 heb ik de trilogie al een paar keer gezien en ik vond het weer eens tijd worden voor een nieuwe poging. Helemaal omdat ik tegenwoordig de 3 special extended dvd editions in bezit heb. Toch wel fijn om alle drie de films nu eens volledig in maximale lengte te kijken.
The Fellowship of the Ring heb ik altijd gezien als de minste van de drie, maar dat is eigenlijk niet terecht. Ik kan de films tegenwoordig eigenlijk niet eens meer los van elkaar zien. Dit is gewoon maar een deel van de trilogie. De trilogie is 1 groot verhaal. Ik ben ook steeds meer de lange intro in The Shire gaan waarderen. De vredige Shire, de onschuldige opmerkingen, grapjes en de aankomst van Gandalf maken het allemaal zeker de moeite. Een epische trilogie als deze heeft ook een goede introductie nodig. Maar zodra de reis met de ring begint wordt het wel vlotter en spannender. Wat begint met 2 Hobbits met een doel wordt al snel een grote groep die de Fellowship completeren. Je krijgt bij enkele spectaculaire stukken al mooie voorproefjes van hoe groots de komende 2 films worden.
De film zal vast niet iedereen interesseren, maar ik heb me opengesteld voor de wereld van Lord of the Rings en geniet van alles wat ik zie. Het is geweldig om te zien hoeveel tijd en moeite Peter Jackson en zijn crew aan de wereld hebben besteed. Ongelooflijk hoe gedetailleerd alles is. Beeld en geluid (wat een wonderschone soundtracks bezitten de films toch zeg!) zijn subliem, het verhaal is pakkend en de personage zijn bijna allemaal goed gecast. Zelfs Elijah Wood bevalt me wel, ook al vinden velen zijn rol niet goed. Ian McKellen als Gandalf blijft wel de allergrootste. Fantastische, overtuigende rol. Het geeft ook steeds een veilig gevoel als hij in beeld komt.
Deze Fellowship of the Ring ga ik ook eindelijk de maximale score geven. De 4,5* mogen best eens het maximale aantal worden. Deze trilogie benadert de perfectie.
Koeneroenie
Mijn eerste bericht hier op Moviemeter. En ik begin met de films die mij altijd bij zullen blijven.
Heb pas de EE trilogie op bluray binnen en dit is toch echt de versie waarin je de films moet kijken, het liefst dan ook nog op groot scherm, maar dat is niet voor iedereen weggelegd, ook niet voor mij helaas. Na de zoveelste keer dat ik deze films gezien heb, blijven het prachtfilms en vervelen zullen ze nooit. Ik zie het ook eigenlijk meer als één film en de 5* die ik heb gegeven zijn dan ook voor de gehele trilogie en zal daar ook maar één recensie over schrijven. Ik behoor tot diegenen die eerst de boeken heeft gelezen en ik vind het ook jammer dat niet alles in de films terugkomt, maar dan hadden ze er misschien beter een serie van kunnen maken, al had dat waarschijnlijk weer afgedaan aan de meeslependheid van het geheel.
De geniale beschrijvingskracht en fantasie van Tolkien zijn onovertroffen. Zelfs Peter Jackson kan dat niet omzetten tot film. Ik zie het dan ook meer als een eerbetoon aan Tolkien. Met vooral de prachtige beelden, goed acteerwerk en mooie (en zichzelf herhalende, maar toch niet storende) muziek. Op sommige momenten worden de magische beschrijvingen van Tolkien zelfs geëvenaard. Namelijk de Shire, Rivendel en hoogtepunt van de hele reeks Minas Tirith.
Velen vinden de Return of the King het beste deel, misschien vanwege de grootse veldslagen, maar ik vind dat Jackson juist daar de plank misslaat. Het zijn nergens bijzonder knappe vechtscènes en de totaaloverzichten zijn vaak onduidelijk. Op zo'n momenten is het plot ook op zijn zwakst, het is duidelijk te zien dat de 'goeden' outnumbered zijn en uiteindelijk toch alle 'slechteriken' de pan inhakken. In de boeken speelt dit een veel minder speciale rol, waardoor het overdreven heldhaftige minder opvalt.
