C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
Wat een hoogdraverij!
Slaat absoluut helemaal nergens op, zo'n verlepte western als dit!
Het hoeft er jou niet van te ovrtuigen dat de film wel goed is, maar dat dit slechts een simpel verhaaltje is, is lariekoek en apekool.
...Waar deze film uniek in is, is dat Leone de muziek liet maken voor hij ging draaien. Soms draaide hij het op de set af, tijdens de opnamen...
[/quote]
Nee, maar je aanname dat men alles maar dichtsmeerde met muziek is dus uit de lucht gegrepen.
argus
dat dit slechts een simpel verhaaltje is, is lariekoek en apekool.

Waarom? Omdat ik dat vindt is het ineens uit de lucht gegrepen? Vindt ik dus ook niet. Het is trouwens geen aanname maar gewoon een waarneming dat hij dat op verschillende punten in de film flikt. Draai de muziek eens weg en wat blijft er dan van de film over? Niet veel denk ik. Maar zoals ik al zei hier kun je uren over gaan debatteren maar je wordt er op zich niet veel wijzer van. Ik denk dat mensen het gewoon heel erg ontspannend vonden zo'n héél langdurige lege film! Is ook niet zo vermoeiend en goed voor de slaapopwekking! Het heeft voor mij niet zo'n zin om in herhalingen te blijven vallen. Het was gewoon een ontzettend tegenvallende film voor mij.
U-96
- 2082 stemmen
Ooh jawel hoor. De muziek is een grote ruggesteun voor de film, maar de film kan ook redelijk zonder rugleuning zitten. De personages en goed gefilmde scènes zeggen al genoeg.
(het is trouwens 'ik vind')

Dat komt omdat je nogal wat zaken niet doorhad. Luister, je hoeft van mij de film niet goed te gaan vinden, maar simpel is het niet.
Waarom? Omdat ik dat vindt is het ineens uit de lucht gegrepen?[/quote]Nee, omdat het niet zo is. Nogmaals, je mag het verschrikkelijk slecht vinden, maar er is niet achetraf een dot muziek bij gesausd. dat heeft niks met een mening te maken, maar met feiten.
Maar waarom zou ik die muziek wegdraaien? Net zo stom als het beeld wegdraaien.
Van mij mag je de film slecht, stom en saai noemen, maar leeg is ie niet.
argus
Kom, ik heb hem zeker meer dan tien keer gezien en geloof me , er hoeft niet zo bar veel aan begrepen te worden. Ik begrijp dat er heel wat aangelegen is om mij tegen te spreken c.q. voor schut te zetten daar immers zovelen deze film in hun top tien hebben staan. En het doet nu eenmaal zo'n zeer als iemand je favoriete film afbreekt. Kom, mensen, waar blijft het met jullie tolerantie!
Ook hier slaag je er weer in om om de hete brei heen te kletsen. Die Sergio Leone gebruikt zijn zelfde muziekje wel zo ongehoord vaak dat het wel lijkt, edoch neen, dat het wel zo is : hij verdoezelt de matigheid van zijn film ermee. Een film die in geen verhouding staat tot zijn predecessor : 'The Good etc.'
Om er achter te komen dat het een goedkope kutfilm is.

vdc
In vergelijking met ‘The Good’ heeft deze film inderdaad wel minder inhoud louter op het verhaal beoordeeld. Maar in ruil krijg je toch een mooiere fotografie, een sterke score en wat puzzelwerk om het verhaal te plaatsen (niemand kan bijv. halfweg de eerste kijkbeurt al meteen de juiste rol van Cheyenne aanduiden, toch ?). Dus ‘leeg’ zou ik het verhaal niet echt noemen.
Persoonlijk vind ik de mooiste 10 minuten uit de filmgeschiedenis, de allereerste 10 minuten uit deze film. Daar komt geen noot muziek in voor.
sonyjh
argus.... het is totaal geen film voor jou, jij zal de magie nooit begrijpen van films zoals deze... spijtig
zoutzak
Nou bij deze film had ik dat inderdaad een heel stuk eerder moeten doen!
een film zo baggerslecht vinden, en hem vervolgens toch een 10maal bekijken? Of doe je er simpelweg zo lang over om iets tot je door te laten dringen?
kerel, ik wil er niet eens veel woorden aan vuil maken...
redt je geloofwaardigheid en ga ergens anders mensen lopen provoceren.
argus
Persoonlijk vind ik de mooiste 10 minuten uit de filmgeschiedenis, de allereerste 10 minuten uit deze film. Daarin komt geen muziek voor.

kerel, ik wil er niet eens veel woorden aan vuil maken...
kutfilm 1*

Redt zijn geloofwaardigheid en ga aan hem vragen of hij ergens anders mensen wil gaan provoceren.

