C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
planet_of_death
Ennio Morricone niet beter dan Jablonsky.
Ieder zijn mening, maar dit kan amper door de beugel.
Ieperman
- 1934 stemmen
Ennio Morricone niet beter dan Jablonsky.
Ieder zijn mening, maar dit kan amper door de beugel.
Niet veel van aantrekken want er is nog hoop. Zie op z'n profielpagina staan dat hij Predator eerst 5 geeft en daarna 2; Seven eerst 0,5 daarna 3,5. Dus misschien verhoogt hij straks nog z'n cijfer.
movie acteurs
Meestal geef ik die cijfers om de spoilers wat makkelijker te lezen,
Dus films die jij niet gezien hebt geef je een stem, gewoon om een paar spoilers te lezen? Dus jij wilt wel weten hoe een film eindigt zonder hem te gezien hebben?
dinhus
Hoezo dat? Ik kijk de films wel, maar wil de recensies zo soepel mogelijk kunnen lezen, en dat het een en 't ander verraden word, vind ik niet erg..
Ik kijk de films wel, maar stemmen die ik verander zijn acteraf. Dus vooraf geef ik een bepaalde stem op basis van mijn interesse, nadat ik de samenvatting heb gelezen. En daarna kijk ik de film meteen, als je niet gelooft dat ik deze film heb gezien, kun jij mij het een en het ander vragen in PB, hè? Dit doe ik trouwens niet bij alle films, enkel bij een paar films op mijn verlangslijstje.
Ieperman
- 1934 stemmen
Meestal geef ik die cijfers om de spoilers wat makkelijker te lezen, dusja..
Je kan ook gewoon de spoiler selecteren dan is hij ook leesbaar.
Kevin13
Niet stemmen vooraleer je de film bekijkt.
Dat is idd niet toegestaan. Ik heb de stemmen verwijderd.
jipt
Geweldige film. Alleen net als alle Spaghetti Westerns net iets te traag.
't Blijft prachtig.
Voor al de muziekjes die bij ieder personage horen.
En wat is Claudia Cardinale mooi zeg!!!
The Good, The Bad & The Ugly ook maar weer eens opnieuw kijken, volgens mij was dat een gemiste kans voor mij omdat ik hem niet in hele goede omstandig heden heb gekeken.
louisvf
Is het niet zo dat alleen de eerste stem telt? Dus als jij het achteraf aanpast veranderd er niks en heb jij dus veel goeie films ten onrechte slechte scores toegedient!
jordandejong
Meestal geef ik die cijfers om de spoilers wat makkelijker te lezen, dusja..
Ja doe ik ook weleens. Maar als ik die spoilers dan heb gelezen verwijder ik die stem weer.
dinhus
Nee, niet helemaal. En je kunt je stemmen gewoon aanpassen, en dat had ik enkel gedaan bij deze film, omdat ik de spoilers wou lezen, nu weet ik dat het ook anders. Ik snap dat 't lastig is dat ik een afwijkende mening heb, ik heb de film gezien PUNT. Ik kan jou hiero gerust een samenvatting geven of via PB. En als de eerste stem alleen telt, waarom is er dan een optie om je stem te veranderen? En daarnaast vat ik je zin niet helemaal.
Ja, doe ik ook alleen ik was 't dus vergeten en begon meteen de film te kijken. Ik ben hiervoor al gestraft trouwens, dus zand erover..
Joy Pol
Mijn tweede dochter kijkt hem altijd als ze hier is. Enn het blijft een mooi gezicht al ik haar zie genieten van deze film.
schram101
Sterke film die ondanks de spanning en het sterke verhaal toch wel wat langdradig is.
De bloedmooie Claudia Cardinale zet haar rol overtuigend neer en de prachtig uitgeleefde cowboykoppen van Fonda en Bronson en vooral de doorlopend herhaalde soundtrack van Enrico Morricone zijn de dragers van de perfecte western sfeer die de film uitstraalt.
Zoals gezegd is de film behoorlijk langdradig en had hij van mij zeker een minuut of 20 korter gemogen. Het maakte het uitkijken de film aan één stuk voor mij onmogelijk. Daarom:
jipt
Meestal geef ik die cijfers om de spoilers wat makkelijker te lezen, dusja..
Dan verpest je de film voor jezelf.
Stel je voor dat er een wending aan t eind van een film zit en je leest de wending.
Je weet dan al hoe de film afloopt en er zit geen verassingselement meer in de film.
Maarja als jij het zo leuk vind moet je vooral zo doorgaan
MC:T
deze film is nogmaals een overweldigend resultaat van het schitterende duo Leone-Morricone! Hoe die twee samen sfeer kunnen scheppen is ongezien.
De plotwendingen zijn schitterend en de momenten waarop jezelf begint te zoeken naar het verdere verloop van de film zijn om van te smullen.
Zeker petje af voor Charles Bronson en Henry Fonda, prachtige acteerprestaties.
Ik begrijp ergens wel dat mensen zeggen dat deze film langdradig is, maar eigenlijk zijn dat nou heerlijke momenten, deze waarbij je moet genieten van de sfeer.
Het feit dat elk hoofdpersonage zijn eigen muziekstuk heeft, tilt deze film ook naar een hoger niveau.
momenteel 4,5*, maar ik heb het gevoel dat als ik deze film nog een keer zie dat het een 5 gaat worden...
SaNDuTjE
Wat een prachtige film wederom van Leone.
