Genre: Fantasy / Mystery
Met onder meer: Heath Ledger, Christopher Plummer en Lily Cole
Gesproken taal: Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 4 februari 2010
Plot The Imaginarium of Doctor Parnassus
"The man who tried to cheat the devil."
De film vertelt het verhaal van Dr. Parnassus (Christopher Plummer), die met zijn theatergezelschap stad en land afreist om het publiek nog nooit vertoond vertier voor te schotelen. Zijn gave maakt het zijn publiek mogelijk om via een magische spiegel aan de realiteit van alledag te ontsnappen. Maar er rust ook een vloek op hem. Al eeuwen lang sluit hij namelijk weddenschappen af met de duivel, Mr. Nick (Tom Waits), waaraan hij o.m. zijn exclusieve onsterfelijkheid te danken heeft. Diezelfde Mr. Nick keert nu terug om een prijs voor hemzelf op te eisen, namelijk de innemende en kostbare dochter van Dr. Parnassus, Valentina (Lily Cole), op de dag dat ze zestien jaar wordt. Dr. Parnassus heeft nog een laatste weddenschap met Mr. Nick nodig om zich uit deze benarde situatie te redden.
Doctor Parnassus
Imaginarium Tony 3
Imaginarium Tony 2
Dancing Policeman
dutchtuga
Farrell is erg goed te pruimen in Miami Vice. Eigenlijk de enige rol die hij met verve heeft gespeeld, van wat ik van hem heb gezien. Maar dan heb je ook Michael Mann als regisseur.
wibro
Wordt vertoond op de filmbeurs a.s. vrijdag in Den Bosch. Ik ga hem dus zeker bekijken. Ik ben reuze benieuwd.
Gizzmann
Meer informatie?
titia
Volgens mij is er wat geks in de verkadefabriek, staan meerdere films op het program die officieel nog niet draaien.
wibro
Enigszins teleurstellende film en dat komt omdat er gewoon geen lijn in zit. Er werd telkens heen en weer gesprongen van lelijke stadsscènes naar dan weer kitscherige sprookjesscènes naar dan weer zeer mooi ogende scènes en ga zo maar door. Gilliam gunt je gewoon geen rust, alles komt zo chaotisch over. Ik slaagde er daarom ook maar niet in om in het verhaal te komen.
Ik denk dat Terry Gilliam toch wel een beetje zijn kruit als regisseur verschoten heeft. Voor zijn laatste goede film "12 Monkeys" moeten wij weer ongeveer 15 jaar terug. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat "Parnassus" wel enkele zeer mooie scènes bevatte. De scène met de dans van de politieagenten vond ik ontzettend hilarisch. Ik waande mij weer helemaal terug in de tijd van Monty Python. Hij kan het dus toch nog, Terry Gilliam.
rokkenjager
Ken deze hele regisseur en cast niet maar de trailer schopt écht wel kont, al tig keer gezien. Werkelijk Schitterend vormgegeven. Ga 'm zeker in de bioscoop zien!
doe normaal
Ken deze hele regisseur en cast niet
Johnny Depp is in ieder geval de beste acteur van zijn generatie. Heb je weer wat geleerd
Prudh
Jammer, jammer, jammer. De derde tegenvallende prent in een rij, terwijl Gilliam hiervoor louter goede films maakte. Wat is er met de hiervoor zo energieke regisseur gebeurd? The Imaginarium of Doctor Parnassus moet zijn meest autobiografische film zijn, maar wee Gilliam als dat echt zo is. Ik sluit me daarom voor een groot deel aan bij de post van Dutchtuga, al zijn twee sterren wel iets weinig.
Vooral de cgi zijn rampzalig lelijk. Gilliam creëert een wereld waarin alles mogelijk is; een wereld die er uit kan zien zoals hij het zelf wil vormgeven. En dan doet hij het op deze manier. Maak dan iets stop motionachtigs, ga lekker kleien, gebruik simpele tekenanimatie of werk cgi zo uit dat het geloofwaardig blijft, maar deze brakke wereld van nepheid is een grote smet op de film en doet alles behalve creatief aan.
En dat terwijl het 'Imaginarium' zo'n belagrijke rol speelt. Maar ook daarnaast is de film weinig pakkend, ook al probeert de cast er alles aan te doen om het publiek mee te slepen. Plummer is sterk, Ledger in zijn laatste rol is goed behapbaar en Andrew Garfield is een positieve verrassing. De invallers voor Ledger vond ik allemaal wel ok, met Depp als uitschieter. Jammer dat zijn rol zo klein is. Laatste goede verschijning, zoals altijd, is Tom Waits. Hij acteert misschien niet zo best, maar de man heeft een buitengewoon charisma.
Jammer dus dat Doctor Pernassus faalt bij een wat karige uitwerking van een goed idee. Visueel absoluut geen plaatje en verhaaltechnisch weinig beklijvend.
Hugo Stiglitz
Gister in de Sneak gezien hier in LUX in Nijmegen. De film kijkt lekker weg, al moet ik toegeven dat het ook wel mijn genre is. Beetje dat misterieuze en fantasierijke gebeuren.
Ledger acteert wel oke, maar mensen moeten geen legendarisch optreden verwachten. Daarvoor geeft zijn rol niet echt de ruimte. Depp doet zijn standaard act, waarmee ik willywonka/jack sparrow achtig bedoel.
De film werd overigens hier door het sneak publiek beloond met een 7,3. Normaal toch wel een vrij kritisch publiek! Al met al voor mij een 4,5.
