• 9.381.092 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

argus schreef:

Wat een hoogdraverij! Slaat absoluut helemaal nergens op, zo'n verlepte western als dit!

Het hoeft er jou niet van te ovrtuigen dat de film wel goed is, maar dat dit slechts een simpel verhaaltje is, is lariekoek en apekool.

Wouter schreef:

...Waar deze film uniek in is, is dat Leone de muziek liet maken voor hij ging draaien. Soms draaide hij het op de set af, tijdens de opnamen...

Prima, maar daarmee is het voor mij nog geen goede film.

[/quote]

Nee, maar je aanname dat men alles maar dichtsmeerde met muziek is dus uit de lucht gegrepen.

Wouter schreef:

dat dit slechts een simpel verhaaltje is, is lariekoek en apekool.

Vindt ik dus van niet!

Wouter schreef:

Waarom? Omdat ik dat vindt is het ineens uit de lucht gegrepen? Vindt ik dus ook niet. Het is trouwens geen aanname maar gewoon een waarneming dat hij dat op verschillende punten in de film flikt. Draai de muziek eens weg en wat blijft er dan van de film over? Niet veel denk ik. Maar zoals ik al zei hier kun je uren over gaan debatteren maar je wordt er op zich niet veel wijzer van. Ik denk dat mensen het gewoon heel erg ontspannend vonden zo'n héél langdurige lege film! Is ook niet zo vermoeiend en goed voor de slaapopwekking! Het heeft voor mij niet zo'n zin om in herhalingen te blijven vallen. Het was gewoon een ontzettend tegenvallende film voor mij.

avatar van U-96

U-96

• 2082 stemmen

Ooh jawel hoor. De muziek is een grote ruggesteun voor de film, maar de film kan ook redelijk zonder rugleuning zitten. De personages en goed gefilmde scènes zeggen al genoeg.

(het is trouwens 'ik vind')

Vindt ik dus van niet!

Dat komt omdat je nogal wat zaken niet doorhad. Luister, je hoeft van mij de film niet goed te gaan vinden, maar simpel is het niet.

Wouter schreef:

Waarom? Omdat ik dat vindt is het ineens uit de lucht gegrepen?[/quote]

Nee, omdat het niet zo is. Nogmaals, je mag het verschrikkelijk slecht vinden, maar er is niet achetraf een dot muziek bij gesausd. dat heeft niks met een mening te maken, maar met feiten.

Maar waarom zou ik die muziek wegdraaien? Net zo stom als het beeld wegdraaien.

Van mij mag je de film slecht, stom en saai noemen, maar leeg is ie niet.

Wouter schreef:

Wat een arrogantie weer! In dezelfde regel waar die me een andere mening gunt, wordt je te verstaan gegeven dat je er geen reet van gesnapt hebt! Kom, ik heb hem zeker meer dan tien keer gezien en geloof me , er hoeft niet zo bar veel aan begrepen te worden. Ik begrijp dat er heel wat aangelegen is om mij tegen te spreken c.q. voor schut te zetten daar immers zovelen deze film in hun top tien hebben staan. En het doet nu eenmaal zo'n zeer als iemand je favoriete film afbreekt. Kom, mensen, waar blijft het met jullie tolerantie!

Wouter schreef:

Je luistert weer niet naar wat ik zei. Ik zei : ik ga op mijn (gelukkig!) eigen waarneming af. En ik zie dat de regisseur naar mijn smaak te pas en te onpas met zijn harmonica muziekje gaat strooien. Een harmonicamuziekje dat in de loop der decennia heilig is geworden voor een heleboel mensen en waartegen ik nu lekker tegenaan begin te schoppen. Ook hier slaag je er weer in om om de hete brei heen te kletsen. Die Sergio Leone gebruikt zijn zelfde muziekje wel zo ongehoord vaak dat het wel lijkt, edoch neen, dat het wel zo is : hij verdoezelt de matigheid van zijn film ermee. Een film die in geen verhouding staat tot zijn predecessor : 'The Good etc.'

Maar waarom zou ik die muziek wegdraaien?
Om er achter te komen dat het een goedkope kutfilm is.
Net zo stom als het beeld wegdraaien.
Nou bij deze film had ik dat inderdaad een heel stuk eerder moeten doen!

