Genre: Misdaad / Actie
Releasedatum: 30 juli 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Public Enemies
"America's Most Wanted."
De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.
John Dillinger
Charles Winstead
Phil D'Andrea
Alvin Karpis
yeyo
Oei, daar gaat het bij jou dus fout. JD zet hier juist een rol van een antiheld neer. Een 'loner' die eigenlijk achter de feiten aan loopt. Hij doet me meer denken aan de personages van Jean-Pierre Melville, aan Costello in []iLe Samourai[/i]...
Sja, op die manier kan ik ook de heldenrollen van De Niro die je puberaal vindt een diepere betekenis geven. Een anti-held vind ik trouwens veel gezegd. Het personage John Dillinger wordt redelijk braafjes voorgesteld, wat doet hij dat zodanig moreel verwerpelijk is?
Absoluut niet sentimenteel! Toen JD neergeschoten werd, kreeg ik geen medelijden met hem. Jij wel?
Ik heb het dan voornamelijk over de scène in de gevangenis, waar Billie Dillinger's laatste woorden verneemt.
yeyo
Ik zie het eerder als een gebrek aan uitdieping. De drie hoofdpersonages zijn redelijk eendimensionaal en bijgevolg niet zo interessant.
ghostman
1 scène, en dat was meer voor het totaalplaatje en dus eigenlijk noodzakelijk. Anders zou Public Enemies helemaal te afstandelijk zijn.
Nakkie13
Inderdaad, wat heb jij toch?
En mijn top10?
Clockwork orange is ook een antiheld. Je spreekt jezelf tegen makker!
Donnie Darko, diepe film, ook geen standaard held.
Helaasheid der Dingen, geen explosies hoor.
Doet normaal arrogantelaar.
Nakkie13
Films van Mann hebben dat niet. En deze zijn dus eigenlijk niet voor de 19-jarigen bedoeld. (Geen puberale humor, geen stoere Clint Eastwood in de hoofdrol en niet sentimenteel)....
Ps: Ik zei net tevens dat ik manhunter en collateral wel heel goed vond.
Lees jij wel wat ik zeg?
yeyo
Een antiheld (bijv. een geboren ‘loser’) kan ook sympathiek zijn...
Sympathiek vond ik Dillinger allesbehalve, eerder een zelfingenomen, mediageile ijdeltuit.
ghostman
Inderdaad, wat heb jij toch?
En mijn top10?
Clockwork orange is ook een antiheld. Je spreekt jezelf tegen makker!
Donnie Darko, diepe film, ook geen standaard held.
Helaasheid der Dingen, geen explosies hoor.
Doet normaal arrogantelaar.
yeyo
]Nou dan, toch veel anders dan Robert de Niro e.a. ...
Robert De Niro's rol in Once Upon a Time in America, dat vind ik nu eens het perfecte voorbeeld van een anti-held: een gewentloze rotzak die nimmer als heldhaftig of speciaal wordt voorgesteld. Maar toch weet je als kijker een soort medelijden/sympathie voor hem te creëren, omdat zijn personage veelzijdig is en menselijk overkomt. Das wel wat anders dan die kunstmatige John Dillinger met z'n quasi-stoerdoenerij, vind ik persoonlijker veel puberaler.
Inderdaad.
En wat is uw top 10 dan, xgogax, gij die zo wijzer zijt dan ons.
ghostman
Heb je het begin niet gezien. Hij kwam voor zijn makkers op, liet ze nooit in de steek. En hij kende maar 2 woorden: eer en respect.
yeyo
Daar heb je het al, eer en respect. Twee waarden die ontzettend stompzinnig en oppervlakkig zijn als ze gelinkt worden aan een crimineel en bovendien net hetgene waarmee pubers zich willen identificeren. Alles is eraan gedaan om John Dillinger voor de kijker zo sympathiek en eenzijdig mogelijk te maken.
ghostman
En wat is uw top 10 dan, xgogax, gij die zo wijzer zijt dan ons.
2. Public Enemies
3. Manhunter
4. Collateral
5. The Insider
6. Thief
7. Ali
yeyo
Ik heb het hier over Robert de Niro in OuaTiA...
Hij verraadt z'n makkers net in die film
Eer en respect zijn twee kwaliteiten die hem geen moer konden schelen volgens mij.
Hij verraadt z'n makkers net in die film

