• 9.372.674 stemmen

Met onder meer: Morgan Freeman, Anthony Hopkins en Djimon Hounsou

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 maart 1998

Plot Amistad

"Freedom is not given. It is our right at birth. But there are some moments when it must be taken."

Een waargebeurd verhaal over de opstand van Afrikanen op het slavenschip de Amistad in 1839 en het daarop volgend tribunaal wanneer ze gevangen worden genomen op Amerikaans grondgebied.

avatar van Jordy

Jordy

Het eerste deel van de film (de slavenopstand) is erg indrukwekkend gefilmd. Daarna wordt de film een saai rechtbank-filmpje. Normaal houd ik daar wel van, maar hier vond ik het allemaal maar langdradig. 2 en een halve ster.

avatar van Etienne U

2spalt

Heerlijk meeslepend drama

avatar van Jildou

Jildou

Mooie film, goed gespeeld, goed verhaal, maar erg langdradig, het sleept allemaal een beetje..

avatar van gotti

Eerste uur erg indrukwekkend en dan ga ik mee met vele anderen dat deze film een beetje langdradig en saai wordt. Ook zien we hier weer een leuk "Amerikaans" einde. 3,5*

avatar van Armin

Armin

Goede momenten, maar over het geheel genomen toch behoorlijk overdreven !! **1/2

avatar van Plintkabouter

Plintkabouter

Ik geloof dat ik met iedereen aansluit; ontroerend maar niet voor 152 min... Toch wel een 3, maar het hangt er helemaal van af in welke bui je bent, net zoals met de Titanic... Die wil je ook niet zien als je melig bent

avatar van JohnDoe

JohnDoe

Wel een aardige film. Sommige delen zoals de slavenopstand en de manier waarop ze de slaven op de boot behandelden zijn wel indrukwekkend in beeld gebracht. Alleen het gedoe voor die rechtbank werd wel wat langdradig op een gegeven moment

avatar van flowerking

flowerking

Het stuk dat twee slaven in de bijbel zaten te bladeren is overbodig. Morgan Freeman's rol is onduidelijk; is hij een excuusneger die een 'goede' of een 'bevoorrechte' slaaf moet spelen?

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Zeer aandoenlijke historische film die de ermbarmlijke omstandigheden goed schets van de ongeveer 20 miljoen slaven die van Afrika zijn getransporteerd.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Give us us free!

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Goede indrukwekkende film die een heel rauw en realistisch beeld geeft over de behandeling van slaven, heel goed geacteerd en op een paar vreemde schuine beelden na goed geregiseerd. Het verhaal werd iets te traag en Spielberg kon zich weer niet inhouden bij het einde, de hele film lang worden de hoofdpersonen gevolgd en dan krijgen we opeens de bevrijding van een slavengevangenis te zien. Ook de titels die af en toe in het beeld verschenen deded de film meer slecht dan goed. Al met al toch een dikke voldoende: 4 sterren!

avatar van Prudh

Prudh

Erg mooie film waarin veel elementen samen komen. Zoals de compleet machteloze president, die telkens over zich heen laat lopen. Voorbeeld hiervan is de scene waarin hij aan de eettafel een discussie aangaat met een prominente zuiderling. Deze weet de president in woorden direct de baas, waarna de president met de mond vol tanden achterblijft. En de scene waarin Hopkins zijn slotpleidooi houdt voor the supreme court. Meesterlijk! Aangrijpend is de scene waarin Hounsou het slavenschip beschrijft.. zo ging het er in het echt waarschijnlijk ook aan toe... waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde film van Spielberg..

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Mooie film met hele 'mooie' momenten,maar ook met sommige saaie momenten! Heel indrukwekkende scenes op het schip,maar sommige delen in de rechtzaal te langdradig. Wil niet zeggen dat ik de film in zijn geheel niet goed vind,integendeel. Goede film met een uitstekende rol van Hounsou,al versta je hem de hele film niet.... Ook McCounaughey vond ik erg sterk spelen. En inderdaad het slotpleidooi van Hopkins was erg indrukwekkend!

avatar van jedymaster

jedymaster

Vond het een mooie film maar zet mijn vraagtekens bij "Een waargebeurd verhaal over de opstand van Afrikanen op het slavenschip de Amistad in 1839"

in hoeverre is een film historisch correct?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

jedymaster schreef:

in hoeverre is een film historisch correct?

Het verhaal en de personages lijken in grote lijnen wel te kloppen.