Van mij mag je de film slecht, stom en saai noemen, maar leeg is ie niet.
Jawel, volgens mij wel. Als je sommige alledaagse zaakjes zo ongelooflijk traag verfilmt, alsof de kijker wordt verplicht daar maar wat spanning achter te gaan zoeken, (al of niet gelardeerd/gestimuleerd met een aardig muziekje), dan kun je met recht gaan spreken van een lege film.

avatar van vdc

vdc

In vergelijking met ‘The Good’ heeft deze film inderdaad wel minder inhoud louter op het verhaal beoordeeld. Maar in ruil krijg je toch een mooiere fotografie, een sterke score en wat puzzelwerk om het verhaal te plaatsen (niemand kan bijv. halfweg de eerste kijkbeurt al meteen de juiste rol van Cheyenne aanduiden, toch ?). Dus ‘leeg’ zou ik het verhaal niet echt noemen.

Persoonlijk vind ik de mooiste 10 minuten uit de filmgeschiedenis, de allereerste 10 minuten uit deze film. Daar komt geen noot muziek in voor.

avatar van sonyjh

sonyjh

argus.... het is totaal geen film voor jou, jij zal de magie nooit begrijpen van films zoals deze... spijtig

avatar van zoutzak

zoutzak

argus schreef:

Nou bij deze film had ik dat inderdaad een heel stuk eerder moeten doen!

een film zo baggerslecht vinden, en hem vervolgens toch een 10maal bekijken? Of doe je er simpelweg zo lang over om iets tot je door te laten dringen?

kerel, ik wil er niet eens veel woorden aan vuil maken...

redt je geloofwaardigheid en ga ergens anders mensen lopen provoceren.

vdc schreef:

Persoonlijk vind ik de mooiste 10 minuten uit de filmgeschiedenis, de allereerste 10 minuten uit deze film. Daarin komt geen muziek voor.

Dan heb je wel een andere smaak dan mij. Die eerste tien minuten vond ik bijna niet om uit te houden zo traag.

zoutzak schreef:

Zo vaak werd ie intussen wel op de TV uitgezonden. Maar niet getreurd : Ik geloof dat ik hem de meeste keren wel halverwege of eerder heb weggezapt ten faveure van iets zinnigers.

zoutzak schreef:

kerel, ik wil er niet eens veel woorden aan vuil maken...

Zeg dat maar tegen sonyjh , die had eerder op de dag al niet de moeite genomen uit te leggen wat er zo slecht was aan een film als 'Blueberry' :
sonyjh schreef:

kutfilm 1*

Nu zal hij waarschijnlijk ook niet de moeite willen nemen om uit te willen leggen waarom er zoveel magie in deze film zou zitten. (Is er n.l. niet)

Redt zijn geloofwaardigheid en ga aan hem vragen of hij ergens anders mensen wil gaan provoceren.

avatar van starbright boy

argus schreef:

ik heb hem zeker meer dan tien keer gezien

Waarom kijk je in hemelsnaam een film die je niet leuk vind meer dan tien keer? Ik zou heel wat betere tijdsbestedingen weten.

starbright boy schreef:

Waarom kijk je in hemelsnaam een film die je niet leuk vind meer dan tien keer? Ik zou heel wat betere tijdsbesteding weten.

De meeste keren had ik hem dan ook weggezapt. Die film staat hier in de top tien, dus keek ik hem nu af om een wat completere mening over de film te krijgen.

avatar van SilverGun

SilverGun

Je bent me d'r eentje!

Dat jij zo weinig uit de film hebt kunnen halen maakt dat nog geen feit.

ik snap het volkomen.

Ik heb hem net zo vaak gezien en ken geen film met een sterkere symboliek dan deze film.

Dat interesseert me weinig. Velen hebben ook Braveheart in hun top 10.

Tolerantie? Ik mag toch aangeven waar je het verkeer hebt? Heeft weinig met tolerantie te maken.

Dat mag je natuurlijk vinden. laten we het daar maar op houden.

En? Lucht het op?

Ook hier slaag je er weer in om om de hete brei heen te kletsen.

Eh, waar klets ik om heen?

Dat zou hij minder doen als hij andere muziek zou gebruiken?