Ik snap de kritiek op de film ook wel. Het is fantasy, het is ongeloofwaardig, het is een sprookje, maar wel een briljant sprookje. Dat het uiteindelijk allemaal goed komt is vanaf het begin al duidelijk, maar toch beleven de kleine hobbits waar het in het verhaal echt om gaat, grootse spannende avonturen, waarin de band onderling vaak van groot belang is. Helaas is het thema vriendschap ook vaak onderbelicht in deze films. Misschien vind ik het los van de prachtige beelden ook niet echt een goede film, maar het verhaal blijft geweldig en het ziet er vaak overdonderend mooi uit. De 5 sterren zouden dan voor de film alleen niet helemaal terecht zijn, maar dan is de rest voor Tolkien.
J.Ch.
Vorig jaar heb ik in mijn vakantie voor het eerst de drie delen van The Lord of the Rings kort achter elkaar gezien. Dat beviel zo goed dat ik maar besloten heb om er een traditie van te maken.
Gisteravond begon het feest met The Fellowship of the Ring, voor mij de eerste keer de extended edition. Geweldig! Hij duurt trouwens wel écht heel lang, daar moet je wel op voorbereid zijn. Er hadden zelfs makkelijk twee films van gemaakt kunnen worden; toen ik halverwege over moest stappen op een tweede DVD (het paste blijkbaar niet op één) had ik het gevoel al een complete film achter de rug te hebben. De eerste helft had een mooi eind en er was al van alles gebeurd – maar het beste moest nog komen! In de tweede helft krijg je de ronduit fantastische scènes in de mijnen van Moria: het gevecht in de grafkamer en de confrontatie met de Balrog. Wat ziet dat er schitterend uit! Deze film is inmiddels alweer tien jaar oud, maar dat is niet te zien.
De sfeer is denk ik het sterkste punt van dit deel. Aan de landschappen, kostuums, wapens en dergelijke is zoveel zorg en toewijding besteed dat je, voor je het weet, zo Middle Earth ingetrokken wordt. Om nog maar te zwijgen over de muziek van de onvolprezen Howard Shore (ook die muziek wordt alleen nog maar beter!).
Het verhaal van dit deel is, van alle drie de films, het minst spectaculair. Onlangs heb ik het boek nog gelezen en het viel mij op dat vooral bij dit deel er vrij veel wijzigingen zijn aangebracht (vooral veel dingen weggelaten). Toch vind ik dit het enige deel van de trilogie waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ik de film beduidend beter vind dan het boek. Dit geldt zeker voor de extended edition, die nog iets dieper gaat dan de gewone versie. Je ziet duidelijk dat dit niet gewoon dezelfde film is met wat deleted scenes eraan toegevoegd, maar dat er zoveel aandacht aan is besteed alsof het een geheel nieuwe film betrof. Hoe vaker je de films kijkt, hoe meer details je ziet. Bijvoorbeeld Frodo’s ogen die nog wel eens van kleur veranderen – ik ben er nog niet helemaal uit waarom, waar wel leuk om erover na te denken.
Het acteerwerk is prima tot zeer goed. In dit deel is er niemand die onder de maat presteert. Ian McKellen springt er toch wel bovenuit (maar niet alleen in dit deel). Soms komt hij maar heel even in beeld en zie je slechts zijn blik, maar dit kan zoveel zeggen. Hij is gewoon Gandalf zelf, ik merk ook dat ik bij het lezen van het boek constant Ian McKellen voor ogen heb – meer dan ik dat heb bij de andere karakters – hoewel ik altijd wel moeite heb om film en boek te scheiden. Daarnaast is en blijft Christopher Lee de perfecte Bad Guy, alleen die stem al! Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen in The Hobbit, waar hij immers nog een Good Guy is… Cate Blanchett is zoals altijd fantastisch en Hugo Weaving is ook goed, ik kan niet wachten om ze terug te zien volgend jaar.
Ik vind dat je alleen al vanwege de toewijding van de makers (=regisseur, scriptschrijvers, kostuumontwerpers, acteurs, componist, make-upartiesten, en nog een heleboel meer mensen) die in elk detail terug te vinden is, je deze film onmogelijk een halve ster kunt geven. Zelf denk ik dat ik mijn waardering maar verhoog naar 4,5 ster.
Voor mij is deze film – hoe mooi ook – vooral een opmaat naar de volgende twee delen. Eigenlijk is het ook gewoon één groot verhaal, vandaar dat ik alle delen ook altijd kort na elkaar wil zien. Een marathon wil ik ook nog wel eens proberen – maar dan zit je, even rekenen, toch 682 minuten non-stop film te kijken. Wie weet komt dat er nog een keer van. Eerst maar eens door met The Two Towers!
