• 9.377.375 stemmen

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Fantasy / Mystery | 123 minuten

Met onder meer: Heath Ledger, Christopher Plummer en Lily Cole

Gesproken taal: Engels, Russisch en Frans

Releasedatum: 4 februari 2010

Plot The Imaginarium of Doctor Parnassus

"The man who tried to cheat the devil."

De film vertelt het verhaal van Dr. Parnassus (Christopher Plummer), die met zijn theatergezelschap stad en land afreist om het publiek nog nooit vertoond vertier voor te schotelen. Zijn gave maakt het zijn publiek mogelijk om via een magische spiegel aan de realiteit van alledag te ontsnappen. Maar er rust ook een vloek op hem. Al eeuwen lang sluit hij namelijk weddenschappen af met de duivel, Mr. Nick (Tom Waits), waaraan hij o.m. zijn exclusieve onsterfelijkheid te danken heeft. Diezelfde Mr. Nick keert nu terug om een prijs voor hemzelf op te eisen, namelijk de innemende en kostbare dochter van Dr. Parnassus, Valentina (Lily Cole), op de dag dat ze zestien jaar wordt. Dr. Parnassus heeft nog een laatste weddenschap met Mr. Nick nodig om zich uit deze benarde situatie te redden.

Doctor Parnassus

Beste Artistieke Regie

Beste Kostuumontwerp

avatar van selfhealing

selfhealing

Wat een mooie film waarin goed wordt geacteerd (maar hoe kan het ook anders met zo'n cast). Inhoudelijk is het idd. behoorlijk warrig, en daarom toch een beetje een tegenvaller. Ik had hier teveel van verwacht, maar misschien dat ik het nog een 2de keer moet zien.

3.5. ster.

avatar van chanel34

chanel34

@ Leo1954

Nee, hoor....valt al in een hele goede kwaliteit te pindakazen

avatar van Rudeo

Rudeo

vanaf donderdag 4 feb in de nederlandse bioscopen? kan geen bios vinden waar hij draait. Iemand ideeen?

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Prima film, had ik niet verwacht (vanwege het genre fantasy), maar verassend leuk.

Ook enkele typische Monty Phyton grappen erin.

Absolute aanrader.

cinemec ede

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

DjFrankie schreef:
Ook enkele typische Monty Phyton grappen erin.
Absolute aanrader.

Dat vond ik ook idd . Echt duidelijk Monty python invloeden. Sowieso in de gedachte van Paarnassus. Met bv de dansende/zingende politie, en dat grote hoofd met die tong.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Rudeo schreef:

Kijk anders ff Pathe.nl ouwe.

avatar van ZulaZabor

ZulaZabor

Bijzondere Film, a must See

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

N811 schreef:

CineMec Overzicht: nu in CineMec

cinemec ede

Tja, die vergelijking met Big Fish baart me wat zorgen... Dergelijke feelgood-fantasy gaat er bij mij een beetje één oor in en het andere weer uit. Ik heb de indruk dat er nog maar weinig van het tragische kruisridder-idealisme van Gilliams andere ideeën (Fisher King, Twelve Monkeys, Baron Munchhausen, Don Quixote) of het zwart-humoristiche verzet tegen een fantasieloze maatschappij van Tideland, Time Bandits en zelfs Brothers Grimm te bespeuren is in deze prent.

Zoals het er nu voorstaat lijkt het mij alleen maar te gaan tegenvallen, een beetje zoals de recente films van David Fincher en Christopher Nolan: vakkundig en visueel overdonderend, maar niet zo beklijvend als de eerste film(s).

avatar van PascaL

PascaL

De film is afgemaakt met een kleine script verandering.. Andere acteurs hebben een handje geholpen.. dit wordt goed weergegeven in de film, als dat gelijk Big Fish is...

avatar van Amercianpie

Amercianpie

Laatste film van Heath Ledger toch?

avatar van Ozymandias88

Ozymandias88

Ja inderdaad,dit is zijn laatste film

avatar van BB1991

BB1991

2 sterren krijgt deze film van mij,

het verhaal steekt heel chaotisch in elkaar en het hoofdverhaal komt maar langzaam op gang. de overige verhaallijnen zijn zwakjes uitgewerkt en komen totaal niet uit de verf.