Redlop
Gilliam grijpt terug naar een type animatie dat herinneringen oproept aan Monty Python. Dezelfde soort animaties maar dan mbv dure cgi-effecten die de plank vanwege het bombastische gedoe missloegen. Alsof hij na het floppen van zijn laatste films noodzakelijk teruggrijpt naar het absurde Pythonstijltje in de hoop weer eens te scoren.
Het is soms visueel af en toe wel erg knap maar tegelijk ook vermoeiend. De scene met de enorme adder met het hoofd van Tom Waits zag er wel indrukwekkend uit.
Acteerwerk was prima, altijd een genot om Tom Waits te zien acteren. 3,5*
Redlop
Gisteren 12 Monkeys nog eens gekeken en daarin bewijst Gilliam dat hij met minder bombastisch geweld wel een knap verhaal kan vertellen. Een heel punt eraf voor Parnassus. 2,5*
miepke
Ik vind dit altijd zo zonde, dat je door andere films van de regisseur nu een heel punt eraf haalt, terwijl je net voor de film zélf wel 3,5 gaf.
Het gaat toch om de film, niet dat de regie van de andere films beter was dan deze.
Maargoed. Mag je zelf weten ^^
Verder vond ik hem wel oke, leuke beelden, leuke acteurs, maar allemaal net te overdreven.
3,5
Carolaah
Net ook in de Sneak gezien, en dit is ook wel een film naar mijn smaak. Hele fijne casting, nice verhaal en inderdaad wat over de top maar bij mij valt dit juist wel in de smaak
Heb erg genoten
andrehoek
De hoge verwachtingen worden niet waargemaakt. Aan de acteurs ligt het niet, maar er gebeurd in deze film te weinig. Na een uurtje kijken hoop je nog op iets speciaals, een verrassing of iets briljants, maar dat gebeurd niet. Helaas kan ik ook hier niks leuks meer aan toevoegen...
Een positief detail was wel Verne Troyer met zijn "Filth".
mcdaktari
Ken je Terry Gilliam niet?? Ik dacht dat die toch wel bekend was, of ben je nog vrij jong misschien?
Worrel
Heb de trailer gezien.
Best wel gaaf.
Hou wel wat van fantasie.
Ga hem zeker zien
voomzap
Voorlopig ondanks het 'geklaag' wel een goed beoordelingsresultaat. zowel hier als op imdb
eppy
ik heb "let the right one in" zitten kijken en die was nergens nog te zien buiten noorwegen, sterker nog die was daar net in premiëre gegaan......
het erge van alles is dat ik 'm daar in zijn moerstaal heb gezien, en de DVD die ik nu in bezit heb engels gedubt is met nederlandse ondertitels....argh
het zal wel door de conectie's komen die vanuit de verkadefabriek gelden...of zo iets
rokkenjager
TyphOn
Terry Gilliam, van Monty Python. Verder heeft hij de regie onder handen genomen van 'Twelve Monkeys' (briljant) en van het wat onbekende maar erg komische film 'Brazil'.
Mon
Visueel vond ik dit een prima film. Maar verder...te chaotisch. Heb het tweede deel van de film nog een kans gegeven, maar dat maakte weinig goed.
RickZ
Britse fantasiefilm met verwarrend verhaal,weinig inhoud maar wel leuke Monty-Phyton achtige SFX (in de droomwereld). Het geheel is toch te wazig, en op een hak-op-tak manier gebracht, en daarom onvoldoende.
Drikturpin
Chaotisch
Tot Johnny Depp opkomt word het allemaal wat beter maar het eerste uur is gewoon slecht .
Johnny Depp ,Jude Law,Collin Farrel maken een hoop goed aan het einde.
Heath Ledger vond ik nou meer een slechte immitatie van Depp.
Denk dat ik deze film zo weer ben vergeten.
2.5 ster meer mag hij ook niet hebben...
jaco.sp
vond deze echt super slecht, ik snap de meeste reacties ook niet ,
ze vinden de film slecht maar geven toch een dikke voldoende, zelfs goed.
Vind het gewoon jammer als je weet dat er zo`n goede cast in de film zit en het komt er niet uit.
Vond het chaotisch, afgeraffeld.
Ze hadden deze gewoon stop moeten zetten en geen andere personen voor Ledger in moeten vullen.
Onderhoudend rommeltje, waarin Gilliam eindelijk weer eens als vanouds los kan gaan. Het budget kan zijn maffe ideëen amper bijhouden, maar visueel is de film toch een lust voor het oog. De montage had absoluut beter gekund, maar het camerawerk en de sporadisch zeer inventieve speciale effecten maken veel goed. Qua cast valt vooral Christopher Plummer in positieve zin op; Ledger is redelijk maar niet erg bijzonder in zijn laatste rol. Het meest positieve aspect aan de film is het feit dat we weer eens een 'echte' Gilliam-film te zien krijgen, vol fouten maar in ieder geval zonder compromissen.
Mementos75
Goede film houd er wel van. Soort combinatie van Monthy Pyton, Willy Wonka en Never Ending Story.
Bovendien is Lily Cole een lust voor het oog!
Tag84
Erg mooi gefilmd en het verhaal op zich is ook erg pakkend en origineel. Veel plaatjes zijn een lust voor het oog. Ook een erg goede cast.
Wat ik wel jammer vond is dat het verhaal inderdaad wat chaotisch is uitgewerkt, en het beginstuk is wat traag. vooral het laatste stukje van de film dat Tom Waits danst met de dochter en ze in één van de spiegels terecht komt vond vaag Maar door het goede acteerwerk en de prachtige fantasievolle stukken geef ik deze toch een 3,5,

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003