Tarkus
Prachtige film dit eerste deel van Lord Of The Rings.
Heb de extended version die bijna 200 minuten duurt, en heb me geen seconde verveeld. (Alleen de aftiteling is wat te lang naar mijn mening, 20 minuten).
Maar wat een decors en locaties, werkelijk verbluffend op sommige momenten. Ook een pluim voor de special effects mensen, wat zij hebben gedaan met het afwerken van de locaties en ook de creaturen is een knap staaltje van creativiteit.
Maar ook de acteurs zijn stuk voor stuk op hun best.
En dan heb ik het nog niet gehad over de muziek en sound, ook dit is afgewerkt tot in de puntjes en draagt helemaal mee tot de sfeer van de film.
Dit is een film die nog lang in het geheugen zal blijven, samen met de 2 volgende vermoed ik.
Puik werk van Peter Jackson !!!
Herbekeken op blu-ray.
Prachtig is het, vooral het geluid is overdonderend.
De aankoop zeker dubbel en dik waard.
blauwe pikachu
Mijn eerste bericht, jeeej.
One ring to rule them all. One by one, people fell to the power of the Ring
Wat hou ik van de Lotr reeks. Chapeau aan de heer Jackson om zo'n lijvige, doch fantastische boekenreeks van Tolkien zo meesterlijk te verfilmen.
Alles aan deze film vind ik perfect. Van de epische epiloog tot en met de aftiteling. Na 6 (?) x gezien te hebben vind ik nog steeds geen mankementje of scène die anders zou kunnen gedaan zijn. Voor mij is deze film dan ook de beste uit de reeks. Geweldige sfeer ook. Nu nog steeds krijg ik rillingen wanneer de Nazgul verschijnt.
Waar moet ik beginnen? De casting: iedere acteur doet het geweldig. Legolas is tot nu toe nog steeds de enige rol van Orlando waarin ik hem perfect vind. Aragorn, Gandalf, de Hobbits, de Elven.. iedereen zit goed in zijn rol. De settings, formidabel. Wat is Nieuw-Zeeland toch een mooi land, nog niet door de mensen 'aangetast'. The Shire, Rivendell, Moria, Lothlorien.. zelfs de Orks, het is vele malen mooier en grootser dan ik me voorstelde toen ik het boek las, en dàt alleen al is een prestatie op zich. Tom Bombadil heb ik niet gemist.
Het einde vind ik nog het mooist, als dat mogelijk is, Boromir die dapper de strijd verliest, Merry en Pippin die zich opofferen voor Frodo, Sam die weigert zijn 'promise' te verbreken. Wondermooi laat me altijd ontroerd achter.
En wat een soundtrack man! Het dreigend ophitsend koor, wanneer de Nazgul in beeld komt is in schril contrast met de landelijke en vrolijke tonen in de Shire. Heb me dan ook meteen de soundtrack aangeschaft.
De film duurt zo'n 3 uur, maar nergens wordt het traag of ietwat saai.
Het wordt wachten om de Extended Version te zien, staat allang op mijn verlanglijst, maar nog nergens tegenkomen! (Altijd die Blu-Ray version. >< )
Hehe, eerste 'recensie' zit erop. En zo ook de eerste (welverdiende) 5 sterren!
Jessen0wnt
Ook weer eens gedaan.
LotR zijn niet de films waar ik te springen voor sta om her te zien, maar aangezien het al aardige tijd geleden is dat ik hem van begin tot eind werkelijk heb gezien, en eigenlijk het verhaal min of meer vervaagde, gaf ik Peter Jackson's reeks nogmaals een kans. Te beginnen vandaag met Fellowship of the Ring.
Al wist ik dat het wederom me mee zou vallen, viel me dit keer op naast de ongelofelijke prachtige decors, kostuums en animatie de toegankelijkheid en de spanningsopbouw op. De film kent enorm veel memorabele karakters waardoor je al gelijk midden in het verhaal zit en midden in de spanning. Ik kan me altijd wel enthousiast maken over een avontuur filmpje, maar toch geeft dit een volwassen kijk erop. Het heeft iets artistiek, waar vooral het gevecht tussen Gandalf en Saragon (ofzo) geweldig in elkaar is gezet en ook een of andere techniek zichzelf zo kwetsbaar maar sterk neerzet. Het heeft iets dieps, dat gevecht. Een emotie wat nog komen gaat.
