Amistad (1997)
Met onder meer: Morgan Freeman, Anthony Hopkins en Djimon Hounsou
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 5 maart 1998
Plot Amistad
"Freedom is not given. It is our right at birth. But there are some moments when it must be taken."
Een waargebeurd verhaal over de opstand van Afrikanen op het slavenschip de Amistad in 1839 en het daarop volgend tribunaal wanneer ze gevangen worden genomen op Amerikaans grondgebied.
Theodore Joadson
Tappan
Yamba
Fala
notorious_kim
Ik heb deze film vele jaren terug gezien, en over het verhaal of over de inhoud weet ik zo goed als niets meer. Maar ik weet wel nog dat het een goede film was, dat hij goed opgebouwd was en een goede cast had.
83Utreg!
De film is redelijk gefopt, en slecht ontvangen. Dit vind ik niet terecht, het is namelijk best een aardige film. De acteurs zijn goed, het verhaal geloofwaardig, hard en aangrijpend.
Vooral Hounsou heeft mij kippevel bezorgd...
give us, us free!
film-gek
Als je echt een realistische film over slavernij wilt zien kijk dan de film Adanggaman gemaakt door de Afrikaanse regiseur Roger Gnoan M'Bala. Hij is alleen via amazon verkrijgbaar wel regio 1 dus je moet dan wel een regiovrije dvd speler hebben maar dat is teminste een echt goede film ipv dit Amerikaanse misbaksel.
Rogyros
Het verbaast mij hoe matig deze film is ontvangen. Ik vond het een zeer indrukwekkend verhaal. Het is stuitend om te zien hoe er in het westen omgegaan werd met zwarte mensen. Wat ik hierboven allemaal lees over standpunten van Spielberg, enz, ik kan dat niet volgen. Een regisseur hoeft geen duidelijk standpunt in te nemen, hij kan er ook voor kiezen om een verhaal te maken, wat meer op feitelijkheden is gebaseerd. Prachtig verfilmd en ingrijpend verhaal. Geweldige cast ook. Een klasse film! 4 sterren en op het randje richting 4,5.
bild
Djimon Hounsou levert schitterende acteeprestaties. Ben benieuwd om meer films met hem te zien net als deze.
gauke
Er zitten zoveel juridische onwaarschijnlijkheden in de film dat ik het waargebeurde met een korreltje zout genomen heb. Desalnietemin is het een imponerend film-epos met schrijnende, roerende en dramatische beelden over het schrikbewind dat tegen de slaven gevoerd. Een geschiedenis waarop ook wij nooit of te nimmer trots kunnen zijn.
augurkje
De film is redelijk gefopt, en slecht ontvangen.
Zeer terecht dus.
Nomak
Zeer terecht dus.
Waarom? Onderbouw je mening eens in plaats van bij elke 0,5* met zo een nietszeggende oneliner te komen.
augurkje
Ik vind mijn oneliners wel scherp eigenlijk, maar nu even over de film;
- overdreven sentimenteel, terwijl het me niet raakte
- zeer saaie scenes en ook heel langdradig allemaal, terwijl het verhaal niets nieuws te melden had en eigenlijk helemaal niets meer te vertellen had na een uur kijken
- acteerwerk vond ik ook wel matig, zeker Hopkins was de weg kwijt
Jariboe2004
indrukwekkende en aangrijpende film met een ijzersterke cast!!
Djimon Hounsou blijft mijn favoriete acteur!!
the new guy
Een iets te sentimentele film in mijn ogen. Hij duurt in ieder geval een uur te lang.
mIss bLue eYe
Indrukwekkend, verschikkelijk en geweldig teggelijk. de film is mooi in beeld gebracht en de opbouw is precies goed! komt heel realistisch over met het ''naakt'' van mannen en vrouwen en de verschrikkelijke martelingen die ze de afrikanen aandoen. de spanning blijft in de film vooral met de rechtbankscenes!!
top film waar ik wel een traantje bij moest laten biggelen...komt mede door de muziek ook (daar ook halve punt voor)
MoFeDu
Indrukwekkende film die een goed inzicht geeft in hoe het er precies aan toe ging op die schepen e.d Wel behoorlijk indrukwekkend om dat allemaal te zien.