de scenes in de fantasiewerelden, pakten mij helaas niet, maar dat is bij de films van terry gilliam altijd wel een kwestie van hate it of love it. de cgi is echter ontzettend lelijk.....

heath ledger, echter, speelt zijn rol goed en met veel charisma brengt hij zijn rol overtuigend. de switches met johnny depp, jude law en collin farrel zijn aardig gedaan, maar vooral de rol van Johnny Depp had een stuk langer gemogen.

al met al een matige film en ontzettend jammer dat dit het laatste eerbetoon is aan johnny depp. however, de films van terry gilliam hebben me nooit kunnen raken, dus ik kan er enigszins wel inkomen dat er ook goede reacties te vinden zijn.

avatar van The One Ring

The One Ring

BB1991 schreef:

ontzettend jammer dat dit het laatste eerbetoon is aan johnny depp.

Ja, zeker omdat er een grote kans is dat hij nog lang zal leven is het zonde dat hij vanaf nu niet meer geëerd wordt.

avatar van gondwana

gondwana

moeilijk to quoteren deze,

coole scènes en decor, vaak rauw uitgewerkt (fisher king-kantje) maar o zo onsamenhangend. The fantasiewerelden ook vaak te lelijk en jammergenoeg erg fantasieloos...

avatar van valentinooo

valentinooo

Een bijzonder verhaal met een leuk verhaal lijn, maar zoooo raar in elkaar gezet.Helemaal niet samenhangend, maar dat is dan waarschijnlijk de bedoeling?De maker heeft zoveel fantasie dat het verhaal waar het om ging uiteindelijk zoek was.

Knap gedaan die switches met Johnny Depp, Jude Law en Colin Farel.

Wel erg coole fantasie scenes, deed me aan alice in wonderland denken,

Heath Ledger acteert erg goed samen met de andere acteurs.

Van mij krijgt deze film 3 sterren, omdat ik toch bleef kijken naar deze maffe, maar verrassende film!

avatar van Seifer

Seifer

The One Ring schreef:

?

avatar van cordiacovens

cordiacovens

leuke film, wel wat warrig en het begin vond ik niet echt sterk maar na een dikke 3 kwartier word het wel echt leuk en een echte fantasiespektakel..acteerprestaties zijn goed en het is uiteindelijk wel allemaal goed te volgen dus gewoon een 3,5 ster voor

Heath Ledger & Friends

avatar van Jolien20

Jolien20

leuke sfeertje in de film, heel appart. alleen op het laatst kreeg ik zo dat nare droom gevoel maar werd er net optijd weer uitgehaald waardoor hij niet vervelend werd

avatar van MissT

MissT

Sommige films laten je van de ene verbazing in de andere vallen. Ze brengen je van slag met plotselinge plottwists, overdonderen je met geweldige special effects, ontroeren je met de dramatische verwikkelingen die de hoofdrolspelers ondergaan. Als je de bioscoopzaal verlaat, gonst het verhaal nog na in je hoofd en heb je even tijd nodig om in de werkelijkheid terug te keren.

The Imaginarium of doctor Parnassus is niet zo'n film.

Ik kreeg bijna medelijden met oude rot Christopher Plummer, je zal toch op je oude dag in zo'n draak van een film moeten spelen. Soms had ik het gevoel dat ik naar een amateurvoorstelling zat te kijken, zo stroef en zonder enige bezieling vond ik de acteurs spelen.

In het begin had ik nog de hoop dat hij nog op gang moest komen, helaas bleef dat gevoel tot het eind toe overeind. Al die tijd hoopte ik dat er tenminste iets zou gebeuren wat het verhaal nog enigszins de moeite waard zou maken, maar helaas. Dit chaotische, slecht uitgewerkte, als fantasierijk en origineel spektakel bedoelde product van een hoogstwaarschijnlijk goedbedoelende regisseur zal ik snel vergeten zijn. Dat hoop ik tenminste.

avatar van vranque

vranque

MissT schreef:

Uitstekend omschreven. Haha. Helaas niet voor jou maar voor mij wel.

avatar van TimF

TimF

Geen touw aan vast te knopen! Dit is de wazigste film die ik ooit heb gezien! Er zit geen lijn in, geen clue, je kan hooguit eens hard lachen om deze slecht uitgewerkte paddo-trip; een bad trip!