Muziek is werkelijk prachtig en eigenlijk is dit zoals verwacht gewoon oprecht een klassieker die ik wilde herzien. Misschien wel het perfecte avontuur.
Ik ga in ieder geval wachten totdat deel 2 in de brievenbus ligt, om daarna de reeks af te lopen met Return of the King. Hij krijgt er 0,5 bij voor de ervaring die ik eigenlijk nooit had meegemaakt. Heb dit altijd al kunnen waarderen, maar dit is de eerste keer dat ik werkelijk in het verhaal werd gezogen. 4,5 ster
Number23
Maar ik zal eens een persoonlijke mening/recensie over deze film plaatsen, eigenlijk nog nooit gedaan. Er is al genoeg gezegd over betoverende landschappen, decors, kostuums, muziek, effecten, verhaallijn, personages enz.. Maar hoeveel is er gezegd over acteerwerk en casting?? Want die is ook geweldig. Slechts een handjevol acteurs had naam gemaakt voor ze mochten doen in deze trilogie. En elk van hun past perfect bij het character, ze worden het character.
mr_erp
Ontzettend lange film! (lees: te lang).
En dan denk je aan het eind: wat heb ik nou gezien?
In mijn ogen gewoon op een willekeurig moment gestopt voor dit deel.
Als losse film vind ik het daarom helemaal niks.
Verder ben ik ook niet zo'n fantasy fan..
Dus in dat opzicht kan de film me ook al niet bekoren.
Maar de film heeft niet enkel een negatieve indruk achtergelaten.
Pluspunt is dat de spanning er bij bepaalde scenes wel goed in zit.
En verder zijn de personages ook erg goed neergezet.
Omdat ik het toch zie als een geheel met de volgende twee films,
zal ik de film niet geheel op het eerste punt afstraffen.
Daarom toch nog 3*
Prachtig eerste deel waarin Peter Jackson een unieke en fantasievolle wereld weet te creëren gebaseerd op de monumentale boeken van J.R.R. Tolkien. Uiteraard zijn de drie films onlosmakelijk met elkaar verbonden en ook moeilijk apart te beoordelen.
Prachtige kostuums, decors, landschappen en special effects. En ondanks de enorme lengte blijft de film boeien, mede door de vorm (het is eigenlijk een road-movie) zakt het nergens in. Peter Jackson en de voortreffelijke cast weten de film 'gewicht' mee te geven, wat dit één van de beste fantasy-films maakt.
Filmkriebel
Waardering voor dit meesterwerk van Jackson. Tien jaar geleden verlegde hij de grens van het visuele met een nagenoeg perfecte integratie van natuurshots en CGI. De trilogie is daarenboven ook één van de mooiste fantasyfilms ooit gemaakt. Het boek van Tolkien, zowat de moeder aller fantasyboeken, heb ik nog als tiener gelezen, een flinke kluif waar ik zeven of acht maand over gedaan heb. En de film is precies zoals ik het me in mijn hoofd voorstelde tijdens de lectuur. Het groene grazige hobbit dorpje, de zwarte ruiters, de mijnen van Moria enz.
Middle Earth heeft veel weg van de middeleeuwen maar dan sprookjesachtiger met elfen, orks, tovenaars en dwergen. Ik ga geen betoog doen want vele anderen hebben me reeds voorgedaan en iedereen weet inmiddels waar het over gaat; ik ben van mening dat geen andere regisseur dit beter in beeld kon brengen en dat het ook niet beter in beeld gebracht kon worden...
Er zit ook een voorbeeldige ritmiek in het verhaal, waarbij actie, romantiek, uitdieping zo goed afgewisseld worden dat de meer dan 2,5 uur zo voorbij vliegt. De muziek is magnifiek episch. Het begin is net een kindersprookje maar op het einde is het verhaal al grimmiger en serieuzer. Derde kijkbeurt en weer een groot plezier.
K. V.
Het is inderdaad een erg indrukwekkende film. De inleiding vond 'k eigenlijk niet langdradig, je leert ten minste de personages zo wat kennen.
"You shall not pass" was één van de absolute hoogtepunten in de film.
'k heb de film nu voor een tweede keer gezien, maar nog steeds ben 'k er niet super wild van, 'k vrees dat het nooit m'n favoriete film/genre zal worden.