Hij verraadt er niemand. Dat doet Max (James Woods). Ik heb Once Upon a Time in America minstens 20 keer gezien. Ik ken die film helemaal uit mijn hoofd...
yeyo
Wanneer ze net voor de drooglegging nog een laatste lading willen importeren, verraadt De Niro dit plan aan de politie. Weliswaar om Max te beschermen, maar goed.
ghostman

Heb je de film wel gezien? Max liet hem dat geloven, zodat hij zich schuldig voelt. Max heeft er iedereen bij gelapt. Hij was er niet bij toen hun 2 makkers doodgeschoten werden. Uit loyaliteit heeft Noodles het plan van Max uitgevoerd...
yeyo
Max laat hem dat geloven, zodat hij zich schuldig voelt. Max heeft er iedereen bij gelapt.
Hoe kan je zoiets iemand nu wijsmaken
Noodles zal toch wel zelf weten wat hij gedaan heeft zeker. Het is inderdaad Max z'n schuld dat Cockeye en Patsey sterven, zoals je zegt heeft hij iedereen erbij gelapt. Maar dat neemt niet weg dat Noodles de politie had getipt.
ghostman
Max wist dat Noodles de politie zou bellen. En Max wist dat Noodles de politie had gebeld. Uit loyaliteit heeft Noodles het plan van Max uitgevoerd. Noodles is 2 keer voor zijn kameraden opgepakt..
Max had Noodles, Cockeye en Patsey niet meer nodig. Hij had andere ( 'grotere' ) plannen. En zij hoorden daar niet bij. En alles is volgens zijn plan verlopen.
Max heeft Noodles als het ware in de val gelokt...
Kunnen jullie die discussie niet beter bij die film houden i.p.v. hier?
2. Public Enemies
3. Manhunter
4. Collateral
5. The Insider
6. Thief
7. Ali
Dat is dus de meest eenzijdige top... uh, 7, die ik ooit hebt gezien.
Ik houd het voorgezien, malloot.
Met jou valt niet te praten.
filmfan17
Ik wil nog even reageren op de sentimentaliteit van de film, ik had iemand gehoord die wel liep te janken bij de film.
Over dat 19jarige gedoe, 99 van de 100 19jarigen vinden stepbrothers en american pie de beste films ooit. Nakkie heeft zich al wel iets meer verdiept in film maar er valt natuurlijk nog veel te ontdekken.
PascaL
Er is zo veel meer dan michael mann..
DANKU!
Ik weet zeker dat mijn top10 er over twee jaar anders uit ziet, maar ik wilde inderdaad net zeggen dat meerdere leeftijdsgenoten niet verder komen dan American Pie en Avatar.
Step Brothers is tevens lang niet zo goed als Anchorman
En was hij/zij aan het janken omdat de film triest of slecht is.
Q&Q
Het is nogal puberaal om een film te verdedigen op basis van het feit dat anderen er zogenaamd nog niet rijp genoeg voor zijn. Zeker wanneer het om een puberale film als Public enemies gaat.
MaxiJazz
Het eind was wel echt slecht.
ghostman
Perceptie van een puber blijft de perceptie van een puber...

Misdaadfilm 'Public Enemies' van Michael Mann vanavond te zien op RTL 7

De vijf best beoordeelde films van de jarige Leelee Sobieski (39)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe

Blood Diamond

Blow
Biografie / Misdaad, 2001

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003
horse racebioscooppistoolhiding placegangstermachinegunbiografieschietenprison guardontsnapping uit de gevangenisontsnappenbank overvalsurveillancetied upcops and robbers dillinger handgunpocket watch escape from jailjaren 30manhuntvicious killings begin 1900sexfbi agenttied to a treetiedsemi-automatic rifle