Waarom kijk je in hemelsnaam een film die je niet leuk vind meer dan tien keer? Ik zou heel wat betere tijdsbestedingen weten.
argus
Waarom kijk je in hemelsnaam een film die je niet leuk vind meer dan tien keer? Ik zou heel wat betere tijdsbesteding weten.
SilverGun

Je bent me d'r eentje!
Dat jij zo weinig uit de film hebt kunnen halen maakt dat nog geen feit.
Wat een arrogantie weer! In dezelfde regel waar die me een andere mening gunt, wordt je te verstaan gegeven dat je er geen reet van gesnapt hebt! ik snap het volkomen.
Kom, ik heb hem zeker meer dan tien keer gezien en geloof me , er hoeft niet zo bar veel aan begrepen te worden.Ik heb hem net zo vaak gezien en ken geen film met een sterkere symboliek dan deze film.
Dat interesseert me weinig. Velen hebben ook Braveheart in hun top 10.
Tolerantie? Ik mag toch aangeven waar je het verkeer hebt? Heeft weinig met tolerantie te maken.
Dat mag je natuurlijk vinden. laten we het daar maar op houden.
Een harmonicamuziekje dat in de loop der decennia heilig is geworden voor een heleboel mensen en waartegen ik nu lekker tegenaan begin te schoppen.
En? Lucht het op?
Ook hier slaag je er weer in om om de hete brei heen te kletsen.
Eh, waar klets ik om heen?
Dat zou hij minder doen als hij andere muziek zou gebruiken?
Een film die in geen verhouding staat tot zijn predecessor : 'The Good etc.'
Ook een mooie film. Ik preferereer deze, mede omdat hij meer te vertellen heeft over het leven.
[quote]
Om er achter te komen dat het een goedkope kutfilm is.
Rare redenatie. De film is zoals ie is. Dus [/i]met[/i] muziek.
is net zo onzinnig om te zeggen dat Fight Club niet werkt als je de kleur er uit draait of je het op zijn kop kijkt.
Dus het tempo bepaalt of het ergens over gaat of niet?
Larie. Bij TGTB&TU zijn de zaken veel meer slechts wat ze zijn.
De meeste keren had ik hem dan ook weggezapt.
De meeste? Dus een keertje of vier heb je hem wel uitgekeken?
vdc
Die eerste tien minuten vond ik bijna niet om uit te houden zo traag.
Het lijkt me weinig relevant om deze passage op snelheid te beoordelen ; hier gaat het over verhaalopbouw, inleving en sfeer.
Larie. Bij TGTB&TU zijn de zaken veel meer slechts wat ze zijn.
Ik blijf erbij : bij 'Once upon...' is het verhaal vlugger verteld. De film heeft haar hoge score vooral te danken aan de toegevoegde sfeerwaarde (close-ups, muziek, etc).
argus
Tuurlijk de film heeft ook zijn pluspunten. (Vooral goede acteurs/actrice, aardige close-ups) Maar ik vond dat er in z'n totaliteit te weinig inzat , in deze film. Laat ik het daar maar bijlaten.
Giovanni1311
Zouden Wouter en Argus svp hunb persoonlijke vetes op een andere manier kunnen uitvechten. Dat wil zeggen buiten deze site om
?
Dit wordt buitengewoon vervelend!
SilverGun
?
Dit wordt buitengewoon vervelend!
"Persoonlijke vetes"? Het gaat toch gewoon over de film?
Moovey
Fantastische film met een prachtige Claudia Cardinale en schitterende rollen van Bronson, Fonda en Robards. Een absolute klassieker en mede door de geweldige mondharmonica muziek een absolute aanrader. De spanning wordt steeds verder opgebouwd tot het finale duel.
Ontzettend genoten van deze film.
verdiende 5 sterren
argus
"Persoonlijke vetes"? Het gaat toch gewoon over de film?
wavanbuuren
Ik vond deze film helemaal niks
Weer zo'n intiligente, goed onderbouwde post
zicos
Briljante film! Goed verhaal en sterke acteerprestaties!
De mooiste scene is uiteraard dat Harmonica's broer wordt opgehangen!
GSX
Een klassieker! Krijgt van mij een 4, omwille van de fantastische acteerprestaties en het prachtige camera- en montagewerk. De muziek van Morricone, die mensen van mijn generatie (jaren '70) eerder leerden waarderen dan dat ze de film gezien hebben, is magistraal! Alleen jammer dat er geen gevoel voor timing is: als de scène afgelopen is, dan faden ze de muziek gewoon uit. Heel jammer en vandaar een ster minder dan de perfectie. Ik ben van het perfecte duo Williams-Spielberg veel meer gewoon...
Vito Corleone
Briljante film! Goed verhaal en sterke acteerprestaties!
De mooiste scene is uiteraard dat Harmonica's broer wordt opgehangen!

Is het niet z'n vader?
U-96
- 2082 stemmen
Nee, zijn broer. Frank zegt het voordat hij die mondharmonica in Harmonica's mond zet.

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding partyspaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film