John Lee Hooker
Ooit gezien bij het vak geschiedenis op de middelbare school. Erg, erg indrukwekkend. Van Freeman en Hopkins staat me niets bij maar met dit verhaal, de settings en de massa's mensen aan boord zou ik die topacteurs niet snel missen. Laat goed zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Er werden zelfs mensen gekielhaald en de omstandigheden waarin de slaven verkeren is gruwelijk. Voedselgebrek, ziektes, onzekerheid en woede heersen op het schip en de film blijft continu sterk. Ik snap absoluut niet hoe mensen hier maar 1 ster aan kunnen geven. Knap gedaan door Spielberg.
NKS
Echt een geweldige rol zet hij neer ja, zeker mee eens.
De scene dat hij in het water ligt en naar de zon toe zwemt is mijn favoriet.
Eibmoz
Prachtige film, goed op de details gelet bv die loopfiets in het begin, van zoiets kan ik enorm genieten. Ook de muziek was in orde.
intezar
Wat een saaie film was dit zeg; slaapverwekkend.
fappie
- 2005 stemmen
De film was inderdaad niet altijd even interessant, maar over het algemeen wel sterk. Goed onderwerp ook. Anthony Hopkins en Djimon Hounsou blinkten uit.
Movsin
Naar een waar gebeurd verhaal, zo heet het, dat rascistische onrechtvaardigheden bloot legt maar ook het politiek gekonkel achter de schermen dat zelfs de onafhankelijke rechtspraak beïnvloedt.
Interessant thema dat vertaald wordt in een film dat te detailmatig en dus ook te lang uitvalt en daarenboven een laagje Amerikaanse zeem meekrijgt.
Stu-Pot
Een film met een interessant uitgangspunt waar je 2 richtingen op kunt gaan. De eerste richting is een rauwe schets van dit verschrikkelijk en waargebeurd verhaal, de 2de is de alom gekende sentimentele schets. Ben blij dat het de eerste richting geworden is en dat had ik niet verwacht van Spielberg. De film kent een paar gruwelijke scenes zoals het begin en de lozing van de slaven. Bij die 2de scene kreeg ik het even doodsbenauwd, mede dankzij de fenomenale soundtrack. Ook de cast deed het behoorlijk goed. Vooral Djimon Hounsou (al was dat een makkelijke rol) deed het voortreffelijk. Echte uitschieters zitten er helaas niet bij. Had de film dan ook liever gezien met onbekende gezichten. Amistad is een langdradige film maar confronterend en hard. Door de constant aanwezige soundtrack en de langdradigheid een mooie 3.5*. Het had hoger gekund.
DVD-T
Toch wel een sterk drama van Spielberg.
De kracht van de film zit hem toch in het verhaal van de Afrikanen, en dan in het bijzonder van het karakter van Hounsou, die zijn rol geweldig speelt. Vooral het verhaal hoe ze in Amerika zijn beland is een sterk punt in de film. Komt erg krachtig over, en de mooie minimalistische muziek van Williams bekrachtigt die scène alleen maar. Daarnaast hebben we nog het rechtbank drama eromheen. Interessant in beeld gezet, en het houd je aandacht ook echt vast. Het einde met de schmierende Hopkins is wel een stuk minder. De acteur doet het eigenlijk best slecht en valt in het niet bij de rest van de cast. Voor de rest een prachtige film, met een erg mooie score van Williams en een boven zichzelf uitstijgende Hounsou.
Evelien.x
Wauw wat een film. Echt respect voor acteurs en iedereen die eraan heeft meegewerkt. Verschrikkelijk verhaal natuurlijk maar het is helaas de werkelijkheid. Het stuk waarin de slaven aan elkaar worden gemaakt door kettingen en het water in worden geloosd, is bijna niet uit je hoofd te krijgen; zo erg. Ik heb hem laatst op Net5 gezien, maar de Afrikaanse teksten werden niet vertaald. Soms een beetje onduidelijk dus. Eigenlijk moet je er niet aan denken dat dit alles waargebeurd is. Het script is ook geschreven terwijl erover nagedacht is: de slaven worden door 'de slechterikken' goederen genoemd. Natuurlijk niet van onze tijd om zo met elkaar om te gaan. Leerzaam en mooi!
nadrin
prachtige film.
vooral zeer mooie ondersteunende muziek.
schitterende beelden van de toestanden op de schepen.
alleen had ik problemen met de linguïstische oplossingen van de taalbarrières.
en was het probleem van de communicatie vrijwel onbestaande
3.5
martijn011
- 2034 berichten
Mooi rechtbankdrama van Spielberg.