Een film die in geen verhouding staat tot zijn predecessor : 'The Good etc.'

Ook een mooie film. Ik preferereer deze, mede omdat hij meer te vertellen heeft over het leven.

[quote]

Om er achter te komen dat het een goedkope kutfilm is.

Rare redenatie. De film is zoals ie is. Dus [/i]met[/i] muziek.

is net zo onzinnig om te zeggen dat Fight Club niet werkt als je de kleur er uit draait of je het op zijn kop kijkt.

Dus het tempo bepaalt of het ergens over gaat of niet?

vdc schreef:

Larie. Bij TGTB&TU zijn de zaken veel meer slechts wat ze zijn.

argus schreef:

De meeste keren had ik hem dan ook weggezapt.

De meeste? Dus een keertje of vier heb je hem wel uitgekeken?

avatar van vdc

vdc

argus schreef:

Die eerste tien minuten vond ik bijna niet om uit te houden zo traag.

Het lijkt me weinig relevant om deze passage op snelheid te beoordelen ; hier gaat het over verhaalopbouw, inleving en sfeer.

Wouter schreef:

Larie. Bij TGTB&TU zijn de zaken veel meer slechts wat ze zijn.

Ik blijf erbij : bij 'Once upon...' is het verhaal vlugger verteld. De film heeft haar hoge score vooral te danken aan de toegevoegde sfeerwaarde (close-ups, muziek, etc).

vdc schreef:

Ja, dat snap ik ook wel, maar ik vond het niet veel soeps.

Tuurlijk de film heeft ook zijn pluspunten. (Vooral goede acteurs/actrice, aardige close-ups) Maar ik vond dat er in z'n totaliteit te weinig inzat , in deze film. Laat ik het daar maar bijlaten.

avatar van Giovanni1311

Giovanni1311

Zouden Wouter en Argus svp hunb persoonlijke vetes op een andere manier kunnen uitvechten. Dat wil zeggen buiten deze site om ?

Dit wordt buitengewoon vervelend!

avatar van SilverGun

SilverGun

Giovanni1311 schreef:

Dit wordt buitengewoon vervelend!

"Persoonlijke vetes"? Het gaat toch gewoon over de film?

Precies.

avatar van Moovey

Moovey

Fantastische film met een prachtige Claudia Cardinale en schitterende rollen van Bronson, Fonda en Robards. Een absolute klassieker en mede door de geweldige mondharmonica muziek een absolute aanrader. De spanning wordt steeds verder opgebouwd tot het finale duel.

Ontzettend genoten van deze film.

verdiende 5 sterren

SilverGun schreef:

"Persoonlijke vetes"? Het gaat toch gewoon over de film?

Het gaat allemaal over de film. Iedereen zit achter zijn PC-tje op het internet onder zijn eigen gekozen alias. Niemand kent je echt persoonlijk. Ik zou niet weten hoe je dan aan persoonlijke vetes zou moeten komen.

avatar van moviegirl

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

moviegirl schreef:

Ik vond deze film helemaal niks

Weer zo'n intiligente, goed onderbouwde post

avatar van zicos

zicos

Briljante film! Goed verhaal en sterke acteerprestaties!
De mooiste scene is uiteraard dat Harmonica's broer wordt opgehangen!

avatar van GSX

GSX

Een klassieker! Krijgt van mij een 4, omwille van de fantastische acteerprestaties en het prachtige camera- en montagewerk. De muziek van Morricone, die mensen van mijn generatie (jaren '70) eerder leerden waarderen dan dat ze de film gezien hebben, is magistraal! Alleen jammer dat er geen gevoel voor timing is: als de scène afgelopen is, dan faden ze de muziek gewoon uit. Heel jammer en vandaar een ster minder dan de perfectie. Ik ben van het perfecte duo Williams-Spielberg veel meer gewoon...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Je bent meer van spielberg en williams, wat meer?

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

zicos schreef:
Briljante film! Goed verhaal en sterke acteerprestaties!
De mooiste scene is uiteraard dat Harmonica's broer wordt opgehangen!

Is het niet z'n vader?

avatar van U-96

U-96

• 2082 stemmen

Nee, zijn broer. Frank zegt het voordat hij die mondharmonica in Harmonica's mond zet.