Zie de volgende site: http://www.law.umkc.edu/facult...

avatar van ewalk

ewalk

Ik vind de Film op zich wel okay. Wel is het wel weer op de Spielberg manier gefilmd: sfeervol. Naar mijn mening mocht het wel wat rauwer en smeriger zoals het moet zijn geweest. Bovendien gaat het hier om een historische gebeurtenis waarbij daadwerkelijk meer dan 20 miljoen zwarten uit Afrika zijn weggevoerd. Niet iets waarvan je kan zeggen: dat is lang geleden gebeurd. Nu nog is het merkbaar. Bovendien is de slavernij slechts 2 bejaarden(2 opa's of oma's) geleden afgeschaft. Wie dit ontkent, ontkent het verleden en het recht van miljoenen mensen.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Amistad ****

Boeiend , meeslepend , pakkend slavendrama die de situatie in de VS van weleer goed weergeeft. De contrasten tussen Noord en Zuid die uiteindelijk tot een burgeroorlog leiden ,vormen het decor van een emotioneel verhaal, de zwarte hoofdacteur is hier erg maar dan ook erg overtuigend. Mccounaughy acteert erg bedreven. Hopkins overheerst met z'n slotpleidooi en dialogen , zoals het een acteur van zijn klasse beaamt. Enkel Freeman z'n rol valt wat lichtjes uit. Dat Spielberg z'n tijd neemt is opzich niet erg , vond het erg boeiend blijven.

avatar van J.S.

J.S.

ewalk schreef:

Ik vond die scene's op de boot anders toch wel erg expliciet in beeld gebracht (Heel goed gedaan trouwens.) En ook de behandeling van de slaven op vaste grond was mensonterend.

Welke scene's vond jij dan niet hard genoeg in beeld gebracht?

avatar van Egbertbos

Egbertbos

Indrukwekkend epos over de aanzt tot de afschaffing van de slavernij.

De film heeft destijds veel indruk op mij gemaakt.

gemaster

Hee, op deze had ik nog niet gestemd. Ik heb de film ooit eens moeten bekijken met geschiedenis. Onze leraar was nogal een groot bewonderaar van Spielberg(we moesten ook Schindler's List bekijken) en dus vond hij dit wel een geschikte film over de slavernij. Ik had liever een low-budget school-tv filmpje gehad, dan weet je tenminste van te voren al dat je een kutfilm krijgt.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Kun je die ijzersterke kritiek ook nog even onderbouwen?

gemaster

Het begin van de film is nog aardig te noemen, maar daarna gaat het helemaal fout. Saaie rechtbankhtriller die me geen moment wist te boeien. Ik blijf erbij dat Spielberg gewoon lekker amusementfilms moet blijven maken. Daar ligt zijn grote kracht. Serieuze films van de man zijn meestal niet te pruimen.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Duidelijk. Ik vond dit ook een tegenvaller. Het draaide inderdaad al snel uit op een vrij vervelende rechtbankfilm, met een voorspelbaar happy end. Jammer, dit belangrijke historische thema verdient beter. Schindler's List vond ik trouwens wel sterk, al had ik daarbij moeite met het naar mijn smaak te sentimentele oftewel te weinig ingetogen einde.

avatar van J.S.

J.S.

gemaster schreef:

Vooral niet dat domme Holocaust gedoe .

J.S. schreef:

Vooral niet dat domme Holocaust gedoe .

Dat is inderdaad ook een verschrikkelijke film. Maar mijn mening daarover kun je uitgebreid lezen bij die film.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Beetje een net-niet film, dit. Op technische gebied ziet het er allemaal gelikt en verzorgd uit, maar het duurt allemaal echt veel te lang. Cast is prima, met name McConaughey wist me te verrassen, maar erg memorabel is het allemaal niet. Heb een aantal indrukwekkende en toch redelijk sterke Spielberg momenten voorbij zien komen, maar over het algemeen is dit sentimentele en langdradige drama niet echt om over naar huis te schrijven.

Voordeel van de twijfel, hele krappe 3 sterren.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Schaamteloos zoals Spielberg een film over slavernij (van de talloze onnoemelijke onrechtvaardigheden uit de Amerikaanse geschiedenis toch echt wel de allergrootste) toch nog zo'n walgelijk patriotitstische tint weet te geven. In plaats van een standpunt van diepe schaamte in te nemen (en ik weet heus wel dat Amerika absoluut niet het enige land is dat zich aan slavernij schuldig heeft gemaakt; wij Nederlanders hebben ons even misdadig gedragen), wordt de film bijna een verheerlijking van het Amerikaanse rechtssysteem en westerse (Christelijke?) normen en waarden, die de Afrikanen natuurlijk vrij snel respecteren en overnemen (toppunt vond ik die scene waarin een van de slaven door de Bijbel bladert en, na zelf al maandenlange martelingen en gevangenschap heeft moeten doorstaan, doodleuk zegt 'kijk, hun volk heeft nog meer geleden dan wij'). Wat me dus het meest ergert aan de film is dat Spielberg de kans had een indrukwekkende, confronterende film te maken, maar dus toch kiest voor een makkelijke, slijmerige publieksfilm.

Grootste pluspunten vond ik Hounsou en Hopkins met allebei erg indrukwekkende en krachtige vertolkingen. Morgan Freeman hangt er echter een beetje doelloos bij, en McConnaughey doet gewoon zn rol in A Time to Kill nog eens dunnetjes over. Een hele hele hele krappe 2*