2* voor de moeite en de acteurs

avatar van RaouL#1

RaouL#1

Ik vond het toch wat tegenvallen.

De decors, gedachten en het hele sfeertje in de film waren super. Echt zo'n lekkere fantasie film met een heel eigen wereldje. Die huifkar is ook geniaal.

De acteurs zijn natuurlijk groot van naam.

Maar het verhaal vond ik toch wazig. Als de film is afgelopen heb ik nog steeds zoiets van ja, is het dit.

Verhaallijn loopt raar en wist me vaak niet te boeien.

avatar van getthecool

getthecool

Aan de hand van de reacties hier en op IMDB waren mijn hoge (trailer) verwachten flink gekelderd. Daardoor weer flink verrast door deze film. Sommige klachten begrijp ik, anderen zijn echt langs mij heen gegaan. Een prachtig sprookje met mooie beelden en interessante karakters (wat mij betreft mag vooral Tom Waits hier genoemd worden - zowel hoe zijn rol als de duivel geschreven is als hoe hij hem vertokt). Soms misschien wat van de hak op de tak, maar ik heb geen gaten in het verhaal kunnen ontdekken en het bleef mij tot het eind boeien.

avatar van Twilight

Twilight

Erg mooie film. Het verhaal is inderdaad wat warrig, maar dat is niet iets wat me vaak stoort. De droomwerelden zijn erg mooi uitgewerkt en ook hoe dit allemaal werkt is slim gedaan.

Alle vier de spelers van Tony vond ik erg goed en merkte nauwelijks verschil wanneer een andere acteur zijn rol 'overnam'.

Lekker bizarre film weer, je moet er van houden.

Zo te lezen is nog niet iedereen bekend met Terry Gilliam, aan de lage waarderingen te zien. Van zijn hand komen nooit 'normale' films.

Uitstekende film als je het mij vraagt, niet zo goed als Twelve Monkeys, Brazil of Tideland, maar zeker mooi gemaakt weer.

avatar van Timecop

Timecop

'mooie' film, desalniettemin stierlijk vervelend.

avatar van Twilight

Twilight

Goed man, mooie onderbouwing ook.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Door verschillende reacties hier, en elders op internet, had ik een ongeorganiseerd zooitje verwacht, maar dat viel mij ontzettend mee. Nu moet ik zeggen dat het tegen het laatste deel van de film een beetje afgeraffeld wordt, maar desalniettemin was het goed te volgen. Met name het begin was best interessant, en het had wel zo'n sfeertje wat mij aantrok.

De fantasie werelden zagen er opzich wel leuk uit, maar met name het stuk van Jude Law vond ik niet zo bijster interessant. Voor de rest vond ik het personage van Tom Waits, de duivel, zeer interessant. Overigens waren ze allemaal wel interessant om te volgen. Al met al is het een prima film, die lekker wegkijkt.

avatar van Hectometersnor

Hectometersnor

Een visueel zeer sterke film, de droom werelden zijn heel erg fantasierijk en mooi uitgewerkt en het is ook erg goed gedaan hoe ze de vervangende acteuren in het verhaal verwerkt hebben. Het is wat mij betreft een echte Gilliam film, hij is warrig, apart, raar maar vooral kleurrijk en lichtelijk gevoel voor chaos.

Het verhaal komt wat traag op gang, het wil niet echt loskomen in het begin en je zit eigenlijk echt te wachten tot er iets gebeurt. Gelukkig krijgt de film een goede vaart na de brugscene en word er goed en knap geacteerd en is het op zijn tijd nog behoorlijk geestig ook.

Kortom, een visueel zeer sterke film met een zeer sterk gevoel voor scenery waarbij het verhaal soms niet altijd even sterk is, maar dat stoort mij alleen in het begin lichtelijk. Niet beter dan Brasil en 12 Monkeys maar wel een gewoon een goede film van Gilliam en een waardig afscheid van een misschien wel zeer talentvolle acteur.