De tijd vliegt voorbij wanneer je deze film kijkt omdat het allemaal gewoon klopt.
Het acteren dat nooit over de top is, de geweldige muziek, de typische shots van een gezicht zonder maar een woord te zeggen en toch te boeien.
Persoonlijk vind ik in de andere van Leone (TGTBATU) de rol van Clint Eastwood als 'the good guy' en Lee Van Cleef als 'the bad guy' meer aanspreken dan Charles Bronson en Henry Fonda in deze. Ik hou toch meer van dat rauwe en meedogenloze wat ik hier enigszins in miste.
Maar verder alleen maar lof of deze terechte klassieker.
TonyCamonte
Hij staat nu in het amerikaans archief. Dat betekent dat hij een kernrampje overleven kan. Hahaha
TonyCamonte
Ik hoop ook dat The good,the bad and the ugly er in staat of als hij er nog in komt. haha
Ferdydurke
Welke superlatieven kun je nog op dit visueel overdonderende meesterwerk loslaten? Nog nooit biggelde de traan van het zigeunermeisje zo schitterend langs haar wang als in deze film. De brutale bombast, de dramatiek die volkomen 'over the top' is, de tot in het belachelijke overdreven stilering, kortom de de hele film door stijlvast volgehouden, aan hysterie grenzende melodramatische, operette-achtige grondtoon in verhaal, beeld en muziek: je kunt schelden wat je wilt, maar dit is inderdaad een triomf van de filmkunst. Het briljante is dat Leone al deze negatieve kwalificaties weet om te toveren in even zovele pluspunten. Het is natuurlijk ook de glorie van het medium film dat het een verhaaltje dat op papier weinig voorstelt, er op het scherm zo fantastisch uit kan laten zien. Het lelijke eendje is helemaal geen eendje, het is een zwaan.
Maar als Leone zegt dat "The rhythm of the film was intended to create the sensation of the last gasps that a person takes just before dying", dan vrees ik toch dat de film in dat opzicht niet gelukt is. In die zin valt de hele onderneming dan terug in 'gewone' kitsch. Wie gaat trouwens die per definitie hoogst persoonlijke en subjectieve 'sensatie' van de laatste ademstoten van een 'persoon' beoordelen? Niemand kan het navertellen.
Een echt goede film maakt niet alleen optimaal gebruik van zijn mogelijkheden om een verhaal, ideeën, emoties of wat dan ook over te brengen, maar laat ook de ruimte voor de toeschouwer om zelf, met zijn persoonlijke ervaring, die ideeën of emoties op zijn eigen manier te identificeren en verder te verdiepen. Hoe die ruimte, met meer of minder sturing of manipulatie, wordt gecreëerd, is dan het geheim van de smid.
'Once Upon A time In The West' is voor wat betreft het eerste één van de beste films die ik ooit heb gezien. Als het wat het tweede betreft ook nog pretenties heeft, dan worden die niet waargemaakt.
louisvf
Als je dan kijkt naar bijvoorbeeld My darling Clementine en zie hoe goed, maar toch totaal anders Henry Fonda daarin een pracht prestatie neerzet dan heb ik alleen maar meer bewondering voor zijn prestatie hier. Blijft voormij de beste van Leone.
Stephanovic
Opnieuw vijf sterren voor de tweede western die ik bekijk in een paar dagen. Niet eens meer onder 'uitzonderlijke klasse' te plaatsen dit, maar eerder gewoon buitenaards fenomenaal. Deze film doet alles goed om je de volledige speelduur geboeid te houden.
De opening is een van de meest fraaie openingen die ik ooit heb gezien. Eigenlijk tien minuten bijna geen woorden, maar gewoon beelden, die meer dan genoeg zeggen. Gedurende de film komt dit steeds weer terug. Zo min mogelijk tekst als nodig, en dat geeft de film een idyllisch karakter.
Mijn woorden schieten op dit moment eigenlijk ook tekort. Vooral om de prestatie van Charles Bronson te beschrijven. Misschien wel de beste mannelijke rol ooit, of wat zeg ik, gewoon op zeker de beste mannelijke rol ooit. Sowieso een erg sterke film qua cast, ook Fonda die zijn rol in een prachtige stijl speelt.
En dan nog het meest geweldige aan de film, voor zover Charles Bronson, dat al niet is, de muziek. De scenes met de harmonica zijn zo gruwelijk geweldig. De terugkerende melodieën die bij de ontknoping een gevoel van tevredenheid meegeven. Eigenlijk gebeurt er gewoon te veel prachtigs in deze film om het allemaal in tekst uit te kunnen drukken.
Ik kan mijn top-10 om de kop gooien, ik heb denk ik een nieuwe nummer een.
TonyCamonte
Ik kan mijn top-10 om de kop gooien, ik heb denk ik een nieuwe nummer een.
wacht dan maar tot je the good the bad and the ugly ook hebt gezien!
Stephanovic
wacht dan maar tot je the good the bad and the ugly ook hebt gezien!
Heb ik al gezien, maar ik vond deze er toch bovenuit steken
! The Good, The Bad heb ik op 4* staan.
FritzzTheCat
Deze film behoeft geen verdere uitleg. De muziek, de acteerprestaties, het verhaal, Claudia Cardinale.....alles een dikke 5 sterren en mijn absolute nummer 1
van duijn
best aardige film. goed acteerwerk en een best verhaal. Natuurlijk is het geen mega gave film die je met je vrienden op een avond moet kijken. want daar is deze veel te oud voor.
*3.5

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film