Savvaniah
Voor mij de beste film ooit, Echt alles is perfect aan deze film...elke keer als ik hem kijk, de hele tijd kippenvel en een brok in mijn keel. Heb het boek al 4 keer gelezen..maar wat de film zo bijzonder maakt is toch wel dat de eerste ervaring met de LOTR speciaal blijft. 10 jaar zijn en dan het verhaal voor het slapen gaan, horen via je je vader.
Daar kan niets tegenop.
De film zelf is echt meesterlijk, het begin bij Mordor de veldslag rondom de doemberg..geweldig. Al die details die te zien zijn en vooral als de helm van Sauron op de grond knalt na te zijn verslagen. Dat geluid in de bioscoop destijds. De Nazgul ook echt tot in de puntjes verzorgd, vooral de krijsen van ze..masterfull gebracht.
De reisgenoten waren goed neergezet, met hun sublieme humormomenten..vooral de hobbits. Vooral het stuk waar Pepijn dat skelet in Moria naar beneden laat kegelen.
Prachtigste decor vond ik de bomen van Lothlorien met de gebouwen erin en de Argonath is super weergegeven..vooral de vogels die eromheen rondvliegen was super gedaan. De Uruks komen ook overtuigend over. Enigste domper is wel het ontbreken van Tom Bombadil en Goudbezie.(sorry voor de nederlandse namen steeds, maar de vertaling in het engels viel mij zeer zwaar, vooral in de ondertiteling..anderen hebben het juist andersom) Vond haar nog mysterieuzer dan Galadriel en Arwen samen in het boek.
Over Arwen was ik wel verrast dat ze in film 1 al haar intrede deed, was wel gelijk gecharmeerd van de verschijning van Liv Tyler.
Galadriel had ik toch veel knapper verwacht eigenlijk..hoewel Cate Blanchet ook een mooie vrouw is. Maar van de Lady of the Light had ik meer verwacht.
Maar ik kan nog uren zo blijven schrijven...als fan zit deze gewoon in het hart.
Wat valt er nog over "The Lord of the Rings" te zeggen? Vrij weinig dat nog niet gezegd is.
Het is een fantastische trilogie, dat zal menigeen beamen en sommigen natuurlijk ook niet. Eigenlijk kun je enkele jaren later al zeggen dat de films echte klassiekers zijn. Op menig filmlijstje scoren de drie films hoog en mijns inziens is dat wel terecht.
Regisseur Peter Jackson nam destijds een groot risico, omdat de gelijknamige boeken van Tolkien eigenlijk onmogelijk leken te verfilmen. Jackson is er echter op sublieme wijze in geslaagd.
De film duurt bijna drie uur, maar verveelt geen moment. De special effects, de spanning, de uitbeelding van het verhaal, eigenlijk bijna alles is meer dan in orde. Het knappe is bovendien is dat de film ook duidelijk is voor mensen zoals ik, die de boeken nooit hebben gelezen, want dat is namelijk lang niet altijd bij zulke films het geval.
Prima film dus, maar niet de beste in de reeks, dat is wat mij betreft het derde deel.
Tall man
Dit zijn nou echt films zoals ik ze graag zie. Goed geacteerd, schitterende scenes met mooie landschappen, en ook de special effects zijn verbluffend voor die tijd. Zeker als je de making of hiervan hebt gezien blijft Peter Jackson je keer op keer verbluffen met zijn team. Ook voor mij kwam het verhaal goed over ondanks dat ik de boeken niet heb gelezen. ik vond het gewoon een goede onderhoudende film die ondanks zijn speelduur voor mij geen minuut verveelde.
Sergio Leone
Het beste van het beste.
Toen ik een jaar of 12 was keek ik zowat elke schoolvakantie de trilogie. Hoewel ik elke scène na verloop van tijd uit het hoofd kende, heb ik me nooit verveeld.
Ondertussen was het al enkele jaren geleden dat ik de beste trilogie aller tijden had gezien. In de tussentijd had ik de BluRaybox met de extended versies in huis gehaald en die heb ik gisteren dan maar eens opgezet voor een "marathon".
En het moet gezegd dat de extended versie beduidend beter is - ja, het kan dus! - dan de bioscoopversie.
Vooral de intro biedt meer. De proloog waarin Isildur gedood wordt laat al meteen zien dat de Ring zijn eigen wil heeft. Ook de kennismaking met Bilbo is stukken beter. Je leert het personage écht kennen. De nostalgie naar de avonturen die hij beleefde met de dertien Dwergen druipt er van af, iets wat wellicht vooral de liefhebbers van de boeken kan bekoren.