Ik moet me misschien wel een beetje schamen maar ik had nog nooit van deze film gehoord toen ik em tegenkwam.
Met zo'n goeie cast en een bekende regisseur toch vreemd.
Maar goed, meteen opgezet en ondanks de lange speelduur vermaakt het prima!
De sfeer van de 19e eeuw wordt goed neergezet, het was écht de tijd van de slavenhandel!
Ik had eerlijk gezegd wat meer actie verwacht, maar hetgeen wat er in zat was zeer indrukwekkend en zeer overtuigend en realistisch..
Vreselijke toestand voor die mensen.. Ze werden nog minder behandeld dan beesten..
Het acteerwerk is prima, vooral Hopkins en Hounsou zijn zeer goed. De eindspeech van Hopkins is fenomenaal zelfs.. Maar zelfs McConaughey, voor mij meestal een bron van ergernis in romantische komedies, acteert prima! Ook zijn aandeel in de rechtbank mag er wezen!
De rol van Morgan Freeman stelt helemaal niks voor, jammer dat ze zo'n klasse acteur zo weinig laten deelnemen aan het rechtgebeuren.
Kortom, prima film dit met een goede soundtrack. Ik heb me niet verveeld in ieder geval!
Ruim voldoende!
Typisch Spielberg filmpje. Verzorgd tot in de punten en dat levert eigenlijk altijd wel een leuke film op. De aankleding is fantastisch, de acteurs zijn allemaal top(met name Hounsou maakt indruk), de muziek van Williams is weer briljant(Afrikaans tintje maak het mooi) en de 2,5 uur vliegen weer voorbij.
Het thema is aangrijpend, onrecht is iets waar ik altij een zwak voor heb gehad.
Dat werkt opzich ook prima, alleen denk uiteindelijk dat Spielberg iets te ver doorgaat in de potenties van deze film.
Er wordt teveel in de film gestopt. De rechtbank scenes zijn niet allemaal diepgaand en het verloop van de film gaat wel erg gemakkelijk. Het blijft allemaal iets te ver aan de oppervlakte en gaat te weinig in op de dieptegang van de noodlottige Afrikanen en de mensen die ze willen proberen te helpen.
Prima film, maar als rechtbank film heb ik ze wel is beter en dieper gezien.
johanmeesters
zeer indrukwekkende film van Spielberg, maar behaald natuurlijk niet het niveau van Schindler's List, maar dat hoeft ook niet. Want Amistad is zeker het kijken waard.
laat ik beginnen met de rol van Djimon Hounsou, een prachtig gezicht als hij met john addams aan het praten is, hij zet het afrikaanse accent goed neer en weet indruk op het scherm te toveren.
Dan Anthony Hopkins, als John Addams. Voor deze rol kreeg Mr. Hopkins een oscar nominatie, en terecht. Ik kreeg kippenvel toen John Addams aan het woord was tijdens de laatse scene in de rechtbank.
de kleinere rol van Morgan Freeman had wat uitgebreider gemogen, want Freeman had niet zo veel tekst, dat was jammer want Freeman geeft altijd een film wat meer kracht op een of andere manier.
conclusie: Zeker meerdere keren het kijken waard want Steven Spielberg heeft er weer een prachtig epos van gemaakt, niet te vergeten is de prachtige muziek van John Williams, zijn huiscomponist
**** en een halve ster!
schram101
Even een vraag. Wasren bij iedereen de scenes tussen de slaven onderling niet ondertiteld?
martijn011

A Time to Kill
Drama, 1996

Duel
Actie / Thriller, 1971
cubamutinyslavernijsentencehistorisch figuurtall ship slave tradehavana