Na de uitgebreide intro in de Gouw begint de tocht naar Breeg. De "ontmoeting" met Merry en Pippin is komisch, maar niettemin kundig verweven met de dreiging van de jagende Nazgûl. Mijn minst favoriete passage uit het boek - het intermezzo met Tom Bombadil - is gelukkig weggelaten.
Na het rustige gedeelte in Rivendel begint de film pas écht - het Reisgenootschap is dan pas gevormd - en volgt de ene climax na de andere. De scènes in Moria zijn perfect - het gevecht bij Balin's Tombe is kort maar krachtig; het duel tussen Gandalf en Balrog is dat zo mogelijk nog meer.
Het gedeelte in Lothlorién - een stuk langer dan in de "normale" versie - kent het eerste minpunt. Met name het uitdelen van die wapens en mantels aan de Reisgenoten vind ik wat overbodig. Daar staat dan weer tegenover dat Boromir - mijn favoriete personage - meer diepgang krijgt.
Mede daardoor is de climax op Amon Hen zo geslaagd. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en wanneer Boromir doordraait en nadien de Uruk-Hai ten tonele verschijnen is het hek echt van de dam. Het daaropvolgende gevecht is één en al adrenaline, Boromirs dood is en blijft episch.
De mannen en vrouwen van de castingafdeling hadden heel wat mogelijkheden gezien het groot aantal personages. Des te spijtiger het is dat Elijah Wood tekortschiet als hoofdrolspeler. Echt slecht is hij nergens, maar een hoofdrolspeler moet meer kunnen dan "niet slecht zijn".
Dan zijn de overige castings meer succesvol. Viggo Mortensen en Ian McKellen zijn uitstekend op dreef, maar het zijn Ian Holm en Sean Bean die écht indruk maken. Sean Astin, maar vooral Billy Boyd en Dominic Monaghan zijn genietbaar en ook John Rhys-Davies en zelfs Orlando Bloom zetten hun rol goed neer.
In de kleinere rollen doen Liv Tyler en Cate Blanchett hun ding, maar zij kunnen niet uitblinken. Hugo Weaving is zelfs lichtelijk irritant.
Dit eerste deel is mijn favoriete deel uit de trilogie (hoewel het feitelijk een geheel vormt). De reden daarvoor moet niet ver gezocht worden: het fantasy-gehalte is hier het hoogst.
De decors en sets zijn niet minder dan schitterend. De Gouw lijkt het paradepaardje, maar dan krijg je nog de levensechte Dwergenhallen van Moria, de bomen in Lothlorién en de ruïnes op Amon Hen. Zowat elk decor beantwoordt perfect aan wat ik in gedachten heb als ik Tokien's beschrijvingen lees.
Het enige wat af en toe een beetje minder is zijn scènes zoals die waarin Galadriel aan de Ring weerstaat en het Oog prominent in beeld komt. Die zijn wat minder mooi - ook het gebruik van een blue screen valt soms op -, maar in de wetenschap dat we ondertussen toch weer een dikke tien jaar later zijn en er in die periode niets beter is gekomen is dat amper een minpunt te noemen.
Voorts heb ik enkel positieve dingen gezien, en gehoord. Zo is de muziek eveneens van ontzettend hoog niveau. Het ondertussen bekende Hobbitdeuntje is fantastisch en bezorgt me keer op keer kippenvel, maar ook de meer bombastische stukken zoals de Isengardmuziek zijn de moeite.
Mijn eeuwige dank aan Peter Jackson en co.

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Hugo Weaving niet te zien als Elrond in nieuwe delen 'The Lord of the Rings: 'Ik word te oud'

Nieuwe 'The Lord of the Rings'-films in de maak: Keren geliefde personages terug?

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Gladiator
Historisch / Drama, 2000
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitverlies van geliefdegebaseerd op boekrivierbergobsessieminemazemagiefireworkskasteelvulkaanpowerbraverybirthday partyoorlogoomverslavingvoortvluchtigetrollstrijdgewelddemondoodblizzarduncle nephew relationshipfantasy worldtovenaarreisringinvisibilitylive action and animationhero's journeywraith sword and sorcerytrekkinggood versus evilmiddle-earthmiddle-earthcreaturesepic questhobbitstrolls